un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Turist în Lisabona, partea 1: în oraș

3 Jul 2013  ·

TURISM  ·

16 comentarii

lisabona_11_santa_justaAm stat trei zile în Lisabona, încă una explorând zona din jurul capitalei portugheze și una în Porto. Iată mai jos niște sfaturi care să vă ajute într-un concediu acolo:

De ce să merg în concediu în Lisabona?

Lisabona este un oraș foarte frumos, pitoresc, sigur pe placul celor ce vor să exploreze la picior destinații noi. Dincolo de toate atracțiile turistice din oraș, la câțiva kilometri de acesta se găsesc stațiunea montană Sintra și stațiunile de litoral Cascais și Estoril, foarte frumoase. Lisabona are de toate.

În plus, Portugalia este în UE, intrați acolo doar cu buletinul, moneda este euro, prețurile sunt mai mici decât în multe alte țări UE, vremea este mereu bună și țara este liniștită. Puteți ajunge acolo cu TAP, liniile aeriene portugheze, sau cu Blue Air, pe low-cost.

Trebuie să știu portugheză?

Nu. Te poți descurca foarte bine în engleză, care este vorbită la un nivel acceptabil de cei cu care vei avea de-a face. Am fost surprins că inclusiv chelnerii puteau explica ce ingrediente sunt într-o mâncare.

Cum ajung de la aeroport în oraș?

Un autobuz special, numit Aerobus, pleacă la fiecare 20 de minute din aeroport și are diverse stații prin oraș, în zona centrală. Costă 3,5 euro de persoană.
Metroul pe linia roșie ajunge de la aeroport și până în zona Sao Sebastiao, care este relativ centrală, unde poți schimba pe linia albastră. O călătorie costă 1,4 euro plus 0,5 euro cartela electronică.

Cum funcționează metroul?

Au vreo 4-5 linii de metrou și ar fi bine să găsești cazare în vecinătatea uneia, deoarece îți simplifică mult vizita. Nu există casiere, ci doar automate de vânzare, de la care trebuie întâi să cumperi o cartelă electronică pentru 0,5 euro.
Această cartelă o vei reîncărca apoi cu 1,4 euro/călătorie sau 6 euro/toată ziua, valabil pe metrou și autobuz. Au hărți în toate stațiile, iar sensurile sunt bine marcate.

Dar autobuzele?

Am încercat să le evit. Urcați pe la șofer, ca să validați cartela electronică.
În stație, faceți cu mâna după autobuz, iar în mers apăsați butonul de Stop, altfel puteți avea surpriza că nu oprește.

Cum sunt prețurile?

Un fel de mâncare (de ex caracatiță sau friptură cu garnitură sau pește) – între 9 și 14 euro, depinde de restaurant.
Berea 2,5 – 3,5 euro pentru half-pint (0,2 litri) sau pint (0,4 litri)
Sticla de vinul casei, alb sau roșu – cam 9 euro
Sangria la carafă – 10 euro
Cocktail-uri 5-8 euro, în funcție de mărime, că au și unele XXL de 0,6 litri, de exemplu.
Pastel de nata și alte patiserii 1-2,5 euro
Apă 1,5-2 euro

Dacă găsiți un supermarket/magazin de cartier, totul e mai ieftin și vă recomand să cumpărați de acolo apă sau chestii de ronțăit.

Ce să vizitez în prima zi?

După cum puteți vedea mai jos, zona de vizitat pentru o zi este în formă de penis desenat obscen.
lisabona_zona_centrala

Pombal-Baixa
Partea cu roșu începe de la parcul Edward al 7-lea și coboară spre Marchizul Pombal / Marques de Pombal, care este, zic eu, centrul orașului. O piața frumoasă și aglomerață, de unde continuați în jos pe Avenida da Liberdade, un bulevard pitoresc, asemănător cu Paseo de Gracia din Barcelona. Clădiri frumoase, terase de-o parte și de alta, iar în capăt ajungeți în două piețe frumoase, Restauradores și Rossio.

Din Rossio începe zona Baixa, acel cartier de vreo 4-5 străduțe paralele, unele pietonale, ce trebuie bătute la pas. Urcați cu liftul Santa Justa pentru o priveliște excelentă asupra orașului. Apoi ajungeți la apă, în Praca do Comercio / Piața Comerțului, unde puteți admira râul Tajo.
lisabona_panoramic_santa_justa

Bairo Alto
Zona portocalie de pe hartă este cartierul Bairo Alto. Cândva o zonă mai urâtă, a fost restaurat, asemenea Centrului Istoric de la noi, și acum găsiți pe acolo multe magazine de lux și multe restaurante și baruri. În multe restaurante se cântă fado.

rua_diario_noticiasVizitați zona ziua, iar seara reveniți aici (stația de metrou Baixa/Chiado, ieșirea dinspre vest, spre Largo de Chiado/Andrada/Camoes). O stradă cu multe localuri pe ea este Rua do Diario de Noticias și încă vreo două paralele cu ea. Am mâncat la vreo 2 restaurante pe acolo, am stat și în câteva baruri – se mănâncă bine, dar atenție că au obiceiul să bage cuperto pe bon, adică o taxă de masă, care e de 10 euro, plus că micile aperitive puse pe masă la început sunt contra-cost, dacă le mâncați.

Totuși, merită. Veniți aici pentru muzică fado și pentru caracatiță la grătar pusă apoi la cuptor în baie de ulei, o specialitate atât de moale că nu-mi venea să cred că-i caracatiță, care la noi în restaurante este mereu tare, de mesteci la ea ca la gumă. Am mâncat de 3 ori așa ceva.

Atenție că seara este mai răcoare, un pantalon lung și poate o cămașă cu mânecă lungă ar putea fi de mare ajutor mai ales la ora plecării.

Alfama
Zona albastră din imaginea de mai jos se numește Alfama. Eu am urcat acolo doar pentru castelul Sao Jorge, dar biletul de intrare costă vreo 13 euro și n-am intrat. Totuși, urcarea este pitorească (urmați linia de tramvai care o ia în sus pe deal), mai dați de câte un mirador (terasă panoramică), iar de pe zidurile castelului puteți vedea întreg orașul.

Mai mult de atât n-am explorat Alfama.

Ce să vizitez în a doua zi?

Belem
Eu am mers în zona Belem, unde sunt mai multe obiective turistice foarte importante. Acolo se poate ajunge din Piața Comerțului cu mai multe autobuze sau tramvaie (728, 28 șamd).
lisabona_belem
În zona Belem mergeți la Mânăstirea Ieronimilor, o capodoperă arhitecturală, foarte frumoasă. Nu ratați acest loc în Lisabona! Vizitați interiorul, iar în biserica ei este înmormântat Vasco da Gama, cel care a descoperit ruta către India pe la sud de Africa.

Vizavi de ea, pe malul râului, se găsește un monument dedicat descoperirilor geografice, iar de acolo mergeți pe faleză până la Turnul Belem, monument UNESCO. Se poate urca în turn până sus de tot, dar sper că nu aveți claustrofobie și teamă de scări înguste. Priveliștea din vârf, însă merită.

Pe malul opus puteți vedea statuia lui Iisus, asemănătoare cu cea din Rio de Janeiro.

În spatele turnului se află complexul Vela Latina, cu câteva restaurante și un Haagen-Dazs pentru un pit-stop. Lângă mânăstire, chiar la stradă în fața parcului, se află Pasteis de Belem, o celebră patiseria de unde puteți cumpăra produsul lor tradițional, pastel de nata. Este un fel de tartă puțin crocanță, umplută cu un aluat ca de cremșnit. E gustos, dar l-am mâncat în multe patiserii din Lisabona și mi s-a părut la fel de bun peste tot. Cel de la Pasteis de Belem nu-i special, dar dacă tot sunteți în zonă.
lisabona_21_belem

Oriente
De la Belem, chiar din fața patiseriei celebre, eu am luat autobuzul 728 și după un drum destul de lung am ajuns în partea cealaltă a orașului, în zona Oriente. Acolo este Oceanariul, care merită vizitat (16 euro), câteva promenade frumoase pe malul apei, clădiri spectaculoase, o vedere spre podul Vasco da Gama, care are o lungime totală de 17 km, plus marele mall Vasco da Gama.
lisabona_toata

Pe malul apei, chiar în dreptul Pieței Natiunilor de acolo, se află vreo 3 restaurante. Unul dintre ele, mic și cu plata întâi la casă, are prețuri bune pentru băuturi și mâncare, dar este o simplă terasă. Cel de lângă, numit Orizon, este mai simandicos și mai scump, dar puteți mânca platou ca mai jos, cu homar și crab. Ambele sunt la malul apei și vor fi o amintire plăcută.

Aici la Oriente, în spatele mall-ului, aveți și metrou pe linia roșie.
lisabona_panoramic_oriente

De unde să cumpăr bunătăți?

Zonele turistice sunt mai scumpe, evident. Dacă vreți să luați acasă delicatese locale, vinuri normale și de Porto, și altele, căutați un super-market. Magazinele El Corte Ingles au unul mare la subsol, iar un astfel de magazin uriaș este chiar la stația Sao Sebastiao, pe linia roșie și albastră de metrou. De exemplu un vin de Porto costă 6-7 euro acolo, 9 euro la Porto la magazinul oficial.

Eu am găsit și un magazin Jumbo, un Auchan local, unde același vin costa 5 euro/sticla. Închipuiți-vă aceleași diferențe pentru toate produsele.

În mall-ul Vasco da Gama sunt câteva magazine cu băuturi, cafele, bomboane și ciocolată, plus un mare supermarket la parter, cu prețuri bune. Stația de metrou Oriente, da?

Magazine cu suveniruri, magneți, șepci și din acestea turistice găsiți prin Baixa, de exemplu în piața Restauradores.

Au wifi?

Nu. Terasele de pe Av. Liberdade, acele chioșcuri cu mese în față, au wifi gratuit, dar în rest nu prea am mai găsit. Mai sunt hotspot-uri pe bani, gen 3 euro/zi, dar eu am folosit Vodafone Roaming pe Zi și nu m-am mai interesat prea mult de wifi-uri.

Ce mai pot vizita în rest?

Acum vreo 6 ani, la prima mea vizită în Lisabona, am fost la Muzeul Gulbenkian. Vi-l recomand tuturor, are tablouri și alte opere de artă de mare valoare, iar într-o oră îl vedeți pe tot.
Vreți un mall mare? El Corte Ingles de la Sao Sebastiao sau Vasco da Gama de la Oriente, după cum spuneam.
Muzeul Trăsurilor l-am tot auzit lăudat.
Lângă Mânăstirea Ieronimilor am ochit un Muzeu Maritim.
Arena de luptă cu tauri merită văzută, măcar pe afară.
Palatul Ajuda probabil că este frumos, mai ales că există un bilet redus la preț pentru Mânăstirea Ieronimilor, Turnul Belem și Ajuda.

Alte localuri?

În Piața Comerțului este un Museo de Cerveja / Muzeul Berilor, unde au beri inclusiv din Sao Tome, Mauretania șamd.

Un prim șoc: te întreabă unii pe stradă dacă nu vrei hașiș, canabis și chiar cocaină, fără nici o jenă, ba chiar îți arată și plicurile. Îi găsiți de obicei în zona Restauradores/Rossio/Bairo Alto, dacă aveți planuri.

Revin cu alte detalii despre Sintra, Cascais, Estoril, Cabo da Roca și informații detaliate despre mâncare.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Aaaa…. cam neinspirate marcajele din prima harta… :)
    In rest… have fun in concediu!

      (Citează)

  2. prima harta… :)
    mersi pentru efort, planuiam sa ajung acolo prin toamna, o sa bag articolul la bookmarks

      (Citează)

  3. One of your balls is blue !

      (Citează)

  4. Tocmai m-am intors si eu de acolo, am fost la concert Bon Jovi si am mai ramas 3 zile prin Lisabona. Nu mi se pare ca sunt preturi chiar asa mici, cum zici tu. 1 euro pentru o apa la 0,5l mi se pare mult. Sau 1,8 euro pentru o calatorie cu tramvaiul. Sunt preturi de 10 ori mai mari decat la noi. Pe langa faptul ca fara 20 euro nu scapi la un pranz/cina cu fel principal si o bautura.

      (Citează)

  5. Am fost si eu anul acesta in Lisabona, uite cateva impresii:

    – Mi-a plăcut metroul din Lisabona, liniile aveau culori diferite dar si sigle: Pescarus, Floare, Busola, Barcă .. ar trebui implementat si la noi acest tip de marcaj.

    Sunt zone in Lisabona unde nu este metrou asa ca trebuie sa circuli cu autobuzul sau tramvaiul, de exemplu in partea de Vest la Belem.

    Alfama si Bairo Alto – stradute mici, inghesuite, interesant sa vezi hainele puse la uscat, ciorapi, chiloti ..

    Va recomand turul gratuit: http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g189158-d2709297-Reviews-Lisbon_Free_Tours_Chill_out_Tours-Lisbon_Estremadura.html

    – Belem – langa patiserie este un restaurant recomandat de TripAdvisor – aici am mancat o friptura de vita foarte buna.

    Langa Mânăstirea Ieronimilor este Muzeul Maritim, l-am vizitat Duminica cand intrarea era gratuita, muzeul are si o Hala unde sunt expuse barci.

    Daca tot sunteti in cartier si nu mai aveti nimic de vizitat va recomand Muzeul Trăsurilor, e intr-o cladire veche, când am fost aici am prins un concert de muzica clasica.

    Oriente – aici ajungi usor si cu metroul, e frumos cartierul, cladiri noi, majoritatea de birouri.
    Oceanariul m-a impresionat foarte mult, recomand si o plimbare pe faleza.

    Mancarea – pestele traditional este Codul, merita incercat http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau , venind vorba de peste, in Lisabona am mancat un ton foarte bun.

    Cum eram mai multi am inchiriat un apartament de pe https://www.airbnb.com si o dubita de la rupauto.pt .

    Ghid-uri – recomand DK Portugalia, PDF-ul free de la http://lisbon.pessoa.free.fr/Pessoa_Lisbon.htm dar si programul Android: “TripAdvisor – Lisbon City Guide” mai ales pentru comentarii.

    In rest recomand sa cititi articolele de pe softpedia si de pe http://www.viajoa.ro/category/destinatii/europa/portugalia/lisabona

      (Citează)

  6. Completari:
    – Daca ajungi in Lisabona o sa ramai uimit de cladirile decorate cu placa ceramica pictata: http://ro.wikipedia.org/wiki/Azulejo
    – Ghidul DK Portugalia contine tururi pietonale pe cartiere.
    – In Muzee, Oceanograf si Biserici ai voie sa faci poze insa fara flash si culmea nu exista taxa foto – ar trebui sa implementam si la noi acest aspect.

    – In caz ca nu stiati – exista un Tur (pietonal) gratuit pentru Bucuresti – http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g294458-d2056757-Reviews-Guided_Bucharest_Free_Walking_Tours-Bucharest.html

      (Citează)

  7. Frate, marcajele de pe prima harta arata ca o pwoola… bravo ;) Ai fost acolo si ti-a placut :)

      (Citează)

  8. Hai cu Porto, că sâmbătă sunt acolo. ;)

      (Citează)

    • Păi despre Porto nu intenționez să zic nimic. Mergi pe cheiul Ribeira (parcă) și fă croaziera “6 poduri”, durează 50 de minute și este foarte pitorească.

      Apoi treci podul, pe jos, și pe malul celălalt sunt terase/restaurante și case de vinuri. Mergi la o casă de vinuri (Calem, Ferreira etc) pentru un tur și o degustare, dar vinurile pe care le vând acolo sunt mai scumpe decât în magazinele normale. Am mâncat foarte bine acolo la Rabelos, un restaurant mai din capătul străzii.

      Eu am mai fost și într-o plimbare pe Av Brasil și Av Montevideu, zone de pe marginea Atlanticului. Au trotuar pentru pietoni, se vede frumos oceanul si râul cum se varsă în el. În rest, pe străduțe, dar îți ies ochii că e pe dealuri făcut orașul.

        (Citează)

  9. Pff, ce au scumpit si astia transportul in comun. In 2007 exista abonament de 7 zile cu 18 euro (sau ceva de genul), acum m-am uitat pe tarifar si sunt doar chestiile pe care le-ai mentionat tu.

      (Citează)

  10. Mdea, superb să urci dealuri la peste 30 de grade… Stau două zile acolo, dar una o dedic orășelelor din zonă, în special Guimarães, Braga și COImbra. Oricum e foarte bun articolul pentru ultimele zile când ajung în Lisabona.

      (Citează)

  11. bookmark :D nici nu il citesc acuma, my inner pleasure delayer is so happy

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus