►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
O știre de zilele trecute spunea că fizicienii suedezi au obținut în laboratorul elementul chimic cu numărul 115, o substanță care până acum nu exista.
Nici în laboratorul lor n-a existat prea mult. Existența Elementului 115 a fost efemeră, un rezultat al coliziunii dintre atomi de calciu și de americiu, și mai degrabă observată prin efectele sale. Nu are nimeni nici măcar un gram de astfel de substanță
Dar asta contează mai puțin, că multe elemente chimice nu există în stare macroscopică; nimeni n-a ținut în mână vreodată electroni sau protoni, dar asta nu înseamnă că nu există. Să presupunem că în viitor se descoperă o metodă de a stabiliza astfel de substanțe, de a le împiedica să dispară prin transformare sau descompunere imediat după reacția sau ciocnirea atomică ce le-a creat. În acel moment se deschide calea spre a genera în laborator orice substanță, orice atom și moleculă prin fuziune nucleară.
Mai știți în Star Trek, când zicea Picard “apă” și computerul îi materializa un pahar cu apă? Cam așa ar putea fi. Sigur, nu poți obține mâncare gătită, dar să presupunem că vei obține lingouri pure de fier, aluminiu, uraniu, sodiu șamd.
Acela va fi și momentul când economia lumii se va prăbuși. Momentan ea se bazează pe aur și rezervele fiecărei țări. Valoarea aurului determină valoarea multor alte bunuri și substanțe, la fel cum există și o bursă pentru aluminiu, petrol, diamante și alte substanțe rare sau scumpe. Dacă le vei putea genera pe toate în laborator se va termina cu modul aceasta de organizare a economiei mondiale. Dacă țin bine minte, în cartea Odiseea Spațială 4 se vorbește chiar despre o astfel de situație, după ce blocuri imense de diamant sunt descoperite prin sistemul solar și deci diamantele ajung să nu mai valoreze nimic.
sursa: CNN.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
13/09/2013 la 12:14 PM
O mica obiectie. Economia mondiala a migrat de la gold standard acum peste 100 de ani. Singurul factor pe care aurul il mai are in economie este psihologic. Este un ‘bun rar’ si datorita unor cutume inca se pastreaza rezerve de aur.
Aurul existent fizic in piata acopera aproximativ 10% din aurul tranzactionat si sub 1% din masa monetara existenta fizic daca tin bine minte cifrele. Dar oricum se invarte in jurul acestor valori.
Alex(Citează)
13/09/2013 la 12:30 PM
Banii existentii in economie nu mai au acoperire in aur de foarte mult timp. Masa monetara se stabileste in functie activele unei tari – inclusiv aur – de aici si conceptul de inflatie: bani in circulatie fara acoperire in valoare, sau deflatie: reversul infaltiei.
Asa ca daca, un element rar va devenii accesibil va afecta doar acel element nu economia in ansamblu.
cristis(Citează)
13/09/2013 la 12:30 PM
Sa vedem ce contraargumente vor gasi iubitorii de aur.
Finante(Citează)
13/09/2013 la 12:48 PM
obținerea acelor lucruri în replicatoarele din star trek presupune conversia energiei în masă. Știind E=mc2 poți calcula singur cîtă energie este necesară obținerii unei căni de 200g de apă, sau de aur dacă vrei. Cînd vom avea energie la scara asta (în star trek ei folosesc antimaterie, care însă în mom. ăsta oricum ar tb. obbținută tot prin “sinteză” deci nu facem nici o brînză, e ceva pur teoretic) deja problemele omenirii vor fi altele decît piața aurului…
alias(Citează)
13/09/2013 la 12:57 PM
“nimeni n-a ținut în mână vreodată electroni sau protoni” Cum sa nu! Orice ai tine in mana e format din electroni, protoni si neutroni si alte mici chestii subatomice !
Oricum electronii si protonii nu sunt elemente chimice ca sa fie relevanta comparatia. Sunt particule subatomice.
thundermar(Citează)
13/09/2013 la 12:58 PM
Cand vom ajunge la momentul sa putem crea in laborator lingouri de Titan, Fier, Aur, etc economia nu va mai fi bazata pe resursele naturale ale fiecarei tari ci mai degraba pe resursele energetice. Cel mai probabil consumul de energie va fi atat de mare incat nici o resursa naturala existenta nu o va putea acoperi.
Bine, probabil la momentul respectiv vom fi suficient de avansati incat sa profitam de cea mai importanta sursa de energie din sistemul solar – SOARELE. O retea de sateliti imensi cu celule Foto-voltaice impanziti in jurul soarelui+ o metoda de transport a energiei spre pamant vor rezolva si aceasta problema :D.
Mars(Citează)
13/09/2013 la 2:42 PM
@nwradu ai citit Fundatia?
zidanne(Citează)
17/09/2013 la 9:18 PM
@zidanne: da, dar nu m-a impresionat. De ce?
nwradu(Citează)
13/09/2013 la 9:13 PM
Salut, o mica adăugare vreau sa aduc. Diamantele deja se crează în laborator, link si au proprietati superioare celor naturale.
Cele naturale au ramas scumpe pt ca, deh, sunt rare.
ubergigi(Citează)
16/09/2013 la 5:51 PM
zvonurile zvonesc ca diamantele nu-s chiar atat de rare. Dar, daca s-ar derarii :P n-ar mai exista interesul asta mare.
momentan sunt metale ceva mai scumpe, metale utilizate in electronica
animal00(Citează)