un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce înseamnă partajarea infrastructurii de rețea între Orange și Vodafone

1 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

vodafone_orange_loveUn anunț de ieri, trimis în comun de Orange și Vodafone, ne spune că cele două companii s-au “combinat”:

Vodafone Romania si Orange Romania anunta incheierea unui acord pentru partajarea infrastructurii de retea.

Atat Orange, cat si Vodafone, isi vor opera independent spectrul detinut si isi vor pastra controlul strategic asupra retelelor de comutatie, prin separarea completa a acestora, ceea ce va asigura diferentierea retelelor si independenta totala a operatorilor din punct de vedere competitiv si comercial. Companiile vor continua sa concureze activ pe piata in toate produsele si serviciile.

Am tăiat eu o parte de text “glorios” despre cât de fericiți vom fi noi, utilizatorii, pentru că mi-e mai simplu să explic eu ce vor să zică cei doi giganți telecom din România.

Pe scurt, nu-i vorba de un “roaming național”, cum este numit uneori, adică dacă nu ai semnal pe o rețea, telefonul să treacă automat pe rețeaua concurentă, chiar dacă poate la alte tarife, permițându-ți însă să fii în continuare activ. Situația aceasta ar fi mult dorită în anumite zone din țară, de exemplu pe niște coclauri de la munte unde clienții unui operator n-au semnal, iar ceilalți râd de ei spunând “haha, eu am HSDPA pe a mea”.

Repet, nu-i vorba de asta. Comunicatul spune clar că operatorii “își vor opera independent spectrul deținut”. Cu alte cuvinte, dacă n-ai acoperire într-un loc, ghinion, nu te ajută cealaltă rețea.

Ce înseamnă atunci colaborarea Vodafone – Orange pentru partajarea infrastructurii de rețea? Pe scurt, că vor folosi în comun anumite elemente fizice ale rețelei, precum stâlpi de comunicație, fibră optică șamd. De exemplu dacă Vodafone a tras deja fibră într-o zonă, cei de la Orange o vor folosi și ei, în loc să mai tragă una nouă. Sau invers.

Avantaje:

  • extinderea mult mai rapidă a rețelei 4G. “Ia trageți voi stâlpi noi prin Moldova, noi tragem în Transilvania, și apoi montâm și noi antene pe ai voștri și voi pe ai noștri”
  • costuri reduse pentru operatori și poate și pentru clienți. Sunt ca două persoane ce merg cu aceeași mașină la destinație și deci împart costurile cu benzina, în loc să folosească fiecare o mașină diferită.
  • ajută mediul înconjurător (asta-i așa, să dea bine ca idee). Cum spuneam, un stâlp în loc de doi în vârful muntelui (asta cu stâlpii e un exemplu cam forțat), o singură lucrare de instalare în loc de două, un singur sit fizic pentru care ceri autorizație, nu două șamd.

Dezavantaj: mă gândesc că, în cazul în care infrastructura este comună și apare o situație de single point of failure, când pică ceva acolo pică ambele rețele simultan, nu doar una.

Mă mir doar că abia acum au făcut asta, când România este acoperită aproape total de semnalul de telefonie, iar zonele albe sunt foarte restrânse. Câți bani ar fi fost economisiți dacă făceau de acum 10 ani asta?

asus s5507

    4 comentarii

  1. Banuiesc ca au facut-o cand au vazut costurile pentru 4G. Ca din ce stiu eu trebuie sa modernizeze destul de serios infrastructura pentru a oferi acoperire de 4G viabila.

      (Citează)

  2. Sa o luam metodic deci – infrastructura folosita in comun s-a mai vazut intre cei doi doar ca nu la scara larga. Au fost doar cazuri izolate unde nu se putea altfel. Ce sunt aia “stalpii de comunicatie”? Daca te referi la piloni, vezi prima fraza din comment. Costuri reduse pentru clienti – nu s-a pomenit asa ceva pe la noi. Ajuta mult insa CAPEX-ul operatorilor, care vor avea investitii mult mai mici in infrastructura (teren, aprobari, drum de acces, fundatie pilon, confectii metalice, bransament electric, racord FO). Plus ca fac si reducere la chirii, ca se impart.

    Hai sa vedem si cu dezavantajele cum stam: intr-adevar, daca mediul de transport e partajat si se intampla ceva cu el, vor “pica” amandoua retelele in acelasi timp. La fel si pentru echipamentele de transmisiuni. Ar mai fi discutia la antene, ca astea se mai pot opera la comun, dar probabilitatea sa se intample ceva cu o antena e mult mai mica.
    Dar, chiar daca nu ar pica decat una la ce ti-ar folosi? Sau tu umbli cu n telefoane dupa tine (unde 2<n<=nr de operatori de telefonie mobila) si daca unul nu mai are semnal treci repede pe celalalt? Sa nu-mi servesti placa cu 112, ca tocmai s-a reglementat roamingul national pentru numarul unic de urgenta.

      (Citează)

  3. Romanii nu stiu sa lucreze bine impreuna. Fac asta de abia acum pentru ca le-a ajuns criza un pic la os sau au primit ordin din afara sa faca asta pentru a produce economii maxime.
    Mai curand au primit ordin din afara.

      (Citează)

  4. Doamne ajuta si sa se intampla cat mai repede. La 10 km de Bucuresti am semnal 0 pe Vodafone pe cand Orange-ul e in floare. Poate asa se mai schimba ceva ca daca e sa astept dupa trantorii de la vodafone cu reclamatii saptamanale tot degeaba.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus