►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Poate ați văzut pe net imaginea cu florile de pe spațiul public, udate de firma angajată în acest scop, deși afară ploua torențial.
Eu nu dau vina pe firma respectivă. De fapt, chiar îi admir pe cei din respectiva mașină pentru că-și făceau munca până la capăt. Afară ploua, erau imposibil de controlat dacă și-au făcut tot traseul sau nu, însă iată-i că munceau chiar și pe ploaie.
Ca om care s-a luptat câțiva ani cu niște contracte cu Primăria, pot să vă spun că ce vedeți aici este o problemă a sistemului de servicii publice și felul în care ele sunt plătite. Probabil că există o firmă ce are contract să ude spațiile verzi în anumite zile. Este plătită doar dacă le udă.
Așa că, pe soare sau pe ploaie, pe apocalipsă zombie sau invazie extraterestră, ei vor fi acolo udând florile. E normal, vor să ia banii, iar singura metodă de a-i lua este să meargă la Primărie cu actele care dovedesc că au udat florile.
“Uitați aici procesul verbal de udare a florilor, traseul parcurs și punctele stropite”
“Dar afară a plouat în acele zile!”
“Ce contează? În contract scrie că trebuia să ud florile astăzi și am venit cu actele ce dovedesc că am făcut asta”
Cam așa se desfășoară discuția. Soluția pentru a nu ajunge la astfel de situații anormale ar fi ca Primăria să aibă un contract mai complex cu respectiva firmă, unul prin care să le poată spune “azi nu udați, că plouă”, iar suma să varieze în funcție de astfel de factori Ar fi nevoie și de o persoană responsabilă de acel contract, care să ia imediat legătura cu firma respectivă conform unui plan de comunicare agreat de ambele părți. Dar nu se lucrează în acest sistem.
Până vom avea așa ceva, udăm florile și pe ploaie și nu putem ieși din această situație.
foto via Facebook Mara Bănică.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
01/10/2013 la 5:05 PM
imagine fara exif, poate sa fie de oriunde.
Mihai(Citează)
01/10/2013 la 5:07 PM
Nu contează, era o idee.
De exemplu sunt sigur că s-ar uda și dacă n-ar mai fi flori, în cazul în care tocmai le-ar fi smuls vântul pe toate. Contractul spune că trebuie udat scuarul X, nu florile doar când acestea există.
nwradu(Citează)
01/10/2013 la 5:15 PM
pai bun, dar nu se poate pune o clauza care sa amane udarea florilor cu 1,2,3 zile dupa ce a plouat?
un muc(Citează)
01/10/2013 la 5:37 PM
Bonus , stropitoarele alea de prin parculete si gradini de bloc care mergeau aiurea azi…. Chiar n-am inteles de ce.
Alex(Citează)
01/10/2013 la 8:49 PM
@Alex: alea sunt automate.
nwradu(Citează)
01/10/2013 la 5:46 PM
Asta e din seria in care gandirea inginereasca bate orice (inclusiv logica), serie inceputa cu discutia aia despre abonamente ratb si reducerea pentru elevi.
Problema nu e de ce uda aia florile cand ploua (sau de ce nu da baba de la ghiseu abon. cu reducere unui copil de 11 ani), ci de ce exista anumite reguli/legi care duc la astfel de situatii aberante.
Firmele ar trebui platite la cat uda florile atunci cand trebuiesc udate (e.g. dupa x zile fara ploaie). Nu pamantul fara flori, nu florile ude.
Contractul ar trebui facut de asa maniera incat sa aiba o cota fixa si o cota variabila in functie de cat se munceste. Asa cum firmele de dezapezire nu iau bani la fel daca nu cade un fulg de zapada toata iarna vs. daca vine era glaciara.
Daca tie ti se pare firesc sa se ude florile cand afara ploua doar pt. ca asa sunt legile, you’ve got a problem.
Deci nu se rade de nenea ala, ci de incompetenta celor care fac contracte (si primaria si firma de udat(desi baiatul seamna a fi de la ADP))
Boris(Citează)
01/10/2013 la 6:41 PM
Ploua, nu ploua, banii trebuie luati toti si muncitorii platiti.
Daca primaria ar fi deacord sa plateasca si zilele cand ploua, desi firma nu uda, atunci s-ar putea specula muuuulte lucruri. Cred ca lucrurile sunt mult mai complicate decat par la suprafata. Sa ne gandim si la un registru cu zilele ploioase, acesta va trebui verificat si comparat cu prognoza meteo (?!).
Oricum, complicat.
netics(Citează)
01/10/2013 la 8:19 PM
sincer, mi se pare că ar fi foarte simplu de modificat acel contract, ca suma să fie pe lună, nu pe zi, pt. a rezolva situația zilelor cînd plouă.
Faptul că nu s-a făcut așa denotă imensă prostie și bătaie de joc din partea celor vinovați !!!
@nwradu, nu consider ca această problemă ar fi în aceeași categorie cu problemele legate de softul de eliberare a cartelelor de metrou de care scriai deunăzi. Acolo e un sistem complex care nu se poate modifica chiar așa ușor. Mă rog, se poate face, dar nu de pe azi pe mîine. Faptul că unii udă florile pe ploaie e însă ca în filmele nu cu proști, ci cu cretini de-a binelea !
alias(Citează)
01/10/2013 la 8:55 PM
@netics, @Boris: bine, dar cum definești că a plouat? Mă refer în contract, într-un limbaj juridic care nu lasă loc la interpretări.
Ce înseamnă ploaie suficientă? Câți litri/mp? Cum determini cât a plouat în fiecare spațiu verde din sector? Cum faci corelația cu temperatura de afară sau cu câte zile nu a plouat înainte (adică degeaba plouă 10 minute dacă o lună anterior a fost secetă, florile au nevoie de apă suplimentara pe lângă alea 10 minute). Cum definești “florile ude”?
Nu e simplu deloc. Normal ar fi să fie un admin de contract care sa spună “azi ieșiți pe traseu/azi nu ieșiți pe traseu”. La deszăpezire e altfel, se dau bani chiar și dacă nu ninge doar pentru ca niște firme sunt gata să întervină. Probabil că dacă ninge non-stop sunt plătiți suplimentar pe baza unor devize.
N-am zis că-mi place situația, ci doar că înțeleg sistemul care ne face să ajungem în această situație. Nu-i ușor să-l îmbunătățești.
nwradu(Citează)
01/10/2013 la 8:56 PM
@alias: nu e pe zi, ci probabil sunt prevăzute 5 udări pe lună, cu un calendar agreat dinainte. Care apoi trebuie respectat pentru că-i parte din contract.
nwradu(Citează)
01/10/2013 la 8:52 PM
@nwradu : Ma gandesc ca ar putea fi oprite cand ploua , mai ales ca vremea e asa de vreo 3 zile… Din lene se face risipa aiurea.
Alex(Citează)
02/10/2013 la 12:38 AM
Trebuie să zicem mersi că s-a renunțat la contractele de asfaltare străzi cu calendar stabilit anterior…
Lucrătorul de la spații verzi ar trebui să primească titlul de omul lunii, pentru respectarea fișei postului, la literă.
Ariel(Citează)
02/10/2013 la 1:41 AM
Acum stiu! Am dat share si pe Facebook mi se pare o explicatie relativ logica desi e impotriva firii.
Papi(Citează)
02/10/2013 la 11:01 AM
Kiss – e mult mai simplu de urmărit un contract de genul asta: florile se uda lunea joia și sâmbăta. Altfel trebuie un administrator, care să urmărească toate spatiile verzi, cu ceva echipă , că sunt multe într-un sector, cu mașină, etc etc, iar toate astea înseamnă costuri. Plus costuri cu controlul tuturor ăstora care hotărăsc când se udă, alte costuri. Ăla care a semnat contractul a fost băiat deștept. Ușor de controlat, și cel mai probabil mai ieftin.
Combo(Citează)
02/10/2013 la 11:51 AM
Facem prea multe acolo unde nu trebuie si deloc acolo unde ar trebui. Tipic romanesc!
Andrei Ursachi(Citează)
02/10/2013 la 2:07 PM
Romania e pierduta in reguli, legi, birocratie, majoritatea depasind bunul simt. Probabil comportamentul de robot e o ramasita a comunismului, altfel nu-mi explic. Chiar in cazul de fata, risipa (de bani din taxele pe care le platesc cetatenii) este justificata de… birocratie. Si ni se pare normal.
Dan(Citează)
02/10/2013 la 2:37 PM
@dan: Păi unde vezi tu risipa aici? Mie mi se pare mult mai eficient cum e acum.
Combo(Citează)
02/10/2013 la 3:24 PM
@nwradu: Pai oricum contractul (ar trebui) sa fie sezonier. Adica totusi nu am vazut pe nimeni sa ude spatiile “verzi” cand e zapada de 2m in decembrie. Deci cum se stabileste in ce luni uzi si in ce luni nu uzi? este tot vorba de o conventie. Asa cum se face conventia la luni se poate face si la zile.
Normal ca statul (chiar nu ma intereseaza ca primaria X sau dept. x, y, z) are date despre precipitatiile cazute si pot sa estimeze cand trebuie udate florile. imi pare rau dar nimic nu mi se pare mai greu decat sa ajungi in situatia penibila de a uda florile pe ploaie.
Boris(Citează)
02/10/2013 la 3:30 PM
In plus, daca e vorba sa vorbim fix de spatiile verzi, pb. e pusa gresit. Ar trebui cultivate plante care sunt specifice zonei (deci care reusesc sa supravietuiasca doar cu ploaia), si doar ajutate/udate atunci cand este seceta (deci pb. nu e cand sa nu se ude, ci doar cand sa se ude, iar pentru asta existe INMH)
Boris(Citează)
03/10/2013 la 1:15 PM
@Boris: e posibil ca analiza precipitaților și un om dedicat pentru asta (teoretic, inginer agronom care mai face și inspecții pe teren) să fie mai costisitoare decât “bine mă, udă-le de 3 ori pe săptămână și gata”.
Plantele sunt specifice zonei. Adică na… panseluțe, lalele, ce se pune, că doar nu au plantat curmali.
Combo a zis-o foarte bine.
nwradu(Citează)
02/10/2013 la 4:04 PM
Dacă se lasă plantele să crească de capul lor or să crească ciulini, că ăștia sunt mai bine adaptați. Arată mai bine să fie iarbă. Și fraților, asta cu există datele când trebuie udat sună bine, cu niște completări. Trebuie cineva să le ia, să le înterpreteze, că INMH nu zice dacă trebuie udată iarba, ci zice cât ploua. Pe urmă dacă plouă 5 litri și ție îți trebui 10, trimiți mașinile jumătate goale ? Iar oamenii ăștia care fac asta trebuie și ei plătiți, trebuie plătite taxe, trebuie să stea undeva, trebuie un birou pentru ei, trebuie computer, trebuie materiale cu care să își facă treaba, consumabile, protecția muncii, etc. De plătit îi plătești și iarna când nu udă nimeni. Dacă nu mai ai nevoie sau bani de udat, e mai ușor să reziliezi contractul decât să dai oameni afară, șamd.
Și toate problemele astea pentru a face economie în cele 10 zile într-un an când s-a udat degeaba.
Combo(Citează)