un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Unde ar trebui fumate țigările electronice?

22 Aug 2013  ·

GÂNDURI  ·

41 comentarii

Am văzut pe la TV o discuție despre țigările electronice și dacă ar trebui permis fumatul lor în zone unde fumatul tradițional este interzis.

Eu zic că nu și explic mai jos de ce, dar sunt curios ce ziceți și voi, că știu că mulți sunteți fumători și probabil mulți ați achiziționat și astfel de dispozitive electronice.

De ce zic că n-ar trebui fumat “electronic” în locurile unde fumatul tradițional este interzis:

1. De obicei sunt instalate sisteme de detecție a fumului. Detectoarele acelea din tavan reacționează la orice norișor de vapori, nu doar la fum de foc sau țigară. Prin urmare, poate fi riscant, se pot declanșa niște alarme, iese haos.

2. Înțeleg că fumul de țigară electronică nu-i toxic ca cel de țigară normală, principalul lucru care mă deranjează dacă cineva fumează lângă mine. Nici nu miroase urât. Totuși, miroase a ceva și nu cred că respectivul om a fost investit de ceilalți din vecinătatea sa cu rolul de odorizant de cameră. Altfel spus, oricum ar mirosi de plăcut, nu cred că e ok să lași acel miros în metrou, avion, birou, mașină și oriunde altundeva nu poți fuma în acest moment.

tutungerie_electronica

asus s5507

    41 comentarii

  1. am un coleg care a pornit alarma de incendiu de 2 ori cu o pufaitoare din asta. deci.. ar trebui sa fie fumate acolo unde se fumeaza si tigarile normale.

      (Citează)

  2. Într-adevăr, mirosul poate fi deranjant, mai ales că se folosesc tot felul de arome care poate nu-s pe placul oricui, dar nu cred nici că ar trebui fumate în spațiile pentru fumători. De ce te mai lași de „normală” și te apuci de electronică, dacă tot fumezi pasiv și „cancerigene”?

      (Citează)

    • @claus: good point, cum ar zice englezul. Totuși, fumatul pasiv în aer liber are un efect nociv mai redus. Fumatul pasiv nasol e în hrubele de cluburi din beciurile din Centrul Vechi, unde nu e ventilație. Cred că dacă fumezi electronica la locul de fumat, dar 2 metri mai departe de ceilalți, ești ok.

        (Citează)

  3. Modul de a fuma electronic este asemănătoar cu cel tradițional. Pentru copii este la fel de “periculos”.

    Nu ar trebui permis fumatul electronic în locurile unde este interzis cel tradițional.

      (Citează)

  4. Mda,pareri. Prima greseala : Tigara electronica nu scoate fum,scoate abur. 2: Efectul lor asupra organismului este in fapt o necunoscuta. Fiind un produs atat de nou,nu exista studii care sa demonstreze in mod clar ceva. Pana acum au aparut doar cateva petarde sponsorizate de companiile producatoare de tutun,petarde care au si fost demontate destul de usor.In nici un caz nu cred totusi ca sunt la fel de daunatoare precum cele traditionale. Folosesc tigara electronica de un an de zile si fzic nu ma mai simt atat de rau ca inainte cand fumam clasic. @Andrei,fumatul de orice fel ar trebui interzis in preajma copiilor,asa cum si parintilor ar trebui sa le fie interzis sa intre cu copiii in locurile in care se fumeaza.

      (Citează)

    • @Joint: după numele ales pari a te pricepe :P
      Mi-a plăcut comentariul tău, mi se pare că văd rar un fumător care totuși e responsabil și își dă seama că face rău și îi poate afecta și pe alții.

      Citeam într-o revistă străină că piața de țigări electronice este cam de 1 miliard de dolari acum și că în viitorul apropiat vor intra chiar marile companii “clasice” în acest domeniu, poate cu niște țigări electronice de unică folosință, ca să le scoți tot din pachet și să ai aceeași experiență. Vor să meargă spre o țigară electronică asemănătoare cu țigările de acum, ca să nu pari că fumezi dintr-un pix uriaș.

        (Citează)

  5. Sa il interzica peste tot la fel ca si cele normale! Sa fumezi la tine acasa daca vrei!

      (Citează)

  6. @Joint
    Parintii aia ar trebui batuti cu lantul. In pana mea, ii vezi ca vin cu copiii mici in zona de fumatori a unui bar si apoi tot ei isi dau ochii peste cap cand cineva de langa fumeaza.

      (Citează)

  7. Eu am auzit că studiile au arătat că aburul ţigărilor electronice nu e nociv deloc. Aşa cum spunea cineva mai sus, e doar abur şi mă-ndoiesc că poate declanşa alarma antiincendiu. Eu unul sunt pro, nu mă deranjează deloc.

      (Citează)

  8. Habar n-am ce țigară electronică fumează colegul tău @un muc, dar eu n-am declanșat nimic, deși fumez fix sub un detector de fum. Poate a suflat în el, habar n-am.
    Aburul expirat se dispersează foarte rapid, nu e ca fumul. Și da, miroase puțin (a căpșuni, a ciocolată, a orice; eu, de exemplu, folosesc un e-lichid fără parfum), dar dacă ar fi să interzicem fumatul fiindcă tipul nu-i odorizant de cameră, atunci ar trebui interzis în acel tot ce emană miros. Și, cel mai tare, mai ales în mijloacele de transport în comun, ar trebui interzis accesul transpiraților.

      (Citează)

    • @mihai: am testat multe sisteme de detectie a incendiului aprinzând o țigară sub detector și ținând-o acolo jumătate de minute. Uneori o ridici mai spre tavan, dar un detector bun se va activa.

      Am vrut să zic în articol cum lucrează un detector de fum, dar mă lungeam: cele optice de fum, cele mai utilizate și răspândite, am în ele un mic LED care proiectează o lumină în interiorul carcasei. E ca o mică lanternă ce bate pe peretele opus din interiorul acelui detector rotund. Lumina ajunge chiar lângă un senzor de lumină, dar nu cade pe acesta.

      Când intră fumul în camera detectorului, particulele de fum fac ca acea lumină să se refracte și traiectoria ei este parțial modificată. Lumina ajunge și pe senzorul de lumină, care se declanșează și dă alarma. Sistemul acesta cu refracția luminii reactionează la orice: fum, abur, vapori de deodorant spray-at în el, ce-o fi. Trebuie doar să fie un “aer translucid”.

      Acum însă intervine sistemul de comandă al întregului circuit de detecție. În unele cazuri detectoarele sunt oprite pe timpul zilei, când lumea e la muncă, în ideea că cineva e în birou să observe incendiul. In alte cazuri, alarma suna doar in dispecerat, vine un paznic, se uită, vede că fuma cineva și o oprește. Dacă nu ar opri-o sau dacă nu ar verifica în 10 minute situația atunci ar suna și alarma în clădire. Sunt multe scenarii de configurare. Din experiența mea (de câțiva ani) în detecție de incendiu, majoritatea sistemelor sunt oprite ziua în zonele cu persoane.

        (Citează)

  9. 1. Detectorele alea de fum nu se activeaza de la asa ceva. Chiar si cu o tigara normala e destul de greu sa le activezi.

    2. Pe principiul asta ar trebui interzis si parfumul. Si ala miroase a ceva si daca ma dau cu suficient de mult si vin la masa de langa tine, in restaurant, s-ar putea sa il simti.

    De la faptul ca fumatul pasiv este nociv se ajunge usor-usor la un soi de isterie de genul asta. Pana acum vreo 10 ani nimeni nu avea mari probleme cu fumatul si fumatorii, acum a ajuns sa fie interzis in parcuri (New York)…

      (Citează)

  10. Am lasat de ceva timp tigarile si le-am inlocuit cu electronice. Ca si inainte, nu “aburesc” acolo unde sunt oameni care nu fumeaza. Pana la urma, nicotina exista si in aburul expirat deoarece nu se asimileaza 100% de organism si nu vad de ce ar trebui sa o inspire altcineva.
    Nu cred ca declanseaza nimic (alarme) vaporii emanati, deci nu asta este problema. Dar nici sa te iriti – cum am citit, ca nu te lasa sa tragi in aeroport sau in avion.
    Despre miros, e adevarat. Sunt lichide care miros ingrozitor pentru cei din jur. Mai ales cele tip tabac.
    Probabil ca nu sunt asa daunatoarea, dar nu cred ca asta e un argument sa ii suflu in nas unuia care nu fumeaza.
    Este doar o opinie de fumator.
    Pace!

      (Citează)

  11. Recent am vazut un tip in metrou care pufaia dintr-o tigara electronica, evident bodyguarzii nu i-au spus nimic asa ca tot vagonul s-a împuțit de aburii de la țigară.

      (Citează)

  12. Daca e interzis, poi atunci sa fie interzis cap-coada. Asa ar fi corect. Insa, legislatia de la noi e prea permisiva.

      (Citează)

  13. eu ma simt inconfortabil cand cineva fumeaza langa mine d-astea electronice.

    In avion sunt interzise BTW.

      (Citează)

  14. Păreri neavizate. Din păcate, detinatori de drept de vot.

      (Citează)

  15. @nwradu: si alte sisteme de detectie cum functioneaza? Am desfacut eu unul si avea un fel de pastila/senzor cu simbolul de radioactivitate pe el.

      (Citează)

    • @ipo: alea cu radioactivitate sunt detectoare foarte vechi, numite “cu ionizare”. Au o mică sursă nucleară ce ionizează aerul din detector și trage de acolo niște concluzii, că fumul ionizat are alte proprietați decât aerul normal. Nu se mai folosesc de când cu LED-urile astea simple.

      Detectoare de temperatură: au o termorezistență care practic detectează că în cameră s-a încălzit foarte tare. Nu toată camera, dar pot detecta un mic incendiu într-o zonă. Se folosesc în locuri unde de obicei este fum, precum bucătării, parcări subterane locuri de fumători etc. Astea sunt cel mai ușor de recunoscut, dacă te uiți prin găurelele lor vezi că e un cablu un pic mai gros în vârf care stă acolo protejat de plasticul carcasei. Sunt mai multe variante, diferența fiind la temperatura la care dau alarma.

      Detectoare cu laser: același principiu ca la cele cu LED, dar laser-ul este un fascicul mult mai îngust și deci se refractă la particule mult mai mici de fum, ceea ce înseamnă că detectează incendiul într-o stare foarte incipientă. Despre astea se spune că pot detecta inclusiv cabluri supraîncălzite, care totuși fumegă imperceptibil. Se folosesc în aplicații “critically safe”, unde costul nu contează așa tare, ci chiar nu vrei un incendiu, precum în data centere.

      Detectoare cu aspirație: astea trag aer cu un ventilator și analizează în altă parte dacă și conține fum sau nu. Apirația se face printr-o țeavă chioară, ceea ce poate fi un avantaj în locurile unde un detector ar fi spart de oameni (celule de închisoare, trenuri etc).

      Eu nu știu de altele. După care se împart în convenționale și adresabile.

        (Citează)

  16. Short (true) story: eram pe pasarela catre avion, chiar la usa. Pasagerul din fata mea (neamt) intreaba insotitorul de zbor daca e OK sa fumeze tigara electronica in avion. In avion! (Lufthansa!!!) Raspunsul?
    “Ja, natürlich! ”

      (Citează)

  17. Toti e prosti numai cireasa n-are drept de vot.

      (Citează)

  18. @nwradu: Merci de explicatii. Intr-adevar detectorul cu care m-am jucat eu era vechi, l-a adus taica-miu de nu-stiu-unde prin anii 90 si a zacut intr-un sertar dupa ce ne-am jucat cu el sa vedem daca functioneaza. Era foarte eficient, se declansa imediat cand suflai un pic de fum de tigara in el si nu era decat o cutiuta mica cu o baterie de 9V, senzorul si o sirena. Pana la urma l-am dat cadou unei cunostinte care avea o casa de vacanta de lemn.

      (Citează)

    • @ipo: mai bine îl duceai la reciclat sau îl predai unei firme specializate. Sursa nucleară din el este periculoasă, are o perioadă de înjumătățire de sute de ani și dacă ajunge la gunoiul normal polează totul. Cantitatea din el reprezintă o doză letală pentru câteva sute de persoane, dacă ajunge să contamineze apa.

        (Citează)

  19. @Cosmin: nemtii sunt printre cei mai permisivi vest-europeni in ceea ce priveste fumatul. La ei se fumeaza (tigari de tutun!) in gari si au printre ultimele trenuri in care este permis fumatul la vagonul bar sau in compartimente, pe cursele de lunga distanta, cu vagoane de dormit.

      (Citează)

  20. @NWRadu: Foarte interesante explicatiile despre detectoare, chiar nu stiam ca sunt atat de multe sisteme diferite. Cu toate astea din ce am vazut eu la niste colegi electro-fumatori, aburul se disipa foarte repede, dupa 2-3 secunde nu il mai vezi (spre deosebire de fumul de tigara traditionala). Ramane de vazut daca senzorul de detectie a fumului (de oricare tip ar fi el) este declansat de aburul tigarii electronice. Totusi cam orice camera are ~2.5 m inaltime (presupunand ca senzorul e pe tavan) si am impresia ca fumul se disperseaza pana sus. Tu ce crezi?

      (Citează)

    • @George: nu cred că ar declanșa. Dacă fumează mai mulți sau e o cameră mică sau are tavanul cu niște grinzi și se strânge abur în jurul detectorului, s-ar putea. Depinde și de sistem, sensibilitate etc.

        (Citează)

  21. când cineva fumează electronice pe lângă mine eu mă apropii și trag o bășină… just 4 fun

      (Citează)

  22. 1. Nu se activeaza niciun detector. Am detector in camera si am 3 detectoare in birou. Fumez in ambele si nu bipaie nimic. Intrat si fumat in ceva datacentere, nu s-a activat nimic. Da’ hai sa explicam cum merge un detector ca parem mai in tema, desi n-am vazut decat pe hol la banca.
    2. E ok sa te deranjeze aburul. Caz in care ai si tu interzis la cafea calda. Ca vorbim de acelasi abur.
    3. Majoritatea celor care fumeaza prin camere/birouri au bun simt si fumeaza chestii inodore. Exista si nesimtiti care fumeaza caramel/vanilie/cireasa, da’ aia sunt exceptii (la fel ca nashu_mare, care pute in metrou; nu e normal, dar se intampla)

    Deci Radu are 2 motive enumerate pentru care CREDE ca ar trebui interzis fumatul electronic. 2 motive extrem de gresite. Si drept de vot.
    Iar terminatului cu “vai, ca la legile noastre …”: se fumeaza mult mai mult electronica “la ei” decat “la noi”, in aceleasi conditii.
    Si nashu_mare comenteaza ca sa iasa la numar, ca de obicei.

      (Citează)

    • Da, @cireasa, pentru că este aceeași cantitate de abur dintr-o țigară electronică fumată de 5 ori pe zi și dintr-o cană de cafea. Bună logica. Practic de câte ori îmi fac cafeaua văd norișorul pe aici prin cameră.

      Și cred că tocmai am zis mai jos de ce unele detectoare nu se activează (hint: sunt dezactivate în acel moment!), dar asta nu-i o garanție.

      Dar vezi, eu am cerut opiniile oamenilor. Tu faci greșeala să presupui că știi și totul despre ceilalți și ce-ar trebui făcut.

        (Citează)

    • Sau altfel spus, ce anume din tot ce-am zis te face să crezi că le-as fi văzut doar pe tavanul băncii?

        (Citează)

  23. @cireasa +1

    Cum le zice el, ca un om mare, doctor in detectoare de fum, ca are in toata casa…

      (Citează)

  24. Ok. Lucrez in mediu militar, unde detectoarele alea sunt verificate saptamanal (si nu de români). Fumez in continuu in biroul respectiv si in camera. Ale dracu’ detectoare ce se pun pe pauza cand fumez eu!
    Si in continuare faci greseala de a confunda fumul de tigare normala cu aburul. Iti repet, pentru ca am dreptate: “fumul” de la tigarea mea electronica este acelasi cu ala de la cafeaua ta. Google it înainte sa scrii un articol total neinformat.
    Si ca sa fie treaba treaba, o tigare electronica NU se “fumeaza” de 5 ori pe zi. Sau de 10. Eu personal am cam 40 – 60 pufuri pe minut. Timp de 10-12 ore. In acelasi birou.

    Vezi tu Radule, nu ai cerut parereile oamenilor. Ai emis 2 chestii false cu care ti-ar argumentat concluzia. Nu ai zis “ma, nu stiu foarte bine, dar uite, m-am documentat, asta e situatia, voi ce credeti ca ar trebui făcut?”. Ai zis “asta trebuie făcut pentru ca.”

    Nu-i nevoie sa ma crezi pe mine. Sau pe Joint, sau pe care ti-a mai explicat alb pe negru in comentarii ca gresesti. Google it.

    Bravo nashu_mare! Ai mai compus un comentariu inutil!

      (Citează)

    • @cireasa: pentru dragul articolului, fumul de țigară înseamnă un norișor vizibil care-ți iese din gură/țigară. Mi se rupe din ce e făcut exact, ci contează mai mult a ce miroase și în ce cantitate este produs. Tot îi dai înainte cu cafeaua, dar nu are legătură pentru că o cafea probabil scoate mai puțin abur decât un singur tras din țigară. Ce-i asta, scuză de genul “încetați și voi cu cafeaua/ceaiul ca să încetez eu cu țigara”? E din seria “înainte de a interzice fumat, interziceți și orice altceva e toxic pe lumea asta”? Hai să vedem subiectul discuției.

      Cine le verifică, dacă nu români?

        (Citează)

  25. @cireasa

    Iti dai cu parerea dar nu esti capabil sa faci diferenta intre validarea functionarii unui senzor si functionarea unui intreg sistem. Mai vad ca nu intelegi ce e ala un debit sau un flux si nici de ce face cafeaua abur.

    Altfel, e bine, lucrezi in domeniul militar, esti de profesie.

    @nwradu:

    E irelevant cine le verifica. Acea verificare nu are legatura cu subiectul discutiei. E altceva. Este normal ca atunci cand este un singur fumator sa nu sune alarma desi senzorul S1 de deasupra lui se activeaza la un moment dat.

      (Citează)

    • @nashu_mare: eram curios pentru că în domeniul militar sunt doar câteva locuri unde se bagă străinii. De unii m-am lovit și eu cu diverse ocazii.

        (Citează)

  26. Am zis “mediu militar”, e o mică diferenta. Iar isi da nashu cu presupusul fara sa aiba habar. Baga nashu mare, pertinent ca de obicei. Fara legatura cu articolul, ca de obicei.
    Radu, cafeaua era un exemplu. Dacă recitesti comentariul o sa realizezi asta. Dar plm, if you can’t beat them, correct their grammar. Dacă vrei un alt exemplu, ia asa: nu mai gati ever! Realizezi cat abur inhalezi? Cam cate tigarete ar fi intr-o oala de ciorba? Aburul iti face rău!
    Iar cu mirosul ti-am explicat o data, dar văd ca e grele: majoritatea fumatorilor de tigari electronice pe care ii cunosc (si sunt ceva) nu fumeaza chestii aromate. Ai gasit tu unul si te-ai gandit ca bau, e de ros un os aici. Ca sa coboram comparatia la nivelul tau, gandeste-te cati fumatori de tigari normale cunosti si cati de trabuce/tigari de foi. Fa un procentaj.

    In continuare nu se face diferenta intre abur si fum. Da’ nu-i nimic domnii ingineri, in timp o sa descoperiti mersul pe jos. Ura, va las sa va distrati singuri. Pana acum n-ati avut niciun argument valid.

      (Citează)

    • @cireasa: citez din comentariul anterior: “pentru dragul articolului, fumul de țigară înseamnă un norișor vizibil care-ți iese din gură/țigară. Mi se rupe din ce e făcut exact, ci contează mai mult a ce miroase și în ce cantitate este produs”
      Dacă recitești articolul, o să-ți dai seama de asta.

      Nu vezi că din toți care au comentat, doar tu îi dai înainte pe direcția asta, în timp ce restul au înțeles la ce mă refeream? Inclusiv că mă refeream la diferența dintre a găti o ciorbă o dată pe săptămână (sau un grătar, că ăla chiar face fum) versus a sta toată ziua într-o cameră în care unii fumează electronic și produc vaporii ăia? Nu ai remarcat că restul au înțeles că eu nu spun că acei vapori sunt toxici, ci doar că mi se par deranjanți prin faptul că unul sau mai mulți fac norișori în cameră?

      Sau te pomeni că tot insiști că un detector optic de fum se declanșează doar la fum de țigară, nu și la alte tipuri de vapori?

        (Citează)

    • Ca să concluzionăm, părerea ta este că țigările electronice ar trebui fumate oriunde, oricând, pentru că nu-i nimic nociv sau deranjant mirositor la ele? Și nici nu declanșează detectoarele?

        (Citează)

  27. Un prieten şi-a pornit alarma de incendiu din casă cu o ţigară electrică. Aşa s-a trezit că trebuie să-şi ducă laptopul la o radiografie! :D

      (Citează)

  28. Pe principiul ca aburul tigarii electronice are un anumit miros, specific aromei care se vapeaza, trebuie interzis accesul persoanelor in spatii cu destinatie publica si persoanelor care sau parfumat. De ce mirosul parfumului, deodorantului sau chiar a hainelor ce miros a balsam de rufe este mai acceptabil?
    Eu zic ca libertatea de exprimare este buna, daca sa nu depasim limita rationala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus