un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Demo-ul UPC împreună cu cititorii blogului

8 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Sâmbătă dimineața m-am întâlnit cu cititorii care au fost interesați să participe la demo-ul UPC și ne-am deplasat, în pas de defilare, spre cafeneaua Grand Galleron din spatele Ateneului Român.

Unde, zic eu, am petrecut vreo 2-3 ore plăcute. Mi-a plăcut să stau de vorbă față în față cu cititori de-ai mei – mulțumesc că ați venit! -, și cred că și cei de la UPC au fost deschiși și ne-au explicat cam tot ce-am întrebat noi.

Banda de 200 Mbps a fost, evident, de 200. Chiar 205 Mbps, arată testele, și 25,692 MB/sec la download am surprins într-o imagine. Primul meu gând a fost un “da, uite că prinde lejer această viteză”, dar apoi mi-am adus aminte că la lansare au demonstrat și o bandă de 1 Gbps. Rețeaua construită de ei permite încă de acum 1 Gbps în case, pentru piața consumer, dar ofertele mai mari de 200 Mbps vor apărea în următorii ani, când o va cere piața și concurența.

demo_upc_2demo_upc_4

Cât despre banda de upload relativ mică oferită de Fiber Power 200 Mbps, cei de la UPC au spus că l-au configurat la o valoare mulțumitoare pentru marea majoritatea a clienților lor. Sigur, noi de aici suntem un fel de “power users” care folosim Dropbox, urcăm poze pe bloguri, facem clipuri pe YouTube, dar ofertele de net sunt produse de masă gândite pentru masă. Vestea bună este că în viitorul apropiat probabil vor mări și banda de upload, pentru că se observă un trafic tot mai mare și de la clienți spre net.

Apropo de 25 MB/sec, vă dați seama câte plângeri primesc zilnic pe această temă de la oameni ce nu au de unde să știe că pentru un transfer constant de asemenea viteză ai nevoie un hard-disk rapid sau poate SSD, de un download manager și în general hardware de calitate?

La final iată și câteva fotografii cu cafeneaua Grand Cafe Galleron, unde am băut un cappuccino excelent într-un decor bine aranjat, stilul vilă veche în culori calde, cu muzică chillout în fundal. Mi-a plăcut, aveau chiar și salon de nefumători.

asus s5507

    21 comentarii

  1. Se aud vorbe ca RDS vrea sa dea direct drumul la 1 Gbps

      (Citează)

  2. Da, RHS au lansat abonamente de 500mbps si 1 Gbps

      (Citează)

  3. Da, e adevarat. Tocmai au avut Conferinta de presa in care au anuntat pachetul de 1Gbps la pretul de 59RON.

      (Citează)

  4. RHS n-a lansat nimic :))

    Bine mă Radu, azi publici știrea asta?

      (Citează)

  5. de la 1 nov RDS de 1 Gbps 50 lei

      (Citează)

  6. Sincer, cursa asta a vitezelor e stupida. Eu, si 95% din utilizatorii PF nu avem nevoie de 200 Mbps, ne-ar trebui urmatoarele:
    – 5 Mbps care sa mearga tot timpul, nu doar in zilele pare si cand luna e in ultimul patrar.
    – 5Mbps care sa nu pice de fiecare data cand se innoreaza un pic afara(nu mai zic daca e furtuna, etc.)
    – un serviciu de relatii cu clientii si mentenanta care chiar sa trimita pe cineva sa vada ce se intampla cand le spui ca au probleme cu reteaua, nu sa astepte sa suni de 10 ori si sa ameninti cu plangere la OPC
    – un abonament de internet care sa vina cu router WiFi gratis si inclus in pret si care sa ofere asistenta tehnica si pentru router (se aude RDS?). Am un router care merge perfect pe UPC si Romtelecom, dar pe RDS trebuie sa stau plancton langa el sa-l scot din priza la fiecare 30 de minute ca altfel ioc internet.

    Nu viteza este problema, vitezele din romania sunt deja printre Top 10 din lume, problema este fiabilitatea si relatia cu clientul. Si sa fim seriosi, in afara de abonamentele cu viteza minima garantata prin contract, absolut nici un abonament de la nici un furnizor nu merge cu vitezele la care se face reclama.

      (Citează)

  7. Interesant marketingul celor de la UPC, dar se pare ca trebuie sa lanseze zilele astea abonamentul de 1 Gbps, mai ales daca reteaua permite. Daca n-o vor face, e posibil sa nu permita reteaua…

      (Citează)

  8. @mihai, vad ca cei de la RDS au introdus in DigiCare posibilitatea de a comanda un router wireless de la ei. Presupun ca e testat in reteaua lor si ofera si suport. Go for it!

      (Citează)

  9. Roxana, la UPC e foarte multa reclama, reteaua nu e prea moderna. Ei încă folosesc cablu coaxial, asa cum folosea RDS acum vreo 10 ani când mi-au instalat mie modemul in Bucuresti, zona Timpuri Noi.

    Unde locuiesc acum, intr-un complex nou, avem acces si la UPC si la RDS. Am ales televiziune de la primii si net+telefon+net mobil de la RDS. Mi se pare combinatia buna, cei de la UPC au un upload de toata jena.

      (Citează)

  10. duuuude, radu, trebuie acum un articol si despre fiberlink 500 si 1000, e ca si cum ai face review unui samsung galaxy duos in timp ce toata lumea vorbeste de note 3.

    adica eu inteleg, upc il scoate pe brenciu sa vanda netul de mare viteza, dar pe un blog despre technologies nu sunt asa multi fani brenciu, wtf?!

      (Citează)

  11. Radu, crezi tu tehnologia DOCSIS folosita de UPC poate ajunge la 10 Gbps?! Exista asemenea modemuri?!

    In alta ordine de idei, am vrut ca la sora sotiei in Giurgiu sa luam 200 Mbps. Răspuns: nu se poate, nu suporta reteaua asa ceva, trebuie investitii mari si nu merita făcute.

    La RDS a suportat reteaua 100 Mbps fără probleme, desi RDS e in oras de un an, iar UPC din vremuri imemoriale (a preluat reteaua locala de cablu). Nu o fi rds înger, dar măcar nu au pretentia sa le plătesc eu investitiile in retea.

    Inteleg ca e un articol plătit, dar sa fim obiectivi. Daca vrei, sterge-mi comentariul, nu mă supăr. Inteleg cum e cu stomacul. :)

      (Citează)

  12. 1.Coaxialul are un mare dezavantaj: are nevoie de amplificatoare conectate la reteaua Electrica si cum multe din ele sunt amplasate pe stalpi, rezulta un cost suplimentar pentru cei care opteaza pentru coaxial.

    2. Banda aia teoretica de 10Gbps o atingi doar daca nu mai folosesti nimic pe langa: televiziune digitala, analogica, etc si doar daca ai 1 client per CMTS. In realitate banda e undeva la 444-445 Mbps si aia impartiti intre clientii din aria respectiva. Restul de canale sunt folosite pentru televiziunea analogica si digitala + Upload.

    3. Raman la ideea ca Fibra Optica e de departe cea mai buna, atat pentru un ISP cat si pentru client. Nu ai probleme cu furtuni, amplificatoare arse, alimentarea lor din stalpi, etc, etc.

      (Citează)

  13. chief, diferenta dintre rds si upc e uriasa. asa si rds a facut o conexiune de 100 gbps intre 2 orase, buc si cluj parca. ideea e ca upc nu va da anul asta 1 gbps, poate nici macar 500 mbps. asta daca ai noroc si stai in blocurile x, y si z.

      (Citează)

  14. @Mars>> mi-ai luat vorbele din tastatura :)

    Si as mai adauga un punct 4. Modemurile de cablu au pierderi in draci si sunt foarte nesigure

      (Citează)

  15. @alioja: Partea cu nesiguranta se poate rezolva. Am inteles ca furnizorii UPC deja produc un Modem din asta care sa prinda 1Gbps pe standardul EuroDOCSIS 3.0( care in teorie poate ajunge la 10GBps). Daca e facut bine se poate rezolva partea cu pierderile. Restul, NU.

      (Citează)

  16. Daca tot ai o relatie mai stransa cu cei de la UPC, nu-i intrebi si tu cand vor introduce si ei plata online a serviciilor ? Suntem totusi in 2013, cand pana si AKTA are disponibila plata online!

      (Citează)

  17. 205 mbps in reteaua UPC, unde sunt 100k-200k clienti.Peering limitat cu RDS(peste 1 milion clienti internet fix) la 15 mbps( din testele voastre ). E ca si cum poti sa te plimbi cu Ferrari doar la tine in cartier.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus