un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am Fiberlink de 1000 Mbps

15 Nov 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

73 comentarii

Ieri au venit cei de la RDS și mi-au instalat noul Fiberlink 1000. Instalarea a decurs rapid:

  • mi-am dezactivat cablul de la un telefon și în schimb mi-au adus alt telefon care e conectat direct la rețeaua lor mobilă, dar arată ca un fix. Teoretic pot să umblu cu el prin casă, are chiar și baterie.
  • mi-au refăcut cablul UTP deja tras prin casă. Utilizam 2 fire pentru telefonie, le-au lipit la loc cu niște papuci șmecheri și acum folosesc toate cele 8 fire pentru Internet.

Rezultate cu cablul conectat direct la PC, test făcut pe site-ul RCS.
fiberlink1000_1

Și primul download care mi-a ieșit în cale. Asta a fost viteza maximă, că hard-disk-ul nu a vrut să o păstreze constantă. Oricum, devine irelevant.
fiberlink1000_2

Router-ul meu, un D-Link DIR-655, s-a dovedit a fi slăbuț, doar 230 Mbps maxim, deși el este gigabit. La routere contează foarte mult procesorul cu care sunt echipate și firmware-ul și memoria, mai ales la conexiuni PPPoE. Prin urmare, lăsați routerele să vină la mine! Am cerut deja niște Asus-uri la test, dar mai sunt destule branduri pe piață și vreau să fac o pagină mare și frumoasă cu vitezele lor maxime pe noua conexiune Gbps.

Update: ajutați-mă cu stabilirea unor teste standard pentru eventualele routere ce vor veni la test. Eu mă gândesc așa:

  • testul de pe site-ul RDS
  • test pe speedtest.net, server RDS
  • un torrent de minim 4 GB și cu minim 50 seeds, dar aici e dificil să folosești mereu același lucru

Recomandațî-mi un fișier mare (>1 GB) hostat undeva pe site-ul RDS-ului. Parcă aveau ei un site ceva cu care testai viteza pe vremea când abia lansaseră Fiberlink-ul.
Teste cu străinătatea nu mă interesează să fac, eu măsor viteza conexiunii cu primul server care iese în cale, nu peering-ul ulterior între rețele. N-ar fi elocvent pentru performanțele routerelor.

asus s5507

    73 comentarii

  1. http://clienti.rcs-rds.ro/net/test/

    uite aici au fisier si de 10 GB. Singurele routere care “duc” 1 gbps pe pppoe sunt ASUS RT-N56U, ASUS RT-N65U si TP-link wdr3600 (il ofera si RDS in custodie pe asta.) ASUS-urile cu broadcom NU merg (N66AC etc.)

    uite si niste teste facute ieri:

    http://www.speedtest.net/my-result/3101054404

    http://www.speedtest.net/my-result/3101047050

    La torrent am obinut si 110 mB/s download cu RT-N56U, dar asta pe SSD si dupa ce am schimbat niste setari la utorrent.

      (Citează)

  2. Uite aici un router ieftin care face treaba:

    http://www.pcgarage.ro/routere-wireless/tp-link/tl-wr1042nd/

      (Citează)

  3. Ar ajuta enorm de mult daca ne-ai spune si configuratia laptopului sau desktopului ca sa stim si noi daca riscam sa facem upgrade la FiberLink 1000

      (Citează)

  4. Dar de ce testezi numai cu RDS? Ar trebui sa testezi cu orice inseamna metropolitan…

      (Citează)

    • @GExGE: eu vreau să testez routere, nu rețeaua metropolitană. Prin urmare, mă interesează să supun routerul la o viteză cât mai mare, nu să-l testez cu un server din Indonezia.

        (Citează)

  5. In loc de utorrent iti recomand sa folosesti deluge sau qbittorrent. Au cam aceeasi interfata, dar nu mai ai probleme cu disk overload si nici nu folosesc 1 giga de ram… O sa atingi viteze mult mai mari (chiar si cu hdd de 7200).
    Btw, la ce etaj stai? Eu am dat precomanda cu nr 70 si ceva si nu mi-au dat niciun semn pana acum astia de la rds. Din cate am inteles mai intai fac la cei care stau la casa si celor de la etajele inferioare din blocuri.

      (Citează)

  6. Dan (aVocatie.ro)

    15/11/2013 la 9:36 AM

    Ce parere aveti de ASUS RT-AC68U AC1900 pentru abonamentul de 1G de la RDS? Este singurul care merge pana la 600Mb pe banda N. In plus, comandat din DE, e mai ieftin cu 200ron ca RT-AC66U de la emag, care e o generatie mai veche.

      (Citează)

    • @Dan: am AC66 și AC68, le voi testa.

      Aceste routere au chipset Broadcom și Broadcom e varză la viteza de procesare a protocoalelor PPPoE, așa că rezultatele nu mă aștept să fie prea mari. N56U sper să fie o surpriză plăcută, că funcționează pe un chipset Ralink.

        (Citează)

  7. Dan (aVocatie.ro)

    15/11/2013 la 9:40 AM

    @baadnewz: De ce spui ca ASUS-urile cu broadcom NU merg? Poti sa vii cu mai multe detalii?

      (Citează)

  8. ce va mai place download-ul :)
    daca ar merge si upload-ul la fel…

      (Citează)

  9. Hai ca m-am distrat bine de dimineata… nu comentez asupra testelor si partii “logice” a afacerii cu Gigabit ci doar asupra aspectului “fizic”: – sunt asa de amaratzi ca nu au putut sa-ti dea un CPE la care sa-ti legi telefonul; apreciez originalitatea solutiei “de cartier” cu cezariana cablului pentru a fura o pereche pe care sa duca vocea – macar improvizatia n-a fost definitiva. Apreciez ideea cu “papucii smecheri” – nu pui o poza cu ei – presupun ca sunt simpli conectori cu doua fire.

    Si-a pus oare cineva problema ca instalarea nu respecta nici un standard de cablare? Si nu ma refer aici la felul cum sunt “trase” cablurile ci ma refer la respectarea ANSI/TIA/EIA-568-A, Category 5 sau Category 6; in special in privinta parametrilor electrici ai cablului astfel ciopartit. Stiu ca suntem in RO si merge si asa, dar, la gigabit lucrurile sunt un pic mai delicate decat la 100Mbit.

    P.S. – cere si un router de la Mikrotik la teste, daca vrea cineva sa dea asa ceva.

      (Citează)

    • @George: nu știu ce-i un CPE, dar m-am bucurat că nu au tras alt cablu. Eu îl am pe al meu prin canal de cablu, iar în altă cameră pe după dulapuri și mobilă și tras prin tocul ușii. Nu voiam să-l scot și să pun altul, mai ales că merge și așa. Îmi ajung 700 Mbps, de exemplu, pe un singur calculator, aș fi fost fericit și cu 400.

        (Citează)

  10. Atat Radu (sper), cat si eu ne luam abonamentul asta de la RDS tocmai pentru a-i forta ca sa isi mareasca capacitatea retelei in zona in care stam noi.

    1 giga de la RDS inseamna ca acestia iti leaga blocul la fibra optica, ca iti pun in bloc cel putin un switch de peste 5.000 de euro, care stie sa suporte trafic de cel putin 1 giga pe secunda in jumatate din porturile sale si asa mai departe. Si nu in ultimul rand se va aprinde beculetul portocaliu de gigabit de pe placa de retea de acasaa.
    Cu alte cuvinte, conectivitatea asta iti certifica cumva ca daca sta toata lumea pe net nu iti va merge conexiunea greu cand ai chef sa faci repede ceva pe internet ;)

    Router, am de acum 2 ani un Linksys e 4200. Nu se mai fabrica acum, dar isi face treaba corespunzator. Aka pe download trage cu 10Mb/s maxim, iar transferul Wifi in LAN se duce la 300 mbps constant. Da, datorita procesorului cand trage cu viteza maxima orice alt client wifi se deconecteaza. :)

      (Citează)

  11. Si pentru ca si George are dreptate. Ce pile ai tu de au venit in 15 zile sa iti puna cablul. Pe mine acum 15 zile doar m-au intrebat daca vreau.

      (Citează)

  12. Eu mi-am luat un http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WR1042ND pentru c-aveam tot un TP Link d-ala cu 50-70 de lei, care functiona ok dar nu eram multumit de semnalul pe care-l aveam in 2 camere din casa. Cel achizitionat recent, desi vine cu 1 antena in plus, desi teoretic semnalul ar trebui sa fie mai bun, ei bine el e fix la fel. Intr-o camera la vreo 10m de unde e pozitionat routerul, semnalul care trece prin 2 pereti din caramida e extrem de slab, exact la nivelul vechiului router. Exista vreo solutie de-a imbunatati semnalul, alta in afara de-a vinde routerul si de a-mi lua un Asus la 400 de lei?

      (Citează)

  13. Ai Fiberlink de 1000 Mbps.
    Ce faci cu el ? La ce iti trebuie viteza asta ?

      (Citează)

    • @mArius: pe scurt, pentru a testa mai bine routere pe viitor și pentru subiecte pe blog. Mari download-uri nu fac de pe net sau dacă fac nu contează așa mult dacă aștept 10 minute sau 5.
      Însă de la 35 la 59 lei nu-i mare salt de preț și prefer să încurajez buna inițiativă a RDS-ului, cum zice și Piticu.

        (Citează)

  14. @Piticu21. O sa puna RDS router de 5000 EUR in scara blocului cand o sa zboare porcul. Sau cand nu o sa mai fie Mitica presh la Liga. Hey, stai un pic… Cine crezi tu ca se risca sa lase un echipament asa de scump la voia intamplarii si hazardului?

    Voi chiar aveti impresia ca fiecare abonat are un link de 1Gbit disponibil doar pentru el? Mai studiati va rog felul cum este alcatuita o retea tip PON si discutam apoi.

    P.S. – aproape toate routerele “consumer” de pe piata (inclusiv Cisco/Linksys) sunt un fel de pocnitori cu luminite si antene. E drept, unele pocnesc mai tare, altele mai in surdina, dar tot pocnitori raman. Si daca ar fi sa discutam si despre performanta wireless… sa te tii atunci!

      (Citează)

  15. @mArius – are Fiberlink de _până_ la 1000Mbps. Adică nu garantează nimeni nimic.

      (Citează)

  16. @Piticu21 – blocurile erau deja cablate de ceva ani pe fibra optica , cam de cand ai schimbat modemul de cablu si ai trecut la utp (pppoe) pe serviciul FTTB (fiber to the building) .

    @GExGE – Metropolitan inseamna reteua locala a providerului din orasul respectiv , peering-urile cu alti provideri nu fac neaparat parte din metropolitan , depinde de politicile fiecaruia .

    Tot vad teste facute pe fiberlink 1000 si vad 700 – 800- 900 mbps , deci vitezele sunt mai mult decat ok . Sa-i zica cineva lu Brenciu sa nu mai minta prin reclame :P ca vad ca tot ruleaza la TV

      (Citează)

  17. radu: deci nu ti-au tras alt cablu, da? Eu am zidit mare parte din el si nu prea as avea chef sa resparg peretele :)

      (Citează)

  18. Fain de tot. Cred ca pentru 10 lei in plus sar de la 100/30 la 500/100.
    Trei chestii ar fi utile:
    Ar trebui testat upload (50-100 Mb) si ping.
    Niste poze cu routerul (mai ales porturile) si telefonul.
    Daca am telefon dect fara fir, acum legat cu fire de telefon pe port de telefon in router, merge si pe routerul nou sau il arunc?

      (Citează)

  19. @radu poti pune o poza cu fixo-mobilul ? :)

      (Citează)

  20. @zetu , din cate stiu tplink stie sa faca bridge peste wireless pe unele modele . Daca nu stie firmware-ul standard sigur site ddwrt sa faca treaba asta si astfel poti sa legi un al 2-lea router la cel existent deja si astfel sa extinzi aria de acopereri wireless fara sa fie necesar sa tragi cablu intre ele .

      (Citează)

  21. LOL! Felicitari pentru fibrele din blocurile voastre, la mine in bloc inca intra un UTP

      (Citează)

  22. ce sa lipeasca? Mai am 5 metri de cablu, cel putin

      (Citează)

    • @animal00: eventualele fire care sunt folosite la telefonie, dacă ai. Dacă ajung toate 8 neîntrerupte în routerul tău, ești ca și gata.

        (Citează)

  23. @mArius 7 @nwradu: din punctul meu de vedere reteau de 1000 Mbps nu ma ajuta pe 1 calculator, ci ma ajuta atunci cand am mai multe conectate la net. De exemplu sunt foarte multe canale video (inclusiv youtube, etc) transmise prin internet. Am 2 TVuri conectate le net (unul prin media player) + 2 laptopuri. Uneori se simte nevoia de mai multa banda. In curand poate vom putea urmari si programele transmise prin net de tip voyo (spun in curand pentru ca acum oferta lor multimedia este jenanta) si atunci o sa te bucuri ca ai banda…

      (Citează)

  24. continuare: am instalat luni 1000 Mbps pe un router N56U. Militari, etaj 8/10.

      (Citează)

  25. lux.

    acum incepem sa ne facem griji daca sistemul ne ajuta corespunzator. daca el duce, abonamentul eu cred ca merita

      (Citează)

  26. Ar fi vreo diferenta intre abonamentul de 500 Mbs si cel de 1Gbs excluzand situatiile foarte rare (limitari externe si interne) in care chiar ai putea sa descarci cu peste 500 Mbs. Ceva de genul cand e aglomerata reteaua sa fie afectat mai mult abonamentul de 500 ? Uploadul e acelasi ?

      (Citează)

  27. Dar WirelessN ZyXEL NBG-5715?

      (Citează)

  28. Vezi ca testul de la Digi de pe site e de fapt un widget de la SpeedTest.net.

      (Citează)

    • @Alex Dumitru: știu, dar e sigur hostat pe serverele lor și e conexiune directă, fără tot site-ul speedtest în spate.

      Am montat un Asus AC56U, am scos 848 Mbps :|

      Mi s-a zis să nu mă aștept la rezultate mai bune de la celelalte două modele pe care le mai am aici.

        (Citează)

  29. Radu sper sa testezi cam ce viteze prinzi pe mai multe device-uri in acelasi timp : PC / laptop / tablete . Si dupa tine daca iti iei abonamentul de 1000 este necesar sa limitezi din router viteza pentru mai multe device-uri sau lasi sa se imparta automat ?

      (Citează)

  30. Are rost sa ma agit ptr router nou + Fiberlink 1000 daca pe laptop-ul meu Lenovo Thinkpad Edge E530 am 1×1 11b/g/n wireless lan pci express half mini card adapter? O sa faca fata la viteze mari sau sunt limitat?

      (Citează)

    • @Cata: eu nu cred că are rost.
      Ce abonament ai acum și cât prinzi pe el, prin wireless dacă așa conectezi laptopul la rețea, pe un test pe RDS?

        (Citează)

  31. Tocmai azi am aflat dintr-o discutie cu un cititor ca TP-Link TL-WR1043ND nu merge mai tare de 120 Mbps, cu toate ca nu e dintre cele mai ieftine din gradina lor si are port Gigabit.

    Intreaga discutie aici, chiar cu un raspuns primit de la echipa lor tehnica.

      (Citează)

    • @Darius: da, păi portul Gigabit poate că ține viteze mai mari la transfer normal în LAN-ul intern, dar din WAN în LAN e altă treabă și PPPoE-ul este un protocol care necesită o putere de procesare mai mare, că dacă nu mă înșel are o împachetare suplimentară.

        (Citează)

  32. Multa UE UPC. Preventiv doar.

      (Citează)

  33. Cum zic si colegi de mai sus recomand urmatoarele routere ASUS RT-N56U, ASUS RT-N65U,TP-Link WDR3600 si TP-Link Archer C7

      (Citează)

  34. @nwradu: cu ultimele versiuni de firmware, atat ASUS RT-N66U, cat si AC66U nu fac fata pe PPPOE, obtinand viteze de sub 300mbps. Insa e in mare parte o problema strict legata de firmware. Am mai scris aici: http://forum.computergames.ro/86-networking-internet/986393-rds-gigabit-pe-n66u-help/page-3.html#post46417624 despre o versiune mai veche de firmware de prin Martie 2013, care functioneaza impecabil si se duce spre viteza maxima de 1gbps.

      (Citează)

    • @Kalinin123: am acum acasa AC56U, AC66U și AC68U. Am apuat să testez doar AC58U, a trecut de 830 Mbps, download de torrente chiar și 50 MB/sec cu Qbittorrent. De la celelalte două nu mă aștept nici eu la minuni.

      Nu voi testa cu firmware-uri speciale. Marea masă a oamenilor vor să știe ce să cumpere ca să meargă direct, nu să aibă nevoie de cunoștințe tehnice suplimentare. Ah, dacă cineva are un model și i-a pus alt firmware și face aceleasi teste ca și mine, aș face o secțiune specială cu astfel de “tuning”.

        (Citează)

  35. Ok Radu, dar nu e corect tu sa te lauzi ca ai port Gigabit pe WAN si el sa mearga cu 120 Mbps ca e procesorul slab.

      (Citează)

    • @Darius: da, dar nu știu cum le gândesc producătorii. E posibil să țină Gigabit (sau măcar mult mai mult de cei 120 Mbps folosiți ca exemplu), dar nu pe PPPoE, care e un protocol mai “special”. Poate că pe o structură clasică DHCP din WAN ar prinde mai mult.

        (Citează)

  36. In Militari, pe lan cu Assus RT-N65U:

    901.89 Mb/s
    108.41 Mb/s

    Din pacate, wireless-ul nu duce mai mult de 150 Mb/s, desi teoretic are 450 Mb/s

    http://www.speedtest.net/my-result/3103565804

      (Citează)

    • @Julien: wireless-ul acela trebuie să-l gândești ca “dacă s-ar conecta 3 calculatoare, fiecare ar avea 150 Mbps”. Pe un singur calculator nici eu n-am văzut mai mult de 150 Mbps și făceam testul pe 802.11N de 5 GHz, canal mare, ultrabook de ultimă generație.

      Să vedem standardul 802.11ac ce știe.

        (Citează)

    • @Julien: de N53 ce zici? Mă aștept să fie pe la Black Friday niște astfel de routere, îmi pare rău că nu voi putea testa multe modele până atunci ca să știu ce să-mi iau.

        (Citează)

  37. Incearca si un test pe INES -> ftp://ftp.ines.ro/test/

      (Citează)

  38. în schimb mi-au adus alt telefon care e conectat direct la rețeaua lor mobilă, dar arată ca un fix. Teoretic pot să umblu cu el prin casă, are chiar și baterie.
    Poti pune cateva poze cu telefonul contectat la reteaua mobilă, te rog?

      (Citează)

    • @Bros: caută pe google images “huawei b160 phone”, că ăla este. Afișaj mărișor, speakerul pare capabil, are și acumulator în el.

        (Citează)

  39. De curiozitate, ce specificatii are laptopul tau? Cred ca si asta conteaza cand vorbim de viteza..

      (Citează)

  40. Ai port gigabit, te cam poti lauda cu viteza aia doar pe retea(deh, destul de mare la rds).Dragut din partea lor ca s-a ajuns aici.

    Teoretic,suna foarte bine pe hartie insa in practica la cat il folosim noi un 100Mb e arhisuficient. Mi-ar fi placut specificatiile alea cand aveam timp si ma ocupam de urcat torrente.

    I-a un ssd daca vrei sa te bucuri linistit de vitezele alea.
    @flavi, e un laptop normal, de buget, cel mai probabil sata 2/3(desi tind catre 2) si ca de obicei, viteza de 5400 rot/min. Probabil in momentul testului era pe wifi si de aici si limitarea la 40Mb sau mai facea altceva cu pc-ul in momentul asta si a taiat elanul hdd-ului.

    Totusi am intalnit destule routere B/G/N/placi de retea.. care nu respectau specificatiile de pe hartie, sau erau atinse in conditii ideale.

      (Citează)

  41. Am testat eu AC-ul cu un router D-link, tot nu trecea de 200 Mbps, nici vorba de Gigabit.

      (Citează)

  42. @Bros: caută pe google images “huawei b160 phone”,
    Done.
    Specificatii dezamagitoare, aparatul e UMTS only.

      (Citează)

  43. @nwradu: Pe ASUS RT-N56U, custom Firmware: 3.0.3.7-072 (https://code.google.com/p/rt-n56u/downloads/list), am ajuns aproape de 250 Mb/s pe wifi / 5Ghz, only N:

    http://www.speedtest.net/my-result/3104990344

    Cu Firmware-ul de la Asus, n-am reusit mai mult de 140 Mb/s

      (Citează)

  44. Rectific: ASUS RT-N65U

      (Citează)

  45. salut. eu am fiberlink 50 sau 100, nu stiu exact. imi poti spune daca diferenta este una atat de mare incat sa merite +30 de lei/luna? mersi.

      (Citează)

    • @relansat: păi imaginea din articol ce-ți spune? Dacă trecerea de la 50 sau 100 la 700 merită cei 30 de lei pentru tine, atunci fă upgrade-ul.

        (Citează)

  46. Am depus cerere de instalare dar astia se misca greu cu instalarea la blocuri deoarece am verificat si au echipamente pe 100, dracu’ stie cat le ia sa le schimbe. Am un router apple airport extreme 5th gen model : A1408 abia astept sa testez.

      (Citează)

  47. @nwradu sunt total afon la chestii de genul. de asta am intrebat. 34mb viteza de download, iisuse :D merg luni la un sediu sa vad ce si cum :D mersi.

      (Citează)

  48. @relansat daca ai abonamentul de 100 + cablu tv, atunci sunt doar 10 lei in plus :)

      (Citează)

  49. Asus RT-N66U ai in plan sa testezi?

      (Citează)

  50. La mine pe fiberlink 500 pe direct in placa de retea se duce la 35 mb/s iar prin ASUS RT-N65U maxim 11 mb/s si plus ca pe router se leaga pe 100 mb/s in loc pe 1000mb (nu se aprinde decit beculetul verde in loc de cel galben). Am testat orice firmware oficial sau neoficial fara niciun rezultat. Unde gresesc?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus