un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Orașul în paragină: Palatul Administrativ

7 Nov 2013  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Continuăm seria cu orașul în paragină, după ce am mai fotografiat câteva exemple. Astăzi chiar Palatul Administrativ, sediul vechi al Primăriei București, care s-a mutat într-o clădire vizavi de Regie până când acest Palat de pe Regina Elisabeta va fi reconsolidat.

Nu se vede în panoul din dreapta jos, dar lucrările ar fi trebuit finalizate pe 31 iulie 2013, acum vreo 3 luni. Lucrările nu sunt nici măcar la jumătate, zic eu, că încă nu au terminat de aruncat și demolat prin interior, pentru a începe consolidarea. A cui e vina? A Primăriei, care alocă anual foarte puțini bani pentru acest proiect și atunci executantul lucrează puțin. Este o clădire superbă, în centrul orașului vizavi de Cișmigiu, lăsată în plin șantier, cu geamuri sparte și garduri metalice.

Manevra de tărăgănare a lucrărilor devine clară când analizăm cât cheltuie PMB pe chirie în sediul “temporar”: 2,7 milioane de euro dați anual proprietarilor acelei clădiri. Prin contract, chiria nu se poate renegocia anual, ci doar crește cu rata inflației. În plus, clădirea de 14 etaje costă vreo 8 milioane de euro să fie cumpărată cu totul, pe vecie, dar PMB a preferat să stea acolo în chirie, pe care a cheltuit în 3 ani o sumă mai mare decât prețul clădirii. Și cum lucrările la vechiul sediu sunt blocate pentru că nu li se aloca bani, probabil vor mai sta alți 3 ani în chirie.

Oprescu, cel mai cinstit dintre bucureșteni.
2013-10-07 10.07.27

sursa datelor despre chirii: Puterea.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Cine sunt proprietarii cladirii care a fost inchiriata? Nu ca ar fi relevant.

      (Citează)

  2. A fost deja scandal pe subiectul asta si nu s-a rezolvat nimic.
    Distractia este insa ca birourile sunt acum Open Space si ca functionarii marunti nu se mai pot ascunde dupa usi ca sa doarma/bea/barfeasca. Ideal ar fi ca activitatea primariei sa continue sa se desfasoare intr-un spatiu de birouri modern, iar acest palat, odata terminat de consolidat sa se transforme in altceva (muzeu, de ex.)
    O miscare desteapta ar fi prioritizarea fatadei si scaparea de gardurile de santier, inauntru ar putea s-o lalaie inca 20 de ani…

      (Citează)

    • @Mark-3000: open space în teorie. În practică, au despărțitoare după care te poți ascunde bine, iar de câte ori am fost pe acolo, o frecau la mare artă toți cei care puteau face asta. Sunt specialiști în a spune “aia nu-i treaba mea, să o facă X” și, dacă nu au ceva concret de făcut, stau de pomană fără a ascunde asta.

        (Citează)

  3. Articolul apare chiar de ziua celui mai cinstit dintre primari. Dupa Crin Halaicu, evident.

      (Citează)

  4. @nashu: ai uitat de Videanu ;)

    Mizeria asta cu PMB e cunoscuta de mult timp, intr-o tara “normala” Oprescu si toti ceilalti responsabili pentru proiect zburau de mult sau macar era anchetati. in Romania probabil tipul o sa fie reales.

      (Citează)

  5. Primaria Opresciana a achitat si impozitele asupra cladirii, chiar daca, în mod normal se platesc de către proprietar.

    Cladirea de mai sus a fost construita între anii 1906- 1910, în stil traditional, neoromânesc, dupa planurile arh. Petre Antonescu, lucrarile fiind realizate de inginerul constructor Elie Radu (1853- 1931) care a ridicat fundatia folosind beton armat de un metru grosime.

    Elie Radu a debutat ca inginer alaturi de Anghel Saligny la realizarea liniei ferate Ploiesti- Predeal iar în 1889 a realizat o statie de captare a apei subterane la Bragadiru, unica în Europa si prima retea de alimentare a orasului Bucure?ti, a proiectat si construit 60 de cladiri de gari, remarcabile fiind cele de la Curtea de Arges, Comanesti si Galati.

    Palatul Administrativ, inaugurat în 1910 a fost sediul Ministerului Lucrarilor Publice iar în timpul ocupatiei germane din 1916- 1918 a fost rechizitionat si transformat în “Comandatura Generala Germana” iar dupa Primul Razboi Mondial, titulatura institutiei gazduite în cladire a devenit “Ministerul Lucrarilor Publice si al Comunicatiilor” pâna la sfârtitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, când edificiul, avariat în urma bombardamentelor, a fost reconstruit si largit în 1948 tot sub îndrumarea lui Petre Antonescu când i-a adaugat înca un etaj.

    Dupa instaurarea comunismului, autoritatile locale au fost transferate în Palatul Ministerului Lucrarilor Publice numit si “Sfatul Popular al Capitalei”.

    Arhitectul Petre Antonescu (1873- 1965) a realizat planurile mai multor monumente: Arcul de Triumf, Casa Soare (fost restaurant Casa Bucur azi Hanul Berarilor), Palatul Bancii Marmorosch Blank (Str Doamnei – Centrul Vechi), Palatul Facultatii de Drept, Palatul Kretulescu (de langa Cismigiu), Palatul Primariei din Craiova, Imobilul Societatii Politehnica (Sediul AGIR) de pe Calea Victoriei, la parter este clubul Tribute, Cazinoul din Constanta etc.

      (Citează)

  6. Ar fi tare un primar care sa faca o lista cu cine ce face in primarie si sa o puna pe site… =))

      (Citează)

  7. Ma indoiesc ca cei care citesc acest blog au votat cu Oprescu, asa ca nu cred ca articolul asta va schimba opinia vreunui fan Oprescian. Apropo de primari, in sectorul 5 se pun panselute in fata la Marriot, acum in noiembrie! Tare Vanghelie, nu?

      (Citează)

  8. Se stie ca cele mai bune afaceri sunt cele facute cu statul….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus