un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum funcționează sistemul care te avertizează că urmează un cutremur

7 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Există un serviciu care te poate anunța cu vreo 30 de secunde înainte că urmează un cutremur și îți spune și intensitatea lui. Măcar știi ce te așteaptă. Îl găsiți pe AlertaCutremur.ro

L-am văzut prezentat acum doi ani la o conferință NetCamp și mi s-a părut foarte interesant ca tehnologie. Mișcările tectonice generează două tipuri de unde în scoarța terestră, unde P și unde S. Primele se propagă rapid, dar nu sunt distructive, în schimb undele S sunt cele care fac clădirile să se zguduie multă vreme, însă se propagă ceva mai lent.

Prin urmare, niște senzori puși de Institutul Român de Seismologie Aplicată chiar în Vrancea detectează undele P. Cei de la AlertaCutremur.ro sunt conectați la acest sistem și trimit imediat abonațiilor la serviciul lor un mesaj (prin push, ca să ajungă imediat) care sosește înainte undelor S.

Cam acesta este principiul. Nu e o păcăleală, e o tehnologie foarte bună făcută posibilă de smartphone-uri și alerte push. Momentan funcționează doar pe iPhone și văd că în lucru este și o aplicație de Android. Costă 10 euro/lună abonamentul sau 100 euro/an.

Acum, să vorbim un pic de avantaje și dezavantaje, că nu-i chiar așa simplă treaba.

V-am spus că undele S se propagă încet prin scoarța terestră, dar nu chiar atât de încet. Dacă ești în București, serviciul te avertizează cu 34 de secunde înainte “să ajungă aici cutremurul”. În Brașov ai doar 20 de secunde, că-i mai aproape de Vrancea. Timișoara? 93 de secunde, ai timp și să-ți faci o cafea înainte de a ieși din casă.

Dacă vreți să vă abonați, uitați-vă întâi pe lista de orașe și timpii de avertizare. Conștientizați ce înseamnă 34 de secunde pentru București: îți ia câteva secunde să te trezești și să te uiți de ce sună telefonul, vreo 2 secunde rămâi blocat, în alte 3 secunde sari din pat și aprinzi lumina, poate mai durează 5-10 secunde să-i trezești pe ceilalți din casă/pat.

Cu puțin noroc, după 34 de secunde tragi nădragii pe tine, dar mă îndoiesc că ajungi mai departe de atât. Cu siguranță nu ai timp să ieși din bloc, poate nici din apartament, iar dacă stai la casă probabil că nu ai nevoie de acest serviciu. Prin urmare, avantajul principal este că măcar știi că vine un cutremur, îl aștepți fără să te panichezi, ții copilul sub grindă șamd.

Cu cât stai mai departe de Vrancea, cu atât mai bine. Constanța 50 de secunde, Craiova 61, Cluj 58, Oradea 86 de secunde. Nu știu însă dacă acolo se simt la fel de puternic cutremurele încât să merite să dai banii lunar pe ceva ce poate nu-ți va trimite decât o alertă la fiecare 3-4 ani.

Altfel spus, merită 100 de euro pe an doar pentru a nu te speria de moarte când începe casa să tremure? Răspundeți voi. Sigur, contează cât de mult înseamnă 100 de euro pentru tine. Eu aștept aplicația de Android și mă decid ulterior.

Update: Răzvan Pascu are aplicația respectivă. L-a avertizat de cutremurul din 7 octombrie și de cel din 15 octombrie, ambele fiind de peste 4,8 grade, cât e pragul minim de alarmare. Link 1 și Link 2.


La prezentarea de acum doi ani desfășurarea devenise hilară. Cei din sală au fost foarte revoltați că e pe bani. Dar cum, este un serviciu extraordinar, este pentru binele public, ar trebui să fie gratis! Sau măcar 1 euro pe lună, nu 10!

Mie mi s-a părut incredibilă ideea că, dacă ai inventat un produs bun, util, ar trebui să-l dai și gratuit. Nu sunt de acord cu asta.

Domnul ce ținea prezentarea a răspuns și mai bine. A spus că este un serviciu super-premium și, ca orice de acest tip, costă. Și asigurările costă, la fel și abonamentele medicale, chiar dacă nu le folosești. În plus, prețul său este mare și pentru că nu vrea să-l vândă în masă, nu vrea să aglomereze serverele sale cu prea mulți clienți.

În fond, dacă vine un cutremur și nu primești mesajul promis (sau îl primești cu 3 secunde înainte, pentru că a mai fost trimis la 1 milion de oameni înaintea ta), a doua zi te dezabonezi și gata. E genul de business la care dacă o dată dezamăgești clientul, l-ai pierdut de tot. De asta spuneam că întrebarea adevărată este dacă merită banii pentru a nu te speria de un cutremur, că oricum nu ai timp să ieși din casă. Simplul fapt de a ști ce urmează să se întâmple îți aduce o liniște sufletească mare?

bucuresti_crystal_tower_panoramic_2

asus s5507

    33 comentarii

  1. Parca la acea prezentare au spus ca le lipsea tocmai notificarea push si ca aplicatia trebuie sa facă transfer de date tot timpul.

      (Citează)

    • @Stefan: Cred ca l-au adăugat intre timp, ca a deschis Apple notificările push pentru toți. Dar eu știu ca aveau de atunci, ca prin SMS nu ar fi avut rost.

        (Citează)

  2. mda.. stiam de aplicatie.. dar interesant ar fi sa aflam parerea unui abonat daca intr-adevar functioneaza

      (Citează)

  3. E de ajuns sa citesti comentariile de pe ITunes Store si iti dai seama cat de bine functioneaza.

      (Citează)

  4. corect. pare a fi cam degeaba aplicatia. totusi, sper sa apara mai multe comentarii la adresa aplicatiei. 2 inca nu sunt ata de relevante desi ambele spun cam acelasi lucru.

      (Citează)

    • @martinica: comentarii pertinente nu pot apărea decât dacă vin cutremure, iar cei care o cumpără am senzația ca nu stau sa scrie review-uri pe AppStore.

        (Citează)

  5. Trecand peste chestia aia distractiva tare – romanului sa i se dea gratis (ce importanta are ca unii muncesc), another beautiful useless shite

      (Citează)

  6. Tocmai voiam sa dau link la postarea lui Razvan, si am am vazut pe fb linkul dat.
    Pe iphone urmeaza sa upgradeze aplicatia deoarece acum depinde de serverele apple.

      (Citează)

  7. multumesc :)

      (Citează)

  8. Auzi, nu mai bine fac aia un cont de twitter si dau mesaj inainte de cutremur ? Si cine vrea sa se abonese sa dea follow si sa activeze anuntarea pe mobil. Cred ca ar fi mult mai eficient in felu asta. Nu mai sunt probleme cu “sunt foarte multi utilizatori si supraincarcam serverele”, nici cu banii, merge pe orice telefon.

      (Citează)

    • @Razvan: de ce, ți se pare că Twitter e mega-reliable? Cum te-ar putea trezi Twitter din somn? Măcar aplicația respectivă îți bagă o goarnă puternică.

        (Citează)

  9. pai si apoi cum mai monetizeaza?

      (Citează)

    • @martinica: apropo de monetizare, dacă ar avea 1000 de clienți, înseamnă 10.000 euro pe lună, costul fiind doar serverele și probabil niște bani dați IRSA-ului. Sunt sigur că break-even-ul este probabil chiar mai jos de atât.

      Ar putea extinde treaba asta poate prin școli sau metrou, dar asta ar putea să o facă statul român cu STS-ul fără să treacă prin respectiva aplicație.

        (Citează)

  10. miroase a inca o idee despre “cum sa le luam banii la fraieri”

      (Citează)

    • Ideea este bună și mai ales funcțională. Singura problemă este dacă timpul de avertizare pe care ți-l pune la dispoziție te și ajută la ceva.

        (Citează)

  11. @radu e doar o idee pentru cei care nu vor sa dea 10E pe luna(e exagerat) adica in primul rand e free (n-ai ce sa ceri mai mult, vrei mai mult scoti banu), apoi poti pune o sonerie personalizata pentru mesaj de la numarul twiter-ului daca telefonul tau suporta asta, daca nu schimba soneria la sms cu ceva mai strident, mai tare, nah nu stiu. Din nou subliniez ideea de free ( decat deloc e bun si asa).

      (Citează)

  12. Locuind în Iași stând și la parter, am aproximativ 36 de secunde la dispoziție să ies din casă, teoretic aș avea timp să ies din casă, dar ținând cont că dacă dorm pierd măcar 10 secunde până ajung să citesc notificarea și să mă dau jos din pat, mai pierd 10 secunde până să ies din casă(presupunând că ies în hainele în care dorm), mai pun 10 secunde până trezesc pe cine mai este în imobil și poate aș reusi să ies din casă la timp. Sincer nu aș plăti pentru acest serviciu că pentru că am șanse prea mici să apuc să ies.
    Dacă stai și la un etaj superior atunci șansa să apuci să ieși din bloc e și mai redusă.
    Asta în cazul în care cutremurul are loc noaptea, că ziua dacă esti la muncă atunci sansele scad și mai mult.
    Nu aș cumpăra aplicația nici dacă aș sta în zona Transilvaniei, deoarece chiar dacă timpii sunt mult mai mari în acea zonă „Ai timp să faci și o cafea”(nwradu, 2013), lanțul Carpatic reduce destul de mult intensitatea cutremurului și atunci acolo nu prea văd rostul, drept exemplu orașele din partea vestică a țării nu au fost afectate foarte tare de cutremur din 1977.
    Oricum presimt că aplicația pentru WP va apărea mult mai târziu.

      (Citează)

  13. Nu sînt de acord cu logica asta, că dacă e “premium” tb. să fie pe bani. După logica asta, în caz de bombardament în război nu o să mai sune sirenele, o să primească SMS cei care au plătit.

    Pe de altă parte evident, o firmă privată nu poate să ofere serviciul ăsta gratis. Dar administraţia publică ar putea, aşa cum oferă iluminatul public şi toată infrastructura, şi costurile ar fi neglijabile raportate la cît costă de ex. chiar iluminatul public. Ar putea instala în oraşe nişte sirene cu un ton foarte specific (să-l recunoşti imediat) care vor suna instantaneu, fiindcă ar fi comandate direct, nu prin reţeaua GSM care are prin definiţie întîrzieri.

    Din cîte ştiu în Japonia există sirene de “alertă tsunami” pt că se pretează la specificul lor. Cum noi avem o singură zonă seismică majoră, în Vrancea, ăsta ar fi specificul nostru.

      (Citează)

  14. Eu stau la 10, eventual pot sa spun o rugaciune, dar nu Tatal Nostru ci una mai scurta, poate Inger ingerasul meu…

      (Citează)

  15. Mi se pare aiurea ca numai anumite persoane sa aiba acces la aceste informatii. Sunt informatii care pot salva mii de vieti daca sunt distribuite cum trebuie. Ideea cu aplicatia este gresita. Nu poti furniza un serviciu cand te bazezi pe alte servicii si depinzi de n variabile: sa mearga acea conexiune dintre IRSA si firma privata, sa mearga serverele Apple si sa poata livra notificarea intr-un timp rezonabil, telefonul sa fie conectat la net etc. Oricum directia asta e gresita: un telefon nu poate sta 24h conectat la net sa primeasca notificari prin push sau voip sau alte trucuri tehnice. Solutia este mult mai simpla. Noi avem deja un sistem
    National de avertizare in cazul unui atac aerian sau unei calamitati naturale. De ce sa nu folosim acest sistem deja existent si functional??? Infrastructura exista, personalul exista, costurile implementarii ar fi foarte mici. Am vazut in seara asta la tv un reportaj facut la ISU. Un nene avea o harta cu sirenele din Bucuresti, vreo 400 la numar. Si putea sa selecteze orice sirena de pe harta si sa o porneasca pt o anume avertizare. Oare ar fi asa de dificil sa mai programeze inca un sunet pt cutremure? Nu cunosc prea bine cum functioneaza o sirena, dar presupun ca nu e mare inginerie sa faci asta. La fel au facut si japonezii cu sistemul lor de avertizare tsunami.

      (Citează)

    • @Chrisdev: tsunami-ul vine încet, nu-i mare scofală acea avertizare.
      Cât despre infrastructură și alarme… ar putea fi multe, dar nu sunt. Eu vorbeam despre ce există deja, un sistem privat de avertizare pe iPhone, contra-cost, n-are rost să spunem ce-ar trebui să fie în condițiile în care nu avem noi putere de decizie.

      Probabil că mai sunt și alte variabile la mijloc, altfel s-ar fi făcut deja o licitație bună pentru un astfel de sistem. Personal cred însă că alerta cea mai bună este cea din buzunarul meu, ca să aflu de cutremur și noaptea și când sunt la volan și când sunt la Sinaia.

        (Citează)

  16. Telefonul meu chiar sta nonstop conectat la net, cu exceptia momentelor cand ii schimb bateria. Atunci ma ia cu raceala pe sira spinarii. Momentele in care capacul este iesit si pana cand telefonul booteaza din nou mi se par o vesnicie.

      (Citează)

  17. Radu, te rog eu introdu un plugin de rating/like al comentariilor. Fie şi dacă îl vei lăsa activ numai pe comentariile lui nashu_mare, şi tot o să merite…e nedrept zic să mă pufnească râsul când îi citesc comentariile şi să nu pot da măcar un Like acolo… :P

      (Citează)

  18. Bah! Voi comentati aici ca trebuie sa fie gratis gratis gratis.. de parca strigati Batman Batman! Esuati toti, cu brio, sa constientizati un lucru: aplicatia asta e dezvoltata de PARTICULARI! Nu de IRSA si nu de INFP. Abia cand treaba asta va fi dezvoltata de cei din urma vom putea putea pune problema gratuitatii.

      (Citează)

  19. Crisdev, exact asta am propus şi eu mai sus, dar cu o precizare: sirenele alea sînt în principiu nişte goarne electromecanice şi nu pot fi programate să sune altfel decît sună acum (un sunet crescător timp de cîteva secunde, apoi constant tot timpul cît mai durează alimentarea, şi apoi descrescător cînd se opreşte alimentarea şi motorul din interior încetineşte). Deci nu sînt nişte sisteme electronice cu difuzor. Poţi găsi pe wikipedia principiul de funcţionare şi nişte sunete tipice.

    dar da, nu ar costa prea mult la nivel de municipiu să se păstreze infrastuctura cu alimentarea lor, şi poziţiile lor pe bloc (asta e cel mai greu, să tragi toate cablurile alea pînă în vîrful blocurilor, şi ele sînt deja trase), şi să se schimbe doar goarna în sine, să pună una electronică.

      (Citează)

  20. Ah, da.. apropos de twitter.. https://twitter.com/incdfp

      (Citează)

  21. Buna seara,
    Pe mine m-a anuntat aplicatia si pe 6 oct si pe 15 oct. Prima data, buimaca de somn, am stiut ca este alarma de cutremur, dar am sperat ca este exercitiu si nu am data alarma in casa. A doua oara, l-am sunat pe fiu-meu (care apoi a instalat si el aplicatia) si i-am aliniat pe cei din casa, fiecare sub cate o grinda. Este adevarat ca nu poti face prea multe in intervalul scurt (eu as avea la dispozitie vreo 61 sec – Craiova), insa cred ca faptul ca nu te ia pe nepregatite inseamna destul de mult. Eu stau la casa si daca intervalul de 60 de secunde se respecta, am timp sa ies din casa si sa dau si vreo 2-3 telefoane.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus