un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

La plimbare prin Bordeaux

15 Oct 2013  ·

TURISM  ·

3 comentarii

După Vincennes, următoarea etapă în Aventura Vivolis prin Franța a fost orașul Bordeaux. Bucurie mare pentru mine, deoarece nu mai fusesem niciodată în Bordeaux, dar este un nume foarte cunoscut nu doar pentru vinurile sale, ci și din majoritatea cărților de aventuri pe care le citeam când eram mic.

Bordeaux-ul este capitala regiuni Aquitania și este considerat un centru al gastronomiei și al vinurilor franțuzești de calitate, fiind înconjurat de podgorii. Am avut ocazia să le văd într-o scurtă vizită la Saint Emilion, un oraș învecinat, dar până atunci să vă spun de Bordeaux. Orașul cu siguranță merită o vizită de minim 2 zile, chiar dacă este un pic în afara rutelor turistice uzuale.

Cum vă spuneam în episodul trecut, în toiul nopții au ajuns la hotelul Clemenceau – Coeur de City, aflat chiar lângă Piața Gambetta. Hotelul este mic, dar accesibil la preț și cu o poziție perfectă în centrul orașului. Priveliștea de dimineața era cea de mai jos:
vivolis_bordeaux_05_priveliste_hotel

Bine. Hai să luăm orașul la picior. În harta de mai jos legenda marchează următoarele:
1 – Place Gambetta, ca punct de reper când deschideți și voi harta în Google Maps.
2 – Catedrala Sf Severin (Saint Seurin în franceză)
3 – Vechiul amfiteatru roman
4 – Parcul public, o zonă verde mică și frumoasă
5 – Piața Quinconces (se pronunța chin-cons), tot ca reper pentru continuarea vizitei
vivolis_bordeaux_seurin

Aceasta este zona mai puțin spectaculoasă a orașului, dar cu destule de văzut. Dacă aveți puțin timp, îndreptați-vă direct spre 5, Piața Quinconces, și de acolo pe malul apei spre Piața Bursei, de care scriu mai jos.

Catedrala Sf Severin a fost construită la începutul mileniului trecut și acum este monument UNESCO. Admirați fațada și câteva vitralii din interior. O parte din bogăția orașului se datorează faptului că această basilică era pe drumul nordic spre Santiago de Compostella din Spania, un mare loc de pelerinaj pentru creștinism, și deci a atras pelerini și comerț spre Bordeaux.
vivolis_bordeaux_07_saint_seurin

Continuați pe străduțe mici și mari spre vechiul amfiteatru roman, situat pe strada Doctor Albert Barraud (nr. 3 pe hartă, da?). Aici probabil veți fi un pic dezamăgiți – francezii au dărâmat uriașa construcție romanâ, ce arăta ca un Coloseum mai mic, și au folosit pietrele pentru a construi alte clădiri. Se mai poate vedea doar una din porțile sale uriașe și mai degrabă vă recomand ca acest loc să fie doar un punct intermediar către Parcul Public (nr. 4 pe hartă).

Parcul mi-a plăcut. Este mic, dar frumos amenajat, sunt și vreo 3 terase pe acolo, ca să bei o cafea și să te odihnești un pic.
vivolis_bordeaux_08_strazivivolis_bordeaux_09_amfiteatru
vivolis_bordeaux_10_parcvivolis_bordeaux_11_parc

De acolo este practic suficient să treci strada spre Place Quinconces (nr. 5), unde se află o înaltă columnă flancată de fântâni frumoase, un loc excelent pentru fotografii. Monumentul este ridicat în memoria Revoluției Franceze, iar fântânile sunt pline de simboluri, precum statuile a trei vicii înghenunchiate de triumful republicii.
vivolis_bordeaux_12_columna_quinconces

vivolis_bordeaux_13_columna_quinconces

Amuzant mi s-a părut că acei cai imenși de bronz au fost luați de nemți în al doilea război mondial și regăsiți abia după foarte multă vreme, depozitați într-o gară oarecare, iar în 1983 au fost restaurați și repuși în această piață.

În celălalt capăt al pieței puteți vedea două coloane mari care de fapt sunt două turnuri de supraveghere a râului Garona. Bordeaux este traversat de Garona, care apoi se unește cu râul Dordona, formând Girona, care se varsă în Ocean sub acest nume, undeva la 40 de kilometri de oraș.
vivolis_bordeaux_14_turnuri_paza_quinconces

Aceste două turnuri supravegheau râul și anunțau sosirea corăbiilor, Bordeaux fiind un mare port pentru comerțul francez. În această zonă se descărcau corăbiile.

Mi-a plăcut că în multe locuri din Bordeaux tramvaiul (ceva ultra-modern cu aspect aerodinamic și foarte silențios) are calea de rulare acoperită cu iarbă. Adică are nevoie doar de șine, de ce să fie asfalt în jurul lor, și nu spațiu verde? E o idee pe care am văzut-o în multe țări europene.
vivolis_bordeaux_15_cale_tramvai

Mergeți pe malul apei, pe marea promenadă de aici. Din acest loc începe partea din Bordeaux care mi-a plăcut foarte mult și care merită vizitată la picior în lung și în lat.
vivolis_bordeaux_16_promenada

În imaginea de mai jos avem așa:
1 – Piața Gambetta, ca reper.
5 – Piața Quinconces, ca reper, locul de unde vă spuneam că am ajuns să văd Garona și frumoasa promenadă ce o urmărește.
6 – Piața Bursei, o zonă extraordinară.
7 – Catedrala Sf Andrei, Turnul Pey-Berland și Primăria.
8 – Catedrala Sf Mihail, în zona arabă.
vivolis_bordeaux_oras

Vedeți toată acea zonă pietonală cuprinsă între 1, 6 și 7? Sunt străduțe frumoase, pline de magazine de lux, dar și terase și cafenele, zonă ce merită vizitată la picior, cu atenție. Aici m-am simțit cel mai bine.

Malul râului este o promenadă foarte lungă. De fapt, dacă ai bicicletă, o poți urma până la ocean, există un traseu pe cei 40 de kilometri. Voi îndreptați-vă însă spre Piața Bursei și admirați clădirile perfect restaurate de pe malul apei.

Piața Bursei, construită inițial ca Piața Regală, are clădirile cele mai spectaculoase. În față ei se găseșțe o fântănă arteziană unde apa este adâncă de vreo 2-3 centimetri, incât puteți merge prin ea, numită Oglinda Apei (Miroir d’Eau) pentru că reflectă arhitectura zonei.
vivolis_bordeaux_04_piata_bursei
vivolis_bordeaux_17_oglinda_apeivivolis_bordeaux_19_oglinda_apei

Din când în când arteziana aruncă în aer vapori fini de apă, creând o ceață prin care copiii aleargă cu plăcere.

Puteți reintra în centrul orașului prin Piața Bursei sau continuați un pic pe promenadă până la Poarta Cailhau. Bordeaux-ul a avut de-a lungul secolelor mai multe rânduri de ziduri de apărare din care astăzi rămân câteva astfel de porți spectaculoase.
vivolis_bordeaux_21_cailhau

În interiorul orașului vă așteaptă străduțe cu toate brandurile mari din lume.

Mai jos vedeți Teatrul și vizavi de el un hotel mega-șmecher, clădiri foarte frumoase.
vivolis_bordeaux_24_hotelvivolis_bordeaux_25_teatru

Catedrala de mai jos, Notre-Dame de Bordeaux, este în stil baroc și lângă ea, prin stânga, am găsit un pasaj foarte asemănător cu cel Villacross de la noi.
vivolis_bordeaux_27_notre_dame

Străbateți zona în lung și în lat și apoi îndreptați-vă spre Catedrala Sf Andrei, numărul 7 pe harta mea. Este imensă, dar nu vă pot spune ce-i înăuntru pentru că am găsit-o închisă în ambele zile petrecute în Bordeaux. Sper să aveți noroc să o vizitați.
vivolis_bordeaux_30_sf_andrei

Lângă catedrală se află Turnul Pey-Berland, foarte înalt și care poate fi vizitat. Aveți 231 de scări de urcat până în vârf (cu o platformă intermediară pe la 170), ceea ce credeți-mă că nu-i chiar puțin, mai ales că se urcă și se coboară pe aceeași scară în spirală, destul de îngustă. De sus aveți o priveliște asupra întregului oraș.
vivolis_bordeaux_33_turnul_pey_berland

Lângă catedrală se află primăria orașului, o altă clădire foarte frumoasă. Eu am și mâncat la terasele de lângă catedrală, cea numită Rohan are mâncarea cea mai bună și deserturi interesante. Mai jos vedeți o friptură de rață (am mâncat rață la 3 din 4 mese luate în Franța) pe la 16 euro, dar parcă privirea vă este atrasă de deserturi, nu?
vivolis_bordeaux_01_rata

În stânga, pe jumătate deja mâncat, era o cupă mare de înghețată, frișcă și căpșuni, plus o cafea, dar în dreapta avem un “cu de toate”, adică un desert ce includea cafea, o negresă, o cupă de înghețată, frișcă, un fursec și o micuță porție creme brulee. Vreo 10-12 euro costă.
vivolis_bordeaux_03_desertvivolis_bordeaux_02_desert

Dacă mergeți spre sud, spre cartierul arab de dincolo de bulevardul Victor Hugo, îndreptați-vă spre malul apei, pe unde se află Basilica Sf Mihail (Saint Michel), iar turnul de lângă ea cred că este Isengard-ul lui Saruman din Stăpânul Inelelor. Cel puțin așa mi s-a părut atunci când l-am văzut prima oară. Eu am ajuns pe acolo duminică și la baza sa am găsit un târg de vechituri.
vivolis_bordeaux_39_michel

De aici sunteți la o aruncătură de băț de Podul Pierre și foarte aproape de zona Pieței Bursei.
vivolis_bordeaux_40_pod_pierre

În episoadele următoare: Saint Emilion, oraș în mijlocul podgoriilor, vă zic și despre vinurile bune de Bordeaux și alte lucruri interesante din zonă. Am ajuns de acolo împreună cu cei de la Vivolis.ro, un portal al agenției OVI Travel care va fi lansat în curând și unde veți putea găsi bilete de avion, city break-uri și multe alte oferte și idei de concedii frumoase.

Imaginea de mai jos este din vitrina unei cofetării de pe Strada Judaique, care pleacă din Place Gambetta.
vivolis_bordeaux_06_prajituri

asus s5507

    3 comentarii

  1. Frumoasă tare prima fotografie! :-) Apusul, strada, clădirile, toate se leagă într-un mod foarte plăcut!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus