un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum funcționează ING Pay pentru plățile cu mobilul

1 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

ing_pay_3Am fost ieri la prezentarea și lansarea oficială a sistemului de plăți cu telefonul mobil ING Pay, deși detaliile erau de ceva vreme pe site-ul băncii.

ING Pay este un compromis, un fel de “jumătatea drumului” între ce-ar trebui să fie un sistem cât mai simplu de plăți cu mobilul și ce se poate face în România acum, pe cont propriu de către o bancă.

Spun pe cont propriu pentru că un sistem simplu de plăți cu telefonul mobil presupune:

  • un card SIM special, securizat de Visa (sau na, Mastercard)
  • telefon cu NFC, pentru a comunica direct cu POS-urile contactless
  • cooperare între operatorii telecom și bănci și companii gen Visa pentru a face totul funcțional

Cam asta va presupune sistemul My Wallet pe care-l va lansa Cosmote cândva la anul, dacă nu se amână calendarul prezent.

ING Pay are aceeași idee de bază, adică să “înrolezi” cardurile în telefon și să plătești prin NFC direct din cont, dar tehnologia prin care face asta e diferită:

  • primești un card microSD special, care include NFC și pe care trebuie să-l introduci în telefon
  • lipești pe carcasa telefonului (în interior) o mică etichetă ce amplifică semnalul NFC al cardului, etichetă ce practic funcționează ca o antenă mare
  • instalezi aplicația de plăți ING Pay din Google Play sau iTunes


Ca și la cardurile contactless, plățile sunt limitate la 100 de lei fără introducerea PIN-ului, iar pentru sume mai mari introduci obligatoriu PIN-ul. Diferența este că acum atingi telefonul de POS, iar PIN-ul îl introduci în aplicația ING. Tot acolo vezi și chitanțele și istoricul plăților.

Cum este nevoie de POS-uri speciale, acestea sunt momentan instalate în Carrefour, Real, SensiBlu, HelpNet, Inmedio, KFC, Pizza Hut, Dristor Kebab și vreo 2-3 alte lanțuri. Mega Image le va adăuga în curând în lanțul său de magazine. În total sunt 3800 de POS-uri contactless în România, de la diverse bănci, iar ING a anunțat că toate POS-urile ce vor fi montate de ei în viitor vor suporta această tehnologie.

Am zis și iTunes. Deși iPhone nu are card microSD și nici NFC, ING oferă pentru iPhone 4 și 4S o carcasă specială ce conține un slot de card microSD și în care lipești antena NFC. Pentru Android, sunt suportate oficial doar anumite modele Samsung. Pare puțin, dar 69% dintre clienții băncii au iPhone sau Samsung și deci statistic asta le oferă o bază de clienți potențiali.

Sunt două mari dezavantaje, din ce văd eu:

  1. cardul microSD cu NFC are o memorie de doar 1 GB. Cu alte cuvinte, accepți o memorie foarte mică în schimbul posibilității efectuării acestor plăți.
  2. costă 95 de lei activarea serviciului (include cardul microSD, eticheta NFC, carcasa de iPhone) și apoi 95 de lei pe an.

Ori, să dai 95 de lei pe an pentru un program experimental, restrâns ca număr de magazine ce-ți oferă plăți contactless și de telefoane acceptate, mi se pare un pic forțat. Plătești mult mai puțin pentru un card normal Visa contactless, cum mi-am făcut eu recent. Eu aș fi dat serviciul gratis, ca să încurajez adopția lui, iar abia apoi, când atingi o masă critică de oameni poți introduce o taxă lunară.

Ca să fie clar și pentru jurnaliștii care au pus cele mai ciudate întrebări după prezentare, e microSD, nu microSIM, plățile se fac direct din contul tău, telefonul tinând locul unui card bancar, și nu apar pe factura operatorului telecom. Acesta nici măcar nu este implicat. De asemenea, lista de telefoane e restrânsă, dar comunicația contactless este făcută de cardul microSD special pe care-l primești și de eticheta lipită pe carcasă. Taxele și comisioanele sunt aceleași ca la orice plată cu cardul (adică, în principiu, zero).

În viitor se va lucra și la colaborarea cu Mastercard. Alte detalii găsiți pe site-ul băncii ING.

asus s5507

    18 comentarii

  1. E destul de restransa si lista de telefoane compatibile, iPhone 4, iPhone 4S si cateva modele
    Samsung Galaxy.

      (Citează)

  2. nu stiu daca s-ar fi putut da gratis acum iar apoi sa apara o taxa lunara.

    contracte, clauze, ar fi aparut multe scandaluri.

    Si intrebare: cardul microSD e si de stocare sau doar pentru NFC?

    Daca am nevoie de 16 GB stocare, renunt la cardul din dotare pentru NFC si doar atat?

    Stiu, oamenii de afaceri nu tin carduri mari in telefon, dar n-am vazut nicaieri mentionata capacitatea cardului

      (Citează)

  3. Nvrm, am gasit. 1 GB capacitatea cardului. de 95 lei nu puteau sa puna macar 4 gb?:)

      (Citează)

    • @matthers: nu cred că-i vorba de preț, ci de dimensiune. O fi greu să înghesui și memorie și NFC-ul într-un microSD. Cică experimentează cu un card de 8 GB.

      ING Pay este oarecum experimental, lansat pentru early-adopters. Când va deveni produs de masă, va suporta mai multe telefoane, va avea card de 8 GB etc.

        (Citează)

  4. Nu înțeleg de ce există sistemul ăsta. Poți face același lucru cu un card contactless – eu am de la ei MasterCard și Visa fără taxa de 95 lei. Istoricul plăților îl vezi în aplicația Home’Bank.

    Câți oameni își vor monta carcasa aia pe iPhone? Mai funcționează accesoriile cu ea? Nu ocupă mai puțin spațiu prin buzunare un card contactless, cu avantajul că nu depinzi de bateria telefonului?

    Galaxy S3/S4 au deja NFC, de ce aș folosi un card de 1 GB și încă o antenă NFC?!?

      (Citează)

  5. “De asemenea, lista de telefoane e restrânsă, dar comunicația contactless este făcută de cardul microSD special pe care-l primești și de eticheta lipită pe carcasă.”

    Pai daca comunicatia e facuta de card si eticheta la ce mai e util telefonul?

      (Citează)

    • @Boris: trebuie să rulezi aplicația de plața, nu-i ca la sistemul MyWallet de la Deutsche Telekom unde funcționa totul și cu telefonul închis.

        (Citează)

  6. @Boris: Telefonul trasnmite informatia propriu-zisa, iar cardul microSD si antena o “transporta”.

    Cred ca e o intrebare care a pus-o toata lumea: daca eu am deja NFC pe S4, de ce mai imi trebuie cardul SD si antena?

      (Citează)

    • @acsel, @Melk: plățile contactless necesită o securizare suplimentară de la Visa. La telefoanele care au deja NFC asta se face printr-un SIM special, ca la MyWallet.
      Cum soluția ING Pay nu utilizează acel SIM și nu are treabă cu operatorii telecom, securizarea se face prin cardul microSD respectiv. Și cum partea de NFC este atunci preluată de card, ai nevoie si de eticheta-antenă.

        (Citează)

  7. In concluzie, ca utilizator de N4 naked, nu am nicio sansa.

      (Citează)

    • Nici pe One X șamd.

      Culmea este că am întrebat de ce nu sunt suportate alte telefoane care au microSD. De exemplu One X sau One nu au, dar HTC are modele mai ieftine cu microSD. Se pare că ar putea merge, dar nu este garantată funcționarea, posibil pentru ca aplicația din Google Play a fost creată cu niște librării specifice de Samsung (probabil din rațiuni de securizare).

        (Citează)

  8. Cand o sa mearga doar cu NFC , fara micro sd ala de 1GB penibil de la ei atunci va fi ceva util. Pana atunci e mai mult marketing si ceva care nu merita asa multa atentie.

      (Citează)

  9. La Samsung cred ca e mai simplu sa iti iei un capac spate putin mai mare astfel incat sa intre cardul contactlees acolo si gata, ai plata cu telefonul mobil. :P

      (Citează)

  10. De fapt, nu e nevoie de un capac mai voluminos, desi eu am asa ceva, e suficent doar niste izolirband.

      (Citează)

  11. 1. Ar trebui sa suporte toate dispozitivele cu NFC – eu la Nexus nu am slot de card si nici nu plang dupa el, dar ce fac daca vrea sa fiu in trend ?! (chiar nu vreau)

    2. Cardul de 1gb e bataie de joc, minim 8,16 trebuia ca sa ai spatiu si pentru cele personale.

    3. 95 lei administrare ? ca sa profiti de tot chinul asta ? no thanks.

      (Citează)

  12. Bine punctat nwradu!
    Pacat de implementarea Android, care are nici mai mult nici mai putin de 5 pasi de urmat…. Aici au cam dat-o-n bara…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus