un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Sony Xperia Tablet Z, în continuare cea mai bună tabletă de 10,1 inchi

12 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

sony_xperia_tablet_z_10
La multe luni după ce am văzut-o la Barcelona, tableta Sony Xperia Tablet Z a ajuns la mine. Și în ciuda faptului că au trecut 9 luni de la lansare, rămâne cea mai performantă tabletă din portofoliul Sony și una dintre cele mai bune de pe piață.

Specificații Sony Xperia Tablet Z:

  • ecran 10,1 inchi, rezoluție 1920 x 1200 px
  • chipset Qualcomm Snapdragon S4 Pro la 1,5 GHz
  • 2 GB memorie RAM, stocare internă 16/32 GB, slot microSD
  • cameră foto 8,1 megapixeli, frontală 2,2 megapixeli
  • (4G LTE opțional), WiFi, NFC, GPS, MHL, Bluetooth, DLNA, Miracast, Wi-Fi Direct
  • dimensiune 266 x 172 x 6,9 mm
  • greutate 495 grame
  • protecție mecanică la apă și praf IP57
  • Android 4.1

Preț:

După cum vedeți, Xperia Tablet Z este un model complet, cu toate funcțiile posibile, și mai jos puteți descoperi cum acest lucru este valabil inclusiv în software-ul bine gândit de Sony.

CONSTRUCȚIE

Sony a ales pentru tableta Xperia Z același design ca și pentru telefonul Xperia Z, adică suprafețe drepte, unghiuri drepte, o culoare sobră și un buton rotund argintiu.

Asta pe scurt. Pe lung, tableta nu are nici o suprafață curbată. Aproape toți producătorii au optat pentru un spate ușor curb sau texturat, dar nu și Sony, care are tableta perfect plană pe ambele fețe. Într-un colț de pe spate a fost amplasată și camera foto.

sony_xperia_tablet_z_01sony_xperia_tablet_z_02

Tableta este extrem de subțire. La 6,9 mm este cu 2-3 milimetri mai subțire decât majoritatea tabletelor de top. Abia recent Huawei a anunțat cel mai subțire telefon din lume, care coboară la aceeași grosime.
sony_xperia_tablet_z_07sony_xperia_tablet_z_08

Protecția la apă și praf este asigurată de capacele ce izolează porturile tabletei, de îmbinarea ei foarte bună și de garnituri speciale integrate în difuzoare. IP57 înseamnă că o poți utiliza fără probleme în ploaie, ba chiar rezistă și la scurte imersiuni în apă.

Observați mai jos diversele porturi protejate de căpăcele și butoanele uzuale On/Off și volum. Cel de pornire este argintiu și rotund și un pic cam greu de apăsat, având o cursă destul de mică. Un singur capac protejează slotul de cartelă de telefonie și portul microSD.

Muchiile se simt la mână. Culmea, asta te ajută să ții mai bine în mână tableta, care altfel este destul de alunecoasă. Simetria ei și sigla destul de slab vizibilă pe negru sticlei te face deseori să ții tableta invers, să cauți butoanele în stânga și să descoperi că acum sunt de fapt în dreapta.

Mie mi s-a părut puțin cam grea tableta. Are 495 de grame, nu-i mult, dar lasă această senzație probabil datorită formei sale.

PERFORMANȚĂ

Ecranul este de foarte bună calitate. Aș vrea să pot spune că este ceva de așteptat de la Sony, dar telefonul Xperia Z m-a dezamăgit teribil, culorile pierzându-se imediat ce-l priveai dintr-un mic unghi, însă tableta Xperia Z nu are această problemă. Se laudă cu tehnologii precum Bravia Engine 2 și HD Reality care îmbunătățesc constant experiența utilizatorului prin analiza imaginii afișate și corecții de culoare.

Cât despre rezoluție, 1920 x 1200 pixeli este o valoare pe care abia acum alți producători au anunțat că o vor depăsi și una foarte bună pentru o tabletă de această dimensiune.

Din păcate, problema principală a tabletei apare tot la ecran, care este foarte lucios, foarte glossy. Se reflectă totul în sticla acestuia, iar dacă-l închizi aproape că poți folosi tableta ca pe o oglindă. În utilizare, poate deveni supărător fenomenul de reflexie dacă ai în spate diverse lumini sau o fereastră și ești nevoit sa găseșți un unghi adecvat pentru a nu le vedea.

sony_xperia_tablet_z_09

Ca sunet nu am nimic de reproșat tabletei, se aude foarte bine, notificările sunt puternice și difuzoarele pot reproduce fără probleme sunetele uzuale. Tehnologii cu nume precum ClearPhase, xLOUD și S-Force Surround 3D pot fi activate din meniu și modifică observabil sunetul, dar nu vă așteptați la îmbunătățire extraordinară.

Nici cu semnalul nu am avut vreo problemă. Recepția este la nivelul altor dispozitive, nu impresionează, nu dezamăgește.

Chipset-ul în sine este performant, chiar dacă vremea sa a trecut. Qualcomm Snapdragon S4 Pro se găsește în acest moment și în alte dispozitive, precum noul Nexus 7, plus LG Nexus 4, Asus Padfone 2, LG Optimus G și telefonul Sony Xperia Z.

Pentru Android încă se descurcă foarte bine. Interfața merge fără probleme, programele se încarcă fără un lag sesizabil, în teste dă bine. Singura problemă ar putea apărea la jocuri 3D, unde chipset-ul este depășit ca performanță de altele mai bine optimizate.

Un test puteți vedea mai jos.
interfata_sony_xperia_tablet_z_24_benchmark

În rest, Sony își respectă numele și oferă conectivitate cu multe dispozitive. Ai funcție de telecomandă universală (tableta emite semnale IR) cu care poți controla diverse aparate din casa ta.

Mai mult, poți activa funcția de Screen Mirroring, cu care poți vedea pe un televizor ceea ce vezi pe tabletă și poți transmite fișiere multimedia către alte dispozitive, pentru a le reda acolo.

Am fost mulțumit de autonomia bateriei. Te ține o zi, deși e subțire, iar în standby cu wifi-ul pornit ține destul de mult. Dacă îi închizi comunicația poți sa o lași pornită multe zile, semn că în rest are un consum foarte redus. Ai și un meniu special pentru gestionarea bateriei, iar modul opțional Stamina închide 4G-ul sau Wifi-ul la câteva minute după ce închizi ecranul tocmai pentru a-i prelungi viața.

INTERFAȚA

interfata_sony_xperia_tablet_z_15_desktop
Mi-a plăcut foarte mult ce-a făcut Sony cu interfața tabletei Xperia Z. Sunt multe lucruri de spus aici și aș începe cu faptul că ai bare de ajutor și sus și jos pe ecran. În partea de sus ai acces rapid la o căutare Google, poți pune acolo 4 pictograme pentru programele ce te vor urmări pe toate ecranele și poți accesa lista de aplicații.

În partea de jos ai acces la butoanele uzuale ale interfeței Android, două scurtături pentru a lansa programe afișate peste cele active în acel moment, plus acces rapid la setări și funcții.

Programele acestea micuțe pe care le poți afișa peste altele sunt cu dus și întors. Singurele care mi s-au părut utile sunt Calculator, Notes (asta dacă nu folosești Evernote, ca mine) și Remote Control. Sunt ferestre mici ce pot fi mutate oriunde pe ecran și le poți închide după ce nu mai ai nevoie de ele. Browser-ul, din păcate, este foarte rudimentar și nu mi s-a părut util.

Există și un soft care te ajută să descoperi specificațiile și toate funcțiile auxiliare ale tabletei. Mi-a plăcut ideea, îți explică ce poți face și fiecare producător ar trebui să includă ceva asemănător ca să te facă să înțelegi pe ce ai dat banii.

Mi-a plăcut interfața galeriei de imagini, un program special făcut de Sony și numit Album. Funcționează mai bine decât cea originală din Android. Mai sunt incluse multe alte programe făcute de Sony, precum Walkman, cu care asculți muzică, Movies, Sony Select șamd.

Unul care merită arătat mai mult este Socialife, care integrează fluxul tău de pe Facebook cu cel de Twitter și cu știri din diverse surse internaționale. Mie nu mi-a funcționat perfect, de multe ori îmi cerea să mă reloghez pe Facebook, dar îți arată fluxul de mesaje într-un mod mai ușor de vizualizat, cu mai multe elemente pe ecran. Ai acces și la știri și, desigur, poți transmite mesaje direct din aplicație.

Multe programe clasice de Android nu sunt bine gândite pentru astfel de rezoluții. De exemplu cel de Facebook arată ca mai jos, mult prea mare mai ales pe ecranul real, și nu ma încântă că așa puțin au evoluat lucrurile. Bine, asta nu-i vina tabletei.

CE E BINE

  • Bine construită, foarte subțire.
  • Hardware de calitate.
  • Poate fi o telecomandă universală.
  • Interfața are modificări utile.

CE E RĂU

  • Ecranul este foarte glossy.
  • Este scumpă, deși a fost lansată acum 9 luni.

CONCLUZIE

Dacă fac abstracție de cele mai recente tablete anunțate zilele trecute la IFA Berlin, Sony Xperia Tablet Z este în continuare cel mai performant model de pe piața tabletelor de 10,1 inchi ca hardware și funcții suplimentare dezvoltate de Sony. Cu un design aparte, software util și conectivitate deplină, Xperia Tablet Z este o alegere bună dacă-ți permiți prețul totuși ridicat al acesteia, chiar și la atâtea luni de la lansare.

Preț:

asus s5507

    10 comentarii

  1. Extrem de scumpa… nu merita la banii astia.

      (Citează)

  2. Daca era varianta cu conectivitate 3g/4G 16 gb vreo 2000 ron era ok . Dar altfel mult prea scumpa pentru ceea ce ofera (parere subiectiva)

      (Citează)

  3. Am tot cautat-o prin magazine in ultimele luni sa o simt si eu. Nimic. Nu am gasit-o.
    Mi-a placut ca are forme/culori atragatoare si dotata corespunzator; nu-nu, nu vobesc despre vreo gagica.
    Si pretul…wow

      (Citează)

  4. Pe cand un review si pentru Galaxy Tab Note 2014? Sincer pare cea mai puternica tableta de pe piata, iar S Pen ul este bestial. Avand in vedere ca al meu Galaxy Tab 1 a atins o varsta respectabila cred ca o schimbarese impune.

      (Citează)

  5. Tableta Xperia Z a fost lansata cu Android 4.1, dar a primit in august update la Jelly Bean 4.2 si suport pentru card-uri de 64GB.

      (Citează)

  6. Am pus si eu mana pe ea intr-un magazin. Mie mi s-a parut usoara pentru o tableta de 10 inch si contructia mi s-a parut buna, dar nu stiu in schimb cat de ergonomice sunt formele mai ascutite.
    Greu de ales insa intre Xperia si Nexus 10 care e binisor mai ieftina si are ecran cu rezolutie mai mare.

      (Citează)

  7. ii scumpa rau… chiar si daca scrie SONY pe ea. Asteptam varianta cu Snapdragon 800 ca tot e la moda si ecran 4K.

      (Citează)

  8. Francisc Kurko

    13/09/2013 la 10:55 AM

    primul paragraf “…rămâne cea mai performantă tabletă din portofoliul Sony și una dintre cele mai bune de pe piață.”

    versus

    titlul “Review Sony Xperia Tablet Z, în continuare cea mai bună tabletă de 10,1 inchi”

    Radu, intelegi ce vreau sa spun?

      (Citează)

  9. @nwradu: Aceea. Din păcate nu ştiu data apariţiei la noi (ori preţul). Oricum varianta anterioară are un preţ mult mai mic la emag faţă de acum o luna (2200-1700).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus