un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Echipa națională are nevoie de un factory reset

22 Nov 2013  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Acum că s-a terminat lupta de calificare a României la mondialul de fotbal este timpul să tragem și niște concluzii serioase. De obicei scriam ceva amuzant, un fel de haz de necaz, dar m-am cam săturat de slaba valoare a fotbalului românesc și parcă nici glumele nu mai au farmec.

1. Pițurcă trebuie să plece.
Tehnicianul naționalei a anunțat că nu-și va da demisia, el fiind pus de FRF mai degrabă pentru a obține calificarea la europenele din 2016, nu la mondialul din 2014.

E o scuză bună, dar cred că și-a dovedit deja neputința. Poate nu-i exact vina lui, dar contează doar că din acest lot de jucători nu poate obține o echipă care să joace constant bine și care să câștige meciuri. Actuala campanie de calificare a arătat acest aspect.

Și acum ce facem? Întrucât jucătorii vor fi cam aceiași, așteptăm să reconfirmăm această concluzie și pentru 2016 înainte de a renunța la Pițurcă? E timpul să recunoască incompatibilitatea sa de antrenor cu generația curentă de jucători și să plece de acum, lăsând un alt antrenor să-și încerce norocul și ideile.

2. Este timpul să uităm de generația de aur.
Au trecut 20 de ani de la mondialul din SUA, unde România a jucat excelent și a ajuns până în sferturi. Am revăzut recent golurile de la acel mondial; sunt superbe, fotbal adevărat! (știu, de fapt 19 ani)

Dar cumva imaginea naționalei noastre încă este legată de acea performanță și legătura aceasta trebuie întreruptă rapid. S-a creat în rândul publicului și al jucătorilor ideea că naționala României este una puternică, una demnă de a ajunge oricând în sferturile de finală ale unui campionat mondial, iar aceste înfrângeri și necalificări sunt doar un fel de ghinion, o pasă proastă din care trebuie să ieșim.

Nu ieșim. E cazul să lăsăm la o parte acel rezultat, să conștientizăm că din 1998 încoace naționala nu a mai avut nici o valoare, să conștientizăm care este nivelul nostru adevărat și de acolo să lucrăm să-l creștem, nu să ne păcălim că de fapt suntem sus și doar avem ghinion cu arbitrii delegați și penalty-uri neacordate.

3. Jucătorii trebuie să înțeleagă că suporterii trebuie recâștigați prin muncă.
Știrile sportive, tabloidele, toate scandalurile cu bombe sexy și mașini scumpe i-au transformat pe jucători în vedete cu care suntem zilnic spamați în mass-media. “Nu o să-ți vină să crezi ce-a făcut…” – eu aștept momentul când voi deschide un astfel de articol și voi afla că a dat un hattrick, nu că a dansat pe masă în club și apoi a vomitat pe scări în bloc.

Marii noștri jucători fac tușa la echipele lor de club. Cei din străinătate ajung acolo pentru a fi rezerve. În țară avem un campionat slab. Puși la un loc la națională, jucătorii nu se cunosc suficient de bine pentru a se completa reciproc și pentru a se înțelege chiar și fără gesturi.

Au trecut 20 de ani de când suporterii nu au mai primit nimic de la jucători; e timpul ca aceștia să dea ceva concret și apoi să ceară susținere și urale. Nu de alta, dar după meciul cu Grecia un jucător a declarat că oricum au realizat o performanță bună ajungând la baraj. În opinia mea, performanța era dacă se calificau; în absența calificării, chiar nu mai contează dacă au pierdut barajul la mustață sau au ieșit ultimii în grupă, având în vedere că următoarea șansă este abia peste patru ani.

4. Alt sistem de plată pentru antrenor.
Pițurcă încasează de 3 ori mai mulți bani dacă este dat afară de la conducerea naționalei decât dacă o califică la mondiale. Vi se pare normală situația?

Clauzele acelea de reziliere pe sume mari trebuie să dispară. Este clar că echipa trebuie să treacă printr-o perioadă de redescoperire, când poate ai nevoie să schimbi mai des antrenorii și să-i poți demite ușor atunci când vezi că lucrurile nu merg. Pentru că după 4-5 meciuri se cam vede dacă merg sau nu, la acel nivel.

5. Sistemul de joc.
Mai jucăm mult pe 4-2-3-1? O fi fost bun când Hagi era mijlocaș, dar cum ziceam, au trecut ceva ani de atunci.

romania_grecia

Această fotografie excelentă, unde practic toată lumea zboară ca Superman, este făcută de Cristian Vasile. Intrați aici pentru întreg albumul său de la meci.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Am scapat de Becali si Mitica Dragomir, mai trebuie sa scapam de Mircea Sandu si Piturca. Asa poate se mai curata fotbalul romanesc.

      (Citează)

  2. Radu,
    Mai exista o problema de care nu ai vorbit. Baza de selectie este foarte firava, nu exista scoli de juniori care sa produca talente sau valori notabile.
    Ai subliniat tu bine si importanta ziarelor de scandal si atentia care se acorda tinerelor sperante. Cred ca si acest lucru strica dezvoltarea juniorilor. Imi vin in minte cateva cazuri celebre, vesnica speranta Plesan, care dupa o evolutie buna intr-un amical a fost intitulat noul Hagi, noul Mutu, noul Van Damme. Si ar mai fi Tanase, care a dat un gol de la 40 de metri cu marea si puternica nationala a Austriei si de atunci e comparat mai mereu cu Hagi.
    Piturca a fost singurul care a obtinut ceva rezultate in ultimii 10 ani si care ne-a calificat la un european. Nu cred ca este exclusiv vina lui pentru rezultatele proaste.

      (Citează)

    • @Catalin: baza de selecționare poate fi compensată aducând la națională jucători care se cunosc bine între ei, care se înțeleg pe teren doar din privire (poate și fără), jucători care la echipele lor de club joacă mereu titulari, ca să fie în formă fizică și cu piciorul format.

        (Citează)

  3. @Catalin

    Daca nu el atunci cine ii selectioneaza pe astia? Si, daca face o echipa bazata pe scheletul Stelei de anul trecut, de ce echipa nu joaca nici pe departe ca Steaua de anul trecut?

      (Citează)

  4. Ce tot atata black friday, nationala, piturca, vin sarbatorile, uite aici o melodie româneasca de suflet: https://www.youtube.com/watch?v=GfAe08Rjx6Y – are 90.000 de vizionari in 2 zile

      (Citează)

  5. sunt de acord cu tine in toate privintele.
    – mi-ar placea sa vad un antrenor strain pe banca nationalei care sa nu aiba afinitati sau animozitati catre unul sau alti jucatori. sa vedem un 11 format din jucatori care sunt pregatiti si sunt in forma (vezi faptul ca golgheterul romaniei de anul trecut nu era chemat la nationala. nu cred ca ar fi o problema banii, din moment ce “nea pitzi” (si porecla asta spune destule despre nivelul antrenorului) ia o gramada de bani de la federatie.
    – si doi, legat de sistemul de joc. sa jucam 4 2 3 1 cand o sa avem un varf de careu calumea. cu un varf nu faci nimic. daca mourinho(ca de la el e moda asta cu 4231) a facut treaba buna in modul asta nu inseamna ca merge peste tot, ca e reteta ideala. NU! sa joace cu doua varfuri…poate poate mai marcam si noi niste goluri, nu sa asteptam sa isi dea adversarii autogol.

      (Citează)

    • @piturca: nici eu nu înțeleg de ce nu jucăm cu două vârfuri, ca să poată colabora între ei în atac.

        (Citează)

    • @piturcă: apropo, eu știam că tehnicianul este plătit, dar jucătorii vin la națională gratuit, nu sunt plătiți pentru asta. Sau na, e ceva modic.

      Și atunci mulți prefera să nu vină. Pentru că salariul lor le este plătit de club și nu vor să riște să se accidenteze și să nu mai evolueze pentru că au fost chemați la meciul cu Andorra sau Ungaria. Vezi Chivu, Ștefan Radu, Rădoi etc.

        (Citează)

  6. mie mi se pare nefiresc faptul ca lumea considera ratarea calificarii un esec atunci cand, in fond, este, evident, o confirmare. o confirmare a faptului ca nu exista talent, profesionalism, dedicare, spirit de invingator si dorinta de a ridica stacheta si de a fi mai bun.

    toata lumea e agitata ca, vezi doamne, romania, aceasta echipa perfecta din toate punctele de vedere, a pierdut niste meciuri si niste calificari. de parca firesc si normal ar fi fost invers. un esec si un lucru neasteptat ar fi fost ca spania, de exemplu, intr-un meci cu uganda, sa piarda.

    inteleg de ce romanii se agata cu dintii de un sport care nu ofera absolut nicio performanta, nici la nivel de nationala nici la nivel de club. din acelasi motiv pentru care romanii nu apreciaza si nu manifesta interes fata de alte sporturi, cum ar fi handbalul, unde s-au obtinut niste rezultate incomensurabile cu cele obtinute in fotbal, in competii omoloage. este acelasi motiv pentru care la stirile din sport vedem ce masina si-a luat trica, pe cine a mai cardit dica si cu cine s-a mai batut jenica. de prosti.

      (Citează)

    • @mircea: voi explica în alt articol de ce ratarea calificării este un eșec foarte mare și care are impact nu doar asupra moralului nostru.

        (Citează)

  7. piturca nu e prost. e doar limitat in metodica, invechit, cu idei putine si fixe. dar nu prost. el si-a facut un contract baban cu frf. spun si-a facut pt ca, la cum arata ca sume si clauze, pare ca frfu a semnat cu pistolul la cap.

    in acest contract se stipuleaza totodata ca obiectivul lui e calificarea la euro2016. nimic de mondiale2014. deci putea sa iasa si pe 5-6. avand in vedere ca am pornit din urna 4 nici nu ar fi fost mare surpriza.

    un mic amanunt totusi. euro2016 va fi primul euro cu 24 echipe. in preliminarii vor fi 54 (erau 53 dar a aparut si gibraltarul – un alt adversar care ne poate pune probleme dpdv piturca). deci se vor califica aproape jumate din cele care participa la calificari. se vor califica locurile 1 si 2 din grupe + vreo cateva din locurile 3. deci ne cresc implicit sansele sa ne calificam fara ca noi sa progresam cu nimic.

    si astfel e posibil ca in 2016 piti sa vina sa ne spuna ca am reusit o mare performanta prin calificarea la euro, fara ca noi si implicit el, sa fi schimbat cu absolut nimic jocul nationalei. si in tot acest timp el incaseaza o suma frumusica de bani fara sa miste un deget. daca socotim cam la 400k pe an, in 4 ani ne ies vreo 1.6M euroi. frumos. multumim nasului. la mai mare.

      (Citează)

    • @mikel: Pițurcă a avut avantajul faptului că s-a rugat FRF-ul de el să revină și atunci a impus condițiile de reziliere.
      Sau e totul o mare manevră: “uite bă, îți semnez contract cu o clauza mare de reziliere, dacă nu merge și te dăm noi afară îmi dai și mie 100k euro din cei 1500k pe care-i vei primi”. Ce, n-ar merge?
      Din ce-mi zici despre Euro, Pițurcă trebuie doar să treacă bine peste scandalul de moment de acum, la Euro ne-om califica noi, ia bonus, îl aplaudă iar lumea că e “singurul care ne-a calificat”.

        (Citează)

  8. Fara gagici si masini de lux nu prea se poate ca fotbaliator. Ce ar mai face cu banii atunci ?

      (Citează)

  9. @mircea Handbalul (feminin) e al doilea sport de echipa ca popularitate in Romania.

      (Citează)

  10. nu sunt de acord cu tine ca Piturca trebuie sa plece. in primul rand nu era in obiectiv sa duca echipa la mondial (si trebuie sa retinem asta) si in al doilea rand, eu cred ca este doar meritul lui faptul ca am ajuns la baraj. valoarea lotului Ro. este mult sub al Turciei, si totusi le-am luat fata. eu zic sa ne gandim la asta putin

      (Citează)

    • Dacă-l numeau antrenor cu o lună înainte de baraje era logică treaba cu obiectivul pentru europene. Dar a avut suficient timp și nu i-a ieșit nimic. Nu se leagă jocul.
      Jucătorii vor fi aceiași, ce speranțe ai să se schimbe ceva pentru europene? Ce crezi că ar putea face în următorii doi ani?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus