►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Iată un exemplu de calcul economic făcut de un antreprenor:
Simplu, nu? Acum iată cum s-ar calcula, tot simplist, banii într-o astfel de inițiativă:
Eu nu-s antreprenor web, dar tot îmi pun aceste întrebări când trebuie să fac un “business plan” pentru a obține un cost mai aproape de realitate. Și n-am pus întrebarea cea grea: cât ar dura toate acestea? Mai ales că totul, inclusiv cumpărarea de mâncare sau construcția, s-ar face după atribuire prin licitație publică.
Se ajunge la câteva zeci de milioane de euro pe an. Câte țări au apelat la această metodă de a strânge toți câinii în adăposturi versus a-i eutanasia? Exact. Așa că nu lăsați calculele prea simple să vă convingă că ceva de așa amploare poate fi simplu.
În plus, câinele ucigaș trecuse prin tot fluxul pe care-l propun organizațiile ce-i protejează. A fost sterilizat, microcipat și eliberat din nou în teritoriu, unde apoi a omorât un copil de 4 ani. Ce vor mai susține ONG-urile acum?
Nu-i nimeni responsabil. O opinie bună despre cine e cu adevărat responsabil am găsit la Pitici Gratis. Dincolo de înjurături, a zis-o bine despre câini. Oamenii sunt problema, nu tratamentul câinilor, în condițiile în care oricum omorâm sute de mii de animale pe an pentru hrană. De hrană avem nevoie; nu avem însă nevoie și de siguranță?
Ştiu că în lumea imaginară în care trăiesc toate femeile proaste există o soluţie fericită în orice problemă. Dar aici nu e. Sunt două nasoale. Ori omorâm 100 000 de câini, ori mai omoară ei din când în când câte un copil.
Alegeţi o opţiune dar fiţi conştienţi de responsabilitate. Pentru că moartea acelui copil e cauzată de muierile sensibile care s-au opus omorâtului de câini vagabonzi. Sigur. Împart vina cu conducerea incompetentă, bunica inconştientă şi soarta. Dar e şi vina lor că a murit un copil.
Update: Poate că Oprescu avea ceva pe conștiință când plângea astăzi că este și vina lui http://www.evz.ro/detalii/stiri/tunul-lui-oprescu-e-adevarat-si-ce-i-cu-asta-985134.html
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
04/09/2013 la 2:36 PM
eu nu stiu prin ce metode de calcul a ajuns la suma de 20E / luna / caine. In pana mea, un sac de 3 kg cu mancare de caine e cam 50 de lei. Acu oi fi eu ignorant, da’ eu as zice ca un caine mananca mai mult de 6 kg de hrana pe luna. Nici nu vreau sa ma gandesc ca mai sunt si alte cheltuieli – salarii pentru personalul de acolo, electricitate, incalzire, gunoi, chirie, etc. Daca asta-i antrepenor, eu ma astept ca firmele lui ori sa aibe contracte cu statul, ori sa fie in (curs de) faliment.
Sabotor(Citează)
04/09/2013 la 2:46 PM
Din partea mea sa-i faca salam pe toti pentru export la chinezi sau alte popoare asiatice care apreciaza asa ceva. Si chiar nu ma intereseaza iubitorii de caini , din pct. meu de vedere cei care ii hranesc pe aia din strada sau langa bloc ar trebui sa fie si ei muscati sa vada cum este. ONG-urile au capusat milioane de euro pentru cainii vagabonzi si atat , practic nu au facut nimic pentru banii aia.
De 20 ani nu a fost nici un primar in stare sa se ocupe serios de problema asta si mereu cand a murit cineva s-a facut putina valva apoi gata , s-a dus la fund subiectul.
Alex(Citează)
04/09/2013 la 2:50 PM
Sabotor, eu iau de 65 de lei un sac de 7 kg(pedigree) la câinele meu, nicidecum 3 kg.
Dacă cumperi de la royal canin, belcando atunci da, probabil că la 50 de lei iei numa 3 kg.
Tyler Durden(Citează)
04/09/2013 la 3:02 PM
@Tyles Durden
bine ma, fie, 65 de lei un sac de 7kg. Deci de 20 de euro cumperi 9.5 kg de hrana. Acum zi-mi in cat timp mananca cainele tau 10 kg de hrana? Exceptand cazul in care e un pechinez, eu nu cred ca-i ajunge o luna.
Sabotor(Citează)
04/09/2013 la 3:15 PM
@Sabotor: zice chiar undeva prin comentariu că le va aduce lumea mâncare, eventual cea aruncată de pe la restaurante.
Culmea, despre asta este articolul meu. Nu despre câini, ci despre cum trebuie să gândească fiecare un pic situația și sa nu creadă astfel de calcule simple despre cum s-ar putea rezolva în 3 mișcări o problemă. Din condei e simplu, când le gândești un pic descoperi că nu. Nu contează că-i despre câini sau autostrăzi sau altceva.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 3:14 PM
@Sabotor
Mai taie, hrana nepremium costa 30 de lei 10kg.
Gigi(Citează)
04/09/2013 la 3:17 PM
sabotor, 10 kg mă ține aproape 2 luni și nu e pekinez ci labrador, deși e încă pui.
Tyler Durden(Citează)
04/09/2013 la 3:18 PM
Eu le iau cainilor de la tara mancare la sac de 10kg cu max. 50 de lei.
Florin(Citează)
04/09/2013 la 3:33 PM
Oare de cati oameni e nevoie sa ai grija de atatia caini? Si, daca oamenii aia ar fi voluntari, de ce nu au si acum grija de ei? (ma refer la grija adevarata, cu facut curat, spalat, adapat, plimbat, nu de dat de mancare in fata blocului)
nashu_mare(Citează)
04/09/2013 la 3:53 PM
Sa mai zic ce spagi s-ar da la licitatii , pentru ca o firma ce furnizeaza mancarea si alte chestii consumabile sa vand sacul la stat cu 80 ron ce 50 / 60 . Btw eu iau mancare din ldil 30 ron sac 10 kg si ai mei il prefera pe ala in locul altora so lucky me .
Andreiexe(Citează)
04/09/2013 la 4:08 PM
Ar fi mult mai bine ca acei bani sa fie investiti in viitorul nostru – copiii. Adica: in gradinite, scoli, curatenie, spitale, etc. De ce se arunca bani pe caini? Sunt 100% convins ca acei iubitori au figiderul plin de carne de vita, pui, etc.
Cu ce e mai presus un caine decat un vitel?
Adica, tu mare iubitor de animale iti umpli figiderul/ burta cu carne si apoi urli ca iubesti animalele. Patetic
iarna(Citează)
04/09/2013 la 8:09 PM
@iarna: după cum observi, un copil a murit mușcat de câini într-un parc public. Atenție, a MURIT mușcat de câini, sute de răni din care i s-a smuls carnea de pe corp și față. Cam cât timp crezi că durează să mori pentru că ți se scurge sângele din corp, în timp ce ești conștient, imobilizat și niște câini îți smulg carnea?
Bani dați pentru eutanasierea câinilor (sau orice altă metodă de a-i lua din stradă) sunt exact bani investiți în viitorul copiilor și chiar și al nostru.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 4:51 PM
Daca mancarea ar fi cea mai mare problema ar fi bine, dar hai sa luam in calcul de cate persoane este nevoie sa hranesti 60.000 de animale, sa le speli custile, daca vrei sa le speli ai nevoie minim de apa si detergent, care culmea nu le primesti gratis. Sa ai grija de atatea animale ai nevoie de un minim 500 de salariati, platiti cu minim pe economie sunt aproape 140.000 euro lunar. Trebuie tinut cont ca nu toti salariati pot fi platiti cu minim pe economie pentru ca vor exista si directori, sefi de departamente, medici care primesc salarii mai mari, astfel ajungi sa costuri de aproape 2 mil euro pe an doar pentru salarii. Salariatii au nevoie de echipamente si imbracaminte anual, daca stai sa aduni tot ajungi la costuri uriase pentru nimic.
Nu in ultimul rand trebuie sa tinem cont ca in 10 ani nu ar mai fi nevoie de toata facilitatea respectiva.
Stefan J.(Citează)
04/09/2013 la 8:10 PM
@Stefan J.: în nici un caz cu minim pe economie, eu văd meseria asta asemănătoare cu a gunoierilor și trebuie plătită la fel de bine. Sporuri de pericol șamd.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 6:18 PM
Presupunand ca intreaga lume se mobilizeaza in “noaptea dintilor ascutiti” sa masacreze toti cainii din Bucuresti (si din tara) si ca operatiunea e un “succes”, noua stare de fapt tot nu va rezolva definitiv problema cainilor vagabonzi: Acestia for reaparea pe strazi si maidane si ne vor invada din nou in doar cativa ani. Si nu cred ca trebuie sa aduc in discutie absurdul (moral, legal si organizatoric) al presupunerii de mai sus.
Pe de alta parte cainii mor si acum: ucisi voluntar sau accidental de oameni; de foame sau de boala. Mai mult, caini agresivi nu sunt cei bolnavi sau infometati (ei mor in liniste) ci aceia care ocupa o pozitie ierarhic dominanta.
Cainii ocupa pur si simplu o niza in ecositem:
Numarul lor depunde de
– cantinatea de hrana de care dispun;
– numarul “ïntrarilor” in sistem: abandon si inmultire in salbaticie
– numarul “iesilor” din sistem: caini omorati de boala inanitie sau om si caini adoptati.
Privit din perspectiva asta, intrarile si iesirile au un lor secundar si limitat in timp in determinarea marimii faunei: se vor adapta/inmulti mai repede sau dupa caz vor muri mai multi in lupta pentru supravietuire.
Hotarator este volumul de hrana de care dispun. Asa incat primul pas in calea normalitatii este o lege de interzicere a hranirii animalelor fara stapan (fie ca se numesc caini, pisici porumbei sobolani lebede sau ursi)
O asftel de lege are efect imediat: majoritatea cainilor vor muri sau vor fi adoptati in primele saptamani de aplicare a legii in timp ce lumea va constientiza ca adoptarea unui singur caine din haita e o solitie mai buna decat hranirea aleatorie a intregii haite din cartier.
Condamnarea abandonului exista si acum insa nu e eficient: un caine este abandoant o sigura data in schimb e hranit zilnic.
Pres
tudor(Citează)
04/09/2013 la 8:12 PM
@tudor: apar mai mulți câini decât mor natural sau accidental. Au natalitate mare.
Și e mult mai ușor să menții ulterior curățenia după ce ai făcut totul lună prima oară. Legile propuse de tine sunt bune, dar nu le aplică nimeni. Mi se pare că există și acum amenzi pentru cei ce îi hrănesc. Dar nu dă nimeni amenzile respective și nici nu le urmărește nimeni dacă au fost plătite.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 7:08 PM
@Sabotor: 10 kile de Friskies (nu halesc potaile altceva, ca le-am invatat prost) is vreo 70 de lei la Kaufland. Daca dau din coada si caut un brand mai ‘no name’ si eventual un distribuitor (la un asemenea septel cat ar fi la un adapost) iti aduce mancarea mult mai jos. Eu o cumpar ca boul de unde mi-e mai rapid, nu am stat sa caut varianta cea mai ieftina. Am 2 caini de talie mica-medie (12 kile fiecare) .. un sac din asta le ajunge 3 luni.
Problema cea mare este ca in 20 si de ani s-au ‘sifonat’ atatia bani, ca tineau ca la pension suta de mii de caini. Ii mai duceau si la Opera saptamanal.
Bine ar fi sa se puna niste rotite in miscare, sunt iubitor de caini si ambele mele potai au fost comunitare odata, din pacate insa ne certam noi ca prostii pe net si cam atat. Iar onor domnii care invart bani, mai pun niste banuti pentru zile negre, ca si asa e criza, in timp ce animalele se inmultesc ca la nebuni :(
dojo(Citează)
04/09/2013 la 7:09 PM
Cat de penibili sunt unii….
Hai sa omoram cainii vagabonzi pt. ca musca multi oameni (procentual cati bucuresteni sunt muscati pe an? 5 – 10%?) sau ca acum, din pacate s-a intamplat un accident tragic.
Pai s-o luam asa? Cati criminali, care nenorocesc sute de familii si vieti omenesti pe an sunt executati? Cati violatori care marcheaza pe viata atatea victime sunt executati? Cati recidivisti periculosi sunt hraniti de voi, ratatii care faceti calcule acum despre cat costa intretinerea unui caine in adapost. Cati oameni sunt omorati in accidente auto si vinovatii scapa basma curata?
Evident, cainii nu au bani si nici avocati smecheri.
Andrei(Citează)
04/09/2013 la 8:15 PM
@Andrei: omorâm tot ce ne este dăunător: șobolani, șoareci, ciori, țânțari șamd.
Câinii, aparent, ne sunt și ei dăunători. Dar hai să nu le facem nimic pentru că au privirea mai inteligentă deși, dacă nu mă înșel, în ultimii ani au murit mai mulți oameni din cauza câinilor decât din a șobolanilor.
și nu contează câți sunt mușcați. Nici cât costă un vaccin, cât plătește statul pentru tratament, cât ai tu de alergat pe la spitale. În anul 2013 n-ar trebui să fii mușcat de câini sălbatici prin oraș. Punct.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 7:12 PM
@Andrei
Sunt de acord cu tine! Libertate si pentru sobolani! Cati oameni sunt omorati sau muscati de sobolani in Bucuresti in fiecare an? Si cu toate astea… Oameni fara mila!
nashu_mare(Citează)
04/09/2013 la 7:31 PM
Cateva calcule:
http://www.contributors.ro/fara-categorie/nu-mai-suport-sa-traiesc-intr-un-oras-cu-copii-sfasiati-de-caini-imi-e-frica-am-niste-idei/
si:
http://stirileprotv.ro/special/capitala-celor-8-hingheri-la-65-000-de-maidanezi-banii-alocati-se-duc-pe-carburanti-si-detergenti.html
Ion(Citează)
04/09/2013 la 8:50 PM
1. Daca s-ar aduna mancarea aruncata de KFC, McDonalds, PizzaHut .. s-ar aduna suficienta pentru toti maidanezii din Bucuresti ..
Problema e ca pentru astfel de parteneriate ar trebui ca cineva sa isi puna creierul la munca, mai greu când vine de sectorul public mai ales in primarii.
2. Sunt suficiente hale industriale la marginea bucurestiului care se pot transforma usor in padocuri dar repet, trebuie sa munceasca cineva ..
3. Legea cu sterilizarea cainelui personal este foarte buna dar implementata in pur sistem romanesc pentru ca nu ii vad pe pensionari inghesuindu-se la biroul ASPA (care are un program de lauze) pentru a-si steriliza câinele, aici trebuie informare si verificare lucru care nu poate reusi fara ajutorul Asociatiilor de proprietari.
Cum ar fi daca toti cei care tin caini in apartament sa fie obligati sa-i declare la Asociatie, sa plateasca o taxa de curatenie iar la afisier sa existe un tabel cu apartamentul unde exista un animal, rasa, data ultimului vaccin, numar de inregistrare si dacă este sau nu sterilizat.
Cu amenzi care pornesc de la 100Euro pana la 1000E cred ca se poate rezolva pentru ca dacă stiu ca la apartamentul x este unul cu caine si vad ca nu apare pe lista atunci il reclam si pe el si pe Administrator.
tiby(Citează)
04/09/2013 la 10:59 PM
@tiby: ar fi un început bun, dar pentru toate e nevoie de bani.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 9:05 PM
@radu, si oamenii ne sunt daunatori. Si cam tot ce ne inconjoara ne este daunator.
Problema este ca cei care trebuiau sa rezolve in timp situatia cainilor vagabonzi au luat banii si n-au facut nimic, iar prostimea s-a revoltat impotriva cainilor. Am citit pe diferite site-uri “m-am saturat sa citesc titluri cu oameni omorati de caine”, de parca in fiecare zi sau cel putin saptamanal moare cineva in conditiile astea.
Sa zicem ca acum se eutanasiaza toti cainii din Bucuresti, intr-un an capatam altii din cauza serviciilor care nu-si fac treaba dar care papa bani.
Caini sunt pe strazi nu doar din cauza celor care ii lasa pe acolo ci si din cauza celor care arunca resturi alimentare pe strazi si care ajuta indirect la dezvoltarea populatiei canine. Adica tot din cauza noastra.
Si sincer, compari un caine cu un tantar… cred ca-mi pierd timpul degeaba.
Andrei(Citează)
04/09/2013 la 11:01 PM
@Andrei: nu într-un an îi avem la loc. 100.000 de câini se înmulțesc într-un ritm. 300 de câini rămași ulterior sau aduși din alte surse, în alt ritm. Cum spuneam, e ușor să menții curățenia după ce ai făcut-o bine.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 9:49 PM
Radu: NU! Legea pentru pedespirea celor ce hranesc cainii (sau alte animale fara stapan) nu exista. Mai mult, cei care ii hranesc sunt convinsi ca actiunea lor e una nobila. Daca acelei peroane ii cer sa nu hraneasca cainii vagabonzi in cel mai bun caz ma ignora. Situatia s-ar schimba daca as anunta politia despre contravtie. Chiar si in ritmul politiei romane, la un moment dat vor lua masuri de pedepsure a contravenientului.
P.S. Un alt punct de vedere pentru iubitorii de animale: In UK am ramas placut surpins de bogatia faunei de acolo: un ziliard de tipuri de rate gaste pitigoi si vulpi in orice oras. La noi cainii au facut curatenie in tot lantul trofic.
tudor(Citează)
04/09/2013 la 11:12 PM
@tudor: aia ține și de spațiul verde, poluare, numărul de copaci și parcuri. Am văzut și eu în străinătate plin de iepuri și alte viețuitoare ce apar noaptea.
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 10:37 PM
Stai linistit, in lantu trofic au facut curatenie tiganii care au dat la rotisor si lebede si rate si tot ce zboara si (la ei) se si mananca.
Sunt curioasa care credeti ca este rezultatul programului ” nu mai hraniti vagabonzii: – care e scopul lui? Ok, nu ii mai hranim… Ii lasam sa moara de foame aratand ca un morman de oase, pe strada – ce frumos si civilizat o sa arate Bucurestiul atunci, ati rezolvat-o, aplauze!
Pe langa faptul ca e la mintea cocosului ca un animal hamesit devine automat bland si gingas, nu o sa se inraiasca, nu o sa inceapa sa se manance intre ei si in mod sigur nu sa atace si mai des orice misca si arata a prada… Alte idei istete?
Georgiana(Citează)
04/09/2013 la 10:59 PM
Poate că Oprescu avea ceva pe conștiință când plângea astăzi că este și vina lui http://www.evz.ro/detalii/stiri/tunul-lui-oprescu-e-adevarat-si-ce-i-cu-asta-985134.html
nwradu(Citează)
04/09/2013 la 10:59 PM
Iar copilul a fost atacat de caini intr-o curte privata nu intr-un parc,unde potaile au facut ce e de asteptat sa faca un caine de paza – au atacat musafirul nepoftit. Daca in loc de maidanezi cainii aia erau pittbuli, dog german sau orice alta rasa, tot scandalul asta cu tenta de deja-vu nu mai avea loc. Erau eutanasiati cainii ptr agresivitate si on to the next 5 o’clock news…
Ca o paranteza, sunt total de acord cu adunarea maidanezilor in adaposturi si prin metode si in conditii DEMNE si CIVILIZATE, sterilizarea si eutanasierea lor daca dupa X zile nu ii adopta nimeni. Si sunt scarbita in acelasi timp de oameni care declara ca “fiarele” sau ” monstrii patrupezi” trebuie sa fie exterminate… Mi-e mai frica (si mila) de ei decat de caini, si am fost muscata si eu la fel cum am copilarit 12 ani cu un catel la scara blocului de la care am invatat cum pot sa ierte si sa iubeasca animalele astea, caci desi in viata lui n-a muscat pe nimeni (pe sfarsit nici nu avea cu ce), primea picioare si bate in cap regulat de la “oameni”…
Georgiana(Citează)
04/09/2013 la 11:06 PM
@georgiana
Ala era un teren viran (firma proprietara e in faliment), nu erau caini de paza. Intrasera acolo cum au intrat si copiii. La fel de bine putea fi parcarea din fata blocului meu, acolo unde cativa vecini hranesc niste maidanezi. Ghici ce fac maidanezii astia cand trece vreun copil necunoscut, o femeie sau cum li se scoala lor.
Da, de aia cainii nu trebuie hraniti.
nashu_mare(Citează)
05/09/2013 la 2:05 AM
@Gergiana:
Ante scriptum: Locul asta e frecventat de ingineri (adica unde fracturile logice suntdestul rare).
Dupa ce cainii nu vor mai fi hraniti nu vom calca pe un morman de oase pentru ca nici acum nu calcam pe caini vii. Avem cateva zeci de mii de caini. Ne dorim un oras civilizat in cativa ani. E simpla matematica: in cativa ani va trebui ca intr-un fel sau altul sa omoram acele cateva zeci de mii de caini. Ei vor muri de foame, de bocanc sau de injectie letala. Daca mie mi-e indiferenta alegerea, iubitorii de animale vor alege sa curme suferinta.
Caini morti sunt si acum, daca stii unde sa cauti o sa vezi restul unuia la mai putin de 100 de metri de casa ta oriunde ai sta in Bucuresti. Pe langa dejectii, trotuarele sunt pline de par de caine, pureci si echinococi (google it).
Esti exemplul reprezentativ pentru ceea ce se intampla in Bucuresti: nu realizezi ca hranind un caine vagabond contribui la mizeria orasului. Nu-i nimic nobil in asta. E pus si simplu mizerie. E atat de mizerabil incat TREBUIE sa fie si ilegal.
Marota cu tiganii mancatori de lebede nu mai tine de mult. Pentru ei e mai usor sa cerseasca pentru pui gata preparati decat sa se ocupe cu vanatoarea lor. Exact la fel ca si pentru caini.
Lasi impresia ca stii cum functioneaza haita: cainele hamesit e alungat de catre haita – mai exact de catre ceilalti caini mai agresivi. Implicit cainele hamesit va sta departe de oameni.
@tiby: Nici restrulie de la restaurant nu trebuie date la caini vagabonzi. Cainii vagabonizi nu trebuie hraniti. Cainii vagabonzi sunt caini chinuiti. Hranindu-i ii chinuim mai departe.
Post scriptum: Schizofrenia salveaza Romania
tudor(Citează)
05/09/2013 la 2:58 PM
zicea cineva mai sus ca sa nu se exagereze , cati oameni sunt muscati anual de caini ? 5-7 %. Eu i-as zice ca sa fie muscat chiar el de un caine altfel ar privi situatia. Sau sa-i moara copilul in chinuri groaznice. Statistica nu mai e ceva abstract cand ti se intampla tie. Pana la urma si noi astia de 30-40 ani cand eram mici nu mai stateau parintii cu ochii pe noi si colindam pe unde vroiam fara sa patim nimic, erau caini si alte pericole dar nivelul nu era cel de acum. La 6 ani ma duceam la scoala cu cheia de gat fara ca parintii sa aiba vreun dubiu ca nu as ajunge acasa. Acum nu mai poti face asta, poate ca azi-maine nu se intampla nimic dar e o chestiune de timp pana cand ‘ala micu’ sa nu se mai intoarca acasa ori sa vina in mai multe pungi.
Da-o dracu de treaba! pana la urma orasul nu e al cainilor, orasul e facut de oameni pentru oameni. Cainii sunt doar animale de companie , repet pentru cei ce nu au inteles de prima data : DE COMPANIE. Adicalea la intelesul meu s-ar zice ca ar trebui sa insoteasca un om nu sa haladuiasca libere in hoarde salbatice ca in varful muntelui.
Nu cred ca noi ca tara in starea economica in care suntem ne permitem sa avem grija de acesti comunitari, mai degraba hai sa facem ceva pentru un batran care moare de foame din pensia de la stat dupa ce-a platit o viata intreaga ori sa ajutam alte categorii din semenii nostri mai putin favorizati de soarta (asta daca chiar avem nevoie de un ONG care sa ciupeasca din banii europeni)
Daca ai stii ca elimini problema cred ca se gasesc suficienti voluntari, de exemplu eu ma pricep sa fac injectii , pot folosi maceta , topoare, bete electrificate si orice mai e nevoie. la 100k caini in bucuresti nu trebuie decat sa gasesti 100-200 oameni motivati. 500 caini impartiti la 52 saptamani din an imi rezulta aproximativ 10 bucati pe saptamana. Nu mi se pare mult , cred ca poti realiza norma asta intr-o ora. S-avem baza legislativa ca mijloace se gasesc dar cand bati “hora” pe loc plimband cainele dintr-un cartier in altul nu e vreo realizare. Sa nu mai vorbim ca si “sterilizarea” nu e chiar asa bine facuta pe cat ar trebui si am auzit de femele cu pui desi trecusera pe la cabinete veterinare unde fusesera operate.
Din pacate vine un an electoral si nu se va face nimic sa nu se supere nici unii nici altii. Partizanii cainilor vor fi multumiti ca protejatii lor nu ii parasesc nici acum si ii pot hrani in continuare pe marginea trotuarului cu ciorba in putrefactie care iti muta stomacul de la o posta iar cei care vor un oras adevarat vor uita pentru ca mai sunt inca zeci de alte belele pe capul omului obisnuit.
dupa cum zicea primarul dintr-un film romanesc : ” la vremuri noi, tot noi”
AdrianX(Citează)
05/09/2013 la 3:49 PM
Am citit mesajele postate aici si va propun un exercitiu de imaginatie:
imaginati-va ca acel copil de patru ani este (a fost) copilul vostru.
Ce este in sufletul vostru? Ce simtiti? Cum vi se pare ca, dupa ce cresti, cu greu, copilul un numar de ani, hop, vine un maidanez si-l musca (omoara)? Ce ati face atunci?
Scriu acestea din proprie experienta:
-iunie 2008, duminica, in vizita la nasi; baiatul meu de 9 ani vine de la magazinul de langa bloc pe aleea dintre parcare si bloc ;
-la un moment dat, de sub o masina, iese un caine si-l musca, din spate, de piciorul stang;
-urlete copil, latraturi caini (se mai aciueaza inca doi caini pentru “sustinere morala” a primului caine);
-eu am sarit balconul (nasii locuiesc la parter) iar nasu-meu a iesit pe usa cu un ciomag si ne-am intalnit la locul faptei;
-aici, dupa ce am alungat cainii, am gasit copilul pe jos cu gamba sfasiata;
-am urcat copilul in masina si am gonit ca nebunul 3 km pana la spitalul Budimex, la camera de garda;
-am stat cu el in sala pana au terminat doctorul si asistenta sa inchida rana, sa bandajeze, etc.;
-5 copci, injectii, pansamente pline de sange, multumiri verbale si pecuniare fata de personalul medical.
Pentru Dojo si Georgiana:
-cum credeti ca sa simtit mama copilului cand a trecut pe langa locul faptei si a vazut sange pe caldaram ?
-aveti idee cum arata mama copilului care-si cauta (cu ochii in lacrimi si inima “in gat”) copilul prin spital?
Batranii au o vorba: satulul nu crede niciodata flamandul.
Asa si voi: sunt convins ca niciunul din voi nu a trecut prin asa ceva, de asta va permiteti sa faceti discutii libere pe tema
eutanasierii cainilor.
clampi(Citează)
23/09/2013 la 7:49 PM
OK, văd că s-a răcit subiectul, dar poate mai face cineva socoteli. Deci, iată opinia mea:
Estimările zic că sunt 65.000 de câini. Din aceştia, oricât de mult ai dori, nu îi poţi adăposti pe toţi pentru că unii sunt foarte agresivi. O să scot din burtă un număr şi o să zic că aproximativ 10% sunt agresivi şi, după cum e normal, vor fi eutanasiaţi (de exemplu, cu săgeţi cu doze prea mari de tranchilizant), cu un cost de 10 Euro per câine, să zicem. Deci rămânem cu aproximativ 60.000 de câini şi avem o cheltuială de 65.000 de Euro.
Din aceştia, o mare parte stau pe lângă casele oamenilor sau la parterul blocurilor şi sunt, în general, blânzi. Aş estima că aproximativ vreo 20% din maidanezii din Bucureşti intră în acea categorie. În cazul lor, cel mai simplu ar fi capturarea, castrarea şi apoi returnarea în zona de unde au fost luaţi. O castrare costă cam 50 Euro, iar aşa rezolvăm 15.000 câini cu costul de 750.000 de Euro. Putem rotunji şi spunem că avem o cheltuială de 800.000 de Euro până acum.
Aşa că am rămas cu 45.000 de câini, iar cei 8 hingheri pe care îi are ASPA angajaţi deja au muncit cam tot anul, dar bugetul de 3.3 milioane de Euro al ASPA încă nu a fost complet consumat. Aş zice că rămân cel puţin 2 milioane de Euro pentru construit adăposturi.
Cât ar costa adăposturile? Mai întâi, să vedem pentru câţi câini: putem să bugetăm adăposturi pentru 100.000 de câini, dar după ce sunt strânşi maidanezii, ce se face cu structura? Cu 10 hingheri angajaţi, nu cred că s-ar putea captura mai mult de 15.000 de câini pe an. OK, de cât spaţiu e nevoie? Am găsit pe net nişte spaţii foarte mişto pentru câini la Olde World Structures. O “casă” pentru 3 câini e de 12 picioare pe 16 picioare, adică vreo 4 m pe 5 m, deci 20 de metri pătraţi. Cu tot cu spaţiul dintre case, să zicem că e nevoie de 7 metri pătraţi per câine sau aproximativ 100.000 de metri pătraţi sau 10 hectare. Cu tot cu spaţiul necesar pentru mişcare ajungem la cel mult 15 hectare. Nu trebuie să cumperi în buricul târgului, poţi să iei în Giurgiu, de exemplu, unde metrul pătrat de teren intravilan costă 8 Euro/metru pătrat, cu tot cu taxă de notar şi ce o mai fi, terenul te costă aproximativ 1.5 milione de euro.
Un “coteţ” pentru câine nu ar trebui să coste foarte mult, mai ales că iei materie primă în cantitate mare şi cumperi plasă metalică, lemn şi izolaţia necesară. Ca idee, o casă de lemn de la Honeywood costă 19.000 de Euro pentru 72 metri pătraţi, sau 265 de euro pe metrul pătrat. Evident, nu le facem case, deci un preţ corect ar fi de aproximativ 30-50 de euro pe metru pătrat, sau 3-5 milioane de Euro pentru toate spaţiile pentru câini. Deci dacă anul ăsta s-ar cumpăra terenul, aproape întreg bugetul pe anul viitor ar merge spre construcţia de adăposturi pentru cei 15.000 de câini selectaţi iniţial, buget care ar însemna fix aceleaşi taxe pe care le plătim acum.
Cu puţin noroc, cu ceva minte, se pot folosi fonduri europene pentru aceste adăposturi. În general, regula e de 20% bani de la stat, 80% bani din fonduri europene, deci adăpostul pentru 15.000 de câini ne-ar costa efectiv nu 6 milioane, ci vreo 2 (din câte ştiu, e mult mai simplu dacă ai deja terenul).
La sfârşitul lui 2014, cu multă muncă, ASPA ar putea scoate peste 20.000 de maidanezi de pe străzi, cu sterilizarea altor 15.000, rămânând cu aproximativ 30.000 de câini, deci sub jumătate, neverificaţi, dar cu rata de înmulţire practic înjumătăţită.
Ce se întâmplă cu câinii din adăpost? E bine, sunt câteva opţiuni:
1. Se pot face cursuri de dresaj de pază şi pot fi donaţi diverselor întreprinderi care au şantiere sau la casele oamenilor care vor un câine de pază. Evident, sterilizaţi înainte de a părăsi adăpostul
2. Pot fi plasaţi unor familii, după ce sunt dresaţi să meargă în lesă şi să convieţuiască cu oameni.
3. Cei care stau peste un an şi nu pot ajunge în altă parte trebuie, din păcate, eutanasiaţi, ca să facă loc pentru alţi câini.
Acum că avem adăpost, care ar fi costurile? Un câine are nevoie de vreo 300g de mâncare superpremium pe zi, sau cam 9 kg pe lună. Un sac de 18 kg de Acana, care e mâncare scumpă, e cam 270 de lei, deci ar veni cam 135 de lei pe lună sau 30 de Euro, dar la cantităţi mari se pot negocia costurile şi cred că pot ajunge la 20-25 Euro pe lună. La care se mai adaugă: salariile oamenilor care fac curăţenie, salariile medicilor veterinari, salariile dresorilor, detergentul, pastilele, soluţiile anti-purici, obiectele de ros şi aşa mai departe. Atenţie, însă, aceste costuri nu trebuie suportate integral de primărie, ci pot fi utilizate fondurile europene de care ziceam mai devreme.
Soluţii există, doar că asta implică muncă şi onestitate ;-)
Andrei(Citează)