►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nokia Lumia 1020 are o cameră foto de 41 de megapixeli, ceea ce-l face foarte special ca smartphone. Este o evoluție a tehnologiei PureView dezvoltată chiar de Nokia și de data aceasta le-a ieșit foarte bine: telefonul face fotografii excelente, iar împreună cu stabilizatorul optic integrat obține imagini de-a dreptul incredibile pentru un smartphone.
În plus, Lumia 1020 este unul dintre cele mai bune telefoane cu Windows Phone 8 și are o autonomie peste medie. Ar putea fi cel care va aduce o creștere reală acestui sistem de operare.
Specificații Nokia Lumia 1020:
Preț:
În cutia tipică Nokia am găsit încărcătorul de priză, format microUSB cu cablu detașabil, și un hands-free cu căști de tip in-ear.
Lumia 1020 păstrează liniile clasice ale gamei Lumia, așa cum le-a stabilit modelul Lumia 800 acum ceva vreme. Carcasa este frumos rotunjită pe laterale, iar la capete este tăiat drept. Arată bine, are un aspect futurist, dar și elegant, iar în mână se așează foarte plăcut datorită rotunjimilor carcasei.
Dacă fața este oarecum banală, cu ecranul integrat în carcasa de policarbonat cu doar o mică tranziție ce se simte la degete, pe spate se observă imediat marea cameră foto. Senzor mai mare înseamnă și modul foto mai mare. Cel de pe Lumia 1020 este cu vreo 3-4 milimetri în afara telefonului, ceea ce-l face mai gros decât te-ai aștepta, dar este un compromis care merită făcut pentru fotografiile foarte bune pe care le realizează.
Din păcate, camera foto este neagră indiferent de culoarea telefonului. Carcasa este din policarbonat mat, arătos, dar camera neagră mă face să recomand modelul tot pe negru al telefonului, astfel încât aceasta să fie mai puțin observabilă. Alb plus negru, ca în cel testat de mine, parcă nu dă așa bine. Galben + negru și roșu + negru sunt alte combinații din care puteți alege.
În partea de sus, fix pe centru, este conectorul audio, iar lângă el se găsește tăvița pentru microSIM, care se poate extrage cu ajutorul unei agrafe sau altceva lung și subțire. Toate butoanele sunt pe partea dreaptă (din nou, negre pe carcasa albă, oarecum inestetice), în ordine volumul, on/off și butonul dedicat pentru cameră. Jos nu rămâne decât conectorul microUSB, înconjurat de o muchie neagră.
Construcția este de calitate, carcasa pare solidă, chiar dacă zona camerei este un posibil punct vulnerabil. Partea neagră, mult înălțată, face ca telefonul să stea oblic pe masă. Observați acolo un LED micuț, rotund, cu rol de lampă de asistență la focalizare, și unul mare, lung, care este flash-ul principal al camerei.
Obiectivul în sine are o dublă protecție. Întâi o sticlă la suprafață, apoi un capac de plastic care se deschide în momentul în care camera foto este activată.
Lumia 1020 este mai gros și un pic mai greu decât majoritatea smartphone-urilor de pe piață, dar vă asigur că merită acest compromis, mai ales dacă faceți des fotografii cu telefonul vostru.
Cel mai important aspect al acestui model este felul în care fotografiază. Nokia a demonstrat prin 1020 că tehnologia PureView oferă ceea ce promitea în teorie. Telefonul realizează două fotografii simultan:
Fotografia mare se poate deschide și în telefon, dar asta se întâmplă transparent pentru utilizator în momentele în care faci zoom puternic în programul Nokia Pro Cam sau cauți un crop detaliat.
Să ne uităm la fotografii, întâi unele de zi. E greu de spus dacă au fost făcute cu un telefon sau cu o compactă, nu? Culorile sunt bune, doar roșul un pic prea saturat în lumina soarelui, nuanțele toamnei sunt bine capturate, la fel și texturile, liniile drepte și detaliile fine precum cabluri aeriene.
Iată și un efect de adâncime de câmp.
În interior Nokia Lumia 1020 face fotografii la fel de bune. Balansul de alb este reglat automat foarte bine, iar stabilizatorul optic intră în acțiune: fotografiile de mai jos au ISO 800 și timp de expunere 1/6 – 1/30 secunde, dar sunt perfect utilizabile.
Noaptea Lumia 1020 își arată cu adevărat forța. Imaginile sunt foarte luminoase, mult mai luminoase decât ceea ce vedeam eu cu ochiul liber, iar timpul de expunere a urcat la 1/4 – 1/17 secunde. Toate sunt făcute din mână, bineînțeles. Sunt multe camere compacte din gama scumpă ce n-ar reuși să obțină astfel de imagini din mână. Îi pot ierta micile efecte de blooming ce apar uneori.
Nu există un mod HDR, dar poți regla un bracketing de 3 fotografii cu diverse spațieri. În cele de mai jos am folosit 1 EV.
I-aș reproșa un pic viteza lentă de focalizare în anumite situații, chiar și ziua. Face un pic de hunting, caută focusul, îl găsește, dar asta durează poate maxim 1-2 secunde. Am văzut telefoane mult mai rapide. Lampa de asistență la focalizare te ajută noaptea în astfel de cazuri, deși eu am dezactivat-o cu rezultate la fel de bune.
Senzorul de 1/1,5″ este mai mare decât cele de pe majoritatea telefoanelor și compactelor de pe piață, care de obicei ajung la 1/2,3″. Asta se vede atunci când fac un zoom în fotografiile la rezoluția maximă, precum mai jos. Am folosit pentru comparație un Samsung Note 3, un smartphone care are o cameră foto excelentă între smartphone-uri, dar Nokia Lumia 1020 pur și simplu îl întrece la toate capitolele, mai puțin interfață și ușurință de utilizare.
Pot vedea numărul acelui autovehicul.
Pot citi ce scrie pe firma acelui magazin.
Rezoluția superioară a lui Lumia 1020 se observă în detalii, de exemplu la sticlele de apă plată din frigider.
Calitate mai bună decât Note 3 în noapte.
Aici nici nu mai am ce comenta. Cu ochiul vedeam cam ce a văzut și Note 3, dar Lumia 1020 a focalizat în întuneric și a obținut imaginea din dreapta, mult mai luminoasă.
Detaliile suplimentare surprinse de Lumia 1020 sunt vizibile în special în zonele întunecoase, dar textura bisericii se păstrează și imaginea nu este mișcată.
Pot citi prețul produselor dacă fac zoom în imaginea full-size.
Pot citi numărul acelui autobuz.
Veți spune că de ce contează că pot citi numărul unui autobuz aflat la distanță sau prețul unor sticle din vendomat. Contează ca idee. Înseamnă că telefonul surprinde bine detaliile fine, iar acest lucru va avea impact, chiar dacă nu-l conștientizăm, asupra tuturor fotografiilor făcute cu Lumia 1020.
De ce am zis că mai trebuie lucrat la interfață? Pentru că Nokia a realizat un hardware excelent, dar la capitolul interfață nu se ridică la aceeași înălțime. Aplicația cu care fotografiezi, Nokia Pro Cam, are reglaje pentru white balance, ISO, focalizare manuală și flash, dar sunt foarte dificil de utilizat. Butoanele sunt mici de tot în partea de sus a ecranului și, mai mult, valorile se reglează prin rotirea unor rotițe virtuale pe ecran, ca la Galaxy Camera. Ia timp și este anevoios și cei pasionați de fotografie, cărora li se adresează un astfel de telefon, se vor simți frustrați de dificultatea reglajelor. Fotografiile de mai sus le-am făcut pe Auto pentru că n-am avut răbdare de a intra mai în detaliul reglajelor manuale.
Mai mult, fotografia de rezoluție înaltă nu este accesibilă din telefon. Nu o vezi în galeria foto, totul făcându-se cu imaginea de 5 megapixeli, nu există file manager, nici măcar pe SkyDrive nu se uploadează varianta mare. Este ca și cum aceasta nu ar exista, până când cuplezi telefonul la calculator.
Un al doilea soft, Nokia Smart Cam, complementează Lumia 1020 cu partea “fun” de fotografiere. Smart Cam realizează 10 fotografii în rafală și apoi există diverse opțiuni de a le prelucra:
Există o aplicație separată pentru cinemagraphs, mici fotografii cu elemente în mișcare.
Ca o concluzie, sper să văd această tehnologie de pe 1020 în cât mai multe telefoane. Face minuni în anumite cazuri. În plus, Lumia 1020 dispune contra-cost de un accesoriu foarte bun, o husă siliconică ce conține și o baterie suplimentară, husă cu care telefonul arată ca o cameră compactă, inclusiv cu filet pentru trepied.
Iată și un sample video:
Dincolo de modulul foto, Lumia 1020 este unul dintre cele mai performante telefoane cu Windows Phone 8 pe care le-am văzut până acum. Procesorul rapid, ecranul excelent în ceea ce privește culorile, contrastul și unghiul de vizualizare, precum și spațiul de stocare de 32 GB fac ca aplicațiile să ruleze rapid și fără probleme.
Ecranul de 4,5 inchi îți permite să tastezi mai ușor, să lucrezi ceva chiar și în Office direct pe telefon, să te bucuri de câte un joc sau de filme.
Autonomia telefonul mi s-a părut peste medie. Pe mine mă ține aproape două zile și au fost momente în care eram uimit de cât de puțină baterie consumam deși făceam multe fotografii și stăteam pe net sau Facebook.
Nu am avut probleme cu semnalul wifi sau 3G. Vibrația se simte din buzunar, sunetul notificărilor se aude fără probleme.
În ce privește restul sistemului de operare, lucrurile sunt așa cum le știți. Windows Phone nu s-a schimbat prea mult, de fapt încep să fiu nemulțumit de faptul că are aceleași avantaje și dezavantaje ca și la lansare și prea puține lucruri au fost modificate în ultimii trei ani.
Totuși, există multe motive pentru a lua un Nokia. Here Maps este unul dintre ele, un program complet de navigație în care poți descărca gratuit harta România sau a altor țări pentru navigare offline, asistat de voce și instrucțiuni pas cu pas.
Pe total, dacă știți sistemul Windows Phone 8, cam știți și la ce să vă așteptați, doar că într-un pachet excelent, cu un ecran generos și hardware performant. Ca aplicații, am utilizat Facebook, Evernote, Twitter, Office, Here Maps și Drive+, Whatsapp, Foursquare, GoPro, Office, SkyDrive și WordPress.
Nokia Lumia 1020 are cea mai bună cameră foto de pe orice telefon văzut până în acest moment. Dacă faceți des fotografii cu telefonul și contează foarte mult calitatea lor, mai ales în zone slab iluminate, atunci acest telefon este unealta pe care o căutați, mai ales că are o autonomie bună. Dincolo de partea foto, Lumia 1020 este unul dintre cele mai performante smartphone-uri cu Windows Phone și cei de la Nokia vor fi greu de bătut de către ceilalți producători pe acest segment.
Preț:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
29/10/2013 la 11:12 AM
Daca ai pleca in concediu, ai lasa DSLR-ul acasa si te-ai baza pe pozele realizate cu nokia lumia 1020 ?
tiby(Citează)
29/10/2013 la 12:04 PM
@tiby: acum sunt în aeroport, am lăsat DSLR-ul acasă și plec doar cu telefonul Lumia 1020, că încă îl mai am. E un compromis, nu vor ieși la fel fotografiile dacă dau de lumini ciudate sau situații speciale de adâncime de câmp, dar am preferat să nu mai car și aparatul mare, mai ales că zbor doar cu bagaj de mână pe care-l voi căra în spate două zile. Să vedem ce-o ieși.
nwradu(Citează)
29/10/2013 la 11:26 AM
Fotografiile mari sunt accesibile apasand link-ul captured by Nokia Camera Pro din Camera Roll.
Acum este disponibila si noua aplicatie Nokia Camera
http://www.windowsphone.com/ro-ro/store/app/nokia-camera/bfd2d954-12da-415c-ad99-69a20f101e04
Bogdan(Citează)
29/10/2013 la 12:03 PM
@Bogdan: La mine nu merge. Nu am așa ceva în Camera Roll, iar în poza am opțiune Open in Nokia Pro Cam, dar dacă dau share tot pe cea mică o trimite.
nwradu(Citează)
29/10/2013 la 12:01 PM
E foarte interesant telefonul, eu insa raman pe android.E mult mai accesibil ca pret.
Grigore Ioan(Citează)
29/10/2013 la 12:57 PM
Acum, dupa ce ai vazut Lumia 1020, mai crezi ca Samsung Galaxy Zoom are vreun rost pe planeta?
Sol(Citează)
29/10/2013 la 1:57 PM
Unde se gaseste statuia cu baiatul (poza 24)?
Pe aia care-au intrat cu masinile pe spatiul verde de pe magheru (poza 22) i-o fi amendat cineva in final?!
maria(Citează)
29/10/2013 la 7:40 PM
@maria: pe bd. Kogalniceanu in zona Hasdeu, langa un magazin Villeroy si o farmacie
nwradu(Citează)
29/10/2013 la 11:38 PM
Foarte bun review-ul. Mi se pare mie sau cand filmezi are uneori un atofocus mai “ciudat” ?
Alex(Citează)
30/10/2013 la 6:24 AM
Nice try, but … : http://blog.laptopmag.com/iphone-5s-vs-lumia-1020-camera
simistef(Citează)
30/10/2013 la 9:47 AM
@simistef
Un blind test e mai relevant, nu crezi:
http://www.phonearena.com/news/Lumia-1020-beats-the-iPhone-5s-and-Galaxy-S4-by-a-mile-in-our-blind-camera-comparison_id48050
Sol(Citează)
01/11/2013 la 11:26 AM
Cei pasionați de fotografie sunt obișnuiți cu modul manual, cu reglaje. Nu cred că vor fi frustrați de acest aspect.
Ciprian(Citează)
08/11/2013 la 10:28 AM
41MP pe un telefon? Destul de mult, abia astept sa se mai ieftineasca :D.
Atlasms(Citează)
16/01/2014 la 3:39 PM
Radu, ce zici de asta?
http://www.gandul.info/it-c/un-gadget-pe-zi-sony-xperia-z1-smartphone-ul-android-cu-cea-mai-buna-camera-cum-se-descurca-in-lupta-cu-lumia-1020-foto-11911902
gogu(Citează)
13/02/2014 la 9:14 PM
Este foarte interesant telefonul. Conteaza foarte mult o camera buna ce poate surprinde imagini foarte bune si foarte clare mai ales la intuneric, deoarece poate surprinde o multime de momente si de imagini. Astfel de calitati au si camerele de supraveghere video, care capteaza imagini de calitate in orice conditii de luminozitate si de la distante destul de mari. Atat camerele video cat si camera telefonului ajuta la captarea si pastrarea unor imagini si amintiri.
Andatech Electrocom(Citează)