un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Din misterele pastei de dinți

18 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Mi-ar plăcea să demontez mai des tot felul de prostii care circulă pe net, dar eu sunt sigur că lumea le dă mai departe pentru amuzament, nu pentru că ar crede în ele. Când le primești de mai multe ori, însă, poate că trebuie spusă și o explicație. Astăzi avem pasta de dinți:

tub_pasta_dinti

Stiati ca orice pasta de dinti are un patratel colorat precum cele de mai jos?
Fiecare culoare are o semnificatie:
Verde: Naturala
Albastra: Naturala si Medicinala
Rosie: Naturala si Chimicala
Neagra: Pur Chimicala

Asta ca și cum străinii și producătorii chiar ar socoti substanțele în sistemul binar “naturală” sau “chimicală”. Chimicală, nu chimică, nu chimicale!

Din păcate, explicația este mult mai simplă: acele pătrate colorate de pe tubul de pastă sunt doar marcaje utilizate în fabrică pentru a indica unde este capătul tubului. Astfel un sistem automat de pe banda de producție îl sucește, rotește și îndoaie pentru a-l sigila.

Formele mari și simple sunt cele mai ușor de recunoscut. De ce culori diferite? Habar n-am. Poate că o fabrică utilizează senzori sensibili la roșu, altă fabrică la albastru. Poate că folosesc ce vopsea se găsește pe stoc. Poate că se aleg special culorile pentru a fi în contrast cu restul textului și a siglelor de pe tub, pentru a face recunoașterea și mai simplă (adică dacă pasta de dinți are sigla roșie și textul albastru, faci pătratul cu verde și pui un senzor care caută doar verde în tuburile care trec pe sub el pe banda transportoare).

asus s5507

    14 comentarii

  1. Probabil: culori diferite, lungimi de undă diferite+fotodiodă = tensiuni diferite = colorimetru.

      (Citează)

  2. @revo

    Nu, probleme de design.

    Uite aici aplicatia: http://www.bannerengineering.com/en-US/products/application/17/70/68

      (Citează)

  3. Si din partea concurentei, fila de catalog al unui astfel de senzor in care se vede ca nu este influentat de culoare:

    http://files.pepperl-fuchs.com/selector_files/navi/productInfo/edb/132619_eng.pdf

      (Citează)

  4. @nashu am înţeles :D

    @radu: prima dată am văzut dezminţirea asta pe pagina de facebook a unei companii de cosmetice româneşti (îi dăduse cineva like şi mi-a apărut în feed). Mi-am tras o palmă peste faţă când am citit ce debitau unii în legătură cu pătrăţelele alea malefice.

      (Citează)

  5. Runt pătrate numite puncte de registrare (register marks), sunt citite de niște senzori care pot fi folosiți pentru diferite scopuri cum ar fi tăiere a tubului, numerotare, sau chiar pentru o imprimantă separată care marchează data de expirare. Culoarea lor e aleasă aleatoriu, dar pentru a salva numărul de culori, pătratul este din una din culorile deja în componența design-ului tubului. De obicei pătratele sunt din culori închise, pentru a fi mai bine detectate de senzori. De unde știu? Lucrez în domeniu :)

      (Citează)

  6. Radu, fa un articol cu laptele malefic expirat refolosit. Iti dai seama dupa cutie de cate ori a fost refolosit. Serios!

      (Citează)

  7. @ga, da, am auzit şi eu povestea cu refolosirea laptelui, evident, nu o cred, sînt curios de unde provine

    @nwradu: principalul argument e că, în cazul pastei de dinţi, precum şi a orice alt produs de curăţat, “natural” nu înseamnă neapărat mai bun. Ce, există săpunuri şi detergenţi “naturali” ?

      (Citează)

  8. Am primit si eu mail-ul asta. :)
    Fluor-ul e totusi o componenta de baza a pastelor de dinti…chimicala.

      (Citează)

  9. Cel mai dragut e cand ai un backround sa zicem portocaliu, cu text/imagine cu alb si albastru si negru, si markerul e albastru… ce frumos taie masina in dreptul scrisului/imaginii in loc sa taie in dreptul markerului…
    dar, daca tot e acolo, de ce sa nu imaginam si o conspiratie mondiala bla bla bla…

    ps: majoritatea fotocelulelor folosite in industrie nu detecteaza culori (ar fi prea scumpe), detecteaza tonuri de gri (sau mai degraba zone de contrast). drept urmare, markerul se pune de obicei de o culoare care asigura o diferenta de contrast sesizabila fata de orice alta culoare care trece prin dreptul senzorului. Si da, din motive comerciale, se foloseste tot o culoare din paleta generala a graficii…

      (Citează)

  10. un link catre aia cu laptele se exista?

      (Citează)

  11. Uite poza unei paste de dinti cat se poate de bio, naturala si fara substante iritante sau cancerigene:
    http://images.iherb.com/l/NOW-08094-6.jpg

    Nici o urma de patratel, deci foarte probabil ai dreptate, e doar un semn pus ca sa stie unde sa pice ghilotina.

    Btw, pasta asta de dinti se poate comanda aici Now Foods, Solutions, Xyli•White Toothpaste Gel, Fluoride Free, Refreshmint, 6.4 oz (181 g) – iHerb.com http://iherb.com/p/885?f=TLD378

      (Citează)

  12. Gaelex, semnul este pe partea cealalta cel mai probabil.

      (Citează)

  13. M-ai facut sa ma dau jos din pat si sa ma duc sa verific la a mea. Da, are un patratel negru pe una din parti. Deci conform “legendei” ar trebui sa fie pur chimica, o prostie colosala desigur.
    In realitate este mult mai sanatoasa decat ce gasim noi la raft in Mega Image sau Cora pentru ca are compozitie cu ingrediente care curata fara sa fie agresive. Cititi o data ingredientele de pe un Blendamed sau Colgate sau Paradontax ca sa ramaneti usor interzisi cand vedeti ca exista Sodium Laureth Sulfate in pasta de dinti, acelasi ingredient pus in sapunuri si geluri de dus si sampon pentru pentru a indeparta grasimea si mizeria de pe par si piele.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_laureth_sulfate

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus