►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Poate ați văzut ieri o știre despre cum Lenovo este acum cel mai mare furnizor de PC-uri din România. Datele centralizate de IDC pentru trimestrul 2 al anului 2013 arată că Lenovo a urcat pe poziția 1 la capitolul PC-uri.
Știrea arată și cum în marketing (sau o fi PR) contează foarte mult cum pui problema și din ce unghi analizezi datele. De exemplu comunicatul nu precizează că în întocmirea acestui clasament se adună datele despre desktop-uri cu cele de la laptopuri. Luate separat, în segmentul notebook Lenovo este pe locul 3 în România, după Asus și Acer, însă avansul obținut pe segmentul desktop face ca totalul să fie în favoarea lor. Asus, de exemplu, are o prezență mult mai mică pe piața de desktop-uri, iar Acer nici măcar nu există în acele cifre IDC pe acest segment, deci s-ar putea spune că Lenovo câștigă coronița datorită faptului că activează pe ambele segmente.
Nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu Lenovo. Ani de zile am lucrat cu toate seriile lor de stații, fără probleme, iar laptopurile îmi plac; și-au păstrat bine aceea imagine de “noi suntem pentru business” și în același timp au reușit să se reinventeze în ochii altor tipul de clienți, așa că pe total stau bine. În fond, nu degeaba sunt numărul 1 și la nivel mondial.
Și dacă tot am deschis cutia cu datele secrete IDC pentru România, să vă mai spun câteva surprize de acolo:
DESKTOP în Q2 2013
NOTEBOOK în Q2 2013
Câț despre tablete, care nu apar aici (oare a vândut Asus suficiente tablete cu Windows 8 – singurele pe care eu le-aș socoti PC-uri, deși pentru mulți oameni și o tabletă cu Android reprezintă tot ce-au nevoie de la un computer personal -, ca să schimbe clasamentul dacă s-ar fi adunat și acestea), vă readuc aminte acest articol al meu despre cum se prăbușește piața tabletelor scumpe. După cum observați, și cea de PC-uri se micșorează.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
27/08/2013 la 8:13 AM
Niste date generale? Cate laptopuri s-au vandut trimestrul trecut fata de perioada similara a anului trecut? Câte laptopuri Asus s-au vândut? Dar Acer?
Dan(Citează)
27/08/2013 la 10:45 AM
@Dan: nu m-am gândit că ar conta, având în vedere că ne lipsește posibilitatea de a le analiza în contextul internațional și al puterii de cumpărare.
Dar uite: Total laptopuri vândute 84.000 fața de 91.900 în același trimestru al anului trecut.
Asus 21.500, Acer 18.700, Lenovo 16.977, HP 8193.
nwradu(Citează)
27/08/2013 la 9:39 AM
Radu, iti compromiti credibilitatea incercand sa sari in ajutorul PR-istic al Asus cand ai si banner-ul ala in dreapta-sus, toata lumea intelege prin PC desktopuri plus laptopuri iar tabletele – de orice fel ar fi ele, nu se incadreaza la PC-uri oricat ar nuanta unii sau altii.
Razvan(Citează)
27/08/2013 la 10:55 AM
@Razvan: Sunt cifre exacte, dar trebuie precizat si cum le interpretezi. Uite o situatie: Lenovo a vândut cu 300 mai multe desktopuri decat HP. Dar oare ce valoare au în total? Dacă mâine apare HP și spune că ei sunt numărul 1 ca PC-uri vândute în România, fără a preciza clar că se referă la topul banilor, nu al unităților, și că prin PC-uri înțeleg doar desktop-uri, nu le adună cu laptopuri, ar minți?
Ce este discutabil este faptul ca în orice comunicat, indiferent de firmă, aceasta este descrisa ca fiind “numărul 1 în România pe segmentul X”. Păi cum e numărul 1? Ah, păi numărul 1 ca unități vândute, ca total vândute, ca valoare a vânzărilor, ca și cotă de piață, ca o grămadă altele. Companiile interpretează datele, de multe ori, după cum le avantajează, nu eu. Eu am prezentat chiar cifrele, ca fiecare să tragă ce concluzii dorește.
nwradu(Citează)
27/08/2013 la 9:46 AM
fleosc. hai sa scoatem muntii de laptopuri si pc-uri pe care le trimit catre ibm romania si sa vedem dupa aia ce si cum.
un muc(Citează)
27/08/2013 la 9:57 AM
mie mi s-ar fi părut normal să compare PC + laptop-uri cu tastatură extinsă (numpad) de la fornizori și să las laptop-urile portabile, ultrabook-uri în altă categorie. Dar PR-ul încearcă. …
Ariel(Citează)
27/08/2013 la 10:10 AM
deci Micutzu n-a murit, desi era un subiect destul de apropiat de Elodia…:).
endluzerul(Citează)
27/08/2013 la 10:22 AM
Still alive, lurking :)
Razvan(Citează)
27/08/2013 la 10:46 AM
We missed you, man :). Poate ne vizitezi, stii unde suntem :).
In alta ordine de idei (on-topic, actually), bine punctat Radu, dar ma asteptam sa vad mai multe cifre, macar in procente, daca nu valorice ;) (de exemplu, cat reprezinta procentual aia 1159 laptop-uri ai lui Apple de pe locul 8?)
endluzerul(Citează)
27/08/2013 la 10:59 AM
@enduluzerul: Apple e cam complicat de inclus si analizat într-un astfel de top. Eu aș fi fost curios nu să aflu că au o cotă de piață de 1,4%, ci cât reprezintă acele 1159 laptopuri vândute ca valoare.
nwradu(Citează)
27/08/2013 la 10:50 AM
Razvane, faptul ca are banner este destul de irelevant, Radu este la fel de impartial cum erati si voi, pe vremea cand aveati banner ;). Asta imi place la voi. De asta aveati produse printre primii, cand era posibil.
Francisc Kurko(Citează)
27/08/2013 la 11:42 AM
@ Ferike: asta a fost impresia pe care mi-a lasat-o articolul, din perspectiva unei persoane neimplicate; sunt convins ca si tu si Radu ati inteles. In alta ordine de idei, cum mai merge treaba pe acolo ? :)
@ Radu: Intotdeauna producatorul interpreteaza cifrele in favoarea lui, iar filtrul intre fanteziile unor producatori care se vad lideri pe un segment ales de ei si cititorii mai putin educati ar trebui sa fie jurnalistul. Dar cum vad acelasi comunicat pe toate site-urile (bine ca Google penalizeaza continutul duplicat, abia se mai cern “geniile”), e nevoie si de articole explicative ca cel de mai sus.
Privind insa in ansamblu, Lenovo chiar a vandut cele mai multe PC-uri pe piata locala si e un fel de lider. Problema e ca mai departe vor veni comunicate de la altii care spun ca sunt liderii locali in laptopuri, ca sunt liderii locali pe desktop-uri, ca sunt liderii locali pe echipamente portabile, ca au cea mai mare cifra de afaceri pe piata din Romania, ca au cea mai mare cota de profit pe piata din Romania, ca au avut cea mai mare crestere pe piata din Romania, ca au avut cea mai mare crestere pe piata tabletelor cu display de 10″ in Q2 pe populatia care locuieste la sate din segmentul 18-35 ani etc. Fotolii de lider sunt multe, toate ar trebui sa vina cu scris mic in josul paginii.
Razvan(Citează)
28/08/2013 la 3:01 AM
Cu ajutorul tău mi-am adăugat diacriticele. Ai fost foarte explicit. Multumesc
Acum aș mai avea o rugăminte.
Am un msi Wind Notebook și aș dori să-l cuplez la un TV Samsung.La cei 63 de ani mi-ar prinde bine un desktop mai mare.Am încercat după pașii din control panel, display dar n-am reușit cu cablu vk..( cel cu multe piciorușe)
Îți mulțumesc anticipat.
PS. partea cu turismul e fff bună, restul mă cam depășește.
aruncub(Citează)
28/08/2013 la 2:58 PM
@aruncub: nu mă pricep. Dacă ai cablurile potrivite, conectează totul, pornește ambele dispozitive, pune televizorul pe sursa de semnal în care e conectat laptopul (AV, Scart, HDMI, ce-o fi) și apoi mută din Control Panel în Multiple Displays și Extend This Display.
nwradu(Citează)
28/08/2013 la 1:08 PM
@un muc
IBM Romania are cam 1500 de angajati – si nici nu-s sigur ca aia sunt inclusi in topul ala Dar fie. Oricum, “muntii” aia de care zici tu sunt mai degraba niste movilite de pamant.
Sabotor(Citează)
28/08/2013 la 1:40 PM
*si laptopurile/workstationurile lor nu sunt sigur ca-s incluse in topul ala
Sabotor(Citează)
28/08/2013 la 2:59 PM
@Sabotor: dacă le-au cumpărat în Q2 2013, sunt incluse.
nwradu(Citează)
28/08/2013 la 1:47 PM
hmm, se pare ca nu i-am ajutat destul de mult cumparand 3 laptopuri Lenovo in ultimele luni. Lasa ca mai cumpar 2 sa dea bine la final de an. :D
razorsbk(Citează)
28/08/2013 la 9:48 PM
@nwradu
daca IBM Romania nu schimba laptopurile angajatilor la fiecare 4 luni, nu sunt incluse. Si o pasarica-mi spune ca sunt inlocuite cam la 4 ani ;)
Sabotor(Citează)
29/08/2013 la 7:01 AM
Lenovo au crescut mult pentru ca au pastrat calitatea de pe vremea IBM si vin cu un pret agresiv, cu promotii pentru clientul final caruia ii ofera cadouri mousi si back-pack-uri si reduceri de pret.
Petardele de la Serioux, fiind impinse in retail si mai ales pe monstrul online care este eMAG, au un loc 3 care nu ma mira. NOD isi impune brandurile pe care vrea sa le impuna. Ce nu inteleg eu este cum de nu se trezeste un pic Consiliul Concurentei sa ii sparga pentru ca au prea multe branduri si cota de piata prea mare (mai nou si electrocasnice) si eMAG si Flanco prin care acapareaza prea mult din piata obtinand o pozitie dominanta.
Sau cum de nu se unesc restul firmelor ca sa le dea in cap la nivel de UE, pentru ca in Romania clar au pile prea multe in Parlament, cu abuzul de pozitie dominanta. Bine, romanii nu au fost niciodata prea cunoscuti pentru abilitatea de a lucra in echipa si in interes comun.
Gaelex(Citează)