►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Note 3 l-ați văzut ieri, astăzi continuăm cu ceasul Gear, ce face pereche cu acest telefon. Ceasul l-am primit tot de la Orange Smartphone Tester și, dacă vă place acest review, lăsați un comentariu, dați un like sau un retweet, că vreau să-i întrec pe ceilalți care le testează.
Galaxy Gear este un ceas electronic, cu ecran tactil, procesor, memorie și tot ce-i trebuie pentru a face invidioase calculatoarele din copilăria noastră. Îți afișează la mână notificările de pe telefon, poți chiar să și vorbești, precum James Bond, direct la ceas, are și cameră foto integrată, dar cât de util este pe total?
Specificații Galaxy Gear:
Preț:
Orange – 299 euro.
Nu am zis alte specificații pentru că nu avem un punct de referință pentru ele. De exemplu contează că procesorul din ceas este de 800 MHz și are la dispoziție 512 MB memorie RAM, dacă nu știm încă ce nevoie de putere de procesare are ceasul? Ar fi contat dacă era un procesor de 100 MHz sau de 1000 MHz? Similar, bateria este de 315 mAh, dar ce vă spune asta dacă nu știți ritmul de descărcare? Chiar și memoria internă de 4 GB este oarecum o informație inutilă atunci când discutăm de fotografii de 1392 px și clipuri video de maxim 15 secunde.
Dacă doriți să evitați textul de mai jos și să vedeți totul despre ceas direct pe video, priviți clipul următor.
Am făcut un unboxing complet aici, unde puteți vedea primele momente din viața unui astfel de ceas alături de un Note 3.
Repet ce are în cutie: încărcătorul de priză, de format microUSB, și un suport în care ceasul trebuie plasat pentru a se încărca. Conectorul microUSB nu se găsește pe ceas, ci pe acest suport, și deci ai mereu nevoie de acesta pentru încărcare.
Galaxy Gear este bine făcut, ceea ce de altfel este și normal pentru prețul cerut pe acesta. Cureaua este dintr-un material cauciucat, dar elastic, ceasul în sine este bine construit și îmbinat, oferindu-ți o impresie de produs premium.
Personal cred că varianta cu curea neagră, precum cel avut de mine, arată cel mai bine, oferind un contrast plăcut cu argintiul carcasei. Nu cred că poți fi serios având un ceas cu curea portocalie sau verde la mână, acestea fiind alte culori pentru Gear. Iar dacă ceasul se adresează tinerilor care ar purta ceva portocaliu sau verde la mână… ce sa zic, mult noroc să găsească Samsung atâția tineri cu Note 3 sau SGS 4 în buzunar.
Cureaua are linii fine pe ea, elegante. Camera este integrată aproape de ceas, spre partea frontală, și iese în afara curelei dar fără a te deranja și fără a risca să fie zgâriată prea ușor.
Catarama mi s-a părut un pic îndoielnică. Se încheie cu un click destul de slab și mă tem că în timp s-ar putea deforma, ceea ce ar face ca prinderea să nu mai fie la fel de solidă și ceasul să se deschidă ușor de la mâna ta. Totuși, pe perioada testului nu am întâmpinat astfel de probleme.
Din păcate, cureaua din material cauciucat te cam silește să te potrivești pe găurile ei. Dacă pe o poziție este prea largă pentru tine, iar pe următoarea poziție ceasul stă prea strâmt la mână, ai ghinion; mult noroc să o găurești tu unde vrei și sper ca acea gaură suplimentară să nu se lărgească și să strice de tot cureaua.
Difuzorul, apropo, este ascuns în cataramă.
Ceasul propriu-zis mi-a plăcut prin cele 4 șuruburi îngropate în fața sa. Arată “industrial” și se potrivesc bine cu metalul “natur”. Ecranul este bine integrat în carcasă, iar pe total ceasul stă bine la mână și te obișnuiești repede cu el, nu pare greu și nici prea mare.
Ecranul este luminos și vizibil în orice moment al zilei sau în soare puternic. Ceasul include până și un mic vibrator care să te anunțe de notificări, pe lângă sunetul din difuzorul său. Puterea semnalului Bluetooth este mare, am păstrat conexiunea cu telefonul chiar și la 10 metri și prin vreo 2 pereți, întocmai cum zice standardul Bluetooth clasa 2.
Ce poți face cu ceasul Gear? Să o luăm pe rând și să trecem prin funcțiile cele mai populare.
Înainte de asta, ca metodă de control te folosești de touchscreen și de câteva gesturi swipe. Un swipe de sus te duce înapoi la ecranul precedent, oricare ar fi el. Excepția este ecranul principal, unde un swipe de sus deschide camera foto.
În rest, dai de ecran în stânga sau dreapta pentru a parcurge meniurile, iar uneori ai mici pictograme de apăsat. Un dublu tap cu două degete îți arată starea bateriei și volumul actual al difuzorului. Nu sunt probleme aici, Gear se folosește simplu odată ce citești instrucțiunile de bază.
Ecranul ceasului nu stă permanent aprins, ci se aprinde automat când ridici mâna ca și cum ai vrea să te uiți la ceas. Senzorul detectează acest gest cam în 90% din cazuri, iar dacă nu o face îl poți aprinde de la unicul buton fizic de pe lateral. Poți regla în schimb după câte secunde să se închidă automat.
CEAS
În primul rând, este un ceas și aici afișajul mare îi prinde bine. Poți alege din mai multe variante de afișaj, cu limbi sau digital, cu dată sau fără, iar sub ceasul digital poți opta să vezi informații meteo, următoarele întâlniri din calendarul tău sau câți pași ai făcut astăzi, ceasul funcționând și ca un pedometru.
Mai mult, din lista de aplicații speciale de ceas poți instala alte afișaje făcute de diverși pasionați.
MEDIA CONTROLLER
Cea mai utilă funcție pentru mine a fost cea de Media Controller. Dacă asculți muzică din telefon, cu ceasul conectat la acesta poți regla volumul sau poți schimba melodiile. Treaba asta mi-a fost de mare ajutor în tot felul de locuri înghesuite precum în metrou, unde preferam să nu scot din buzunarul chiar telefonul și să zăpăcesc tot cablul de la căști cu această ocazie.
NOTIFICĂRI
Gear îți arată notificările din telefon. Nu toate, ci la anumite programe cu care se înțelege bine, dar lista este suficient de mare. Din păcate, notificările sunt practic inutile. Îmi spune că am un email nou, dar nu-mi spune nici măcar de la cine este. Ar fi fost loc suficient pe ecran pentru a afișa această informație, ca să știu dacă este un newsletter care poate aștepta sau un email de la un contact important, care m-ar face să scot imediat telefonul din buzunar pentru a-l citi.
Acesta e scopul, nu? Să aflu noutățile la încheietură și să decid dacă scot telefonul din buzunar sau geantă, că pentru un newsletter nu mă deranjez pe loc, dar pentru un email de la șef da. Gear nu face acest lucru decât pe jumătate. Similar, te informează că ai o notificare de la Facebook sau ceva nou pe Twitter, dar când apeși pe ecranul ceasului pentru mai multe informații ți se spune că trebuie să deschizi telefonul pentru mai multe detalii.
Culmea, am găsit un program separat, Tweet Quickview, care îți aduce mesajele pe ceas, nu doar te anunță că ai un mention nou. Și le citești pe ceas, simplu și rapid. Se poate, deci, dar nu a implementat Samsung în sistemul original decât un sistem foarte redus de notificări.
Există o listă de notificări anterioare, poți consulta ce și când le-ai avut, că poate nu te-ai prins la momentul respectiv.
CONVORBIRI
Poți vorbi direct la ceas, ca să te simți ca un agent secret. Ai acces la contactele din telefon, ai chiar și un mic dialer pe ecran, poți apăsa și taste în timpul apelului, că poate suni la un robot, dar nu este o funcție atât de cool precum pare pe hârtie. Mi se pare mai normal să ții telefonul la ureche decât mâna cu ceas la gură, este mai confortabil chiar, iar pe ceas sunetul se aude acceptabil, dar nu la nivelul de calitate oferit de telefon.
Aș înainta chiar ideea că nu era deloc nevoie de convorbiri direct prin ceas, ci Samsung a implementat asta ca să dea bine în reclame și să aibă un factor “wow” în prezentări. Personal aș fi preferat oricând un sistem mai bun de notificări în schimbul opțiunii de telefonie.
PEDOMETRU
Pedometrul este o funcție interesantă dacă îți place să vezi cât mergi pe jos ziua. Din păcate, telefoanele cu care este compatibil Gear oricum includ softul S-Health, care are pedometru inclus, ba chiar unul adaptat la înălțimea ta, așa că cel din ceas nu-i util decât pentru situațiile în care lași telefonul pe birou și tu mai mergi ziua prin clădire sau casă.
Programul din ceas poate trimite periodic spre S-Health-ul din telefon actualizări de pași, iar în plus include și un indicator pentru ritmul de mers. Dacă nu mergi suficient de repede pentru a pierde calorii, îți spune că vei rămâne un mare gras (ok, de fapt îți spune să mergi mai repede)
S-VOICE
S-Voice-ul din ceas folosește puterea de procesare a telefonului, care folosește la rândul său puterea de procesare a serverelor online, pentru a deschide aplicații de ceas. Îi zici Open Camera și deschide camera.
Din păcate pentru S-Voice, orice ai vrea să faci pe ceas este mai rapid să faci direct cu degetul pe ecran. La telefon e altă chestie, că uneori chiar e mai simplu să dai o comandă vocală de apelare a unui contact decât să-l cauți prin toată lista ta, dar pe ceas S-Voice este limitat prin faptul că nu are atât de multe de deschis/utilizat.
SETĂRI
Poți regla diverse funcții ale telefonului, dar nu vă gândiți la o particularizare totală a sa. De exemplu culoarea de fundal o poți alege din vreo 10 nuanțe prestabilite, dar textul rămâne alb sau portocaliu.
Din meniul Settings poți schimba tipul ceasului afișat, reglezi volumul, vezi starea bateriei șamd.
ALTE APLICAȚII
Mai ai meteo, agenda zilei, integrare cu Evernote, Find My Device, cronometru șamd. Mai poți lua alte aplicații pentru ceas dintr-un fel de app store Samsung pentru Gear, dar nu am găsit nimic notabil acolo.
Am lăsat la urmă acest aspect pentru că sunt mai multe de zis. Galaxy Gear include o cameră de aproape 2 megapixeli în curea, orientată în față, care fotografiază și chiar și filmează câte 15 secunde maxim pe clip. Ulterior poți transfera individual fotografiile și filmele în telefon, de unde le trimiți pe net sau Dropbox sau faci ce vrei cu ele.
Camera se activează cu un swipe din partea de sus a ecranului principal și face fotografii de maxim 1392 x 1392 pixeli, dimensiunea uzuală a unui fișier fiind între 500 și 900 kB.
Calitatea fotografiilor este departe de ce oferă orice telefon, scump sau ieftin, în ziua de astăzi, dar recunosc că am fost totuși plăcut surprins de imagini, având în vedere că le făceam cu un ceas. Nu vă faceți însă iluzii cu ele, sunt utile doar pentru trimis pe Instagram sau Facebook, dar calitatea detaliilor fine este scăzută.
Iată câteva exemple ziua. În afară de acea estompare a detaliilor, nu pot reproșa altceva, culorile sunt naturale, dar un pic desaturate, iar erorile geometrice sunt ținute la minim.
În interior timpul de expunere crește și apare un pic de zgomot suplimentar.
Noaptea am fost chiar plăcut surprins de calitatea imaginilor. Nu mă așteptam să surprindă ceva în lumină slabă, dar se descurcă binișor, chiar dacă introduce mult zgomot.
Clipurile video au maxim 15 secunde și pot fi filmate la 640 x 640 pixeli sau la 1280 x 720 pixeli, când au aproximativ 20 MB.
Programul cu care configurezi ceasul se numește Gear Manager și se instalează automat pe telefon. Iată mai jos screenshot-uri cu respectiva aplicație și cum influențează telefonul.
Autonomia este o problemă. Ceasul ține vreo 30 de ore, dar din păcate asta nu este suficient. Dacă nu-l încarci în fiecare noapte, nu termini a doua zi cu el funcțional la mână.
Problema principală este că ai nevoie de acel suport în care pui ceasul pentru a-l încărca. Și cum îl încarci zilnic (durează doar o oră), trebuie să iei și suportul cu tine chiar și în cea mai mică excursie sau weekend petrecut la munte, fiind un plastic în plus în bagaj și un accesoriu suplimentar tocmai bun de rătăcit și pierdut.
O altă problemă este că ceasul solicită și bateria telefonului. Mi s-a părut că autonomia lui Note 3 scade cu vreo 33% atunci când utilizezi și ceasul. Aici este o altă problemă de fond. Înțeleg de ce Samsung împerechează ceasul Gear doar cu telefoane de top precum Note 3, Note 2, Galaxy Mega sau SGS 4: acestea au baterie mare și autonomia lor ar suporta și conexiunea cu ceasul. Probabil că dacă Gear ar fi împerecheat cu telefoanele ieftine de la Samsung, care oricum rezistă doar o zi, le-ar consuma atât de rapid bateria încât clienții ar fi nemulțumiți.
Vedeți deci problema Samsung? Au făcut un ceas pentru tineri, pentru cei care adoră gadget-urile interesante, dar câți tineri își permit telefoanele scumpe cu care funcționează acest ceas?
Galaxy Gear este un gadget interesant și probabil va fi preferat de cei ce vor să fie la modă și să aibă un ceas deștept la mână, nu unul clasic ca toți ceilalți din jurul lor. Pentru restul oamenilor, însă, Gear nu este suficient de util pentru a-și justifica prețul sau renunțarea la un ceas serios, elegant, de aceeași valoare. Aplicațiile sunt rudimentare, puține funcții sunt cu adevărat utile zi de zi, iar autonomia scăzută este un dezavantaj constant.
Poate că o a doua sau a treia generație va rezolva multe dintre problemele pe care le-am identificat eu la Gear. Momentan, însă, ceasul este un gadget frumos cu care să te lauzi altora, dar de utilitate scăzută utilizatorului său.
Preț:
Orange – 299 euro.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
05/11/2013 la 8:25 AM
Sunt curios daca prinde la cumparatori. Pe mine ma enerveaza numai ideea de a il incarca zilnic.
Coffee(Citează)
05/11/2013 la 9:22 AM
am o intrebare : ecranul cu ceasul sta tot timpul aprins ? adica eu merg pe strada , metrou etc si vreau sa stiu cat este ora, cum procedez doar ridic mana si ma uit la el si el are ora afisata sau ecranul este negru si trebuie sa apas pe el sau vreun tap ceva ca sa iasa din standby si sa vad ora ?
alex(Citează)
05/11/2013 la 12:04 PM
@alex: nu stă mereu aprins, ridici mâna și se aprinde automat. Dacă nu se aprinde, apeși butonul.
nwradu(Citează)
05/11/2013 la 9:24 AM
O inventie la fel de utila ca si “masina de tuns oua”
Nicu(Citează)
05/11/2013 la 9:36 AM
@Nicu:
Eu as avea nevoie de respectiva masina. Zic ca nu e indicat sa mergi cu lama prin zonele alea. Eu ma mai tai din cand in cand si nu e placut…
nashu_mare(Citează)
05/11/2013 la 9:36 AM
Ai zis sa lasam un mesaj deci:
Offtopic: vreau sa imi cumpar un s4 mini duos nu il gasesc decat la magazine online si sunt novice la magazinele online ma poti ajuta cu un sfat: am 3 magazine online pe lista pcgarage, evomag, eurogsm de la care ma sfatuiesti sa cumpar? (vreau sa nu am surprize sa imi ajunga unul resigilat desi eu comand unul nou, cum am citit comentarii sau daca sunt probleme cu el sa fie schimbat conf legii nu sa fiu tergiversat si plimbat pana in Bucuresti)
Daca mai astept oare il vor aduce si la emag? caci de ei am auzit ca sunt cei mai seriosi.
Andrei(Citează)
05/11/2013 la 12:04 PM
@Andrei: îți recomand PC Garage sau Evomag. Alegi să-l ridici tu de la sediul lor, te uiți acolo, il desfaci, îl inspectezi, dacă pare ceva aiurea cu el îl refuzi pe loc.
nwradu(Citează)
05/11/2013 la 10:20 AM
degeaba daca nu are laser :)
un muc(Citează)
05/11/2013 la 10:53 AM
Pe scurt: mi se pare o ciudatenie, dar parca vad ca scoate Apple la anu’ ceva asemanator, pe la acelasi pret si rupe piata. :D
ipo(Citează)
05/11/2013 la 11:05 AM
La inceputul articolului ai mentionat ca e disponibil doar pe Note 3, SGS 4, SGS 3 și tableta Note 10, iar în curând și pe S4 Mini și Galaxy Mega. Eu il asteptam cu interes pentru ca am Note 2 si ar fi util ca sa nu mai scot telefonul din geanta. Pana la urma au renuntat la compatibilitatea cu Note 2?
Jessica(Citează)
05/11/2013 la 12:05 PM
@Jessica: este și Note 2, da, odată cu update-ul la Android 4.3
nwradu(Citează)
05/11/2013 la 11:34 AM
Eu cred ca e potrivit la ce spune Jessica. La tineri cu telefoane ieftine, nu. Si asta nu atat din cauza pretului ci din motive de utilitate. Nu vrei sa scoti tableta din geanta pentru orice notificare si atunci te uiti rapid la ceas si zici “ah, e doar un sms de la nevasta, neimportant. Daca e de la amanta, atunci scot si mobilul”. La telefoanele mai mici e mai usor sa te uiti pe ecran.
nashu_mare(Citează)
05/11/2013 la 12:07 PM
@nashu_mare: dacă ți-ar spune de la cine sunt mailurile și mesajele ar fi bine, dar nu-ți spune decât că ai unul nou. Doar la SMS-uri stă mai bine, dar mulți am trecut la Facebook Messenger sau WhatsApp.
nwradu(Citează)
05/11/2013 la 1:04 PM
Desi am citit tot articolul cu foarte mare interes, titlul este cel care descrie perfect jucaria.
Din punctul meu de vedere nu as renunta la ceasurile mele de mana din 2 motive:
* nu vreau un ceas sa il pun la incarcat in fiecare seara;
* nu vreau sa imi omoare bateria la telefon/tableta.
In rest mi se pare ca arata foarte bine si pare chiar elegant (pentru un casual office, nu pentru business office).
CristiX(Citează)
05/11/2013 la 2:48 PM
Sunt tare curios daca Samsung va renunta la el in favoarea unui Gear 2, sau vor incerca intai sa-i faca macar un update de soft decent, care sa aduca functiile lipsa.
Legat de bateria gear/note3..eu stiam ca se conecteaza prin Bluetooth 4.0 Low Energy standard. Nu inteleg cum ti-a luat 33% din baterie. E prea mult.
Cosmin(Citează)
05/11/2013 la 5:36 PM
N-o fi 33%, dar a scăzut sesizabil autonomia cu ceasul conectat la telefon.
nwradu(Citează)
05/11/2013 la 3:40 PM
Si eu sunt de parere ca fiind un gadget la prima iteratie nu are implementate complet majoritatea functiilor care l-ar putea face interesant.
Referitor la ce spunea Cosmin eu cred ca vor promova mai degraba un Gear 2 foarte putin modificat HW dar cu nou soft decat sa includa functiile si pe actualul Gear. Probabil vor fi update-uri de soft si pe actualul device dar fara feature-uri majore.
Robi(Citează)
05/11/2013 la 7:15 PM
@Robi: cred că ceva soft mai bun ar rezolva multe probleme. Dar pe total au o limită ca aplicații. E greu să găsești ceva cu adevărat util.
nwradu(Citează)
05/11/2013 la 8:41 PM
Observ ca dialogati in timpul programului. Nu-i rau. Aveti net la serviciu sau lucrati acasa? Oricum nu e treaba mea. La mine chiar functioneza chestia aia care se numeste “securitatea informatiei” daca ai acces la net la “slujba”.
@nashu-mare:chestia cu “masina de tuns oua” e din vremurile trecute si avand in vedere ca e vorba de oua de gaina mi se pare mai mult decat sugestiva.
Nicu(Citează)
09/11/2013 la 1:12 AM
@nwradu: oare nici dacă ai fi dezactivat PIN-ul din lockscreen, n-ar fi afisat corect/complet notificările?
seba18(Citează)