un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un computer de top cu cel mai mare cooler văzut vreodată

6 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

44 comentarii

pc_garage_computer_01_cutiiUpdate: uitați un sistem cu Intel de 12.000 de lei, dacă nu vă place AMD.

Am asistat în noul sediu PC Garage la asamblarea unui computer de top comandat de un client necunoscut mie, care și-a făcut un sistem de invidiat, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos.

A ales și serviciul Asamblare Premium, adică cei de la PC Garage i-au montat totul în carcasă, au făcut un management foarte șmecher al cablurilor și fluxului de aer și, când plecam eu, i-l testau cu diverse programe de diagnoză și benchmark.

Cu cele din imagine am plecat la drum, cutiile fiind scoase din depozit și aduse în departamentul de asamblare, unde lucrau vreo 4 oameni simultan la asamblarea diverselor desktop-uri.

Sistemul era construit cu un procesor AMD FX-8350 care are 8 nuclee și rulează la 4 GHz, montat pe o placă de bază Asus Crosshair V. Două hard-disk-uri de 2 TB fiecare completează sistemul. Memoria RAM are în total 16 GB, dar m-am mirat când am văzut plăcuțele, unele neimpresionante, fără radiatoare și briz-briz-uri care să le înfrumusețeze.

Apoi am văzut cooler-ul și am înțeles de ce. Plăcuțele RAM n-ar fi încăput sub el, dacă erau mai înalte. Cooler-ul, un Noctua NH-D14, este uriaș: are două ventilatoare de 140 mm, mai mari și decât cele ce se pun în mod uzual pe carcase sau în surse, iar radiatoarele, chiar dacă integral din aluminiu, sunt gigantice. Costă de rupe, dar are un flux de aer impresionant, este foarte silențios datorită turației mici a ventilatoarelor, are garanție 6 ani și cântărește 1,2 kg.
pc_garage_computer_10_cooler_noctuapc_garage_computer_11_cooler_noctua
pc_garage_computer_12_cooler_noctua

Placa video este foarte performantă, un Gigabyte GTX 770 overclockat din fabrică, cu 3 ventilatoare montate deja pe ea.
pc_garage_computer_07_placa_video

Sursa care urma să alimenteze totul a fost un Sirtec de 850 W. Prețul ei? 659 lei. Acum înțelegeți de ce cumpărătorul a ales Asamblare Premium, taxa respectivă este practic insesizabilă pe lângă cât valorează totul, iar la așa componente și eu aș lăsa profesioniștii să le instaleze. Veți vedea mai jos ce management mișto al cablurilor a făcut Victor, cel care a asamblat sistemul și m-a suportat și pe mine când făceam fotografii cu flash-ul în ochii lui.
pc_garage_computer_05_sursa

Procesorul a fost pus în slotul său și securizat cu pârghia de rigoare. Placa de bază Asus avea deja un “backplate” montat, o placă metalică ce-i întărește spatele în vederea montării unui cooler greu, așa că din cutia acestuia Victor n-a mai avut de instalat decât accesoriile de fixare a cooler-ului pe placa de bază.
pc_garage_computer_13_platepc_garage_computer_14_plate

Așa se pune pasta termoconductoare pe procesor, cam cât un bob de mazăre (mai mare :P) în centru, iar apoi Victor a întins-o uniform pe procesor cu o mică paletă. A zis că nu are încredere să o strivească direct cu cooler-ul pentru că uneori nu se întinde uniform.

Atât de mare este unul dintre cele două ventilatoare ale procesorului.
pc_garage_computer_18_cooler_noctua

Și cam așa arată placa de bază cu Noctua NH-D14 montat pe procesor. Crazy!
pc_garage_computer_19_cooler_noctuapc_garage_computer_20_cooler_noctua
pc_garage_computer_21_cooler_noctua

Credeam că s-au terminat surprizele, dar apoi am văzut carcasa în care urma să fie instalat totul. Un Cooler Master HAF 932 Advanced mare, din tablă solidă, ce cântărea goală 13 kg. Sper că are mușchi clientul, pentru că după ce i-au montat înăuntru totul, sursa, cooler-ul și placa video au dus lejer sistemul la peste 20 de kilograme.

De fapt, carcasa-i atât de masivă încât are picioare destul de mari și roți ce pot fi montate în ele, ca să o miști prin casă ca pe un corp de birou. Are un ventilator mare în față, unul are în spate și unul și mai mare pe ușa laterală.

Sursa e modulară, adică îi înfigi în ea cabluri pe măsură ce ai nevoie. Intră în partea de jos a carcasei, trage aer din spate și-l dă în jos spre podea, din câte țin minte.

DVD-writer-ul intră ușor în față, se montează cu clipsuri integrate deja în carcasă. Aceasta este atât de lată încât hard-disk-urile se montează din lateralul ei, perpendicular pe carcasă, mufele lor fiind spre lateralul carcasei.

Așa arată marele cooler montat în carcasă. Trebuie alese cu grijă aceste componente, ca să fie suficient loc disponibil.
pc_garage_computer_28_coolerpc_garage_computer_29_coolerpc_garage_computer_33_video

Victor scoate toate cablurile prin spate. Îmi spune că nu poți face asta la toate carcasele, dar componentele scumpe vin cu cabluri mai lungi, gândite pentru acest gen de management al fluxului de aer. Sursa are cabluri lungi de alimentare, cablurile SATA incluse sunt la fel de lungi, cooler-ul la fel pentru alimentarea ventilatoarelor.

Toate acestea permit pozarea cablurilor prin spatele componentelor, pe latura nevăzută a carcasei și prinderea lor cu coliere de plastic de diversele găurele ale carcasei. Partea dificilă aici este să le așezi unul câte unul dar fără a îngroșa carcasă, că altfel nu mai intră laterala ei.
pc_garage_computer_31_cabluripc_garage_computer_32_cabluri

Pe spate arată cam așa. Cabluri.
pc_garage_computer_34_cabluri

Prin față însă, în interiorul carcasei, nu se vede nici un cablu. Parcă toate componentele sunt “wireless”, cablurile ies din ele și imediat se ascund după carcasă, fluxul de aer fiind maximizat.
pc_garage_computer_35_cabluri

Odată terminată asamblarea, Victor pornește calculatorul, îi face un update de BIOS și începe să ruleze testele de verificare. Îl las când Memtest lucrează la verificarea memoriei. Mai avea de rulat apoi:

  • HD Tune Pro
  • 3D Mark
  • Cinebench
  • Furmark în paralel cu OCCT sau Prime 95
  • ATTO
  • BootRacer

și apoi îi face fișa de evaluare și scrie câteva recomandări pentru viitor.

pc_garage_computer_36_final

Cam asta e. Un sistem de aproape 6500 de lei.

asus s5507

    44 comentarii

  1. Si totusi…mi-ar fi rusine sa pun HDD-uri green intr-un sistem dedicat gamingului…

      (Citează)

  2. Marfă configurația, dar procesorul nu-mi place. Nu știu mai nimic despre el, dar sunt fan Intel. Am avut peste 5 PC-uri și 2 laptop-uri, toate cu procesoare Intel. Niciodată nu cred că-mi voi cumpăra un AMD. Poate cele noi sunt mai bune dar cele vechi au fost praf.

    Grea carcasa, dar îmi place sistemul de cablare. Un monstru, cooler-ul. Nu știu cum e ancorat, dar îndoaie placa de bază :)). La final, a ieșit un tanc. Cred că-i atașează un monitor cât juma’ de perete, și bagă jocuri la greu. Spaima contorului.

      (Citează)

    • @Alexandru Ionut: plăcile uzuale rezistă la coolere cam de 1 kg, iar peste trebuie sa montezi un backplate metalic de întărire. Dar și coolerele mai mici includ de obicei backplate în cutie.

        (Citează)

  3. Coolerul e de top. In rest, nu e WOW. Mai ales HDD-uri de 2 TB, fara SSD…
    Placa de baza nu inteleg de ce e atat de scumpa, probabil vrea sa faca upgrade pe viitor, dar la cum merge piata… :)

      (Citează)

    • @Yamasha: cred că nu-i pentru gaming, ci pentru rendering sau alte editări ce necesită putere de calcul.
      Am zis și eu de SSD. Cică PC Garage sună clienții și le propune diverse înlocuire sau variante, la astfel de sisteme șmechere, dar respectivul n-a vrut SSD. Poate are deja unul.

        (Citează)

  4. mda … frumos sistem!!

      (Citează)

  5. Cam ciudata configuratia. Pare mai mult sistem pentru rendering. Cu rami value select am avut o experienta proasta acum vreo 5-6 ani, sunt memorii low profile mai bune (se putea o placa de baza mai ieftina si ceva mai multi bani pentru rami). In fine, de gustibus non est disputatum. Sa-l foloseasca sanatos :D

    PS De curiozitate, cat i-a luat sa-l asambleze? Imi montez singur sistemele si cu un cooler asa mare te chinui.

      (Citează)

    • @Vlad (cu verde): cam o oră, dar în ritm normal, fără grabă. Știa omul ce face, a conectat toate cablurile butoanelor carcasei fără să aibă nevoie de manualul plăcii de bază, a răsucit de la început unul dintre ventilatoare ca să scoată cablul mai bine în spate etc.

      Plus că dacă știi în ce ordine trebuie făcut totul și ai și o șurubelniță electrică merge totul repede.
      Testele de benchmark durează mult, dar se apucă de asamblat alt sistem în paralel cu ele.

        (Citează)

  6. Cooler dinasta am si eu. Eu chiar i-am scos unul din ventilatoare, sa faca zgomot cat mai putin (sunt maniac cand vine vorba de zgomot) si am ~45 de grade acum vara, cand ma joc. Cat despre modulele de ram fara radiatoare… ei bine, ale mele au si totusi au loc sub radiator.

      (Citează)

  7. In afara de procesor (ar fi mers intel) si mai ales de hdd-uri, care-s pocnitori… frumos.
    Ar fi mers macar un SSD pentru sistem si aplicatii.

      (Citează)

  8. @nwradu “a conectat toate cablurile butoanelor carcasei fără să aibă nevoie de manualul plăcii de bază” pai scrie pe placa de baza ce cablu vine unde. Adica pe langa FPanel langa pini mai ai notat pwr, rst, hdled, pled,usb910, usb1112, faudio, etc… si oricum dupa ce ai montat 3-4 le cam conectezi fara sa te gandesti prea mult.

      (Citează)

    • Știu, dar eu n-am putut niciodată fără schema din manual, care-ți spune unde vine fiecare PIN. Adică pe placă scrie USB1, dar nu ordinea pinilor.

        (Citează)

  9. LOL, daca si asta e super pc, super managment si super racire…

      (Citează)

  10. Nu stiu cine l-a sfatuit, dar sistemul nu este gandit prea bine.
    In primul rand as fi optat pentru un SSD si un HDD, acele HDD-uri Green sunt bune pentru stocare si cam atat.

    Coolerul este o magaoaie care nu impresioneaza cu nimic. Ingreuneaza accesul la componente, aduna o tona de praf in radiator. Cu un mic efort financiar se putea opta pentru H100i/H110, mult mai lejer, mai eficient, mai fiabil, fara restrictii RAM. Sau daca tot dorea racire pe aer, as fi mers pe Thermalright Silver Arrow SB-E, care e crema.

    Deasemenea, optand pentru o placa nvidia, as fi ales si un procesor Intel, mai performant si in acelasi timp mai putin gurmand cu consumul si temperatura.

    Inteleg ca se face reclama serviciului de asamblare PC Garage, dar la un sistem premium, e firesc si placut sa il asamblezi personal, nu sa-si bage altul mana prin el :)

      (Citează)

    • @Cosmin: vorbești subiectiv, iar asta nu se potrivește cu fraza “sistemul nu este gândit prea bine”. E mai degrabă “eu nu l-aș fi gândit așa”.

      Îngreunarea accesului la componente? Ce-i Dacie, să mai dea de câte un șurub săptămânal?
      Iar eu, dacă dau atâția bani, aș prefera să se chinuie alții cu carcase de 13 kg și asamblarea lor, mai ales că acasă nu mi-ar fi ieșit niciodată cablurile puse la fel.

      Cât despre procesor, și eu aș fi mers pe Intel, dar poate respectivul e fan AMD. Daca n-ar fi unii, n-ar mai exista AMD. Iar un procesor Intel Core i7 costă 50% mai mult pentru vreo 20% performanță în plus și consum redus. Poate avea nevoie de cache L2 mare, cine știe http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4770K-vs-AMD-FX-8350

        (Citează)

  11. Da, probabil e si o doza de subiectivisim, dar eu am avut atat racire twin tower cat si pe apa, si stiu dezavantajele celei pe aer.
    Eu consider ca un enthusiast care da 6500 lei pe un sistem, stie pe ce da banii, deci e interesat de a-si asambla si tweak-ui sistemul personal. Greutatea sistemului in cauza e una average, si oricum, livrarea se face la usa, nu alergi cu carcasa pe strada. O pui odata pe birou si acolo ramane.

    Un cooler tower, se va umple de praf (in radiator) si e extrem de greu de a fi dat jos pentru a-l curata, mai ales de catre cineva care nu l-a montat personal! Trebuie desfacuta carcasa in ambele parti, dat jos, curatat apoi schimbata iar pasta termoconductoare, deci alot of pain in the ass. Iar acea carcasa e dust magnet daca nu-i pune si filtre. (care sunt destul de scumpe).

    Si WM-ul facut de tipul de mai sus, sa fim seriosi, este atat de average, banal (functional, dar fara estetica), incat trebuie sa fi complet afon in domeniul IT ca sa nu-ti iasa ceva la fel.

      (Citează)

  12. Draguta configuratia, dar nu e pe placul meu. Si eu as fi mers pe Intel, racire cu apa, RAM mai bun si SSD, dar asta pentru ca am nevoie de el si pentru editare video.
    Iar carcasa e urata in draci.

      (Citează)

  13. @Cosmin

    Detii un H1xx? Personal nu suport sunetul unei raciri cu lichid de tip AIO, pompa scoate un sunet de..

      (Citează)

  14. Da, eu am H110.
    H100, primele loturi au avut probleme serioase, care m-au tinut si pe mine deoparte de racirea pe apa (pump grinding).

    Noul H100i si H110, pot sa confirm ca au pompa super silent.
    Eu la H110 nu o aud deloc. Ventilatoarele le am la 740rpm, sunt foarte silentioase.

      (Citează)

  15. Buna, sunt fata si am citit postul asta…iti dai seama cat de mult te plac,nu?! Si tot cu mintea mea de femeie, m-am uitat atenta doar la pozele finale sa vad magaoaia, intrebandu-ma cat spatiu ocupa! :))

      (Citează)

    • @Repsol: te felicit că ai rezistat până la capăț. Ai asistat la un exemplu inedit de pornografie pe care o preferă uneori bărbații, cea cu hardware scump.

        (Citează)

  16. Am şi eu un cooler asemănător. Îi zice LG Artcool.

      (Citează)

  17. @Cosmin
    Tind sa nu te cred avand in vedere ca am avut de-a face cu majoritatea coolerelor AIO de pe piata locala de la Corsair/Enermax/Zalman/Cooler Master, chiar si cateva Thermaltake.

    Posibil ca toleranta ta la zgomot sa fie foarte, foarte ridicata.

    Anyhow.. e foarte posibil ca H110 @ 700 rpm sa raceasca mai slab decat acel Noctua D14

      (Citează)

  18. Sunt maniac in privinta zgomotului emis de coolere, crede-ma ca nu auzi pompa.

    Am 26 C in idle la un 3770k si 30 C cu AC-ul oprit.
    Poate ca la 740rpm e mai slab decat un Noctua, dar are o gramada de alte avantaje. Iar turatia am pus-o eu la 740rpm din BIOS-ul placii de baza. El poate rula la cat vreti voi..

    Repet, eu vb de H110, cel cu vent-uri de 140mm.

      (Citează)

  19. Un sistem care se ineaca precum tiganul la mal pentru ca nu pune sistemul de operare pe un SSD.

      (Citează)

  20. Tipic romanesc , logan tuning. Vrei performanta Gigele iti iei un intel de top (dar sunt sigur ca in sinea lui se considera mai castigay ca are 8 core). A cumparat o caruta de ram dar e cea mai proasta iteratie, hdd cat casa x 2 dar un Ssd nu si ar fi luat. A pus mb de 1000 ron si racire de 300 dar procesorul e unul de 750. O sa zica ca face Oc ;asa si zic toti lamerii din tarisoara asta a noastra ,dar va avea o surpriza mare ca si a achizitionat un stift in loc de ferari ul dorit. Este un hardware bun by default pt jocuri dar multe dintre alegeri nu au fost prea inspirate

      (Citează)

    • Păi de unde știi că nu are deja SSD-ului cu sistem de operare și tot ce-i trebuie? Un Intel cu 50% mai scump oferă cam 20% în plus la performanță, dar poate are nevoie de cache L2 mai mare sau 8 nuclee pentru vreo aplicație.

      De ce toată lumea presupune că vrea să se joace?

        (Citează)

  21. +1 pentru sistemul de mascare a cablurilor.

    Interesant ca e sistem dedicat gamingului si n-a ales un ssd macar pentru OS.

    Oricum, la ce elice are e titanicul desktopurilor.

      (Citează)

  22. Lol si rami valueselect

      (Citează)

  23. Acelasi cooler il am si eu pe PC-ul meu, e usor de montat si pot spune ca isi face treaba excelent de bine ( mai ales pe caldurile astea ). Placa video e putin mai slabuta la PC-ul meu, dar tot windforce este. Ceea ce nu inteleg : de ce nu si-a luat un SSD ?

      (Citează)

  24. aiurea…credeam ca e cine stie ce configuratie dar nu este, procesor slab..credeam ca are vreun i7k, o placa video titan ceva…o carcasa cosmos…HAF X?? pfffaaa si hardurile cea mai buna alegere Green..am avut 2 de 500gb primu a cedat dupa 3 luni si al doilea scartaie si acum iar in curand o sa moara si cooleru ala de pe procesor sa zicem ca ar fi cea mai buna investitie din sistem, de sursa si rami nu comentez ei ar fi ok….aaa era sa uit de SSD pe unde e? sau nu a mai avut bani de el?

      (Citează)

    • @Adrian: să știi că unii aleg AMD din niște motive bune, nu trebuie să crezi că toți vor să se joace pe configurații extreme. Poate are nevoie de 8 nuclee și cache L2 mare.

      De HDD-uri așa am zis și eu, dar astea noi din seria Green nu mai sunt limitate la 5400 RPM, ci au turație variabilă. Fiabilitatea oricum e la noroc.

        (Citează)

    • Deci doar de-al naibii o să le zic celor de la PC Garage să mă lase să asist și la asamblarea unui computer tare cu Intel și SSD, să stea lumea liniștită :P

        (Citează)

  25. E un PC de top, dar nu mi se pare peformant fata de alte PC-uri care are 8 placi video 7970 toate la 6 GB fiecare, si 4 procesoare I7 la 4 Ghz si 64 MB Ram

      (Citează)

  26. @nwradu
    Si asta e posibil.

      (Citează)

  27. Vand monitor Samsung S27B970D,tehnologie IPS,2560×1440,2500 ron negociabil

      (Citează)

  28. @Microsoft tu acolo deja vorbesti de monstrii sacrii si oameni care au mult prea multi bani. Gandeste-te putin numai ce sursa iti trebuie sa sustii o astfel de configuratie.

      (Citează)

  29. Super PC? Cu HDD’uri Green, fara SSD? Cu CPU FX-8350? Cu GTX 770 ? Mda.

      (Citează)

  30. Cam prea multi bani pe ce raport / performanta are sistemul.
    Un SSD era obligatoriu pentru sistemul ala, insa e posibil ca SSD-ul sa il aiba deja clientul, altfel nu-mi explic de ce nu a luat unul.

    Il felicit ca a ales AMD (probabil vrea stabilitate si sa mearga brici, nu scoruri de benchmark).

    Eu sunt satul de Intel (mama, ce scoruri scoate asta ) si merg in suturi si crapa SO-ul de pe ele (ex. Q6600 si i3 ). Chiar acuma scriu de pe un i3 (2nd generation) care-mi da dureri de cap ( not responding – f des , si la orice film in interval maxim de o ora sughita cam 8 secunde, chiar si la radio online sau browsing ). Daca-i dau teste le trece pe toate, si de HDD si tot. Si nu prea se impaca cu flash-urile (gen youtube ).

      (Citează)

  31. De ce spuneti toti ca configuratia este varza, slaba, ca mergea mai bine pe intel si nvidia si bla bla bla, inteleg ca va spuneti parerile dar nu o faceti inasa mod de parca voi ati fi cei mai profesionisti in ale PC-urilor. una la mana nu stiti cu ce scop a fost facuta configuratia respective, in cazu in care clientul chair bate catre rendering placile grafice AMD is recomandate pt performanta si viteza de randare (cu exceptia daca n-ai cumva 2000-3000 E aproximativ pt un nVidia quadro6000 sau tesla k20x) care costa de 3 ori sistemul. Iar in rest enunturi de genu “mai bine mergea pe intel” n-au nici un sens aici, propaganda si marketing cine o crede si nu analizeaza si testeaza cumpara intel si vice versa, cei care au tstat procesoarele in toate conditiile stiu despre ce vorbesc, in anumite cazuri nici 10% difernta de performanta nu se poate sesiza, iar in cazul in care se sesizeaza e irelevant, si asta deja tine de buzunarul fiecareia un om inteligent nu o sa deie niciodata 700 Ron in plus pt 10-20% de performanta. acei bani ii investeste intr-o alta componenta care ajuta la atingerea scopurilor sale. Iar misterul acesta de ne-ntels “de ce si-a facut configuratia asta ca nu e tocmai asa de GRANDE” nu este treaba voastra sa o speculati, e doar treaba clientului. Nu suntem aici sa comentam deciziile clientilor decat daca clientu respectiv o cere. dati pareri si cometarii relevante cum ii in-tradevar “cooler imens”un fel de godzilla al coolerelor si punct si nu ce e mai bine pt X sau pt Y.

      (Citează)

  32. il felicit o configuratie f buna si eu am ales tot amd fx8350 dar insa am un cooler master seidom 240 M. Temperaturi mici si un lifetime f mare fata de intel si a gandit foarte bine decat sa se duca pe intel sa risipeasca peste 8 mil degeaba a investit acei bani intr.o placa video. SSD nu ii vad rostul daca omul il foloseste la jocuri dar merita unul. Ce zice mai sus Marnoricus a f mare dreptate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus