►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Cei de la UPC au anunțat ieri un pas major în evoluția accesului la Internet în România: cresc banda disponibilă clienților la maxim 200 Mbps! Vorbim de biti, nu Bytes (1 Byte = 8 biti), deci un download efectiv se va putea efectua cu 25 MB/sec, adică tragi 5 GB în puțin peste 3 minute.
Viteza de 200 Mbps va fi disponibilă din 2 septembrie în 9 orașe (update: s-a lansat, detalii pe site-ul oficial 200.upc.ro): București, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Ploiești, Timișoara și Sibiu, care însumează aproximativ 60% din clienții UPC rezidențiali. Alte orașe beneficiază de o bandă totală de 120 Mbps, funcție de cum s-a construit și extins rețeaua lor.
Pachetele de servicii disponibile din 2 septembrie sunt mai jos:
și includ televiziune cu până la 115 canale digitale și 19 high-definition, plus telefonie.
Ce-i mișto la UPC, spre deosebire de ce am eu de la RCS, de exemplu, este că UPC îți dă un modem de cablu (“netul” intră în casă pe coaxial), modem care de fapt este și un foarte bun router wireless: e fabricat de Cisco, are 4 porturi de ieșire RJ-45 și rețea Wireless N și, poate mai important, știe să facă rutare de 25 MB/sec. Altfel, pentru a atinge astfel de viteze (de exemplu pe torrente) aveți nevoie de un router scump, cu chipset performant, capabil de a gestiona viteze mari și conexiuni multe. Cu o pocnitoare de 50-150 lei garantat nu veți face nimic.
Eu de exemplu aveam un WRT54GL și trăgeam de pe net cu 3-4 MB/sec. Am trecut la un D-Link DIR-655 mult mai scump, luat special pentru că avea o performanță WAN-to-LAN (adică viteza cu care ia de pe net și dă “în casă”) foarte mare în teste și de atunci trag cu 11 MB/sec, practic maxim din ce-mmi dă RCS-ul la care sunt abonat. Pentru 25 MB/sec, probabil că aș merge pe un Asus N66U, în opinia mea cel mai bun router din această perioadă. Dar la UPC n-ai nevoie să achiziționezi un router, îți dau ei unul performant și cu wifi și cu opțiunile uzuale de gestionare în interfață.
În ce privește cei 200 Mbps (25 MB/sec) și cât sunt ei de reali, i-am văzut demonstrați ieri. Pe Speedtest.net download-ul s-a dus constant la 190 Mbps, iar apoi am copiat un fișier de 9 GB de pe un server UPC în câteva minute, cu o rată susținută de 25 MB/sec. Menționez că lansarea și testul au fost făcute într-un restaurant de pe Stefan cel Mare, nu în sediul UPC, ca să nu bănuiți mânării.
Alte cifre de la prezentare:
Apropo de asta, rețeaua din țară este deja capabilă de 1 Gbps pentru net, dar înca nu există o cerere din partea pieței pentru așa o viteză și probabil peste câțiva ani vom ajunge la ea. Am văzut însă un test și pe o conexiune nelimitată la 200 Mbps și da, a prins 1 Gbps constant. În Olanda, de exemplu, UPC oferă prin firma mamă 500 Mbps în abonamentele rezidențiale.
Ce să zic… bafta celor care stau în zonele acoperite de UPC. Apropo, la o campanie mai veche cu ei am scris articolul despre cât de mult am evoluat noi și tehnologia, considerat de mulți unul foarte bun. Ceea ce mă face mândru, având în vedere că l-am scris în 2-3 ore noaptea, într-un hotel, după o zi foarte obositoare. Vă invit să-l citiți.
Update: este vorba de “până la 200 Mbps”, sper că a fost clar asta tuturor. O bandă garantată de 200 Mbps ar costa câteva sute de euro pe lună. UPC promite până la 200 Mbps și banda efectivă depinde de încărcarea zonei, că dacă toți vecinii trag de pe net în același moment, viteza va fi mai mică.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
38 comentarii
29/08/2013 la 9:07 AM
Da, viteza cat si pretul sunt extrem de tentante. Pentru cine sta in zona respectiva e BINE, restul trebuie sa mai asteptam :).
Astept cu interes raspunsul RDS si Romtelecom, sigur nu vor admira peisajul si clientii care pleaca.
Mars(Citează)
29/08/2013 la 9:13 AM
uite,eu cu pocnitoarea asta trag de pe torrenti cu 9 mega http://www.emag.ro/router-wireless-n-tp-link-3g-portabil-tl-mr3040/pd/ETXWTBBBM/
Joint(Citează)
29/08/2013 la 10:10 AM
@Joint, @Andrei, @cristis: da, sunt câteva modele surpriză care au un chipset bun. Am întâlnit și eu cândva unul. Eu mă uit pe teste de la smallnetbuilder.com pe performanța WAN/LAN, dar dacă vrei și stabilitate și opțiuni ai nevoie de ceva mai bun. Am și acum două pocnitori de-mi scot peri albi cu problemele lor din senin, nelegate de viteza de rutare.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 9:14 AM
“În ce privește cei 200 Mbps (25 MB/sec) și cât sunt ei de reali, i-am văzut demonstrați ieri. Pe Speedtest.net download-ul s-a dus constant la 190 Mbps, iar apoi am copiat un fișier de 9 GB de pe un server UPC în câteva minute, cu o rată susținută de 25 MB/sec.”
Conexiunea dintre modem si PC banuiesc ca s-a efectuat pe cablu Ethernet.
Poate sa duca atata pe Wireless N ?
Adrian B.(Citează)
29/08/2013 la 10:11 AM
@Adrian B.: nu, pe cablu Eth. Și e nevoie de ceva mai complex pentru 25 MB/sec, de exemplu un SSD pe care să scrii (un hard-disk s-ar putea să nu țină transfer constant atunci când iei segmentat precum pe torrente).
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 9:15 AM
Eu am o pocnitoare TP-Link (N 150 Mbps) pe care am dat fix 50 de lei (la ofertă) și cu care prind 9-10 MB/s pe terente cu abonamentul cel mai mic de la RDS.
Andrei(Citează)
29/08/2013 la 9:16 AM
Deci in curand si cei de RDS vor face la fel. Nu de alta, dar nu se lasa mai prejos ca si concurenta.
cotos(Citează)
29/08/2013 la 10:13 AM
@cotos: nu știu, foarte mulți consideră și viteza actuală suficientă, iar cum znele sunt totuși împărțite, nu prea ai ce face.
De exemplu eu am întrebat ce se întâmplă cu alte mari orașe care nu sunt în lista celor 9: Brașov, Craiova, Pitești, Arad etc. Nimic. UPC nu are o prezentă în ele la nivel rezidențial, ci doar B2B la cerere.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 9:26 AM
Nu cred, RDS au datorii mari… politicul ce-i mai ajuta…dar pana cand?! :)
Yamasha(Citează)
29/08/2013 la 9:33 AM
RDS + pocnitoare Edimax = 8-9Mb/s down torrents
cristis(Citează)
29/08/2013 la 9:45 AM
Cand vad cati au pus botul la heirup-ul asta de marketing al UPC ma doare burta . Reveniti pe pamant , nu o sa vedeti in blocuri viteze de pana la 200Mbps , poate de pana la 20 :) .
Trebuie avut in vedere ca tehnologia HFC folosita de UPC nu este foarte scalabila din punct de vedere user / bandwith , pe cand tehnologia GPON este .
Ca ultim, punct RDS folosea tehnologia HFC , acum 5-6 ani , cand a fost schimbata cu ONT-uri GPON .
Astept un articol tehnic neplatit de PR-ul UPC in care prezinti avantajele si dezavantajelor celor 2 tehnologi HPC si GPON .
Pentru studiu poti sa folosesti : http://www.lightwaveonline.com/articles/2007/07/gpon-vs-hfc-the-next-technology-battle-53439957.html
L!nuX(Citează)
29/08/2013 la 10:14 AM
@L!nux: nu m-a plătit nimeni, am fost la o lansare, am spus ce-am văzut prezentat acolo.
Despre cum va merge sunt sigur că vor spune abonații după 2 septembrie.
Mai lucrezi la RDS? :P
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 10:00 AM
UPC ofera banda larga dar aveau si cred ca au inca un routing ampolea rau. Jucatorii cred ca iti pot confirma latentele mari, uneori ridicole… Din punctul asta de vedere RDS e mult mai bun.
Iti aduce netul in casa pe cablu coaxial?? asa pare la acel modem, este cumva modelul EPC3212 ?
RDS nu poate sa ofere mai mult de 100mb/s pentru ca au cablul UTP tras in apartamente si ala impartit cu telefonul. Totusi cred ca este inca mai mult decat suficient pentru orice aplicatie inclusiv IPTV.
enzo(Citează)
29/08/2013 la 10:18 AM
@enzo: da, e pe coaxial, am detaliat în articol ce ieșiri are, adică 4 Eth pentru LAN-ul din casă și wireless N.
Nu cred că ar fi mare problemă pentru RDS. Din moment ce au fibra până în bloc, trebuie să schimbe câteva echipamente de pe scară și să intre în casă pe 8 fire, nu pe 4. Dar da, topologia fizică a rețelei lor o face mai greu de modificat fără intervenții în fiecare loc.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 10:57 AM
Eu cu UPC am avut experiente neplacute pe partea de internet. Am avut o problema ciudata cu streaming-ul Youtube, in sensul ca se incarcau jumatate din clipuri, aleator cumva, desi alte siteuri de streaming functionau perfect. A venit in cele din urma, dupa multe insistente, un tip de la tehnic, a verificat echipamentul din casa [un Cisco asemanator cu ala din poza], a constatat ca e OK si dupa aia a facut ce faceam si eu, adica F5, F5, s-a scarpinat in cap si a zis ca nu stie ce are. Ca o fi de la Youtube. :))
Cand am incercat sa negociez o imbunatatire pe partea de internet la abonamentul care tocmai expira, ei mi-au oferit in plus canale TV HD, care pe mine ma interesau fix-pix. Asta in conditiile in care la acelasi pret aveam de la RCS o oferta mai buna si, dupa experienta mea, un net stabil si fara incidente. Sa vedem acum, mai fac o incercare, daca nu reactioneaza corect imi mut hangaralele la RCS.
ipo(Citează)
29/08/2013 la 11:01 AM
In momentul in care folosesti un router, viteza iti este oricum limitata, dar sunt putini cei care stiu asta. Asa ca viteza este de fapt rezervata celor care inca mai stau cu firul de net in laptop/PC, corect?
Cristian(Citează)
29/08/2013 la 12:27 PM
@Cristian: nu și dacă ai un router foarte bun, care are un procesor ce poate face toate acele negocieri și gestionări de pachete la viteze mari.
Dar la UPC nu ai nevoie, îți dau ei un router suficient de bun.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 11:03 AM
@ipo
Aia cu youtube-ul am observat-o si eu si nu sunt la ei. La anumite filme pur si simplu nu vor sa se incarce complet iar altele zbarnaie. Cred ca tine de YT.
nashu_mare(Citează)
29/08/2013 la 11:10 AM
UPC testeaza in Olanda conexiunile de 500 Mb, nu sunt inca in oferta comerciala. Abonamentul de 150 Mb este 52 Euro, iar cel de 200Mb este trecut la business pentru 95 Euro.
Bogdan(Citează)
29/08/2013 la 11:16 AM
Au in plan si extinderea in alte judete pe viitor?
Ciprian(Citează)
29/08/2013 la 11:46 AM
@nashu_mare: cred ca e o problema intre YT si IP-urile UPC, sau asa ceva. Ceea ce cred ca nu tine atat de YT, cat de o problema UPC.
ipo(Citează)
29/08/2013 la 12:26 PM
@ipo, @nashu_mare: e de la YouTube. Anumite clipuri sunt ținute în datacenter-uri din diverse zone geografice și cine știe cum o fi peeringul până acolo. Cred că-i la noroc.
Dacă un clip e de mare succes, este copiat și în alte servere din alte țări, pentru acces rapid, așa că după un timp poate se rezolvă.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 12:34 PM
Salut,
Am fost abonat RDS multi ani, acum sunt abonat UPC.
Din punctul meu de vedere, serviciul efectiv (tv + internet) este mai calitativ si mai ieftin la RDS fata de UPC. La RDS am avut mereu impresia de dumping si am fost foarte fericit cu serviciul de baza. Internetul de la ei (FO) a mers mereu impecabil si la viteze mari chiar si la abonamentul de 50 Mbps. Canalele TV abundente alaturi de cele HD la liber erau de bun augur.
Casieriile infecte si relatiile cu clientii sunt alta poveste, este adevarat.
UPC are alta abordare cu clientii, sunt atenti cu tine, baietii care au montat au venit cu incaltari din plastic sa nu faca mizerie, ce sa mai, foarte elegant. Ca si serviciu de baza insa, raportul calitate pret mi se pare ceva mai slab decat la RDS.
Totusi, exista un avantaj major la UPC, din perspectiva mea: ofera suport pentru tunerul DVB-C al televizorului, adica iti ofera CAM si smartcard pentru decodare, in loc de mizeria aceea de mediabox. Este foarte placut pentru mine sa folosesc doar televizorul pentru toata partea digitala, cu o singura telecomanda.
De avantajul modem-ului cu router wifi incorporat ma bucur si eu, in speta ca am un singur aparat care le face cu succes pe toate. De viteze mai mari de 100 Mbps nu vad sa am nevoie in viitorul apropiat, pentru aplicatii din zona rezidentiala. Chiar si torentii se descurca de minune pe 100 Mbps.
Merci
vladutz(Citează)
29/08/2013 la 12:49 PM
De ce, atunci cand mergeti la o lansare, nu intrebati nimic si de viteza de upload? Nu are nimeni pretentia sa fie simetric, dar cand oferi 200 Mbps down si doar 6 Mbps up, e mai mult decat jenant. Iar in ziua de azi, un upload mai bun nu e benefic doar “semanatului” de marfa de la magazine neautorizate, ci e necesar si pentru servicii de back-up online sau altele. Eu, cel putin, le-am respins ofertele celor de la UPC, desi la serviciile de TV sunt foarte multumita de ei.
Loredana(Citează)
29/08/2013 la 2:30 PM
Totusi nu mi-e clar, la oferta asta, modemul WiFi e inclus in abonament? Pana acum se platea 10RON/luna chirie pt asa ceva, iar ce ai tu in poza semana f mult cu ce am eu in casa si u e modelul wireless.
2DU(Citează)
29/08/2013 la 8:03 PM
@2DU: eu așa am înțeles, că modemul cu wifi va fi inclus în preț, ți-l dau în custodie cât timp ești abonat. Mi s-a zis că gratis. Seamănă cu modelele actuale, dar cele noi au patru porturi RJ-45 (tu ai cumva două?) și wireless.
Vedem după 2 septembrie ce va fi.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 2:32 PM
Eu am pe rds conexiune de tip gigabit pentru ca sunt conectat direct in GPON de scara (nu mai erau porturi libere) si sunt conectat pe portul GE1 (cu toate perechile de cabluri e facuta mufarea) . De mers este decent , nu-mi mai trebuie UPC cat oi trai (probleme acum – troubleshooting in 2-3 zile cand au ei echipe disponibile) lasati va rog !
Radule , te rog sa fi putin mai obiectiv ca incepi sa-ti pierzi cititorii si nu mai pune botul la toate tampeniile ca esti baiat destept ! “Menționez că lansarea și testul au fost făcute într-un restaurant de pe Stefan cel Mare, nu în sediul UPC, ca să nu bănuiți mânării.” Pai putea sa se faca si pe luna , daca nu e la tine in casa , nu ai nici o garantie + ca la UPC nu se obliga sa-ti ofere nici un SLA , si nici o viteza minima intern / extern . Catre ce server de pe speedtest a fost facuta testarea (sunt sigur ca nu ati incercat Indonezia sau US ci probabil un oras catre care UPC are peer direct (3x30GB si ar fi fost de ajuns – cel mai probabil catre Frankfurt ati facut ca sa iasa bine) ! Asa si Orange si hotafone au internet 4G de 100Mbps dar functioneaza in Bucuresti cu 1Mbps . Repet – un pic mai obiectiv
Liviu(Citează)
29/08/2013 la 6:27 PM
@Liviu: normal că testele au fost făcute cu cel mai apropiat server, probabil chiar cel UPC din București.
Dar asa e normal să se facă. Nici nu m-ar interesa alt rezultat. Ce rost are să intervină în ecuație peering-uri externe? Chiar contează viteza până în Indonezia, unde se ajunge prin multe rețele și noduri externe, nici unul sub controlul UPC? E ca și cum ai testa viteza maximă a unei mașini la deal, pe un drum cu gropi.
Și apoi nu mă aștept să prinzi 200 Mbps în fiecare casă. UPC asta a promis, dar dacă observi am omis să o menționez pentru că nu o cred. Mă așteptam să fie plin de comentarii în care lumea să povestească despre cum lor le merge foarte prost.
Dar știu exemplul meu cu RDS: când alții se plângeau că le merge prost, mie mi-a funcționat întotdeauna ireproșabil, la maxim și chiar peste ce au promis. Așa că se poate, dar mă aștept să înțeleagă lumea ca depinde, desigur, de cartier, de încărcarea zonei, de moment, de câți trag torente în bloc etc. Acest fapt îl iau ca fiind de la sine înțeles și, de altfel, cred ca l-au înțeles și alții când au citit.
nwradu(Citează)
29/08/2013 la 3:39 PM
Asa, asa, fa-ma sa ma tai cu lama ! Si eu ma chinui acum cand sunt la tara cu un stick Cosmote… Uite-asa ajung oamenii sa se sinucida….
Macar m-ai convins sa ma mut in Cluj, aveam nevoie de un ultim impuls…
Alin(Citează)
29/08/2013 la 3:43 PM
De aceea astora care nu va multumiti sa scoateti o piesa mp3 de 5 MB in 1 secunda, si vreti in 0.5 secunde….as arunca benzina pe voi si v-as da foc…
Alin(Citează)
29/08/2013 la 10:16 PM
UPC NU mai dă modemuri CISCO. Eu am primit vineri un Thompson TWG 870. E mai bun decât Cisco (am într-o altă locație) la semnal, dar văd că laptopul mi se conectează doar la 65 Mb. Routerul și telefonul sunt gratis de ceva vreme (Cisco îl am gratis de câțiva ani).
Cristian Banu(Citează)
30/08/2013 la 9:37 AM
@Cristian Banu: laptopul se conectează pe wireless?
nwradu(Citează)
30/08/2013 la 9:19 AM
@Cristian Banu: sunt sigură că la abonamentul de 200 Mbps vor oferi şi router Cisco, nu cine ştie ce chinezărie.
@Radu: înţeleg că download 200 Mbps, dar upload?
Roxana(Citează)
30/08/2013 la 9:38 AM
@Roxana: în teste, arăta 6 Mbps upload. A întrebat cineva de ce-i asimetria așa mare și ni s-a spus că este o valoare medie pentru ce-și doresc clienții. Dacă vrei altă pondere, poate te-ar putea ajuta după o discuție.
Upload-ul în general e problema mare la noi, toți îl limitează. Ar trebui să bage viteze mai mari.
nwradu(Citează)
30/08/2013 la 1:52 PM
Si in Botosani o firma ofera deja conexiune de pana la 200 Mbps prin fibra optica de ceva timp la un abonament de 100 ron.
Marius(Citează)
19/09/2013 la 4:40 PM
Salut. M-am mutat de curand in Bucuresti zona Tineretului si vreau sa te intreb la ce imi recomanzi sa ma abonez pentru internet la UPC sau RDS ??
Am mai intrebat cateva persoane si mi-au zis ca trebuie sa ma orientez in functie de zona.. adica in zona X e mai bine la UPC in zona Y e mai bine la RDS.
Adi(Citează)
25/09/2013 la 11:07 AM
Nu mai vorbiti atat de mult.de cateva zile am 200 Mb de la UPC.de pe torrente viteza ajunge la peste 23 de MB/s
Modemu este Cisco iar conexiunea dintre modem si pc/laptop este facuta prin patchcord cat6 AMP NetConnect
Ma intreb oare ce rata de transfer poate sa duca cablul lor coaxial..
Dezavantaju este ca UPC nu ofera banda de upload
la 200 Mb trebuia cel putin 20 Mb upload
HkEcstasy(Citează)
27/09/2013 la 9:05 PM
Salut Radu! Stau în Galați, unul dintre orașele cu 200 Mbps. Am semnat contractul, iar luni se face instalarea. Momentan am așa ceva http://www.emag.ro/asus-black-diamond-dual-band-wireless-n750-gigabit-router-2-usb-3-0-shareport-ieee-802-11a-b-g-n-rt-n65u/pd/EXHHKBBBM/ Merită să rămân la el sau să folosesc routerul lor dual band pe care îl primesc gratis (pare ok din specificații și ăla – știu că are și el dual band simultan)? Menționez că voi avea cam 8 deviceuri conectate la wi-fi.
Mulțam!
Gabriel Ursan(Citează)