un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Vico TF2+, cameră video pentru șoferi

5 Aug 2013  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

vico_tf2_08
Am testat câteva zile camera Vico TF2+ pentru autovehicule, primită de la trafictube.ro/shop/ E un model foarte bun, recomandat șoferilor (și, din păcate, doar lor) ce vor să surprindă imagini ca pe trafictube.ro indiferent de condițiile de iluminare din trafic.

Specificații Vico TF2+:

  • înregistrare 1080p la 30 FPS și 720p la 60 FPS
  • unghi de 160 sau 140 grade
  • tehnologie WDR Wide Dynamic Range pentru adaptare rapidă la surse de lumină puternică
  • ecran de 2,4 inci
  • senzor 3 megapixeli, obiectiv F2.2
  • funcție de înregistrare eveniment special
  • stocare pe card SD

Preț: 950 de lei cu accesoriile de mai jos, la trafictube.ro/shop/

AMBALARE

Cutia include, pe lângă cameră, accesoriile pe care le puteți vedea mai jos, adică:

  • suport de parbriz, cu ventuză, cu două grade de libertate
  • cablu de alimentare de la bricheta mașinii, lungime 4 metri
  • cablu USB pentru transfer de date
  • încă 2-3 sisteme de montare (cu bilă, cu adeziv)

CONSTRUCȚIE

Ce trebuie zis din prima este că sistemul de prindere pe parbriz cu ventuză este bine gândit. Camera nu se înșurubează în el, metodă ce practic garantează că trebuie să o reglezi de fiecare dată, deoarece niciodată nu se va înșuruba pe aceeași poziție, ci se introduce în acest sistem, fiind prinsă cu o clemă.

Totuși, prinderea este solidă și stabilă. Sistemul îți permite să montezi și să demontezi cameră în 2 secunde și, mai important, mereu pe aceeași poziție. Asta înseamnă că, odată reglat, poți lăsa suportul permanent în parbriz, iar camera o vei fixa foarte rapid de el.

Camera în sine este mică și bine făcută. Materialele sunt de calitate, butoanele se apasă ușor, nu-i nimic de reproșat.

Că veni vorba de butoane, acestea sunt pe spate, sub ecran. În operarea normală doar trei te interesează, cel care pornește și oprește înregistrarea video (dacă nu alegi să pornească automat), cel care salvează o fotografie și cel de Emergency Record, cu care poți marca anumite scene speciale ce nu vor fi suprascrise automat în cazul în care rămâi fără spațiu pe card.
vico_tf2_03

Cardul SD se introduce pe latura stângă. În partea dreaptă este un buton stingher On/Off pe care nu l-am folosit niciodată, că opream și porneam camera direct de la priza mașinii. În partea de sus avem un port HDMI, conectorul miniUSB pentru alimentare și transfer de date și un conector AV.

Partea nasoală? Nu are baterie. Deloc. Camera funcționează exclusiv când este alimentată de la bricheta mașinii (sau altă sursă de 12 volți, dacă vrei să faci improvizații în alt scop) și integrează un sistem simplu de condensatori ce o țin funcțională încă 1-2 secunde după ce o scoți de la priză, pentru a opri înregistrarea și a închide fișierul respectiv.

Lipsa bateriei poate fi un avantaj la drumuri lungi și călduroase, că nu mai are ce să se încălzească în cameră, dar în același timp limitează utilizarea lui Vico TF2+ doar în mașini. Nu poți, de exemplu, să iei vreun alt suport și să o atașezi de bicicletă sau de cască sau de fereastră și să filmezi furtuna de afară, nu poți nici să o folosești în sporturi extreme sau prinsă la gâtul pisicii. Este, cum vă spuneam chiar din deschidere, o cameră exclusiv pentru șoferi.

PERFORMANȚĂ

Pentru șoferi, însă, oferă o calitate excelentă a imaginii în diverse condiții de iluminare și mai ales la trecerea de la lumină la întuneric sau în condiții speciale. Softul ei și senzorul Wide Dynamic Range funcționează foarte bine la acest capitol.

Unghiul de 160 de grade este suficient pentru a surprinde tot drumul si un pic din trotuare. Vedeam bordul din stâlp în stâlp. Există și camere cu unghi de 170 de grade, dar diferența chiar nu contează. Un pic supărător este că am fost forțat să înregistrez la 1920 x 1080 pentru că doar la această rezoluție surprinde imagini în unghi 160°, pe când la 1280 x 720 unghiul maxim este de 140°.
DCIM101MEDIADCIM101MEDIA

Dacă vă uitați la clipul de mai jos, filmat de mine, veți observa cum filmează în condiții normale (se văd și firele de încălzire a parbrizului), dar și cât de bine se comportă în situații speciale, precum intrarea și ieșirea din subteran sau pasaj, moment când adaptarea este foarte rapidă.

Observați și că pe timp de noapte camera se comportă onorabil. Nu există blooming (acele dungi verticale ce par a ieși din sursele de iluminare) de la luminile puternice ale altor faruri, iar adaptarea senzorului la condițiile străzii este foarte bună (și nici n-am folosit modul WDR mai puternic, de noapte). Vă așteptați să vedeți ca ziua? Nu s-a inventat încă acea cameră.

Camera înregistrează și sunetul din autovehicul, dar l-am tăiat eu din clipul de mai sus pentru că altfel mi-l bloca YouTube, că era muzica altora. Mă puteți auzi însă vorbind la un moment dat. Nu-i prea sensibil microfonul, dar înregistrează tot ce se spune în cabină.

Butonul roșu Emergency Record salvează automat, într-un fișier separat, 30 de secunde de video dinainte apăsării sale și cele 30 de secunde următoare, plus o fotografie JPEG. Aceste fișiere de urgență nu vor fi suprascrise atunci când se epuizează spațiul de pe card. Este o funcție foarte utilă pentru a marca anumite momente pe care le considerați importante pe drum, gâsindu-le apoi frumos grupate în alt folder de pe card.

Tehnic vorbind, camera creează fișiere de aproximativ 326 MB fiecare, corespunzând la 5 minute de filmare 1920 x 1080 cu rata fixă de cadre 29,97 fps, AVC-1, și sunet AAC. Adică 6,5 GB pentru fiecare oră de înregistrare, dacă vreți să calculați cam ce card de memorie vă este necesar. Rata de bit este de 9000 Kbps pentru video și 128 Kbps la sunet. Formatul fișierelor este .MOV QuickTime.

INTERFAȚĂ

Camera este foarte simplu de configurat și utilizat. Meniurile se navighează ușor, că sunt suficiente butoane pentru asta, și poți utiliza functii precum:

  • setări diferite pentru noapte
  • pornirea automată a înregistrării atunci când alimentezi camera
  • data stamp
  • watermark customizabil, poți scrie câteva litere acolo
  • rezoluție, unghi, mod WDR
  • stingere automată LCD

Prin setări diferite pentru noapte înțeleg ca poți configura ca, între anumite ore, să fie folosite alte setări de compensare EV și un mod WDR mai puternic.

La pornire, camera afișează pe ecran, pentru câteva secunde, un fel de țintă din care-ți dai seama cât de dreaptă ai montat-o fața de orizontul vizibil pe ecran. Este bine să montați camera cât mai sus pe parbriz și orientată în jos, spre drum, cu centrul câmpului de vizualizare sub linia orizontului. Apare astfel mai mult din bord în imagine, dar evitați calcularea expunerii pe cer, care este mereu prea luminos.

CE E BINE

  • Calitate foarte bună a imaginiilor înregistrate
  • Mod WDR care chiar funcționează, plus configurare specială pentru noapte
  • Buton Emergency Record
  • Unghi de 160 de grade
  • Suportul de parbriz este solid

CE E RĂU

  • Lipsa unei baterii limitează utilizarea camerei doar în aplicații auto.

CONCLUZIE

Concluzia se întrevede din cele de mai sus: Vico TF2+ este o cameră excelentă pentru șoferi și aplicații auto, dar limitată doar la aceste aplicații. Dacă vrei doar să filmezi scene din trafic sau să o folosești ca o “cutie neagră” în caz de probleme, îți oferă calitatea necesară în toate situațiile posibile de iluminare.

Preț: 950 lei pe trafictube.ro/shop/

asus s5507

    5 comentarii

  1. O baterie tot trebuie sa aiba, pentru internal clock :)

    Daca vrei sa o folosesti ca si action cam, poti atasa o baterie externa (powerpack).

      (Citează)

  2. E firesc sa nu aibă baterie. E dash cam, nu action cam. Tehnologiile folosite sunt diverse la costurile acestea. Eu am luat wf1, mi-a ajuns azi si o sa ii fac review după test.

    Las suportul in mașina si când plec iau camera cu mine. La cât e de mică, pot sa o las si in parbriz ;) pe spate oricum nu o dau jos.

      (Citează)

  3. Salut,m-ar interesa te rog daca poti sa imi spui in imaginea cu tinta la pornirea camerei,acel contor in stanga sus ce reprezinta ? Nu de alta dar vad ca este setata pentru 1080p si stiu ca la un card de 32 GB inregistreaza doar 7:59 ore dupa Razvan/trafictube.

    Multam mult.

      (Citează)

    • Nu mai știu, o fi fost ora, o fi fost cât mai încape pe card. Capacitatea de înregistrare în ore și minute nu este fixă, ci o estimare, depinde de ce fel de scene înregistrezi, la cele complexe dimensiunea unui clip va fi mai mare, la cel e simple (mult cer de aceeași culoare și șosea simplă) imaginile vor avea o dimensiune mai mică, deoarece compresia este mai bună.

      Cel mai bine îl întrebi pe Răzvan, că are camerele în mână/casă.

        (Citează)

  4. OK,s-ar putea asta sa fie explicatia.Cred ca este timpul cat mai este de inregistrat.Multam mult Radu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus