►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Eu sunt omul multitasking-ului. Dintotdeauna m-am ocupat simultan de mai multe lucruri, împărțindu-mi timpul și atenția între ele în funcție de priorități și complexitate.
Chestia asta o aplic în viață și în muncă, dar cel mai bine se observă la calculator, unde ar fi dificil să găsiți un moment în care nu am taskbar-ul plin până la capăt de ferestre. De exemplu chiar și acum, în timp ce scriu acest articol, mă gândesc ce melodii bune să mai pun în playlist-ul “2013” și din când în când mut una acolo, apoi revin la acest articol și continui ideea exact de unde a rămas. Chiar acum a fost un astfel de moment, când m-am dus pe Facebook să văd o notificare nouă și am revenit aici.
Acest mod de lucru este făcut posibil și de un net rapid. Mă uitam la faptul că UPC oferă acum 200 Mbps și îmi aduc aminte de unde am plecat. Primul meu modem a fost de 56. Kilobiți, nu megabiți. De 3571 de ori mai lent decât oferta UPC-ului! Trei mii cinci sute șapte zeci și unu! Mă miră și pe mine diferența uriașă acum când o calculez precis. Trăgeam de pe net cu incredibila viteză de 56/8 = 7 kB/sec, iar asta era bine atunci. Mulți aveau modemuri de 36 kbps, Internet-ul dial-up funcționa greu și se conecta și mai greu.
Vă dați seama ce înseamnă să tragi ceva, orice, cu 5-6 kB/secundă? Înlemneam lângă calculator. Nu puteam face nimic altceva. Multitasking-ul de care spuneam mai sus nu era posibil, ba chiar uneori îmi țineam răsuflarea, priveam cifrele crescând și mă bucuram doar atunci când vedeam transferul ajuns la 99%…. 100% cu succes, pentru că altfel ar fi trebuit să repet minutele de așteptare.
Și unde sunt acum? Nevoia de viteză mi-a crescut constant. Hardware-ul în sine îmi este suficient pentru ce fac, dar vreau mereu net mai rapid pentru că asta se traduce direct în timp câștigat și în eficientizarea tot mai mare a celui consumat cu diverse acțiuni.
Ieri m-am uitat prin streaming direct de pe site-ul lor oficial la un episod din The Daily Show cu Jon Stewart, pus pe ecranul secundar, în timp ce pe cel principal am robotit pe blog, pe Facebook, am uploadat un clip cu o mașină pe YouTube, am vorbit pe Messenger, am supravegheat Twitter-ul. Mai am lângă mine și un telefon și o tabletă care împart aceeași conexiune pentru sincronizări și notificări, de-mi sună câte trei dispozitive pentru un singur email. Hai să zicem că mai descarc cu mare viteză una-alta de pe net, în background, fără să-mi blochez restul activităților.
Sunt seri în care pe un laptop rulează poate un Colbert Report, iar pe celălalt un World of Tanks și, cu ambele pe wireless, ținem lag-ul la un nivel mai mult decât acceptabil. Rulez toate clipurile de YouTube la calitatea lor maximă. Dacă trag ceva cu mai puțin de 3 MB/sec, deja îmi pun problema să găsesc o altă sursă, uitând de multe ori că am plecat de la 5-6 kB/sec. Pe UPC 200 Mbps, un download poate fi făcut chiar și cu 25 MB/sec.
Într-un fel, aș putea spune că cea mai mare libertate de a munci sau a mă distra pe cât mai multe planuri paralele a venit de aici, de la banda mare pe care o am la dispoziție. Ba chiar aș înainta ideea că netul rapid mă lasă să muncesc și să mă distrez în același timp. Simt că limita multitasking-ului pe care-l pot face nu mai este una tehnică, ci una naturală (sunt eu inginer, dar totuși om).
Odată cu lansarea oficială a netului de 200 Mbps în 9 orașe, UPC are un concurs/provocare pentru voi: prinde viteza Fiber Power 200!. De fapt, provocarea am gândit-o eu: spuneți-mi în comentarii care a fost momentul vostru de cotitură în evoluția netului în viața voastră. Un moment când ați tras ceva cu super-viteză și v-ați gândit “wow ce marfă e chestia asta” (să o ținem fără piraterie, totuși); sau un moment când ați făcut cât mai multe activități paralele pe net și toate au mers bine. Poate un moment când ați trecut de la dial-up la fibră și dacă vi s-a părut o schimbare crucială sau nu; un moment în care v-ați bucurat că netul funcționează repede pentru că aveați nevoie urgentă de ceva (de exemplu eu, la 23:54, făcându-mi asigurare de călătorie). Sau poate din contră, un moment în care ați ajuns într-un loc unde Internetul mergea ca melcul și l-ați apreciat și mai mult pe cel lăsat în urmă acasă (de exemplu eu în străinătate).
După 29 septembrie voi alege câțiva cititori și împreună vom avea ocazia să participăm la o demonstrație UPC a netului de 200 Mbps, ca să nu mă mai întrebați cu toții ce teste și cum le-am făcut și unde și cum decurge o lansare, ci să le faceți chiar voi. Încă nu știu mai multe date pentru că acum le stabilim împreună și căutăm o locație obișnuită prin oraș, ca să fie un test normal “real world”, dar sper să ne distrăm bine împreună pentru câteva ore.
Bonus: un cititor din Timișoara mi-a trimis screenshot-ul de mai jos, cu un test făcut după ce și-a instalat UPC-ul Fiber Power 200 acasă. 134 Mbps la un test făcut cu un server din București. Mai am un screenshot cu 95 Mbps pe wireless. Așa da.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
23/09/2013 la 8:48 AM
În speranța că acest mesaj va fi citit și de cineva de la UPC, experiențele recente sunt dezamăgitoare. Au externalizat servicii, dar nu au dat firmelor respective suficiente privilegii penbtru a rezolva problemele. E cam aiurea pentru un client să-ți vină echipa în casă, să chinuiască 3 ore pentru ca în final să-și decline competența și să trebuiască să vină o altă echipă să rezolve problema după care să revină prima echipă să finalizeze intervenția.
Când am vrut să fac o modificare de abonament, m-a sunat o persoană care nu avea competențe și a transmis mai departe doleanțele mele.
Timpul de intervenție la avarie este de 3 (trei) zile. E cam aiurea să stai 3 zile fără net și TV, ca să facă UPC economie, în condițiile în care este cel mai scump operator de pe piață.
Apoi, echipamentele oferite sunt jenante. Au două modem-routere care sunt scoase din fabricație de un an de zile. Unul e jalnic pe partea de wireless, celălalt nu se descurcă cu viteza. 134 Mbps la un cont de 200 e un rezultat mediocru, fiindcă există un abonament de 150, unul de 120. Ce rost are să plătești 200 ca să primești aproape de un abonament de 120? OK, sunt suficient de tehnic ca să știu că viteza de 200 e „de laborator”, dar dacă iau un abonament de 200, mă aștept ca el să-mi ofere o viteză superioară celui de 150, măcar un 170-175. Altfel, care e rostul?
UPC a scăzut foarte mult calitatea serviciilor și prețul e nejustificat de mare raportat la concurența „low cost”. Dacă nu schimbă ceva, mă vor pierde de client.
Cristian Banu(Citează)
23/09/2013 la 1:02 PM
@Cristian Banu: probabil că vor îmbunătății și serviciile. Acum niște ani era mai rău la toți ISP-iștii, dar văd că între timp și-au dat seama că retenția clienților se face și prin servicii bune.
Dacă vii la respectiva întâlnire, când s-o face ea, poți vedea și viteze de 175 Mbps sau mai mult, cred eu.
Pentru un prim test făcut în Timișoara, n-am cerut detalii despre rețea, configurație, QoS și altele. Mi se pare un semn că viteza urcă, în rest experiența fiecăruia depinde de ce are în casă și în bloc.
nwradu(Citează)
23/09/2013 la 9:22 AM
Upc ar trebui sa-si puna la punct infrastructura. Degeaba ofera teoretic mega oferte de viteza daca in practica netul pica intr-o veselie. Poate nu e in toate zonele la fel, dar deja stiu doua cazuri (unul in botosani, celalalt in bucuresti). Si in unul din ele pica upc-ul pica zilnic.
Ce-i drept, se poate si ca totul sa fie ok (caz cunoscut in iasi), dar pana nu-si pun bine la punct infrastructura si partea de servicii va fi degeaba.
3 zile termen de interventie? In cei 7-8 ani de cand am netul de la rds doar de 2 ori am avut nevoie de echipa tehnica si a fost impresionant sa vad ca au intervenit in ambele cazuri in mai putin de o ora…
Florin(Citează)
23/09/2013 la 10:36 AM
nu mai lauda atat UPC-ul ca nu doar downloadu e important in ziua de azi. sa te vad cum “inlemnesti” la un upload de cativa giga de poze si cativa zeci de giga de video la o conexiune de 5-6 mps oferiti de ei!
succesuri
Alex(Citează)
23/09/2013 la 12:21 PM
@Alex: chestia zisă de tine o fac de 3 ori pe an. Dacă ai nevoi speciale de net (gen upload mare), apelezi la abonamente și soluții speciale. Cele pentru marea masă de clienți se formează pe profilul mediu de utilizare a respectivilor clienți.
nwradu(Citează)
23/09/2013 la 11:13 AM
UPC? Da, confirm ce spune Cristian Banu mai sus. Suport tehnic externalizat la niste cocalari cocliti, call center la Cluj care nu stie ce face echipa din Bucuresti si raspunsuri de genul: “Aveti trafic 150 Mbps doar Metropolitan, ca nu avem peering cu RDS. :)) La mai mare.
ipo(Citează)
23/09/2013 la 11:31 AM
Hai ca in loc sa se laude lumea cu experientele, s-a ajuns la criticat UPC-ul. Sa trecem un pic la cele tehnice si sa vedem cam cum sta treaba asta cu vitezele ametitoare (de fapt latimi de banda, ca sa fim rigurosi): EuroDOCSIS 3.0, standarul UPC de transmisie prin cablu spune ca trebuie sa existe minim 1 canal de downstream (aprox 55Mpbs/canal) si minim 1 canal de upstream (aprox 30Mbps/canal). In practica modemul UPC va selecta 8 canale de downstream, deci un maxim teoretic de 444Mbps down si 1 canal de upstream deci un maxim teoretic de 30Mbps up. Evident, totul este shared. Asa ca, cei 200Mbps nu sunt vreo mare realizare, multa lume nu are oricum un sistem suficient de performant cat sa simta cu adevarat “viteza cea mare”. In plus, latimea asta de banda este disponibila la L2, daca testele sunt facute la L7 – lucrurile stau un pic diferit; chiar si la L2 “viteza utila” variaza spectaculos in functie de marimea cadrului (de ex. la un cadru Ethernet de 64 de octeti, “utili” sunt doar 48, deci aprox 75%; la un cadru de 1542 – maxim la Ethernet 802.1Q; si da, am auzit si de jumbo frame – “utili” sunt 1500 deci aprox 97%). Si daca vrea cineva putem discuta si despre latenta, dar alta data. (Bibliografie: Wikipedia + Cisco)
Intr-adevar, daca as fi in locul UPC as mai umbla un pic la upload, 4/6Mbps e destul de putin cand vrei sa faci back-up to cloud, sa zicem.
Daca tot vreti sa faceti demonstratii/teste, de ce nu alegeti un interval orar mai aglomerat pentru serviciile de internet si atunci sa vedem in ce hal e reteaua. Sa zicem ora 20:00. Locatia conteaza prea putin, infrastructura este relativ ok peste tot.
George(Citează)
23/09/2013 la 12:06 PM
Despre UPC nu pot să spun prea multe, n-am fost niciodată clientul lor (nu că aveam ceva cu ei în mod special, dar nu eram în aria lor de acoperire).
Și într-adevăr, după cum spunea și cineva mai sus, deși dă bine dpdv al marketingului acest 200 Mbs, mult mai bună ar fi fost o creștere a vitezei upload-ului.
Cât despre experiențe “magice”, aceasta a fost evident trecerea de la modem la rețeaua de cartier.
Deci după modemul de 33k, cel de 56k și vestita conexiune de dial-up de la XNET după 10 seara când era impulsul mai ieftin.
După ce am tras cablul de pe bloc până în casă, am văzut mesajul de LAN connected și viteza amețitoare atunci de download (cu cine aveai peering evident), a fost clar că am trecut într-o cu totul altă ligă.
FaraSuparare(Citează)
23/09/2013 la 12:12 PM
1. cand am trecut de pe dial-up pe cablu iar logarea pe messenger a durat 1 secunda.
2. cand am ajuns in brazilia si a durat 4 minute sa se incarce un videoclip de 3 minute de pe youtube iar in romania se incarca instant.
un muc(Citează)
23/09/2013 la 1:13 PM
Ma gandeam sa pun un screenshot de speedtest cu conexiunea mea gigabit, dar nu cred ca e frumos :)
razorsbk(Citează)
23/09/2013 la 2:23 PM
de 3 ori pe an? pe bune? in era retelelor de socializare (ca sa nu le dau nume) si a fisierelor de zeci de pixeli (acusi sute) la foto si Full HD si acusi 4K la video? nu-mi zi ca tu iti faci backup pe cd/dvd? eu in cloud ca e mok si nelimitat (vezi flickr si youtube)
da, as alege altceva, dar upc nu are decat viteze de astea, pentru “average joe”. in fine, nu stiu de ce ma zbat, cu siguranta ai si tu RDS, dar asta fiind o campanie, iti faci si tu treaba.
succesuri.
Alex(Citează)
23/09/2013 la 2:46 PM
@Alex: am upload de același nivel și pe RDS, dar nu am simțit niciodată că e o problemă. Recent am uploadat 1,5 GB pe wetransfer, am lăsat fereastra deschisă vreo 20 de minute și aia a fost tot.
Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar nu uploadez nicăieri zeci de GB. SkyDrive și Dropbox sunt oricum în extern și nu mă aștept la minuni. De download rapid am mereu nevoie pentru că vreau ceva. Un driver, un film, niște poze făcute de alții și pe care le primesc acum. Dar pe upload, chiar și pe YouTube cu ce clipuri mai fac, pot să aștept 20 de minute că fac altceva în acest timp. Eu nu am lucrat niciodată cu ceva unde să ardă situația pentru că nu trimit eu destul de repede datele.
La o adică poți să suni și să întrebi “bă, care e șansa să-mi dați vreo 20 Mbps upload?”
nwradu(Citează)
23/09/2013 la 3:03 PM
“average joe” asta al UPC-ului e mare consumator de streaming (sa nu zic torrente) nu? De nu are nevoie de upload…
George(Citează)
23/09/2013 la 6:10 PM
Probabil nu e greu sa vezi cate dintre benzile de upload ale utilizatorilor tai sunt ocupate la maxim si de aici sa deduci ca “utilizatorii mei, in medie, vor X banda la upload deci facem niste pachete cu X banda la upload”. Dar probabil utilizatorii medii nu comenteaza pe bloguri si nici nu urca chestii in cloud.
Ati fi surprinsi cati dintre utilizatorii de Android nu au agenda sincronizata cu contul de gmail… Auzi din cand in cand cate un “mi s-a stricat telefonul si nu mai am numarul tau, poti sa mi-l mai dai o data?” La fel si pentru iPhone.
nashu_mare(Citează)
23/09/2013 la 6:11 PM
M-au sunat zilele trecute cei de la UPC pentru ca eram client vechi. Chiar daca aveam un alt numar “s-au informat” si m-au gasit.
La intrebarea lor, de ce nu va mutati de la RDS la UPC, am zis ca RDS-ul este mai bun!
Ei au bagat-o repede: pai avem 200 MBPS.
Asa si?
RDS la un pachet de ~70 RON imi da un telefon fix, mobil, stick, internet 100 mbps upload relativ ok, peering ok chiar si in afara, cablu tv cu programe HD fara receiver, asadar, pentru ce?!
Yamasha(Citează)
24/09/2013 la 3:23 PM
@Yamasha: normal, fiecare cu ce vrea. Poate vrei Digi24 sau Digisport. Poate vrei în schimb DVR sau CI+. Sau download mai mare. E bine că ai de unde alege după nevoile tale.
nwradu(Citează)
23/09/2013 la 6:54 PM
Mulțumesc pentru invitație. Sunt client UPC de la începuturile lor, când erau încă Astral și am fost printre primii (dacă nu chiar primul, din bloc cu net de la ei). Trecerea de la dialup (xnet și cartele preplătite) la 128 kbps a fost un șoc cultural. M-au mai supărat o dată, prin 2005-2006, când nu au fost în stare să-mi repare netul nici după o săptămână și le-am pus modemul în brațe. Au re-devenit ISP principal abia prin 2010, când Romtelecom încheiase perioada user friendly company și UPC începuse să conteze din nou ca furnizor de net. În momentul de față ar trebui să fie mai atent ce face RDS, care a crescut enorm în ultimii ani și nu doar pentru că oferă servicii ieftine.
Cristian Banu(Citează)
23/09/2013 la 9:44 PM
Provider mic (<1000 abonati), 35 lei/luna: http://www.speedtest.net/my-result/2893955165
Robert(Citează)
24/09/2013 la 1:08 AM
La mine a ajuns internetul mai târziu, prin 2003. Nu am prins Dial Up ci direct modem prin cablu. Umblau mitruci cum că “modelul ăla negru şi mare e mai bun decât ăla negru subţire. Trăgeam în medie cu 30KB/s şi primele download`uri le făceam prin iMesh (un fel de Kazaa). Apoi am trecut pe DC, însă nu erau încă clienţi care să ştie să ia pe pachete de la mai mulţi useri (gen StrongDC), aşa că nu se încumeta nimeni la fişiere mai mari de 700MB. Ştiu că am avut curajul să dau download la ceva de 4GB, am lăsat PC-ul pornit peste noapte şi dimineaţa când am văzut download-ul finalizat îmi venea să-mi dau palme de bucurie.
Am vânat apoi prin bloc echipa care făcea trecerea de pe cablu pe fibră şi eram foarte frustrat că făcea clienţilor noi conectarea mai repede decât mie, care făcusem cerere de trecere pe fibră înainte să facă ei cerere de conectare.
La polul opus, experienţa revelatoare a fost anul trecut când unde pe coclauri, în Fundata (până şi numele e predestinat), am reuşit să joc Team Fortress prin modemul mobil: “Bă, unde am ajuns!”
Revo(Citează)
25/09/2013 la 10:32 PM
Evident, e o piata libera. Chiar ma bucur ca exista concurenta, altfel ar fi monopol si performanta/ cost n-ar exista.
Dar m-a deranjat atitudinea operatoarei. Parca eram pe vremea comunistilor si eram indemnat sa stau la coada. Nu stiu daca e cel mai bun exemplu, dar ea chiar avea impresia ca are cele mai bune servicii.
Serviciile sunt bune in functie de fiecare in parte, dupa buget, functionalitate, suport clienti si multe altele. Fiecare isi stabileste prioritatile, nu un operator.
Yamasha(Citează)
26/09/2013 la 2:56 PM
Cand o sa am upoload peste 30 Mb mai discutam. Pana atunci cu torentul pornit si Europa FM live am asa ceva. Am pus server RDS ca si cel din TM banuiesc ca a obtinut scorul cu serverul UPC din Bucuresti
0lister(Citează)
26/09/2013 la 2:58 PM
Nu stiu de ce nu a luat poza
http://www.speedtest.net/my-result/2993064106
0lister(Citează)
26/09/2013 la 3:26 PM
pt mine a fost un prag mare trecere de la linie analogica la digitala. adica modemul se lega la xnet la 56k. excelent. si a aparut si napster + 1 impuls la 10 minute. gata noptile. dormeam ziua la facultate :))
cristian tudorache(Citează)
26/09/2013 la 11:36 PM
Referitor la isp si servicii. In Bucuresti am avut parte mai mult de RDS. Serviciile sunt bune, dar faptul ca am asteptat 2 ani dupa un receiver digital (HD nici nu am indraznit sa visez) m-a facut sa nu ii mai recomand (asa cum faceam la inceput) daca aveam ocazia. De la Upc am avut net acum vreo 3 ani pe undeva prin Rahova si abia daca ajungea la 10 Mbps conexiunea. Momentan am din nou Upc unde stau acum (l-am ales pt ca era singurul disponibil in zona si ma asteptam sa plang dupa Rds), am conexiunea de 100 Mbps si chiar sta aproape de 100. Mie unul mi se pare ca au evoluat foarye mult pe paryea de net, iar pe partea de TV cred ca sunt superiori RDS-ului.
Referitor la experiente cu insemnatate legate de interne si retele, pot spune ca un moment de cotitura a fost cand am reusit sa aduc net in sa ct la mine, cu un prieten, prin wireless de la 10 km (prin 2005) , cu ap-uri de indoor + antene de 24 Db cred, iar netul la mine in casa l-am adus cu un cablu de retea tras prin copaci, cu switch la jumatatea distantei ca erau vreo 120 m. Mai mult timp petreceam restartand switch-uri si ap-uri decat sa stau efectiv pe net, iar cand mergea reteaua faceam teste de viteza si umblam la ap-uri sa obtin si mai mult.
Mi-ar placea sa particip la demonstratia UPC-ului. Multumesc si scz daca am scris prea mult :)
Muhai(Citează)
26/09/2013 la 11:39 PM
Mi-am gresit pana si numele. Donez tel galaxy mini ca nu il mai suport :)
Mihai(Citează)
27/09/2013 la 9:10 PM
As vrea sa particip si eu la concurs, sa vad cum merge internetul asta nemaipomenit. Un moment de cotitura din activitatea mea pe internet a fost cand am trecut de pe cel mai ieftin abonament RDS pe cel mai ieftin abonament UPC. A fost ca atunci cand te intalnesti cu un fost coleg de armata, si incepi sa spui povesti de demult. In cazul meu din epoca retelelor de cartier. Sper sa am noroc.
ipo(Citează)
29/09/2013 la 6:32 PM
As fi si eu curios sa fac un test la UPC si nu doar pe metropolitan, ci si in international.
George(Citează)