un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

La volanul unei Toyota Auris Hybrid 2013

6 Nov 2013  ·

AUTO  ·

13 comentarii

toyota_auris_hybrid_2013_06

La doi ani după ce am condus o Toyota Prius, cel mai celebru model hibrid din lume, revin la volanul unei Toyota Auris generația 2013, tot cu propulsie hibridă. Este un model echipat cu motor pe benzină și motor electric, conclucrând prin tehnologia Hybrid Synergy Drive de la Toyota care le gestionează funcționarea pentru a obține un consum total cât mai scăzut și o rulare silențioasă, confortabilă, pentru pasageri. Cum sună un consum de 4,2 litri/100 km în oraș, prin aglomerația zilnică?

Date tehnice și dotări principale Auris Hybrid:

  • model hatchback 5 uși
  • motor benzină 1,8 litri și motor electric, împreună dezvoltă 136 CP
  • 180 km/h viteză maximă, 0-100 km/h în 10,9 secunde
  • portbagaj 360 de litri
  • airbag-uri frontale și laterale, cortină, airbag pentru genunchi
  • cameră video pentru marșarier
  • sistem multimedia cu touchscreen și USB
  • aer condiționat automat cu două zone
  • sistem automat de parcare (rotește singur și volanul, l-ați văzut aici)
  • keyless entry și start
  • garanție 5 ani

Prețuri de listă:

  • Auris Hybrid echipare Luna – 22.117 euro cu TVA
  • Auris Hybrid echipare Sol – 24.007 euro cu TVA

Vă spun mai târziu diferențele dintre echipări, dar să notăm că prețul nu-i rău deloc pentru o mașină hibridă. Prius în echiparea Luna, de exemplu, costă 28.000 de euro cu TVA.

Să mai spun ce înseamnă hibridă?

  • Ai două motoare, unul pe benzină și unul electric. Cel electric este utilizat la viteze mici (de exemplu în oraș în trafic) și nu consumă carburant, ci energia electrică din bateriile mașinii.
  • Bateriile se încarcă prin frânare sau de la motorul pe benzină, care intră în funcțiune la viteze mari sau când calci pedala mai cu forță.
  • Consumul total este redus față de o mașină uzuală, la fel și poluarea mediului înconjurător.

VIDEO REVIEW

Nu vrei să citești? Urmărește clipul de mai jos și gata.

DESIGN EXTERIOR

Vechea generație Auris avea un aspect mai… lejer, să-i spunem. Părea un model banal, cu un design ce nu ieșea așa mult în evidență. Actualul Auris s-a aliniat tendințelor Toyota pentru generația nouă de modele și are un aspect sportiv, dinamic.

Când vezi acest model ți-l închipui mergând cu viteză pe drumuri frumoase, nu mai vezi în fața ochilor o mașină bună de urcat 2 copii în ea și mers la birou. Nu că n-ar fi bună și pentru asta, chiar din contră. Dar botul mașinii are o formă un pic ascuțită, ca de săgeată, iar farurile înguste și grila mai mică o fac să pară încruntată, rea.

Sub sigla Toyota albăstruie, specifică modelelor hibride, bara a căpătat linii sport și pare că vrea să aspire șoseaua pe care rulează.
toyota_auris_hybrid_2013_09toyota_auris_hybrid_2013_04

Spatele a avut parte de același tratament din partea echipei de design, deși rezultatul poate că unora nu va plăcea. Îngustarea stopurilor face ca haionul să pară masiv, înalt. Luneta este destul de mică și vizibilitatea spate este o mică problemă, dar una anulată de plasarea camerei video pentru marșarier în dotarea standard a modelului Hybrid.

toyota_auris_hybrid_2013_07toyota_auris_hybrid_2013_39

Camera video se găsește în adâncitura de sub sigla Toyota, unde se află și butonul de deschidere a portbagajului, și oferă o vizibilitatea foarte bună pentru a te ajuta la manevre și parcare.
toyota_auris_hybrid_2013_46

Mașina de test era inscripționată pe lateral cu un frumos desen colorat ce se potrivea bine cu vopseaua alb perlat a caroseriei și cu mesajul “plutești, nu conduci”. Observați cum linia capotei se continuă fluent, natural, cu cea a habitaclului, iar în spate pare tăiată ceva mai brusc.
toyota_auris_hybrid_2013_48

Pe total, nu pot reproșa nimic design-ului exterior, poate doar faptul că mai ales partea frontală te fac să te gândești la o mașină rapidă, sport, ceea ce modelul Hybrid desigur că nu este.
Vă las cu următoarele extrase din broșura oficială, care descriu diferențele între echipări, și alte fotografii.


DESIGN INTERIOR

În echiparea de top scaunele sunt textile cu inserții de piele, foarte confortabile chiar și la drumuri lungi. Lateralele sunt suficient de tari încât să te țînă în scaun în curbe, suficient de moi pentru a nu te durea oasele când te dai jos din mașină după un drum lung. În plus, ai încălzire în scaun cu două niveluri, High și Low, o funcție foarte bună în diminețile răcoroase.

toyota_auris_hybrid_2013_01

Mi-au plăcut foarte mult și inserțiile de piele din bordul mașinii, în special în zona pasagerului din față. Îi oferă lui Auris Hybrid un aspect de lux și scot un pic în evidență interiorul altfel destul de închis la culoare. Cotiera culisantă față-spate este de asemenea îmbrăcată în piele. Din păcate, pe portiere nu au pus piele, ci un material textil, ceea ce, în opinia mea, este o greșeală. O scurtă fâșie de piele și pe portiere ar fi completat perfect habitaclul.
toyota_auris_hybrid_2013_33

Volanul multifuncțional are nu mai puțin de 8 butoane pe el, plus un joystick direcțional cu încă un buton central. Mi-au plăcut butoanele mari, ușor de apăsat. Cele mai utilizate au fost cele de volum și butonul care schimbă afișajul computerului de bord. Butoanele direcționale influențează doar unitatea multimedia, la fel și cele inscripționate Mode și Back.
toyota_auris_hybrid_2013_18toyota_auris_hybrid_2013_27

toyota_auris_hybrid_2013_28toyota_auris_hybrid_2013_29

Bordul are două ceasuri analogice. Un turometru clasic este înlocuit de un indicator special, analogic, unde limba îți arată dacă mergi Eco, Power sau reîncarci bateriile. Este, mai degrabă, un indicator grosier despre stilul de condus, nu ceva realmente util.
toyota_auris_hybrid_2013_17

Lângă acesta, în poziție centrală, se află un afișaj cu puncte destul de rudimentar. Afișează text alb pe fond negru, îți spune temperatura exterioară, poți comuta între afișarea consumului instantaneu sau a indicatorului care-ți spune ce motor acționează roțile în acel moment sau nivelul de încărcare al bateriilor.

Din păcate, afișajul este rudimentar, după cum vă spuneam, afișând toate acestea într-un mod simplist și parcă nu în ton cu generația mașînii. Am simțit lipsa bordului complet electronic de pe Prius, cu indicatoarele sale colorate și ușor de înțeles, și nu mai zic de cele văzute pe Ford Mondeo Hybrid sau pe Focus Electric, care aveau ecrane de rezoluție înaltă cu tot felul de grafice, date și frunzulițe care apăreau când conduceai economic.

Consola centrală este asimetrică, alungită spre pasager. În partea de sus avem două guri de ventilație și un ceas electronic care este cel mai ciudat lucru de la bordul mașinii. Pare luat din altă parte, eventual de la o Solenza de acum 10 ani, este un ceas banal cu 4 cifre și două butoane mici de reglare a orelor și minutelor. Serios, aveam și eu pe Dacia 1310 unul la fel, lipit de mine în bord.
toyota_auris_hybrid_2013_19

Unitatea multimedia domină centrul mașinii. Se numește Toyota Touch & Go, are un touchscreen mărișor de 6,1 inchi, iți permite să conectezi telefonul la mașină, îți afișează imaginile de la camera video din spate și, desigur, controlezi sistemul audio. Memoriile pentru posturile radio sunt pe ecran, nu au butoane fizice dedicate. Dacă pui muzică de pe USB, vezi pe ecran inclusiv Album Art-ul, dacă-l ai introdus în MP3-uri. Culmea, așa un sistem avansat și nu are simpla funcție “cântă-mi toate melodiile din acest folder de pe stick”. Știe să le cânte după autor, album, playlist .m3u, dar nu pe toate la nimereală dintr-un folder, ceea ce nu mi-a plăcut. Mi-am făcut o compilație, punând într-un folder mai multe melodii care sunt acum în topuri, dar ia-le de unde nu-s pe mașină. A trebuit să merg iarăși la calculator și să-mi fac playlist-uri.
toyota_auris_hybrid_2013_21

Calitatea sunetului este bună. Nu excelează, dar este bună. Un sistem de boxe de top ar fi fost binevenit, mai ales că mașina este silențioasă atunci când merge în modul electric. Ar fi fost o idee foarte bună de reclamă.

Pe același ecran vezi imaginile de la camera video de marșarier, cu tot cu un indicator de traiectorie suprapus pe mașină. Întrucât vezi un pic și din bara spate, poți da înapoi exact cât trebuie.
toyota_auris_hybrid_2013_05

Sub consola multimedia se află butoanele pentru aerul condiționat, care are și el un afișaj simplu. Are climatizare cu reglare separată pentru șofer și pasager, dar le poți “cupla” pentru a regla dintr-un singur buton ambele temperaturi. Cel mai mult am apreciat un reglaj “Fast, Medium, Soft” pentru modul automat de climatizare. Mie nu-mi place modul auto pentru că bagă aer cu un zgomot foarte mare, căutând să ducă rapid interiorul spre temperatura dorită de pasageri, zgomot care mă deranjează; uneori parcă aș sta într-un uragan.
toyota_auris_hybrid_2013_22

Toyota Auris are acest buton cu care poți să-i spui climatizării “fă-mi automat 22 de grade, dar într-un ritm lejer” și atunci zgomotul ventilatoarelor este mult redus.

Coborâm și ajunge la cele trei butoane, cam ascunse având în vedere că uneori vrei să cuplezi rapid Power Mode, care reglează mersul mașinii astfel:

  • eV – pentru funcționare doar electrică, mod gândit pentru manevre mici, pentru când nu vrei să deranjezi vecinii prin cartier și pentru deplasări de scurtă durată. Se deconectează automat când treci de 50 km/h
  • Eco Mode – pentru consum redus de carburant, mașina utilizează mai mult decât de obicei modul electric
  • Power Mode – aici, din contră, motorul pe benzină (care oferă 99 CP din cei 136 totali) intră mai rapid în funcțiune și este turat mai mult; modul este bun pentru urcat dealuri sau depășiri rapide.

Poți, de asemenea, să nu cuplezi nici un mod, caz în care Auris Hybrid funcționează echilibrat, să-i spunem.
toyota_auris_hybrid_2013_23

Observați în dreapta acestor butoane un capac ce acoperă conectorul USB și jack-ul audio Line In.

Mai jos ajungi la schimbătorul de viteze, flancat de un buton de frână electro-comandată pentru parcare și priza de curent. Schimbătorul de viteze este mic și revine la poziția lui după ce cuplezi un mod de mers. Modul B este echivalentul frânei de motor, când mașina frânează într-un ritm destul de scăzut, dar recuperează întreaga energie și o duce în baterii.
toyota_auris_hybrid_2013_24

În zona cotierei se găsește și maneta frânei mecanice de mână, două suporturi de sticle și butoanele pentru încălzirea în scaune. Cotiera este culisantă față-spate și în interior ascunde un alt compartiment de depozitare.
toyota_auris_hybrid_2013_44toyota_auris_hybrid_2013_45

Trecând rapid prin alte funcții interioare, oglinzile sunt rabatabile electric, în stânga volanului ai un buton ce pornește sistemul de parcare automată și un alt buton pentru senzorii de parcare din bara față, poți depozita sticle și în uși, torpedoul este mărișor. În spate rămâne suficient loc pentru încă 2-3 pasageri, deși genunchii lor vor atinge scaunele din față dacă sunt prea grași sau înalți.

Bancheta spate este rabatabilă 60:40, iar capacitatea normală a portbagajului este de 360 de litri.

Concluzionând, interiorul este funcțional, chiar dacă nu foarte elegant. Ai de toate la dispoziție, butoanele sunt mari, consola centrală este bine organizată. Design-ul ei este prea negru, prea puțin personalizat, doar inserțiile de piele salvând situația, bordul este mai puțin impresionant decât mă așteptam de la o hibridă, iar acel ceas digital pare adăugat de altă echipă care avea ceasuri în stoc și i-au forțat pe cei ce-au desenat Auris-ul să monteze câte unul în fiecare mașină. Totuși, acestea sunt mici chestiuni neimportante în marele ansamblu al mașinii.

LA VOLAN

Ca șofer m-am simțit foarte bine conducând Toyota Auris Hybrid. Atunci când mergi doar pe motorul electric am avut acea senzatie că da, e o mare șmecherie să te deplasezi fără să consumi benzină.
toyota_auris_hybrid_2013_47

În modul electric mașina este și foarte silențioasă. Tu în interior auzi doar sunetul de rulare ce vine de la pneuri, dar din afară nu se aude nimic și trebuie să fii atent să nu sperii pietonii. A văzut din nou privirile speriate și uimite ale unor oameni atunci când mașina se mișca pe lângă ei complet silențioasă, mai ales că la plecarea de pe loc suntem obișnuiți cu un sunet mai puternic de turare a motorului.

Când vrei să o calci, descoperi că Auris Hybrid nu este o mașină rapidă, ca nici o hibridă de pe piața, de altfel. Urcă în viteză, poți face depășiri, dar mai cu greu și mereu se simte că e un efort din partea motorului. Chiar și zgomotul acestuia, că urlă deodată cu un sunet care te face să crezi că ai ambreiajul apăsat, dacă ar avea unul, îți spune că mașina forțează.

Sigur, asta nu este o problemă. O hibridă o iei în primul rând pentru economia de carburant pe care o aduce mai ales în oraș, în trafic, o iei pentru confortul de rulare, spațiu și dotări. Dacă vrei o mașină sport sau măcar una puternică, nu are rost să te orientezi spre motoare hibride.

Ca viteză, prinzi fără probleme 140 km/h. Mai sus de 150 km/h eu n-am urcat, n-am văzut motivul, iar cea maximă declarată este de 180 km/h. Accelerația este mai bună decât pe Prius, care părea o mașină chiar leneșă, dar nu vă așteptați la minuni. Urcă dealuri, depășește camioane, dar ca variantele cu motor exclusiv pe benzină. Suspensia este tare, iar stabilitatea mașinii pe șosea nu a fost niciodată o problemă; e drept, nu-i genul de mașină cu care să te dai ca la raliu.

Ca șofer mi-au plăcut, după cum vă spuneam, butoanele mari de pe volan și de pe consola centrală. Poziția la volan este bună, scaunul este confortabil și reglabil și pe înălțime, vizibilitatea în față este la fel de bună, stâlpii parbrizului fiind destul de înguști. Oglinda electrocromatică te ajută noaptea, la fel și farurile automate.

Camera video pentru marșarier este o invenție genială și fiecare mașină ar trebui să aibă așa ceva. Nu doar că poți apropia mașina la milimetru atunci când parchezi, dar îți oferă un sentiment foarte plăcut de siguranță și este de ajutor în multe alte situații, de exemplu când întorci lângă o râpă.

Farurile sunt puternice, mai bune decât ce-am avut pe Ford. Frânele, de asemenea, ca pe orice model Toyota, par că îngheață mașina pe șosea atunci când calci pedala. Mi-ar plăcea să am așa frâne și pe mașina mea.

Parcarea automată se activează când vrei să găsești un loc de parcare. Mașina scanează prin senzorii față și spate și când descoperă un loc adecvat îți semnalează asta. Tu doar cuplezi în marșarier și reglezi viteza din pedale, în rest Auris face totul și rotește volanul. E posibil să-ți ceară să comuți din Reverse în Drive pentru manevre față-spate.

Ce nu mi-a plăcut deloc este maneta pentru pilotul automat. Reglarea vitezei este dubioasă rău. Ai un buton on/off pentru activarea sistemului care menține viteza constantă, iar cu o apăsare pe manetă mașina va păstra viteza curentă. Problema apare dacă vrei să accelerezi sau să micșorezi această viteză. Pentru a o mări, de exemplu, dai de manetă în jos și după vreo 2 secunde în care nu se întâmpla nimic mașina începe să accelereze în ritm maxim, de parcă ai fi pe motocicletă și ai deschis gazul. Cu un ochi eram atent la kilometraj și la cât am ajuns, ca să las maneta când îmi convine noua viteză, cu altul la trafic, ca să nu mă înfig în cel din față. Micșorarea vitezei este la fel de problematică.

Un sistem simplu, clasic, cu plus și minus și viteza reglată cu precizie pe afișajul din bord ar fi fost binevenit. Să pui 130 și mașina să accelereze ușor spre acea viteză, în ritmul dorit de ea.

CONSUM

Broșura Auris Hybrid declară 3,8 litri/100 km în mediu urban și extraurban. Ca de obicei, cifra este optimistă pentru că testele se fac în condiții ideale.

În practică, eu am obținut așa:

  • 5,5 litri/100 km pe autostradă, la 139 km/h viteză constantă
  • 4,8 litri/100 km pe autostradă, la 120 km/h viteză constantă
  • 4,3 litri/100 km în regim mixt, pe DN1 de la Ploiești și apoi spre Bran, cu tot cu dealuri, depăsiri, urcări, coborâri și viteze între 50 și 110 km/h, cât și Bran – Brașov – Ploiești.
  • 4,2 litri/100 km în oraș, în trafic aglomerat, pe distanțe precum Șincai – Pipera

Mie mi se par rezultate foarte bune. Observați că spre deosebire de mașinile uzuale, hibrida consumă mai mult pe autostradă decât în oraș, asta deoarece la viteze mari motorul termic funcționează constant, pe când în oraș se merge mult în modul electric și consumul total scade simțitor.

Nu mi-ar displăcea deloc o mașină care să consume spre 4 litri în oraș sau pe drumurile naționale. Și credeți-mă ca am mers normal, nu economic, că voiam să ajung la munte, soare și piscină. Am prins chiar și o medie de 3,5 litri la sută mergând prin oraș cu viteza legală.
toyota_auris_hybrid_2013_49_consum_2toyota_auris_hybrid_2013_49_consum_1

CE E BINE

  • Consum redus.
  • Aspect exterior plăcut.
  • Dotări bune în echiparea Sol.
  • Silențioasă, confortabilă la drumuri lungi.

CE E RĂU

  • Reglarea pilotului automat este dificilă.
  • Câteva elemente interiore sunt prea spartane și parcă nu se potrivesc cu aspectul general modern.

CONCLUZIE

Toyota Auris Hybrid este o mașină bine construită, confortabilă, cu dotări foarte bune incluse în prețul ei, undeva la 24.000 de euro cu TVA. Fără să-i pot reproșa ceva major, ba chiar încurajat de consumul redus și de plăcerea pe care am avut-o conducând-o pe distanțe mai mari, voi spune că este o alternativă foarte bună la modelul Prius, având în vedere diferența de preț de 4000 de euro, și o hibridă ce va fi pe placul multor categorii de clienți.

Prețuri de listă:

  • Auris Hybrid echipare Luna – 22.117 euro cu TVA
  • Auris Hybrid echipare Sol – 24.007 euro cu TVA

Detalii: toyotahsd.ro și toyota.ro (prețuri și broșură prin meniul Downloads din dreapta). Despre Auris clasic găsiți aici.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Este simpatica. Are, dupa cum zici tu, un aspect mai sportiv.

      (Citează)

  2. Ca dinamica, mi se pare ca aceasta masina este echivalentul unei compacte cu motor diesel de aprox. 110 CP. Cutia CVT este mai evoluata decat cea de pe Prius, ajutand si ea la obtinerea unei dinamici mai bune.
    Sunetul motorului in acceleratii puternice imi aduce aminte de cel de pe batrana Dacie 1300.

      (Citează)

  3. Tare urata la interior :| parca is decupate butoanele in Paint de pe alta masina si puse acolo.

    Consumul la drum lung e neimpresionant, multe dieseluri scot mai bine, cel din oras e bun, daca nu ai mers foaaarte mosnegeste.

      (Citează)

  4. Nici mie nu imi place cum arata la exterior dar nici la interior, dar na, tine de gusturi. Ce nu inteleg eu este de ce ai avea nevoie de mansonul de la frana de mana daca ai buton si o poti cupla electric?

      (Citează)

    • @AdrianG: cea electrică o folosești când vrei să staționezi în modul neutru sau în rampă, cea mecanică este pentru staționare de lungă durată sau na, drifturi. Cred că a rămas de la varianta Auris normală, care nu are pe toate echipările frână electrică.

        (Citează)

    • si unde pot vedea temperatura apei sau uleiul ca in bord nu apare asa ceva????

        (Citează)

  5. @AdrianG daca asta ti se pare ciudat, sa vezi cum m-am simtit in Lexus, unde frana de mana este de fapt o pedala :))
    http://m3.miiduu.com/store3/3846/image/cache/data/PN-300×300.jpg

      (Citează)

  6. @Alex Dumitru: Aia nu e ceva nou, Mercedes are asa de mai bine de 20 de ani (frana de mana pedala).

      (Citează)

  7. Asta pt ca frana de mana se numeste de fapt frana de stationare, neinteresandu-i pe aia cu ce organ o actionezi

      (Citează)

  8. In afara de dorinta de a fi mai prietenos cu mediul, nu vad alte motive pentru a cumpara o masina hibrid. Un diesel de 1.6l cred ca e mai economic ca intretinere si mult mai ieftin. Practic diferenta de bani intre o masina hibrid si una normala acopera cu siguranta costul suplimentar al combustibilului. Probabil ca si asigurarea casco e mult mai mare fiind legata de valoarea masinii. Sunt curios daca RCA-ul e mai ieftin desi are un motor de 1.8 litri. Sa mai facem un calcul, o Skoda Octavia de 1.6l motorina costa 19300euro (nu am gasit pret pentru auris normal). La un consum mediu de 7 l/100 pentru 100 000 de km diferenta de benzina este de 3500 litri x 1.5euro= 5250 euro. 19300+5250= 24 550 euro. E ca si cum ai plati in rate diferenta aia. In plus daca scadem si costurile de intretinere, diferenta de casco si RCA, iesi mai bine. Daca de asemea folosim si motorina bio deja suntem ecologisti! In rest articolul imi place!

      (Citează)

  9. De exemplu eu la Rover platesc cam jumatate din cheltuielile enumerate mai sus, cu toate ca piesele sunt ceva mai scumpe dar nu am treaba inca.

      (Citează)

  10. catalin:
    de unde stii care sunt cheltuielile cu intretinerea unei hibride?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus