un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review Philips 272C4QPJKAB, monitor 2560 x 1440 px

18 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Monitor_Philips_272C4QPJK
Am fost plăcut impresionat de rezoluția mărită pe care o oferă monitoarele 21:9, care urcă pe orizontală până la 2560 pixeli, în ciuda aspectului lor foarte lunguieț. Iar acum Philips mi-a arătat o alternativă și mai bună: modelul 272C4QPJKAB (da, acesta e numele oficial) care are un raport de aspect 16:9, dar rezoluția maximă 2560 x 1440 pixeli, crescută deci și pe verticală, totul pe o diagonală de 27 inchi.

Specificații Philips 272C4QPJKAB:

  • diagonală 27 inchi (68,4 cm), tehnologie PLS LCD
  • rezoluție maximă 2560 x 1440 pixeli
  • cameră web integrată de 2 megapixeli, microfon, difuzoare stereo
  • conectivitate DVI Dual-Link, 2x HDMI, Display Port, audio in
  • luminozitate 300 cd/mp, contrast 1000:1, dinamic 20.000.000:1, timp de răspuns 6/12 ms
  • consum uzual 38 W
  • senzor inteligent pentru reducerea consumului
  • funcție multiview pentru afișarea simultană din mai multe surse

Preț: recomandat oficial 2.699 lei, dar nu l-am găsit în nici un magazin.

AMBALARE

Cutie mare, albă, cu mâner. Este destul de grea (8,4 kg scrie în specificații) așa că vă recomand să o comandați cu livrare acasă sau să utilizați mașina proprie pentru a o transporta.
Am găsit inclus un cablu DVI de bună calitate, ecranat și filtrat. Cel pe care-l foloseam eu anterior făcea ca imaginea să fie pixelată.

CONSTRUCȚIE

Monitorul este mare. Cei 27 de inchi într-un aspect 16:9 vă vor cere câteva zile de adaptare. Prima mea impresie a fost că monitorul este foarte înalt, că dau capul pe spate pentru a privi în partea sa de sus. Au fost momente în care mutam ferestre de messenger din susul ecranului în partea de jos, doar pentru a le avea la o înălțime cu care sunt obișnuit. Totuși, după câteva zile m-am adaptat, cum de altfel se întâmplă la orice diagonală.

Am apreciat foarte mult piciorul. Amprenta sa pe birou este dreptunghiulară, iar prinderea de monitor este solidă. Deși ecranul este mare, piciorul îl ține bine fixat pe birou și nu se clatină. Este o soluție constructivă foarte bine aleasă de Philips.

Monitorul are un profil destul de gros și asta din cauza spatelui, unde există o zonă amplă de grosime mare. În partea ei de jos înfigi alimentarea (cablu standard, sursa fiind internă în monitor) și intrările video, porturile fiind orientate în jos. Spre dreapta ai un conector USB tip B, probabil pentru a prelua semnalul camerei web în calculator, iar în stânga un comutator On/Off care poate opri de tot monitorul.

Webcam-ul este integrat în partea de sus, pe centru, și este fix.
philips_272c4qpjkab_16_webcam

Senzorul de prezență este o altă funcție interesantă. Se poate activa și dezactiva din meniul monitorului și, odată activat, folosește doi senzori în infraroșu de sub ecran pentru a detecta când ești în fața lui. Dacă pleci din fața monitorului, acesta reduce intensitatea luminii și economisește astfel energie electrică. Simplu ca tehnologie și eficient.
philips_272c4qpjkab_15_power_sensorpower_sensor_philips

LED-ul de stare este alb, foarte mic, foarte discret în semnalizare.

Părțile bune se cam opresc aici în ceea ce privește construcția. Philips pare să fi tratat monitorul ca pe unul din gama ieftină, deși ca performanțe este premium, așa că plasticul de pe carcasă este de slabă calitate. Sunt foarte multe locuri în care flambează dacă îl apeși cu degetul, îmbinările sunt destul de grosolane, iar materialul pare a fi de duzină.

La capitolul idei neinspirate adaug și butoanele de control, care sunt tactile și foarte sensibile. Asta aduce două neajunsuri: se declanșează la cea mai mică atingere, uneori apeși de două ori din greșeală șamd, iar pe întuneric nu le poți utiliza pentru că nu le simți la degete, ca să știi ce apeși.
philips_272c4qpjkab_14_butoane

Suportul îi permite să se încline un -5/20 de grade.
philips_272c4qpjkab_23_unghiphilips_272c4qpjkab_22_unghi

PERFORMANȚĂ

La acest capitol chiar nu am ce reproșa monitorului Philips 272C4….

Eram anterior entuziasmat de rezoluția de 2560 px pe orizontală de la monitoarele ultra-wide 21:9. Gândiți-vă că Philips păstrează această dimensiune și o crește și pe cea verticală la 1440 px, iar suprafața ecranului devine o zonă complexă de lucru.

Câteva scenarii de utilizare în care rezoluția mărită te avantajează:

  • Jocuri. Poate ai un super-sistem de gaming cu o placă video de 2000 de lei sau mai mult. Acest monitor îți permite să te bucuri de toată puterea ei în rezoluția 2560 x 1440 pixeli
  • Office. Într-un screenshot de mai jos puteți vedea că în Excel, la zoom 100%, încap pe ecran coloane până la AM și rânduri până la numărul 57. Deschideți Excel-ul vostru și vedeți câte aveți voi pe ecran. Iar în Word chiar recent am afișat 3 pagini una lângă alta și le-am citit fără probleme, nu mai zic de situațiile în care deschid în stânga un Word și în dreapta un PDF și compar direct informațiile.
  • Editare foto și video. Mie îmi trebuie tot mai mult spațiu pe ecran indiferent că folosesc Picasa, Lightroom sau Premiere. Vreau să văd imaginea cât mai mare, vreau să încapă și toate butoanele, vreau să fie și timeline-ul video cât mai lung pe ecran, iar Philips 272C4… te ajută aici.
  • Videoconferințe. Dacă utilizați des Skype, monitorul acesta integrează o cameră web de 2 megapixeli și microfon, iar dimensiunea mare a ecranului și rezoluția uriașă îți permit să pui imaginea celuilalt într-un colț al ecranului și tot să ai suplimentar pentru tine.
  • Multitasking. Dacă eșți genul care lucrează în paralel cu multe programe, ferestre chat și altele, le poți aranja pe toate pe ecran și să le vezi foarte bine.
  • Multiview. În particular pentru acest model, Philips a introdus posibilitatea picture-by-picture de pe multiple surse de semnal. Nu are tuner TV, dar sunt diverse scenarii în care funcția Multiview ar putea fi utilă anumitor tipuri de clienți.

Iată câteva screenshot-uri. Observați câte fișiere încap într-un Total Commander, câte thumbnails într-un ecran Picasa, câte rânduri și coloane în Excel șamd.

Când nu ai nevoie de această rezoluție mult mai mare? Dacă stai mai mult pe net, pentru că anumite site-uri le vei vedea pe o jumătate de ecran, restul spațiului fiind inutil, iar alte site-uri (forumuri, Gmail, interfața WordPress) se vor lăți la maxim. Ca să vă faceți o idee, un rând de text scris în editorul WordPress are 3-4 rânduri în tema blogului, care este limitată ca lățime.

Trecând la cum funcționează, am apreciat foarte mult unghiul de vizualizare. Cred că Philips 272C4 este cel mai bun monitor pe care-l testez până acum la acest capitol, deformarea culorilor chiar și la unghiuri extreme fiind foarte redusă, aproape inexistentă.

Iluminarea este uniformă pe întreg ecranul, iar culorile sunt bine reproduse. Există și diverse tehnologii precum Smart Kolor, care mai amplifică anumite nuanțe în funcție de imagine, cu rezultate subiective. Poți regla gamma și temperatura de culoare.

Mai jos vedeți diferența între iluminarea minimă și maximă. Personal am ținut monitorul la valoarea brightness 55, care mi s-a părut potrivită.
philips_272c4qpjkab_11_brightness_100philips_272c4qpjkab_10_brightness_0

Singura problemă am avut-o cu intrarea monitorului în stand-by, care nu prea avea loc. Pur și simplu monitorul nu detecta stingerea calculatorului, ci credea că a fost deconectat cablul, așa că ecranul nu se stingea singur, ci afișa un mesaj de “Check cable”. Sau poate că s-ar fi stins singur după vreo oră, dar n-am rezistat niciodată să testez asta, stingându-l eu de la buton atunci când vedeam respectiva situație.

Foloseam cablul lor și nu am pățit acest lucru cu nici un alt monitor, dar asta nu înseamnă că nu poate fi problema plăcii mele video (GTS 450) și poate voi nu o veți vedea.

CE E BINE

  • Rezoluția 2560 x 1440 px te ajută în multe situații.
  • Webcam integrat, plus microfon și boxe.
  • Senzor Power Saver.
  • Calitate foarte bună a ecranului.

CE E RĂU

  • Prețul este foarte mare.
  • Calitatea carcasei mă dezamăgește, mai ales la acest preț.

CONCLUZIE

Philips 272C4QPJKAB este un monitor excelent, dacă ți-l permiți. Rezoluția 2560 x 1440 mă avantajează foarte mult în munca zilnică și, aș spune eu, e și timpul să facem trecerea spre ea, mai ales la diagonalele mari. Philips a integrat în acest monitor un hardware de top și, chiar dacă plasticul și design-ul carcasei nu se ridică la același nivel, este un model care pe total nu dezamăgeșțe.

Preț: recomandat oficial 2.699 lei, dar nu l-am găsit în nici un magazin.

asus s5507

    7 comentarii

  1. 1. Am si eu aceeasi problema cu un samsung care nu detecteaza oprirea calculatorului (laptop) pentru a opri si monitorul. Daca afli raspunsul dau de baut. :)
    2. Senzorul de prezenta este luat cel mai degraba de la alte dispozitive (barbatesti) care trag apa de indata ce te indepartezi – deci nu este o inventie noua. :)

      (Citează)

  2. “Difuz” este denumirea senzorului dpdv ingineresc. Se gasesc in cataloagele de automatizari industriale si, de cativa ani, si in cele de casa, dupa cum spune @CristiX.

    Apropo de senzorii de la buda, pe mine ma amuza restaurantele care s-au zgarcit la un senzor difuz dupa ce cel original s-a stricat si au luat unul retroreflexiv. Asta are nevoie de un ochi de pisica in care sa se reflecte raza, asa ca au pe partea opusa pisoarului, lipita cu scotch pe perete, oglinda respectiva. Dar altfel, e lux la ei. :D

      (Citează)

  3. Senzorul ala are o mare problema: opreste monitorul cand stai nemiscat si te uiti la un film :)

    Cat despre problema cu nedetectarea inchiderii monitorului iti recomand sa incerci sa folosesti alta iesire la placa video. La mine a functionat.

      (Citează)

    • @Ionut Popa: nu pot, am un DVI și un HDMI, ambele utilizate. Oricum, e primul monitor care face așa, deci cred că el nu comunică bine cu placa.

        (Citează)

  4. @Ionut Popa:

    Nu ar trebui, daca este tipul pe care l-a descris Radu…

      (Citează)

  5. Hmm… poate nu mai sunt la curent cu ultimele preturi, dar personal nu mi se pare un pret exagerat. Cu o regula de trei simpla simplista, inseamna 2700 ron (+/-) pentru o diagonala de 27″. Acum ceva ani bunisori am dat 2400 ron (+/-) pentru un Philips cu diagonala de 24″. Pretul era atunci dictat de tipul panel-ului, respectiv H-IPS (mai exact modelul 240pw9es).
    Tot tipul panel-ului dicteaza si unghiurile de vizibilitate, si poate sunt subiectiv, dar 240pw9es avea cele mai bune caracteristici dintre toate monitoarele din gama respectiva (da, sunt fan monitoare Philips :P ).
    Cat despre calitatea asamblarii, il iei sa te uiti la zona activa sau la rama?

    Pe scurt, din ce ai prezentat aici, daca as vrea sa trec la un monitor mai mare, cred ca asta ar fi in mod clar in top 3, in ciuda numelui ciudat…. :D

    PS: ce e ciudat, e ca din ce citesc pe TFTCentral.co.uk, inteleg ca PLS este o tehnologie dezvoltata de Samsung (un “upgrade” facut la MVA), in timp ce IPS era tehnologie dezvoltata de LG (ma rog, un parteneriat intre LG si Philips). Iar acest upgrade ar insemna MVA (care era sub IPS ca spec-uri) cu ceva feature-uri de la IPS…

      (Citează)

  6. @Ionut Popa: Daca Radu are o posibilitate de a alege placa video, la mine nu este posibil avand in vedere ca monitorul este conectat la un laptop (hp envy 4). Alte idei pentru rezolvarea problemei?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus