►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« O zi alături de un curier DPD
Deștepți în acțiune: a sărit pe spectatori de la 12 metri înălțime »
M-am jucat câteva zile cu LG G Pad, o tabletă de 8,3 inchi cu Android, recent apărută în oferta magazinelor online. Pe o piață împărțită destul de categoric între tabletele de 10 și de 7 inchi, G Pad-ul de 8,3 inchi se poate spune că a ales chiar calea de mijloc, iar LG a construit-o foarte elegant și cu un hardware performant.
Specificații LG G Pad:
Preț:
Cutie albă în care am găsit încărcătorul cu cablu microUSB.
LG G Pad mi s-a părut o tabletă elegantă, finuță. Impresia aceasta este dată în principal de grosimea foarte redusă, doar 8,3 milimetri, precum și de marginile foarte mici ale ecranului. Este un design modern, îngrijit, complementat de carcasa în două nuanțe, alb și argintiu.
Partea frontală este simplă. Nu există butoane fizice, cele din Android fiind desigur pe ecran, ca la majoritatea tabletelor moderne (și în plus interfața LG te lasă să le schimbi ordinea, să le pui fundal alb, negru sau transparent). În partea de sus a ecranului, lângă micuța siglă LG, avem camera frontală și un senzor.
Spatele este, cum vă spuneam, în două nuanțe. Camera este amplasată pe colț, o poziție bună. Două difuzoare completează spatele.
În partea de sus LG G Pad are jack-ul audio și, sub un căpăcel de protecție, slotul de card microSD. Vedeți punctul negru din dreptul camerei? Este un emițător IR, tableta putând fi și o telecomandă pentru televizor și alte aparate.
Pe partea stângă nu avem nimic, dar pe dreapta am găsit atât butonul On/Off, cât și pe cel de volum. În partea de jos se găsește conectorul microUSB.
Concluzionând, nu am găsit nimic de reproșat. Calitatea este fără cusur, la fel sunt și îmbinările, ba poate doar marginea prea îngustă a ecranului să fie un dezavantaj, deși este o tendință a tuturor tabletelor de top, inclusiv noul iPad Air. Un minus ar fi lipsa sticlei Gorilla, care nu este prezentată în nici o specificație și nu pot confirma sau infirma prezența ei (nu am dat cu cheia pe ecran), dar dacă telefonul îl mai ții în buzunar cu alte obiecte, tableta o poți transporta mult mai ușor cu o husă adecvată și deci nu-i așa grav.
Ecranul lui LG G Pad este incredibil de arătos. Ca și pe telefonul LG G2, culorile sunt foarte vii, iar ecranul este luminos peste medie. Este o mare plăcere să-l privești, mai ales în filme și jocuri. LG a știut să-l scoată în evidență cu câteva wallpaper-uri cu imagini colorate, căpșuni, iarbă și alte nebunii.
În plus, culorile rămân la fel de saturate chiar și din unghiuri extreme, semn al unui afișaj IPS de calitate. N-am mai văzut un ecran atât de bun și de bine pus în evidență decât pe noul iPad Air. Rezoluția de 1920 x 1200 pixeli, deși inferioară noului iPad, este zic eu arhisuficientă pentru orice program și mai ales pentru această dimensiune.
Aspectele uzuale, precum conectarea la wifi sau sunetul și volumul notificărilor, nu au prezentat probleme, dar mai multe nu pot spune la aceste capitole.
Procesorul este un Snapdragon 600, același model ca și pe smartphone-ul HTC One, de exemplu, un chipset performant ce rulează la 1,7 GHz. Acesta asigură toate nevoile de multitasking de care ai nevoie, poți rula multe aplicații și schimbi imediat între ele, ceea ce este cel mai important. În plus, procesorul suportă fără mare efort tot felul de efecte speciale precum transparență în anumite ferestre, o animație frumoasă pentru ecranul de deblocare (o puteți vedea în clipul meu) și alte efecte când treci de la un program la altul cu funcția Slide Aside.
Iată rezultatele de la testele uzuale de benchmark:
Sunt rezultate sub procesorul Snapdragon 800, mai ales în 3D Mark unde se măsoară mai ales performanța grafică, dar rezultate foarte bune oricum, indicând un hardware de top.
Camera foto nu am testat-o. Este pe tabletă, face fotografii, ai opțiunile uzuale, dar nu m-a interesat așa tare calitatea imaginilor. Dacă pentru tine primează calitatea auto, nu-ți iei o tabletă pentru asta.
Spațiul de stocare disponibil este de aproximativ 10 GB după ce instalezi aplicațiile uzuale, dar dacă adaugi și 2-3 jocuri mari (precum FIFA de 1,5 GB) scade rapid. Nu este o problemă, poți oricând să-l extinzi cu un card microSD.
Autonomia este cam ca a oricărei alte tablete, ține câteva zile de utilizare moderată pe browsing și Facebook dacă o utilizezi doar 1-2 ore pe zi.
Interfața este un mare atu pentru LG G Pad și seamănă foarte mult cu cea de pe LG G2 (de fapt, poți spune că este telefonul mărit până la 8,3 inchi). Sunt câteva opțiuni foarte interesante.
1. Poți rearanja butoanele Back/Home/Menu din Android, ba chiar poți adăuga acolo unul care deschide ecranul de notificări. Poți alege chiar și fundalul lor.
Asta-i o opțiune foarte bună, eu de exemplu preferând să am butonul Back în dreapta, unde-l pot apăsa cu degetul mare de la mâna dreapta.
2. Ecranul de notificări este complex. Poți activa, dezactiva și rearanja scurtăturile pentru anumite funcții ale tabletei. Din păcate, este cam prea mare.
3. Qslide Apps sunt mici aplicații ce rulează suprapus peste cele normale. Exemple ar fi calculatorul, un program de luat notițe, un calendar. Poți regla transparența acestor ferestre astfel încât, de exemplu, faci calculatorul transparent ca să vezi niște cifre în emailul din spatele său, apoi îl faci din nou vizibil pentru a face calcule cu respectivele cifre.
4. Qremote. Este un program cu care poți controla televizorul, DVD player-ul sau Blu Ray player-ul. Ai o listă cu principalii producători de astfel de echipamente, iar din două clickuri am activat telecomanda pentru televizorul meu. Din păcate, softul nu este suficient de complex încât să-ți permită să controlezi și receiverul Digi sau alteva de prin casă, însa important este că tableta conține emițătorul infraroșu necesar – trebuie să apară vreun program care să-l utilizeze mai bine.
5. Qpair. Conectezi tableta la telefon, îi folosești accesul la Internet și primești notificările telefonului și pe tabletă. N-am testat această funcție și este posibil să aibă limitări.
6. Miracast. Este un protocol de streaming video de pe tabletă pe televizor, wireless, suportat de tot mai mulți fabricanți.
7. Slide Aside. Apeși cu trei degete și tragi o aplicație spre stânga pentru a o păstra în memorie. Tragi cu 3 degete din stânga în dreapta și îți vor apărea aplicațiile astfel salvate. Mi se pare o funcție inutilă deoarece la o apăsare lungă pe Home ai acces la meniul de multitasking clasic din Android, fără a te chinui cu tripla apăsare.
8. Voice Mate. Varianta LG de Siri și S-Voice, oferă cam aceleași funcții.
9. Translate. Acesta este un program bunicel prin faptul că poți trage în tabletă dictionarele, dar nu include și româna. Traduce cuvinte fotografiate cu camera, dar le recunoaște greu, iar funcția mai bună este să vorbești tu sau să introduci textul prin tastatură și programul să-l traducă în altă limbă. Le și pronunță în altă limbă, dar este limitat la cele de circulație internațională și la câteva asiatice.
Pe nișa micuță a tabletelor de 8 inchi, LG G Pad stă foarte bine prin hardware performant și prin experiența plăcută pe care o oferă. Cu dimensiunea de 8,3 inchi, i-aș sfătui foarte serios pe cei ce doresc una de 7 sau de 10 inchi să se orienteze spre acest model, fiind un compromis bun pentru dimensiunea ecranului în raport cu prețul și hardware-ul din interior.
Preț:
« O zi alături de un curier DPD
Deștepți în acțiune: a sărit pe spectatori de la 12 metri înălțime »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
19/11/2013 la 12:18 PM
Mișto, dar nu ai simțul critic al celor de la Android Police, care AU OBSERVAT că amplasarea difuzoarelor e cretină:
http://www.androidpolice.com/2013/11/05/lg-g-pad-8-3-review-a-potentially-good-device-that-gets-lost-in-the-software/
În rest, chiar pare o tabletă simpatică. Chiar și prețul mi se pare corect.
Béranger(Citează)
19/11/2013 la 12:35 PM
Luminozitatea ecronului cum este ?
Din review-uri se pare ca sta prost la acest capitol si esti obligat sa tii luminozitatea destul de ridicata, ducand astfel la un consum mai rapid al acumulatorului.
Ciprian(Citează)
19/11/2013 la 1:02 PM
Vad ca ai testat si noul nexus 7 2013. Dintre cele doua, tu personal ce ai alege ?
Sunt pe punctul de a achizitiona una dintre cele doua tablete si inca nu m-am decis. Lg pentru display-ul de 8.3 + slot SD dar cu mici probleme la luminozitate, sunet, si bateria care se duce mai repede decat la nexus, + mai putine accesorii (husa). Sau nexus 7 2013 care se misca mai bine decat LG, dar ar display-ul de doar 7.
Ciprian(Citează)
19/11/2013 la 1:41 PM
@Ciprian: Strălucirea maximă în mijlocul ecranului pare necompetitivă față de alte tablete:
— LG G Pad 8.3: 273 lux
— iPad mini: 432 lux
— SGTab3 8″: 477 lux
— Nexus 7 2013: 549 lux
dar să ne gândim că, printre telefoane, la fel de necompetitiv pare și SGS4, pe care toată lumea îl cumpără!
— SGS4: 296 lux
— SGNote3: 335 lux
— Xperia Z: 441 lux
— HTC One: 487 lux
— Huawei P6: 499 lux
— Xperia Z1: 505 lux
— Huawei G700: 562 lux
Béranger(Citează)