un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cifrele arată altfel când ești iubitor de câini

2 Oct 2013  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

cainiO fată care pe Facebook utilizează numele “Cristina 4 Labe” spune într-un mesaj:

pentru cine vrea comparatie cu stat civilizat: În Regatul Unit nu există însă câini vagabonzi, deoarece legea obligă persoanele care găsesc un câine fără stăpân să anunțe autoritatea locală pe raza căreia a fost găsit, iar autoritatea locală are obligația să se ocupe de acel câine.

În plus, marea majoritate a câinilor din Regatul Unit sunt castrați, iar reproducerea lor se face în canise, de către profesioniști.

Eutanasierea este o soluție de ultimă instanță și folosită din ce în ce mai rar: dacă în 1997, 16% dintre câinii fără stăpân erau eutanasiați, în 2012 proporția lor s-a redus la 6%, adică circa 6.900 de câini.

De unde ne-am lămurit că porecla “4 labe” are legătură cu animalele, nu cu altceva… Observați însă că nu a precizat cum anume se “ocupă” autoritatea locală de câinii vagabonzi.

Voi ce credeți, autoritatea locală ia câinii, îi duce la un hotel de lux și le oferă o viață de vis în continuare?

Pentru că eu am căutat pe net câte eutanasieri face RSPCA-ul în Marea Britanie. Știu numele de pe Animal Planet, sunt cei care umblau și luau animalele din casele celor care nu le creșteau bine. Am găsit un articol de pe Daily Mail:

The RSPCA destroys nearly half the animals it ‘rescues’ each year, with thousands being put down for non-medical reasons, shocking figures obtained by The Mail on Sunday reveal.

The animal-welfare charity destroyed 53,000 animals last year – 44 per cent of those it took in – leading critics to claim that the organisation spends too much time on prosecuting cases of neglect and cruelty and not enough on finding new homes for animals.

The charity insists the vast majority of the animals were put down to end their suffering, but it admits that last year alone 3,400 animals were destroyed for ‘non-medical’ reasons, such as the lack of space in kennels and catteries.

Prin urmare, numai în 2011 RSPCA-ul englez a eutanasiat 53.000 de animale. Într-un singur an au atins un număr cât toți câinii din București, în condițiile în care oricum au foarte puține animale maidaneze pe acolo.

O precizare: e vorba de animale în general, nu doar câini. RSPCA-ul eutanasiază și pisici, cai, iepuri și alte vietăți care nu sunt adoptate în termenul legal sau nu le pot crește ei. De fapt, un alt paragraf din articol spune:

In the past two years, convictions secured by the charity have increased from 2,579 to 3,114. Last year, spinster Georgina Langley, 67, of West Hougham, Kent, was raided at her home by the RSPCA and had five of her 13 cats put down.

Adică au omorât 5 pisici pe care o femeie le creștea în casa ei. În Marea Britanie animalele nu sunt adunate doar de pe străzi, ci inclusiv îți sunt luate cu japca din casă, dacă se consideră că nu le crești bine, iar dacă nimeni nu le adoptă sau sunt prea bolnave, le omoară. Iar RSPCA-ul este doar o organizație, or mai fi și altele care fac același lucru.

Dar pe Cristina 4 Labe nu o va convinge nimeni că la noi, cu una din cele mai permisive legi (14 zile lucrătoare pentru adopție!), situația e mai bună ca la alții. Oamenii preferă să fie neinformați și să vorbească din auzite, precum cei de pe Twitter sau precum cei care preferă să urle “la Roșia Montană vor fi distruși 4 munți!” fără să se informeze că 2 nu mai există deja de mulți ani.

Ești un mare iubitor de câini? Înainte să te avânți spre comentarii, nu uita esențialul: câinii bucureșteni vor fi adunați de pe străzi pentru a fi adoptați în termen de 14 zile lucrătoare, nu pentru a fi direct omorâți. Așa că arată-ți dragostea nu prin comentarii, ci prin adopții, și nici un câine nu o va păți.

sursa: Daily Mail, 29 decembrie 2012

asus s5507

    21 comentarii

  1. Sunt iubitor de animale, nu caini in general. Nu este o factiune si nu suntem comunisti. Defapt, sunt de acord cu eutanasierea ca ultima instanta, insa uni oameni ar trebuii sa deschida ochii.
    — De ce?
    Deoarece stiu ce inseamna sa fi om. Crezi ca pana ii eutanasiaza, acei caini vor sta in lux sau vor primi mancare sau cuiva ii va pasa de ei ? Sunt chinuiti.
    Macar daca ii omorati, tratatii ca pe un animal de rasa, intretinut si ok.

    Asta imi e parerea, asta cred ca ar face un om inteligent sau o societate civilizata.
    Nici eu nu mai suport sa vad pe strada caini care latra la fiecare colt cand ies eu cu patrupedul meu la plimbare…
    Prin urmare sunt de acord cu ce ai scris. Cred ca asta e primul comentariu care il dau in legatura cu “povestea” asta cu eutanasierea. ever.

      (Citează)

    • @Alex Blajan: și eu sunt iubitor de animale (e drept, mai mult de pisici), dar nu despre asta voiam să scriu.
      Pur și simplu nu-mi plac oamenii care folosesc ca argumente date false și vorbesc în necunoștință de cauză.

        (Citează)

  2. Mai era un scandal in legatura cu PETA, acolo rata eutanasierii era mult mai mare, din cate tin minte. Erau acuzati ca o mare parte a banilor donati se duc pe realizarea de promo-uri cu ceva fotomodele. Se pare ca barbatii inca mai doneaza bani..

      (Citează)

  3. Poate am mai zis-o aici, poate e dintr-o discuție cu un amic: la noi încă e mentalitatea aia veche: statul să ne dea, statul să ne facă… evident, fără (alți) bani de la contribuabili. Nu contează de care parte a taberei ești, e clar că nu o să se termine prea curând.

    Cât sunt taxele în UK ?
    Cât sunt taxele la noi ?

      (Citează)

  4. 4 Labe :)) la pachet sau.. ?

      (Citează)

  5. Doar pentru ca a dat un exemplu incomplet informat, nu inseamna ca femeia nu are dreptate.
    Pe de alta parte, platim atat de multe taxe care insa ajung in buzunarele celor care ar trebui sa se ocupe de adaposturile si sterilizarile cainilor. E pacat ca am ajuns sa fim impartiti intre pro si contra-eutanasie. Poate ar trebui sa ne indreptam atentia catre autoritati, si nu catre alti iubitori de animale. Si sincer, as prefera sa dau o suma de bani pentru un animal ca sa fie bine ingrijit intr-un adapost (adoptie la distanta) decat sa-l tin incuiat in casa cat eu sunt plecata cu orele la serviciu. Problema este insa ca adoptiile la distanta la noi sunt niste facaturi care nu obliga nicicum cei care aduna banii sa-si respecte intelegerea.

      (Citează)

  6. Ana, la ce suma de bani e gândești ?

      (Citează)

  7. @Ariel:
    Cat se fura in UK ?
    Cat se fura in Romania ?
    Am citit acum cateva zile o aproximare,adevarat, ca la noi se fura/irosesc aprox 40 mld euro/an sau ceva de genul.
    Cu banii astia s-ar rezolva atat mare parte din problemele oamenilor cat si ale animalelor din Romania.

      (Citează)

  8. @Alex Blajan: Amice, nu știu cum ești tu, dar eu n-aș vrea să țin animale de rasă în regim hotelier pe banii mei. În schimb impozitele mele se pot duce lejer pe eutanasiere, ale cărei efecte imediate îmi îmbunătățesc radical viața.

    Ori asta, ori ești un troll al naibii de bun și atent la detalii (cu tot cu greșeli gramaticale și subiectele de pe blogul tău) :)

      (Citează)

  9. Daniel Mitran

    02/10/2013 la 3:45 PM

    @Ana: tu ai vazut un arata un adapost de caini? (au tot fost imagini saptamanile astea pe la televizor).

    Decat sa stea incuiat jumatate de zi fara companie (dar cu jucarii) intr-un apartament mai bine sa stea incuiat mai bine sa stea incuiat 90% din zi intr-o cusca de 2 pe 1, nu?

      (Citează)

  10. @Ana problema in Romania e ca s-au amestecat datoriile ONG-urilor si autoritatilor.
    Cum ar trebui sa fie?
    – Autoritatile au datoria sa ridice cainii de pe strada si sa le dea sansa la adoptie. Atat. Nu sa le ia apararea cand oamenii ii reclama, nu sa le asigure conditii de 5 stele. Pentru asta organizatiile de protectie a animalor.
    – ONG-urile au datoria (morala) de a asigura conditii cat mai bune de viata animalelor pe care le protejeaza. Adica construirea de adaposturi proprii si asigurarea conditiilor necesare bunastarii animalelor. Cu cat mai multe adaposturi cu atat pot fi salvati mai multi caini din adaposturile autoritatilor.
    Cum a fost in Romania?
    – Autoritatile aparau interesele obsedatilor de caini pe strazi, la nivel legislativ. Au oficializat inclusiv abandonul (reteritorializare) prin hotarare de consiliu general.
    – ONG-urile actionau mai mult impotriva oamenilor decat pentru bunastarea cainilor. Orice om din tarile civilizate iti va spune ca viata unui caine nu e pe strada, totusi ONG-urile de la noi in loc sa foloseasca fondurile pentru constructia de adaposturi, le foloseau pentru astfel de manipulari, pentru a duce campanii impotriva Romaniei pe internet, si pentru a determina autoritatile sa abandoneze cainii in continuare in strada.
    Eu sper ca odata cu legea asta sa dispara si aceste ONG-uri din peisajul romanesc, si sa ramana doar organizatiile care chiar fac ceva pentru caini din banii donati.

      (Citează)

  11. Toti trebuie sa inteleaga ca nu exista nicio alta solutie. 14 zile, apoi daca nu-s adoptati, eutanasiati.
    Da, n-au nicio vina, ca doar sunt animale, dar mai presus de ele este omul. Si daca vrem civilizatie, atunci hai s-o acceptam asa cum trebuie si sa ne-o asumam. Au trecut mult prea multi ani, ajunge!

    Sincer, astept ca in 2 ani sa fie strazile eliberate de caini.

      (Citează)

  12. lol @ logica Anei

      (Citează)

  13. @Alex Blajan: ma macina o intrebare, scuze: cum poti avea un blog – unde culmea(!) scrii articole, daca nu scrii corect gramatical?
    Totodata tin sa-ti spun ca sunt perfect de-acord cu parerea ta; si sunt total de-acord si cu acest articol! Da, habar n-avem sa argumentam cu date reale un caz, ne batem cu pumnii in piept cu tot felul de date pe care le-am vazut noi la cineva pe facebook, si da – cainii aia sunt super chinuiti pana sa moara si acest lucru nu se intampla si in Anglia sau SUA, chiar daca si ei eutanasiaza animale la greu. Asta e un fapt care trebuie sa se schimbe si aici!

      (Citează)

  14. elvis 4 labii

    03/10/2013 la 1:32 AM

    Abia astept sa mananc sorici din porcul de Craciun, va fi un tanar la vreo 80 de kg si cu varsta sub un an, asta ca sa fie soriciul moale si gustos. Numai zic ca am o pofta nebuna de drob, dar va mai trebui sa astept pana la Paste cand voi taia mieluselul bland si neajutorat si voi face drob din organele lui. Pana atunci am sa mananc puisori d-astia de 1-2 luni, fragezi si destul de ok la gust. Oricum, acum toamna e de sezon friptura de vitel, o friptura de vitelus la cuptor cu sos rosu si piure + salata de varza e ce trebuie. Hai ca deja am facut piscina in gura!

    Semnat al tau ‘iubitor de animale’, elvis 4 labii!
    Te pup dulce pe portofelul tau din piele de crocodil!

    PS: Ti-ai dat cu prea mult parfum pe blana vulpe!

    PS2: In conditiile in care ai un IQ subunitar te poti da ‘iubitor de animale’, altfel nu!

      (Citează)

  15. 4 labe alea vin 2 dimineata 2 seara sau cum?

      (Citează)

  16. elvis 4 labii

    03/10/2013 la 1:20 PM

    Noaptea e in 4 si ziua in 2…

      (Citează)

  17. elvis, doar printr-un concurs de imprejurari la nivel psihologic desfasurat in zona lumii pe unde a rasarit si romania, cainii au norocul ca nu sunt inclusi in postul tau alaturi de sobolani sau gandaci.

    eu as gasi totusi alta utilitate pentru caini. am inteles ca se pot face niste sapunuri si rujuri reusite, iar bocancii si manusile din piele de caine sunt printre cele mai apreciate.

      (Citează)

  18. Sunt prea putini oameni care vor adopta maidanezii pe bune , restul fac adoptii fictive ca sa le dea drumu maidanezilor inapoi pentru repopulare sau pentru ca considerea ca in felu asta il salveaza !! Prostia dupa la extrem de niste fanatici dereglati la cap !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus