un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Windows 8.1 apare și în versiune Retail

20 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

windows_81_retail_1Windows 8.1 a fost lansat oficial, iar upgrade-ul este gratuit pentru cei ce dețin deja Windows 8 în mod legal.

O veste bună este apariția în gama de versiuni a uneia Retail, numită și “full software version” sau “full packaged product”. Nu am văzut termenii ei, dar mă aștept ca această versiune să fie a ta pe viață, să o poți instala pe ce calculator vrei și apoi, dacă faci upgrade sau îl schimbi, și pe următorul (evident, o scoți de pe primul calculator).

Până acum Windows 8 nu avea o versiune Retail. Windows 8 se vindea doar ca OEM (adică împreună cu acel PC și era legată pe vecie de acel calculator; dacă ți se strica, pierdeai și licența) sau ca upgrade de la o licență mai veche de Windows.

Acum poți cumpăra licența Retail, o poți da cadou, o poți instala pe ce vrei tu. Încă nu am citit termenele și condițiile ei, dar așa mă aștept să fie.

Au mai adăugat îmbunătățiri: a apărut un buton de Start în modul Desktop (te duce înapoi la interfața Metro), s-a îmbunătățit lista de aplicații instalate, poți redimensiona tile-urile șamd. Bănuiesc că și mai multe îmbunătățiri sunt sub capotă, plus că Microsoft lucrează cu dezvoltatorii de aplicații pentru a-i duce spre noua interfață și un layout orientat pe lățime, nu pe înălțime.

Update: mai multe îmbunătățiri: boot direct în interfață Desktop (e o opțiune în setările Taskbar), search îmbunătățit care oferă mai rapid informațiile necesare, patru aplicații pot fi rulate în split-screen în interfața Metro, control panel îmbunătățit în Metro.

88% dintre vizitatorii blogului folosesc Windows, iar dintre aceștia 11% au Windows 8.
windows_81_start_butonwindows_81_lansare

asus s5507

    20 comentarii

  1. Wai, si win8 avea (!) o versiune “Retail”, foloseste acelasi media-kit si pret cu cea OEM si se numeste Personal Use License (http://www.microsoft.com/OEM/en/licensing/sblicensing/Pages/personal-use-license.aspx#fbid=KRBF6-LeIUU). E drept, are niste limitari, mai ales pe partea “business”, dar se poate trai cu ele.

      (Citează)

  2. Deci nu știi cum stau exact lucrurile, nu ai verificat, nu ai citit termene și condiții, bănuiește niște îmbunătățiri – și scrii un articol despre a asta. Foarte tare. Succes.

      (Citează)

    • @Corina: dar ce altceva ai fi vrut să afli? Eventual să vin și la tine la birou și să-ți fac treaba? Acasă să gătesc ceva?
      Versiunea FPP este o chestie de nișă. Cine e interesat de ea se apucă și sapă singur după informații, dacă știe că fix așa ceva îi trebuie.

        (Citează)

  3. Asteptam SP1, da? :)

      (Citează)

  4. Corina, articolul ne informa cu privire la apariția versiunii retail de Windows 8.1, nu cu privire la modificările pe care le aduce față de versiunea anterioară.

      (Citează)

  5. @Corina, vrei sa ne trimiti o poza cu tine? Am vrea sa stim daca ne trebuie multa bautura ca sa iti rezolvam problema.

      (Citează)

  6. 1.bsod din cauza nvidia
    2.la iesirea din hiberbare nu se mai conecteaza wireless-ul. tre sa ii dau disable/enebale.

      (Citează)

  7. din ce stiu eu erau versiunile GGK, windows ce il puneai peste un sistemul tau de operare piratat. Cam 5-600 lei

      (Citează)

    • @cipoc: nu chiar, GGK erau versiuni Get Genuine doar pentru anumite cazuri, că nu-ți dădea microsoft o reducere de preț doar pentru că până atunci piratai.

        (Citează)

  8. Mda, am citit articolul la tine si zic, ia sa dau si eu un search sa vad cam cat m-ar costa sa devin “legal”.

    15 minute mai tarziu m-am lasat pagubas. Pur si simplu nu exista nici o pagina de la microsoft sau de la altcineva care sa-mi explice ce trebuie sa fac si cat ma costa. Am gasit numai upgrade de la alt windows. Eu daca sunt pirat, n-am nici un windows oficial si nici nu am de gand sa-mi iau un sistem nou ca sa iau OEM, ce fac? Pai… raman pirat.

      (Citează)

  9. Un motiv pentru care am renuntat la Windows pentru Ubuntu [o licenta ilegala] a fost ca nu am avut banii necesari sa iau Windows 7. Acum am vazut ca la emag este in jur de 480 de lei o licenta… nu e un pret chiar atat de mare.

      (Citează)

  10. Draga pirat Andrei, cd-ul tau luat pe sestache de pe net functioneaza perfect, daca nu e o versiune “tunata” cu cine stie ce bloatware.

    intri in store, dai cu cardu si bagi serialu.

      (Citează)

  11. @AdrianG… Daca vrei sa nu fi pirat, te costa vreo 450 lei! Poti sa cumperi versiunea OEM si fara un sistem nou, insa asta inseamna instalare “pe curat”! Daca vrei sa pastrezi ceva din din vechiul OS, atunci apare nevoia de GGK si sunt alte preturi (pe care nu le stiu).

      (Citează)

  12. Hmm! O concluzie trag si eu dupa articol/comentarii. Oare chiar nimeni nu citeste inainte de a da “Agree”? Termenii de licentiere sunt disponibili pentru a fi cititi inainte de a da banii, deci asta n-ar fi o scuza!

      (Citează)

    • @George: pentru consumatorul obișnuit domeniul este foarte complex și de aici apar multe confuzii. În ciuda unui site ce încearcă să vorbească o limbă normală, nu “legalize”, microsoft.ro nu reușește să-ți spună clar ce licență trebuie să cumperi și când. Sau nu le prezintă pe toate.

      Țin minte că am studiat o grămadă toate variantele posibile la lansar, la fel și la Office, unde nu ți se spune clar dacă Office 365 pentru companii rulează doar în browser sau are și o componentă desktop. Descoperi informația prin comparații și prin mici fraze aruncate în pagina celorlalte versiuni. Mie mi se pare haos mare în informare.

        (Citează)

  13. Uite ca apare o idee de articol util – licentierea Microsoft, pe intelesul tuturor, pentru persoane fizice si SOHO, ca la companii mari sta altfel treaba. Evident, doar despre Windows (7, 8, 8.1) si Office (365, 2013, 2010, etc).

      (Citează)

  14. Încă o inovație, pentru siguranța noastră, a tuturor: contul la microsoft. În loc de acel user și parolă – hai să fim serioși, numai cei naivi aveau parolă – ai un cont serios cu nume, prenume, email, astea. Partea faină e că după instalare ai o interfață de setări, printre care și asta cu contul. După ce ai completat niște date, ți se trimite un email cu un link de confirmare. Deci până să ai acces la browser, ia matale smartfonul să-ți activezi contul. Poți dribla acest cont fără a te loga ca administrator. Inovație, maică!

    Culmea, când am ocazia să evit metro, parcă îmi părea rău. Având un întreg ”perete” cu aplicații și posibilitatea de căutare, parcă mi se părea mai logic dacă deschizi pc/laptop-ul și pornești o aplicație sau 2. Cu toate astea lucrul la un pc în metro mi se pare ciudat, având în vedere că lucrezi totuși cu fișiere.

    Așa ca idee, sunt foarte dezamăgit de win 8. Având în vedere că nu-mi permit un MacBook Pro de 15.5, aproape că sunt dispus să încerc ubuntu.

      (Citează)

  15. Microsoft Store România http://www.microsoftstore.com/store/mseea1/ro_RO/cat/categoryID.66272800
    Windows 8.1 costa 500 lei, Windows 8.1 Pro – 1200 lei.

      (Citează)

  16. Pe mine nu m-au convins (desi e gratis) sa trec de la 8 la 8.1 (cel putin deocamdata). Nu e SP !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus