►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am vrut să testez de la eMAG un microscop digital Celestron, că eram curios dacă poate fi o “jucărie” interesantă. Poate fi, dar s-a dovedit a fi mai jucărie decât credeam.
Ce-i un microscop digital? Ca un microscop normal, doar că nu te uiți cu ochiul prin lentile, ci imaginile sunt luate cu o cameră digitală cu zoom mare și vizualizate pe computer. Ceea ce, în lumea digitală de astăzi, mi-a sunat foarte atractiv ca idee.
Specificații microscop digital Celestron:
Preț: 341 lei la eMAG.
Microscopul s-a dovedit a fi mai mic decât mă așteptam. Este cam cât o lanternă sau, mai exact, 108 mm lungime cu 32 mm în diametru.
Vine ambalat într-un plastic termoformat și include un cablu USB mărișor și un stand cam anemic.
Nu-s multe de zis aici. Pe corpul său ai inelul masiv de focalizare, dar din păcate acest inel are joc. Backlash i-ar zice englezii, adică după ce-l reglezi el se mișcă înapoi un pic și mereu trebuie reglat ca să compensezi asta.
În vârf, oarecum protejată de un plastic transparent, se află camera foto, înconjurată de 6 LED-uri de iluminare. Nu le-am văzut aprinzându-se, or fi în infraroșu sau foarte slabe.
Standul, vă spuneam, este cam anemic. Este foarte ușor și atunci trebuie să-l pui pe o suprafața dreaptă ca să nu se miște. De strâns, strânge bine și oricum nu-i atât de vital acest aspect în utilizare.
În capăt ai un buton portocaliu cu care poți declanșa fotografierea. În practică, atunci când îl apeși miști un pic microscopul și imaginea finală nu iese așa bine, așa că vei prefera să declanșezi fotografierea cu un click în soft-ul de control.
Este o jucărie simpatică pentru copii și nu numai. Eu m-am uitat la ce-am avut prin preajmă și puteți vedea mai jos diverse exemple.
Există, în practică, două niveluri de zoom. Cel mic, aproximativ 40x, este cel uzual. Cel înalt, 150x, se poate atinge doar când obiectul este foarte aproape de camera din microscop și deci nu vei putea atinge acest nivel pentru orice subiect. De multe ori, vei obtine o imagine nefocalizată pentru că nu te poți apropia mai mult.
Crucială este iluminarea externă. Eu am folosit o lanternă de buzunar pentru a arunca lumină pe obiect din diverse unghiuri.
Unghiurile din care iluminezi obiectul fac pe acesta un joc de lumini și umbre și rezultatele sunt foarte diferite. Iată mai jos același lucru, zimții unui cuțit, iluminați din diverse unghiuri. Observati cum ies în evidență alte zgârieturi fine și alte detalii.
De asemenea, fără lumină exterioară imaginile ies foarte zgomotoase, senzorul fiind nevoit să amplifice semnalul primit.
Bancnotele au fost foarte spectaculoase de privit. Rezoluția la imprimarea lor este foarte mare și a fost o plăcere să descoperi tot felul de detalii foarte clare aproape invizibile cu ochiul liber. Luați o bancnotă de 50 de lei ca să vedeți cât de mici sunt de fapt detaliile din imaginile de mai jos.
M-am mai uitat și la pixelii ecranelor, la țesături șamd. Nu vă așteptați să vedeți microorganisme și alte asemenea, acelea se văd la microscop de laborator care are un factor de mărire mult, mult mai mare.
Aplicații practice? Poți să inspectezi circuite electronice, de exemplu micii pini ai unui cip. Eu l-am folosit și pentru a studia cât de tocit este cuțitul unui cutter-plotter. E cam bont.
Programul Digital Microscope, inclus în pachet, n-a vrut să pornească până n-am dezactivat DirectVobSub, un utilitar ce afișează subtitrări pe filme. Nu mă întrebați cum mi-am dat seama că acolo e problema și nici de ce există o legătura între ele: n-a zis nimeni că softul ar fi foarte performant.
Mai precis, softul oferă funcțiile de bază. Poți să alegi salvarea în format JPEG sau BMP (vă recomand BMP, format necomprimat), dar rezoluția maximă este 1600 x 1200 (2 megapixeli, da?).
Poți să și filmezi, dar la rezoluție VGA. Poate fi interesant dacă filmezi mecanisme de ceasuri, dar în rest nu știu pe ce alte lucruri uzuale ai putea folosi această funcție.
Mai mult jucărie decât aparat serios, precum sunt unele modele de telescoape Celestron, microscopul digital poate fi amuzant pentru copii și chiar și pentru voi, dacă găsiți în mod constant noi obiecte sau substanțe pe care să le studiați.
Preț: 341 lei la eMAG.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
21/08/2013 la 5:52 PM
Doar nu te asteptai in 300 de lei sa faca ceva ce un obiectiv de la Nikon nu face pentru 2000 de lei, nu?
Gaelex(Citează)