un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce-mi doresc: un obiectiv Sigma pentru lumină slabă

18 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

În fotografie îmi place ideea de specializare a obiectivelor pe diverse tipuri de imagine. Dacă în mod uzual utilizez un all-around 18-200 mm, bun la toate, dar fără a excela la nimic, cred că una dintre cele mai bune investiții a fost obiectivul de macro.

E un Sigma F2.8 50 mm fix, macro 1:1, luat acum vreo doi ani și jumătate, cu care fotografiez toate produsele din review-urile pe care le vedeți pe aici. Faptul că poate focaliza la minim 4 cm de subiect îmi permite să surprind tot felul de detalii, zgârieturi, urme, texturi și alte lucruri de pe produse, ba chiar și subpixelii de pe ecran.

Iar dacă-l folosesc pentru alte fotografii sau îl scot afară din casă, la o plimbare, parcă se deschide o nouă lume a adâncimii mici de câmp sau a detaliilor fine, dar bine capturate.

De ceva vreme îmi doresc un alt obiectiv Sigma, cumva din dorința de a face fotografii cât mai bune în lumină slabă: un F1,8 sau chiar F1,4. Am testat cândva un F1.8 și aparatul alegea automat ISO 200 în condițiile în care, pentru aceeași scenă, dar cu un obiectiv F3,5, alegea ISO 1600.

Și cum vreau un unghi cât mai larg, m-am uitat numai la focale joase, iar variante ar fi vreo trei:

  • Sigma 24 mm/F1.8 – un obiectiv fix cum trebuie, ba chiar focalizează la minim 18 cm. Nu doar că ar fi de două ori mai luminos decât cel pe care-l am acum, dar ar fi și de două ori mai lat.
  • Sigma 35 mm/F1.4 – pentru cănd vrei să focalizezi pe vârful nasului, dar ochii să fie neclari. Lăsând asta la o parte, cred că noaptea faci fotografii ca ziua cu așa o deschidere. În plus, are focalizare HSM, rapidă și silențioasă, iar review-ul citit mi-a plăcut.
  • Sigma 18-35mm / F1.8 – acesta cred că-i nou venit și mai rar găsești focale variabile cu așa o deschidere a diafragmei. Singurul meu 18 mm are F3.5 la acea focală, vă dați seama ce înseamnă o coborâre cu 3 stopuri pentru lumina care intră în aparat?

Obiectivele Sigma sunt făcute 100% în Japonia de peste 50 de ani. F64 are un mic concurs legat de obiective Sigma, detalii aici.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Noile obiective din seria Art de la Sigma sunt foarte bune, foarte bine facute, iar 18-35 este singurul obiectiv cu focala variabila si cu o ddeschidere 1.8. Gandeste-te insa ca e mai practic decat 35 mm fix cu 1.4, o sa tragi extrem de rar la valoarea asta, e mai ok un zoom dupa parerea mea.

      (Citează)

  2. 18-35 nu a aparut inca in Pentax dar vine in curand.
    50 f/1.4 de la Pentax e f bun, il am. Varianta limited, cred ca e un 55 e si ea buna. In zona asta focala nici nu m-as uita la sigma.
    Pentru un zoom luminos 16-50 f/2.8 de la Pentax ramane referinta, il a, de peste 4 ani si e bestial. Daca vrei cheap cauta 17-50 f/2.8 de la Tamron, performante excelente pt pret.

    Daca vrei neaparat sa iti iei ceva de la Sigma, ia un 8-16, il am de vreo 3luni si scoate chestii f bune, e surprinzator de sharp

      (Citează)

  3. Or fi ele facute in Japonia, dar au o rata de picare de parca sunt facute in Romania. Tamron e si mai rau.

      (Citează)

  4. @Gaelex,confirm, atentie mare la Sigma si Tamron,vin cu multe probleme la pachet.

      (Citează)

  5. Eu as alege unul care merge calibrat cu dock-ul lor.

    http://www.f64.ro/blog/2013/08/21/cum-calibram-obiectivele-cu-noul-sigma-usb-dock/

      (Citează)

  6. Asa e, acum am vazut.

    Totusi, daca vrei sa treci pe Nikon, Sigma iti mai da o sansa:
    http://www.dpreview.com/news/2013/08/01/sigma-us-announces-mount-conversion-service-for-recent-global-vision-lenses

      (Citează)

  7. Later edit.. tot pentru un numar limitat de obiective.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus