un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review LG Smart TV de 140 cm

7 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

lg_smart_tv_55la790v_mare
LG-ul testat de mine este modelul 55LA790V, mai exact, un televizor 3D și Smart cu diagonală de 55 inch/140 cm. E mare, dar te obișnuiești cu el chiar și într-o cameră de 4 metri.

Specificații principale LG 55LA790V:

  • ecran Full HD 1920 x 1080, diagonală 140 cm, iluminare Edge LED
  • 3D pasiv, conversie 2D în 3D
  • funcții de Smart TV, rulează aplicații, conectezi dispozitive la televizor
  • tuner analogic și digital DVB-T2, DVB-C, DVB-S2
  • difuzoare 12+12W, decodare DTS și Dolby Digital
  • SmartShare, DLNA, Wifi, WiDi, Miracast
  • multe tipuri de porturi pentru conectivitate variată
  • dimensiune fără suport 123 x 722 x 34,1 mm
  • greutate 23 kg fără suport, 25,3 kg cu suport, 31,3 kg ambalat

Preț:
PC GARAGE: 8299 lei pentru modelul 55 inci, 6.999 lei pentru modelul de 47 inci.

AMBALARE ȘI MONTARE

Cutia este foarte lungă și grea de 31,3 kg. Cumpărați-l cu livrare inclusă, altfel va fi practic imposibil de transportat la domiciliu pe cont propriu. Dacă aveți vreo mașină mare la dispoziție și vă interesează dimensiunile exacte ale ambalajului, pe site-ul oficial acestea sunt menționate ca fiind 1329 x 955 x 255 mm.

Pentru montare este puternic recomandat să mai apelați la încă o persoană atunci când manevrați televizorul. Este atât de mare încât nu are rost să riscați să-l scăpați din mână.

Suportul se montează simplu cu ajutorul a 8 șuruburi incluse în pachet. Aveți nevoie de o șurubelniță în cruce.

CONSTRUCȚIE

LA79_A_zoom_04Nu-s multe de spus la un televizor. E mare, lat, plat, subțire pentru diagonala lui. Sub ecran, fix pe centru, are o zonă îngroșată unde se găseșțe sigla LG ce se aprinde pentru câteva clipe atunci când pornești televizorul.

Suportul este mare. Două picioare ce ies mai mult de 10 cm în fața ecranului și cam tot atât în spatele său, prins cu 8 suruburi de ecran. Zona de conectori este pe spate, toate grupate aproape de laterală în stânga, așa că nu există încă un grup de porturi pe lateralul televizorului. Câteva butoane sunt pe dreapta, cum te uiți la ecran, in caz că mor bateriile de la telecomandă.

telecomanda_lg_55la790Telecomanda este mică și inteligentă. Are un air-mouse, adică dai cu telecomanda prin aer ca Harry Potter cu bagheta și pe ecran se mișcă un cursor de mouse; sistemul este simplu de utilizat și m-am adaptat imediat la el. Pe telecomandă mai ai și câteva butoane uzuale precum Smart, Quick Menu, conversie 3D, volum și program, dar nu și tastatură numerică. Cum controlez totul din receiverul Digi, nu m-a interesat așa mult acest aspect.

IMAGINE ȘI SUNET

Așa cum este de așteptat de la un model de top, imaginile pe care le afișează televizorul sunt superbe. Culorile sunt vii, dar calibrate exact cum trebuie pentru o imagine cât mai naturală, iar iluminarea este uniformă.

Sunt canale TV, de exemplu U TV HD, care uneori transmit imagini de o calitate foarte bună, de obicei în videoclipuri bine filmate. Atunci mi-am dat seama cât de bine se vede totul pe acest LG și cât de înapoiat este televizorul meu uzual. Nu vă luați după fotografiile din articol, calitatea ecranului este imposibil de capturat în acestea.

Pune câteva fotografii sau un film demonstrativ de pe un stick USB sau de pe YouTube (prin programul inclus în Smart TV) și iarăși vei fi impresionat.

Mi-a plăcut și că există un meniu destul de complex pentru configurarea imaginii. M-am luptat un pic cu dimensiunea imaginii preluate de la calculator, folosind televizorul ca ecran secundar, dar am rezolvat-o trecându-l pe modul “Just scan”.

Lucrează în spate și tehnologii LG cu nume precum Triple XD Engine pentru prelucrarea culorilor și constrastului, Dynamic MCI 800 pentru imagini mai clare (800 Hz pentru compensarea imaginilor rapide și eliminarea efectului de blur), Picture Wizard II și upscaling de rezoluție.

Conversia 2D-3D este, mai degrabă, de formă. Îmi aducea în față doar sigla postului și subtitrarea, așa că n-am fost prea impresionat. Probabil că are și momentele ei bune, dar nu se compară cu clipurile 3D originale.

Ochelarii sunt pasivi, ca la cinema, ușor de purtat și subțiri.

Sunetul este de asemenea limpede și, dacă vrei, puternic. M-a deranjat un pic faptul că volumul pe canalele HD transmise de Digi este controlat de televizor, nu de receiver, așa că uneori aveam nevoie să folosesc și telecomanda acestuia, dar calitatea sunetului pe acele canale este net superioară, cunoscându-se imediat trecerea la Dolby Digital.

Există și pentru sunet un meniu complet de configurare. Din păcate, un mod de accentuare a vocii nu m-a impresionat, diferențele fiind destul de mici. Am preferat să-l dezactivez ulterior.
lg_smart_tv_55la790v_08

SMART TV

Partea de Smart TV apare imediat ce apeși butonul cu același nume de pe telecomandă. Programele sunt organizate în “carduri”, un fel de foldere de aplicații asemănătoare și bineînțeles că le poți configura după propria ta dorință.

Menționez rapid un card 3D, care îți dă acces la tot felul de filme și desene animate și documentare 3D pe care televizorul le accesează după ce-l conectezi la Internet. Sunt interesante ca demonstrație rapidă a capabilităților 3D ale acestui model.

Un alt card te duce la jocuri. Cele câteva încercate de mine sunt simpliste, aproape ca pe dumbphone-urile de pe vremuri sau smartphone-urile de acum câțiva ani. Nu aici este avantajul unui Smart TV, ci dacă vrei să pierzi timpul pe televizor mai degrabă o faci în card-ul Premium.

Să vă dau exemplu de câteva programe din cardul Premium (care sunt gratuite, nu vă temeți de nume, cu excepția unor servicii pe bani, gen Voyo):

  • Eurosport Player – nu cred că are nevoie de mai multă prezentare. Cei ce urmăresc Eurosport știu că uneori ar vrea să vadă altceva decât ce transmite canalul TV, transmisiuni disponibile prin acest Player contra-cost. Acum îl poți avea pe televizor, nu pe calculator.
  • YouTube – programul de YouTube este bine făcut, te ajută cu sugestii și la căutarea titlurilor și îți sugerează unele noi. Aici poți pierde ore în șir și poți găși și clipuri de înaltă calitate pentru a demonstra ce poate televizorul.
  • Cinemagia – am petrecut aproape o oră urmărind trailer-ele filmelor ce urmează să apară, discutând dacă vom merge să le vedem sau nu. Un program simplu, dar util pe televizor.
  • Picasa Web Albums – poți să le arăți altora fotografiile tale din vacanță direct pe televizor, dacă le pui pe Picasa Web. Dacă nu, merge și de pe un stick USB sau prin DLNA, desigur.
  • Facebook, Twitter – nu se ridică la nivelul aplicațiilor de desktop, dar există și în Smart TV.
  • Google Maps – o surpriză pentru mine, dar am folosit aplicația pentru a impresiona pe cineva care m-a întrebat cum ajunge pe o stradă necunoscută lui. I-am arătat pe televizor, pe ditamai ecranul. Aplicația afișează și traficul și imagini din satelit, oferind o experiență asemănătoare cu ce-i pe smartphone.
  • Voyo – serviciul ProTV nu cred că are nevoie de prezentare. Pe Smart TV-urile LG are propria aplicație.
  • HBO GO – o altă aplicație pay-per-view ce-ți aduce direct pe televizor serialele și filmele preferate.
  • Euronews – știri cu text și video într-o aplicație bine făcută.
  • Deezer – pentru muzică, o prezentare a serviciului puteți citi aici.

Plus meteo, șțiri locale și alte aplicații. Observați că sunt programe pe care de obicei le-ați accesa pe un calculator, iar acum sunt mutate pe televizor, ecranul uriaș (nu trebuie să fie de 55 de inci, dar și pe un 42 de inci și tot este o diferență mare) și faptul că nu mai stai în față calculatorului făcându-le mai atractive.

CONECTIVITATE

Câte are! La Internet televizorul se conectează prin cablu Ethernet sau prin wireless; recomand cablul pentru streaming de calitate înaltă. Apoi, televizorul știe de diverse protocoale precum WiDi, WiFi Direct și Miracast.

Pentru audio-video, ai la dispoziție HDMI-uri și MHL pentru dispozitive mobile, un port USB 3.0 și două USB-uri 2.0.

În rețea televizorul vede computerele sau echipamentele configurate ca “media player” și accesează fișierele de pe ele. Poți conecta la televizor inclusiv telefonul sau tableta ta pentru un mod de control în pereche, de exemplu găseșți pe tabletă un clip interesant pe YouTube și acesta va rula pe televizor. Altfel spus, folosești tastatura telefonului sau tabletei și comanzi din ea diverse funcții prin sistemul Smart Share.

Lista completă a porturilor din spatele televizorului:

  • HDMI x4 (și un MHL)
  • slot CI
  • USB 3.0 x 1
  • USB 2.0 x 2
  • intrare componente + audio
  • intrare antenă (RF)
  • SCART
  • LAN RJ-45
  • intrare AV (semnal complex video plus audio)
  • ieșire optică audio digital
  • ieșire audio căști

INTERFAȚĂ

LG-ul a reușit să facă plăcută utilizarea unui model atâț de complex. Telecomanda, chiar dacă mică și cu puține butoane, te ajută în tot ce vrei să faci.

Duci mouse-ul în colțul stânga jos și apare un meniu rapid din care poți alege intrarea de semnal sau câteva aplicații utilizate recent. Un buton Q.Menu de pe telecomandă te ajută, similar, cu un mic meniu de configurare, apoi există un alt meniu rapid din care poți schimba între toate acele moduri “inteligente” de redare a sunetului, raport de aspect și altele asemănătoare.

În meniul de configurare ai multe opțiuni, multe setări avansate, după cum vă spuneam. Poți inclusiv să atașezi un sistem Time Machine II pe care să programezi înregistrarea unor emisiuni.

CE E BINE

  • Calitate foarte bună a imaginii.
  • Interfață este simplu de utilizat.
  • Aplicațiile “premium” sunt utile.

CE E RĂU

  • Standul nu este foarte elegant.
  • Conversia 2D în 3D nu este foarte reușită.

CONCLUZIE

LG 55LA790V oferă o experiență foarte bună dacă te interesează un Smart TV performant. Televizoarele LG și-au câștigat reputația de modele bune cu un cost decent, iar acest model nu face excepție. Cine și-l permite va fi mulțumit de ce-i oferă.

Preț:
PC GARAGE: 8299 lei pentru modelul 55 inci, 6.999 lei pentru modelul de 47 inci.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Nu are sau nu ai menționat tu capacitatea de a înregistra programe pe un HDD extern? Dintre toate caracteristicile unui „smart” TV este singura care mi se pare a avea efectiv o aplicabilitate practică.

      (Citează)

  2. @Cristian Banu – ar trebui sa aibe desi pe site-ul celor de la PCGarage nu apare. Eu am un Smart TV de la LG din gama 2013 si are functia “Time Machine II” care imi permite sa inregistrez cand vreau sau sa-l programez pentru a inregistra la o anumita ora.

      (Citează)

  3. @Radu – nu ai citit comentariul meu inainte sau doar ai vrut sa-l convingi pe Cristian ca ce spun eu e adevarat? :D
    Legat de slotul CI, si eu am fost un pic ingrijorat pentru ca scrie CI pe un tv fabricat in mai 2013, dar mi-am luat cardul de la UPC si functioneaza. In prealabil domnisoara de la UPC a fost draguta si dupa ce i-am spus modelul tv-ului a sunat pe undeva (nu stiu unde) si mi-a confirmat ca functioneaza fara probleme cardul la tv-ul meu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus