un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Un examen amuzant în Electronică

21 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

facultate_electronica_samsung_05Să vă povestesc o fază tare din facultatea de Electronică, dacă tot am văzut că sunt mulți electroniști pe aici. În anul 1 am facut un curs de Componente și Circuite Pasive, CCP, cu profesorul Svasta.

Care profesor era complet dezinteresat de studenți, materie, școală și “absent” din toate punctele de vedere. Nu știu cu ce se ocupa, avea niște combinații, firme, CETTI, ceva, dar impresia generală era că studenții îl cam incomodează. Norocul nostru a fost că l-am văzut la puține cursuri.

Examenul urma să fie grilă pe calculator. Profesorul ne-a și arătat softul de examen, care afișa pe ecran o întrebare și tu alegeai un răspuns, de la 1 la 4, dar nu ne-a lăsat să-l rulam decât vreo 2 minute.

Ceea ce, desigur, ne-a dat ideea de a copia respectivul software, să-l luam acasă la noi și să aflăm toate răspunsurile corecte rulându-l de multe ori, astfel încât la examen să venim deja cu totul “rezolvat”.

Nu mai știu cum am furat acel soft, dar am făcut-o. A fost un efort de grup, cineva vorbea cu profesorul, altul stătea în fața calculatorului, altul venise cu o dischetă (pentru că erau niște rable de calculatoare) și comenzile de DOS învățate pentru a copia totul rapid (cred că e comanda xcopy.exe pentru a include și subdirectoarele).

Surpriza a venit acasă când am rulat soft-ul furat. Răspunsurile corecte nu erau întotdeauna corecte. Adică te uitai în cursuri, în manuale, vedeai că răspunsul corect este 2, apăsai tasta 2, soft-ul nu-ți dădea punctul; trebuia să apeși 4 ca să primești punctele.

Și nu vorbim de chestii subiective, ci de întrebări de genul “o rezistentă marcată 4k7 ce valoare are?” Era limpede pentru oricine că răspunsul corect este 4700, nu 47. Vreo 30% din întrebările din software aveau răspunsul greșit.

De chestia asta ne-am dat seama în prima zi și ne-am spus, în grupul nostru, “bă… bine că știm asta, acum nu vom greși”. Mischief managed!

A doua zi, însă, ne-am pus o întrebare dură: dacă voiam nota maximă (și o voiam), ce trebuia să facem?

  1. Să dăm răspunsurile pe care software-ul credea că sunt corecte, astfel încât la final să ne dea punctaj maxim, riscând totuși ca profesorul să zică “stai așa, că eu știu că unele răspunsuri sunt proaste, nu aveați cum să faceți impecabil, ați trișat!”
  2. Să răspundem cum era de fapt corect, să luam 7 și apoi să ne certăm cu profesorul și să-i arătăm că softul e prost?

Dacă cei ce nu aveau soft-ul făceau scandal că n-au primit punctele meritate, se demonstra că programul este prost și ne depuncta pe noi ceilalți, care am fi ales varianta 1?

Oare profesorul știa că unele răspunsuri sunt proaste și urma să compenseze el pe loc? Oare la examen înlocuiește fișierele cu întrebări și răspunsuri din program cu unele mai bune, fără erori?

Vine examenul. Profesorul Svasta vrea să-l pună fix în timpul finalei campionatului mondial de fotbal din Japonia – Coreea de Sud. Fix în timpul finalei. Cu greu reușim să-l convingem să-l fixeze cu 3 ore mai târziu, ca să vedem și noi finala.

Dăm examenul. Culmea este că nu mai știu ce răspunsuri am ales acolo, pe ce variantă am mers, dar aproape toată grupa a luat 10. Nici nu cred că s-a mai uitat profesorul pe rezultate. Școală adevărată.

În acea sesiune dădeam de obicei examenele, apoi fugeam în regie la terasa Lotus, lângă Pub 18, unde aveau un televizor pus afară. Stăteam la un suc și ne uitam la meciuri de la Campionatul Mondial, apoi mergeam înapoi la facultate după rezultate. Nu știu dacă mai există azi acel Lotus.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Eu la CCP jumate de examen l-am avut practic. Primeam o punga de componente si trebuia sa zic tot ce stiu despre ele. Un sfert erau laboratoarele si un sfert testul ala grila.

      (Citează)

  2. noi am facut rost de programul de testare (era ceva facut in Delphi) de pe nitroglicerine. Ne-am chinuit sa il decodam (si chiar am reusit), dar la examen am avut surpriza sa gasim o alta aplicatie, web based. Tin minte ca avea un js care nu te lasa sa dai right click :)) Anyway, mi-a luat cateva minute ca sa imi dau seama cum functioneaza lucrurile pe acolo, apoi inca cateva minute ca sa completez testul. Rezultatul … nota 7, ca am incurcat niste raspunsuri (am citit gresit de pe foaia pe care am scris raspunsurile corecte)

      (Citează)

  3. @add

    Si, dintre rezistorii aia din punga, jumatate avea marcahe sterse.

    Oricum, in afara examenelor pe calculator, la majoritatea celorlalte se intampla cam la fel (cel putin in anii 3-5), subiectele se stiau dinainte. Era un site pe care se gaseau subiectele care au picat in anii trecuti. Cele mai multe cursuri aveau doar vreo 4 variante de subiecte (2 serii cu acelasi profesor x 2 numere). Oricum, trebuia sa te pregatesti si sa inveti insa parca te duceai mai pregatit

    Mare problema a fost atunci cand unul dintre profesori (cred ca Arhitectura Calculatoarelor, care examen avea cate 10 intrebari pe fiecare numar si foarte punctuale, nu complicate insa trebuia sa fi cititi si sa fi inteles bine toata cartea) s-a prins de asta si a schimbat subiectele chiar in dimineata examenului. Ala era cursul despre care stiam ca trec toti cu nota mare. Eh, in vara aia a fost dezastru.

      (Citează)

  4. Arhitectura Sistemelor de Calcul era numele cursului. Mi-am amintit acum.

      (Citează)

  5. Noi aveam cursul de CCP în polizu dar nu cu Svasta. A luat un coleg programul pe stick, eu i-am făcut un “bruteforce” manual şi am găsit parola (care apropo, era un cuvânt cam scatofil). Dar de aici încolo am procedat mai eficient. Nici n-am stat să gândesc variantele. Le-am pus pe toate la nimereală şi apoi am apăsat “Corectează test”. În 2 minute am găsit răspunsurile “corecte”. Programul nu era web-based.

      (Citează)

  6. Eu am avut un examen de asta la calculator la un obiect cu centrale telefonice (n-am habar cum rahat se chema) si am observat noi ca de cele mai multe ori este corect raspunsul cel mai lung. Luai 6 lejer dupa algoritmul asta.
    Daca citeai si intrebarile luai 7.

      (Citează)

    • @add: aoleu, cursul ăla de “Romtelecom”, cum îi ziceam noi, prin anul 3 cu o profesoară cam ciudată și o tipă la laborator foarte dură. Am uitat complet cum se numea cursul, dar zici că învățai telefonia de altădată, plus alea cu E1, T1, containere, ADSL, trunchiuri bla-bla. Tot pe examen calculatorul, dar acela era cam nașpa.

        (Citează)

  7. la ccp am dat examenul in polizu cu o babuta. iti intindea un pumn de componente si tu trebuia sa le recunosti.

      (Citează)

  8. Exista si acum Lotus, la fel, cu televizor afara. Pacat ca a venit frigul…

      (Citează)

  9. @un muc @nwradu

    Careia ii placea sa arate cu degetul ala…

      (Citează)

  10. Văd că ciudățeniile din electronică se perpetuează. Mai trăiește Svasta? Pe vremea mea (în ’92 eram anul 1) părea mai interesat.

      (Citează)

  11. Se pare ca ne-am intersectat prin Regie (eu din 2000 pana prin 2006). Eu mi-am facut veacul initial la 290, apoi “la cabanuta”, la P11

      (Citează)

  12. @nwradu @un muc – am prins-o si noi pe babuta. ‘Degetica’ i se spunea in generatia noastra (2006 – 2009)

      (Citează)

  13. Nu mai tin minte faza cu degetul, dar pe profesoara aia de “centrale telefonice” o chema Tatiana Radulescu – http://www.upb.ro/files/ETTI_II.pdf.

    Mie 2 examene mi-au ramas in minte:
    1. Unul din anul I la Mecanica cu o babuta care a deschis larg ziarul in fata ca sa nu-i fie rusine ca ne vede si cand vorbeam prea tare zicea sa o lasam mai moale, ca poate sa treaca dom’ decan (Dragulinescu, ala de Materiale, pe vremea aia).
    2. Altul la o materie din anu’ 4 cu Marghescu, ceva legat de GSM, CDMA… din pacate nu-mi aduc aminte nici numele materiei. Ideea e ca tocmai imi cumparasem un Nokia E50 si cum cursurile erau disponibile in format PDF (date chiar de prof) m-am descurcat cu telefonul pe banca, cu atitudine de “uitat la ceas din cand in cand” ;)

      (Citează)

  14. nwradu, nashu_mare,
    parca ea era.

      (Citează)

  15. Chestiile alea cu E1, T1 si STM se cer si acum la interviuri de angajare :)

      (Citează)

  16. Eu la CCP am prins si parte practica daca nu ma insel, nu mai tin minte. M-am descurcat de un 7 acolo, pe Svasta l-am vazut de 2 ori la fata si aia a fost. In schimb cele 2 fete de la laborator erau foarte atente si te ajutau, iar testele de la finalul fiecarui laborator erau pe bune.

    Vorbea cineva de Arhitectura sistemelor de Calcul – eu am facut anul trecut cu Radescu, mi s-a parut super okay, cartea am citit-o o data parca si am scoa tot un 7 per total. Nu erau lucruri grele, dar trebuia sa iti placa materia.

    Mai nou la CEF si DE laborator, au facut colegii rost de toate intrebarile de colocviu si mai toata lumea a luat intre 9-10.

    De Petrescu nu zice nimeni nimic ?

      (Citează)

    • @razorsbk: de Petrescu ce să zic… mi s-a părut un profesor serios, care impune respect, care explica bine. Nimic de reproșat, dar am făcut doar SCS cu el.

        (Citează)

    • Am peste 3 zile examen cu Petrescu la microunde …am auzit ca in toamna trec cam toți =))

        (Citează)

  17. Obiectul ala cu centrale imi pare rau ca nu s-a facut serios, era destul de interesant. Aveau si vreo 3 centrale prin laborator, una din ele ruseasca si una cu fibra optica… le-am vazut doar asa ca la muzeu si ne-a aratat niste componente prin ele.

    Eu am terminat gazul cam prin anul 3 asa, satul de fizica, analiza matematica. Din punctul ala am luat numai 5 la examene. E mare pacat ca nu se pune accent pe chestiile chiar intersante.

    Sunt de acord ca-ti trebuie bazele, dar sa fim seriosi, daca nu te specializezi in microunde n-o sa tii minte formule si mai ales demonstratiile cerute pe la examene. Mi-as fi dorit sa se puna mai mult accentul pe “cum functioneaza chestiile” mai din timp, din anii mici.

      (Citează)

  18. @razorsbk: Da, ASC-ul cu Radescu a fost. Tipul este OK si materia e OK (desi eram abonat la Chip din 1995, partea aia cu South Bridge / North Bridge nu m-a pasionat vreodata).Surpriza a venit din modificarea subiectelor, nu ca era materia dificila.

    Cat de Petrescu, nu prea aveai ce sa ii reprosezi. Explica clar tot. Trebuia insa sa te cam duci la curs (am facut doar SCS1 cu el, ca altfel nu prea aveai cum sa retii tot, materia fiind foarte lunga.

      (Citează)

  19. Bai, mi-a picat fata pe fotografia articolului. In ’92 eram in anul I la Mecanica si faceam unele cursuri in Leu. Bai, era un intuneric in sala asta din poza, colegele de an nu se plimbau niciodata singure pe acolo. Iar daca ieseam dupa inserat, fratele meu, puteai sa-ti rupi gâtul pe scari. Ieseam din amfiteatrul (de la etajul I, nu mai stiu sala) cu brichetele aprinse (mda, nu erau telefoane mobile!).

    In schimb, imi amintesc cu placere cantina de la demisol (mai functioneaza?) unde mi se parea ca se mananca foarte bine. Plus ca incingeam niste Whist si Rentz de uitam si de analiza matematica a lui H… am uitat cum il cheama, unul cu ochelari cu dioptrii mari.

    Doamne, au trecut 21 ani, prin ce grote am trait iar acum suntem morti fara FB si iPhone :-)

      (Citează)

  20. Halanay, Andrei Halanay, doamne ce profesor de matematica… un pic autist, cum ii sta bine unui bun profesor. Un computer, ce zic, un cyborg :-)

      (Citează)

  21. Microunde și Asc cu Petrescu, astea sunt cele mai periculoase.

    Funcționează cantina, preturi cam măricele pentru un student dar mâncare foarte bine gatit. Mai nou s-a mai deschis o mini cantina în corpul B.

    Anul acesta au schimbat fata facultății, văruit, tăiat pomi, tuns boscheți etc. Totul e mult mai luminos inclusiv în interior.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus