►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Samsung Xcover2, lansat recent de Orange România, rezistă la apă și la praf. Și la pisici!
Să trecem acum la lucrurile serioase.
Specificații Samsung Xcover 2 S7710:
Preț: la Orange costă 49 de euro cu abonament Panteră 23 (2000 minute în rețea, 200 naționale, 1 GB trafic de date, SMS-uri etc) sau 215 euro la liber.
Telefonul rezistă la apă și praf, așa că-i normal să fie un pic mai gros, mai solid. Cei 12 mm grosime, pentru un telefon din clasa și generația lui, sunt oarecum normali.
Pare un pic butucănos și te-ai aștepta să reziste și la șocuri. Poate că-i mai rezistent decât altele de pe piață, dar nu este gândit special în acest scop.
Butoanele de sub ecran sunt fizice toate, altfel nu le-ai putea utiliza sub apă.
Pe lateral, în dreapta, se găsește butonul On/Off și butonul dedicat camerei foto, foarte util sub apă. Pe stânga avem butonul de volum.
Porturile, adică microUSB jos și jack audio sus, sunt protejate cu capace pentru a nu intra praful.
Pe spate telefonul este textura și asigură un grip foarte bun. Sub apă treaba asta ajută foarte mult, ca și micile “șanțuri” de pe laterale.
Atenție că funcționează cu miniSIM, nu microSIM ca mai toate telefoanele din ultimii ani.
IP67 reprezintă o clasificare a protecției unui obiect la praf și apă și se certifică după niște teste pe care mai mult ca sigur Samsung le-a făcut la laboratoare acreditate special.
IP67 înseamnă următoarele:
Prin urmare IP67 este o protecție foarte bună. Din ce mi-am dat seama, Xcover 2 face asta prin următoarele modificări:
Problema principală este că sub apă ecranul se apasă singur. Mai mută câte o pictogramă, mai intră în meniu etc. Asta n-ar conta prea mult atunci când îl scapi în apă, ci te bucuri că nu se strică. Dacă fotografiezi sub apă, e ok, camera foto are o setare de Aqua Mode în care dezactivează ecranul și fotografiezi din butonul dedicat de pe carcasă.
Ca să filmezi, însă, e mai dificil. Ecranul nu se mai poate dezactiva în aplicația de cameră video (o mare scăpare Samsung), așa că mai face singur pinch-zoom, mai apasă singur Stop etc. Se poate rezolva instalând alte aplicații pentru filmat, cu mai puține opțiuni, dar sunt improvizații
Cui îi este necesar un telefon IP67? Dacă filmul de mai sus nu v-a dat vreo idee, atunci poate că aveți copii care își tot distrug telefonul pe la școală din neatenție sau poate că aveți copii care îl tot distrug pe al vostru atunci când nu sunteți atenți.
Protecția la praf face de obicei aceste telefoane potrivite și celor care lucrează pe șantiere sau în medii speciale, cu multă apă și umezeală. Sau poate într-o bucătărie și-ți intră făină în telefonul. Sunt suficiente variante și este o nișă cu câteva modele (inclusiv Galaxy S4 apare într-o varianță IP67).
Atenție că IP67 nu spune nimic despre rezistența la șocuri. O fi telefonul mai solid ca altele, dar oficial nu este “rugged”.
Xcover 2 este mediocru la toate caracteristicile. Dacă privești ecranul din alt unghi vei observa modificarea culorilor. Notificările se aud bine, dar nu la fel de tare ca la un smartphone de top.
Autonomia este bună, bateria de 1700 mAh fiind suficientă pentru consumul redus al telefonului, având în vedere că are 4 inci și o rezoluție mică.
Camera foto face fotografii normale în lumina zilei, dar un pic desaturate, iar în lumină slabă lucrurile nu mai stau la fel de bine. Dacă reușești să treci peste problemele cu apăsarea automată a ecranului sub apă, vei putea filma ca mai jos.
Pe total, performanța nu-i punctul forte al acestui telefon. Nici nu mă așteptam, având în vedere cât costă.
Nu trec faptul că-i IP67 la plusuri. Așa este gândit.
Sunt multe cazuri în care ar fi recomandat un astfel de telefon:
Dacă vrei un telefon IP67 ieftin, Xcover 2 este o alegere bună, mai ales dacă te găseșți în situațiile de mai sus. Dacă ai însă și pretenții de performanță de top, mai bine aștepți ca Orange să aducă noul S4 Active, deși acela va costa mai mult.
Preț: la Orange costă 49 de euro cu abonament Panteră 23 (2000 minute în rețea, 200 naționale, 1 GB trafic de date, SMS-uri etc) sau 215 euro la liber.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
08/08/2013 la 11:00 AM
Galaxy S4 Active va fi mult mai scump, acum se vinde la liber cu preturi intre 2600 si 2800 lei.
Bogdan(Citează)
08/08/2013 la 11:42 AM
wtf, de 2800 de lei aproape ca iei un nexus 4 si un gopro3
Florin(Citează)
08/08/2013 la 11:47 AM
@Bogdan: da, e diferență mare, dar vine din partea hardware, nu de la carcasă.
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 11:49 AM
@Florin: nu vrea nimeni să înlocuiască o cameră profi de filmat sub apă. Totuși, un telefon IP67 îl poți scăpa în mare fără probleme (știu pe cineva care vorbea la malul mării la telefon și i-a căzut din mână), mai faci poze cool în piscină, mai te lauzi la prieteni, îl iei pentru copiii care sunt neatenție șamd. Nevoi diferite.
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 11:49 AM
Dar nu zice nimeni nimic de pisică?
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 12:07 PM
La contactul cu apa sarata sau alte lichide care pot lasa reziduri se recomanda curatarea.
Proper Care For Water Exposure – Galaxy S 4 Active http://www.youtube.com/watch?v=Pz9HLvFjwwE
“Your Galaxy S 4 Active from AT&T is waterproof under certain conditions, but some liquids – such as salt water – may leave a residue that can affect your device’s performance. Watch this video to learn how to properly clean your device.”
Cred ca sfaturile sunt valabile si pentru Xcover.
Bogdan(Citează)
08/08/2013 la 12:09 PM
Ba da, cea mai tare faza e cand pisica linge telefonul, mi-a facut pofta de un iaurt, că de Xcover 2 in niciun caz:)) De fapt, Xcover2 e un S3 mini cu IP67, aceeasi Mărie cu altă pălărie.
Doru(Citează)
08/08/2013 la 2:51 PM
@Doru: da, dar poți să folosești Xcover 2 ca linguriță :p
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 12:59 PM
@Bogdan
Sfaturile sunt valabile pentru orice device scufundat in apa sarata, in timp garniturile se strica si incepe sa inghita apa, am vazut asta la un Olympus rugged al unui prieten.
Eu clatesc cu apa carcasele daca le bag in apa sarata (gopro si un panasonic rugged)
Florin(Citează)
08/08/2013 la 2:48 PM
Corect, și eu l-am spălat pe al meu după. Inclusiv când l-am scos din lac.
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 2:58 PM
@nwradu miauuu :-)
Doru(Citează)
08/08/2013 la 3:45 PM
Telefon recomandat si pentru studenti, atat eu cat si mult colegi de ai mei ar fi preferat un xcover2 in momentele cand un neindemanatic varsa berea pe masa la terasa.
Razvan C(Citează)
08/08/2013 la 5:57 PM
@Razvan C: amatori. Eu mereu ridic telefonul de pe masă când vin băuturile și văd o tavă cu 8 pahare pe ea, ținută doar într-o mână, sau când simt că cineva devine neîndemânatic.
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 6:21 PM
Da nu e doar cand vin bauturile, dar uneori se intampla in momente in care nu te astepti, cand a baut jumatate de sticla de bere fara sa o verse, te astepti sa nu verse nici cealalta jumatate. Dupa doua experiente asemenatoare ca precautie puneam telefonul pe pachetul de tigari, asa ca daca era ceva se “stricau” tigarile
Razvan C(Citează)
08/08/2013 la 8:48 PM
Cred că o să scriu un articol “ce să faci dacă scapi un telefon normal în apă”, poate ajută pe cineva. Curs de prim ajutor pentru telefoane :P
nwradu(Citează)
08/08/2013 la 9:08 PM
Il inchizi si il pui pe sarma la uscat.
Razvan C(Citează)
24/12/2013 la 3:05 AM
odata cazut in apa, mai ales in apele noastre unde la peste 20-30 cm vizibilitatea este 0, il poti declara pierdut. Asta pe balti. Daca esti la mare in schimb, unde apa-i mult mai limpede, poate are totusi o sansa de supravietuire.
pescuit crap(Citează)
11/06/2014 la 6:48 PM
Pentru cei care lucreaza ca pompier si din cand in cand mai intra la apa, Xcover 2 este unul din telefoanele care li se potrivesc. Sau pentru cei care umbla pe munte si ii mai prinde cate o ploaie, pot sa se orienteze la acest telefon. Din intamplare sau nu eu ma incadrez la ambele categorii si pot spune ca acest device isi face treaba. Singura chestie care ma deranjeaza este bateria care ar fi putut fi mai mare. In calatoriile pe munte unde semnalul e slab nu rezista prea mult, fiind necesar un incarcator solar, care imi ingreuneaza rucsacul.
Gabi75(Citează)