un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Fotografia cu polarizare și fără

20 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE, TURISM  ·

8 comentarii

Dacă sunteți pasionați de fotografie și încă nu v-ați cumpărat un filtru de polarizare, iată mai jos un exemplu excelent pentru impactul pe care acesta îl are asupra fotografiei finale.

Am făcut multe fotografii “cu” și “fără” filtru de-a lungul vremii, dar cele două de mai jos reprezintă un exemplu ideal. Sunt de zilele trecute, din Lindos, Rhodos. Imaginile sunt needitate.
lindos_cu_polarizarelindos_fara_polarizare

Observați diferențele uriașe între fotografia cu filtrul de polarizare utilizat la maxim (stânga) și cea în care am rotit filtrul pentru a nu intra în acțiune (dreapta):

  • norul mare este mai bine definit, ba chiar apar vreo doi nori în plus
  • culorile vegetației din partea de jos sunt mult mai vii
  • apa mării capătă nuanțele ei reale la mal și o transparență mai mare
  • mai multe detalii fine în dealurile din centru și în munții din depărtare

De ce se întâmpla asta? Lumina care vine de la soare este nepolarizată (o proprietate a undelor, ceva ce ține de orientarea lor în timpul propagării), dar lumina reflectată de diverse lucruri (suprafața apei, sticlă, metale) devine polarizată atunci când este reflectată. Un filtru de polarizare elimină această lumină reflectată (în fine, o parte din ea) și permite ca în aparat să ajungă doar cea originală, nepolarizată.

Același filtru elimină și lumina polarizată reflectată de particulele de apă și praf din atmosferă, făcând cerul mai întunecat și norii mai bine conturați, iar natura capătă culorile ei reale, nediluate de dispersia luminii, ceea ce îmbunătățește și nivelul de detalii observabile. Pe la malul mării un astfel de filtru face minuni.

asus s5507

    8 comentarii

  1. 2 chestii:
    1. cumpara-ti o varianta “slim”, ca al tau vigneteaza la greu. eu am unul de la hoya (http://www.digit-photo.com/Filtres_vissants-aFA0032/HOYA_Filtre_Polarisant_Circulaire_HD_Diametre_77_mm-rHOYAYHDPOLC077.html) care merge si pe un 10mm fara vignetare

    2. de abia astept primul comentariu “asta poti sa faci si in photoshop”

      (Citează)

  2. Ar trebui să-ți iei filtru slim, cam apare vignetare pe colțuri.

      (Citează)

    • @Ariel, @stefan: nu mă deranjează vignetarea, e doar la focala minimă și pot oricând să fac un crop. Nu dau banii pe altul doar pentru asta.

        (Citează)

  3. diferenţe uriaşe? din punctul meu de vedere (de observator obişnuit, nu fotograf) singura diferenţă notabilă e la nori. Dar, am văzut nenumărate poze fără nici un filtru de polarizare în care apar norii căcălău. Se pare că poza ta e făcută în condiţii mai speciale, poate bătea soarele nuştiucum şi se reflecta pe luciul apei…

    interesant e că la ochelarii de soare e exact pe dos, se vînd cu polarizare, nu cu filtru anti-polarizare :-)

      (Citează)

    • @alias: ba da, ochelarii de soare au mereu filtrul pus. Eu mi-am luat pentru condus și pentru diverse alte momente și n-aș recomanda nimănui decât ochelari cu polarizare.

        (Citează)

  4. hmm… nu e clar… tu spui că “filtrul foto împiedică lumina polarizată să intre în aparat, şi o lasă să intre doar pe cea originală, nepolarizată”, şi explici şi că lumina polarizată este cea cu probleme (provine de la reflexii, etc)

    la ochelarii de soare tot tu confirmi că e pe dos, au polarizarea mereu pusă şi deci trece prin ei doar lumina polarizată.

    observi contradicţia ?

      (Citează)

    • @alias: da, e o confuzie pe care o fac și eu pentru că la toate le zic/zicem “cu polarizare”. De fapt e un filtru, toate opresc lumina polarizată. Ochelarii o opresc non stop, iar filtrele foto se pot roti și doar într-o poziție o opresc, îți dai seama uitându-te pe ecran/viewfinder pentru că se întunecă cerul.

        (Citează)

  5. Si cu ochii liberi vedem ca si fara filtru.Adica daca vrem alta realitate punem filtru?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus