►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am primit lista aceasta pe email, am văzut-o și pe Facebook. Frumoasă inițiativa, dar ca de obicei în tot ce circulă pe email, foarte multe lucruri sunt false.
Vedeți acel E330, “cel mai cancerigen”? E330 este codul pentru acidul citric, adică sucul din lămâi, portocale și alte citrice. Are o formulă simplă, C6-H8-O7, este utilizat pentru a acri sau conserva mâncarea și băuturile și chiar și produs în laborator este inofensiv.
Nu m-am obosit să le verific și pe celelalte. E clar că cine a făcut lista a făcut-o la mișto sau cu câteva “greșeli” intenționate pentru a produce ceva panică și amuzament. Dacă vreți ceva mai bun, citiți lista de E-uri pe Wikipedia și gata.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
02/07/2013 la 4:05 PM
Sau și mai bine, uitați-vă după substanțele chimice care nu sunt sub formă de E ( astea sunt cele aprobate ).
Motanul(Citează)
03/07/2013 la 10:18 AM
“Are o formula simpla”. LOL
Asta da argument care inocenteaza orice.
Acidul sulfuric are o formula chiar mult mai simpla, si e tot acru:))
Ricochet(Citează)
03/07/2013 la 10:52 AM
as avea si eu niste contraargumente insa nu ma pot pune cu wikipedia
augustin radu(Citează)
03/07/2013 la 11:20 AM
http://www.food-info.net/ro/qa/qa-fi24.htm de unde se pare ca vine confuzia cu e330. interesant ca nu apare in lista e621
bazil(Citează)
03/07/2013 la 11:28 AM
Care e diferenta de formula intre ala produs in laborator si ala din lamai? :D
bunica(Citează)
03/07/2013 la 12:43 PM
@bunica: unu’ e natural, altu’ nu.
Musculitz(Citează)
03/07/2013 la 12:49 PM
intr-o tara care plange dupa OTV nu e greu sa imprastii panica cu E-urile :)
gabriel lup(Citează)
03/07/2013 la 3:31 PM
cand esti racit e recomandat acidul citric pentru ca este sucul din lamaie, si sunt prosti aia care mai cumpara lamaile adevarate cand pot lua un bidon de acid citric si sa si-l toarne pe gat, de fapt E urile sunt foarte sanatoase, este doar o conspiratie cum ca nu ar fi asa, autorul articolului este foarte inteligent, probabil si foarte sanatos, nu mai foloseste zaharul foloseste indulcitori, aspartamul este muuult mai sanatos decat zaharul , si tot asa …
cipri.(Citează)
04/07/2013 la 12:54 AM
Cine-ti garanteaza ca multe-multe-multe lamai-portocale-alte citrice nu iti produc cancer? :)
alunelu(Citează)
04/07/2013 la 9:56 AM
sigur nu confunzi vitamina c (acid scorbic, e300) care e un produs natural sa zicem si e330 (acid citric, sarea de lamaie) care e un produs de sinteza ?
ma rog, exista si se poate obtine si natural, in caz in care banuiesc ca e ok de consumat, dar in industria alimentara (sucuri de exemplu) sarea de lamaie este un produs de sinteza. (cel putin asa tin minte).
m-am mai uitat pe net asa rapid : http://www.traditionaloven.com/articles/122/dangerous-food-additives-to-avoid
marian(Citează)
04/07/2013 la 8:16 PM
Cererea mare din anumite substante nu poate fi acoperita din surse naturale si/sau este mult mai costisitoare, de aceea se folosesc cele obtinute industrial. Procedeele artificiale nu garanteaza obtinearea de produse 100% pure, ci pe langa substanta dorita sunt prezente si altele, care chiar si in cantitati mici pot fi foarte daunatoare. Asta in prima etapa, pentru ca daca ne adancim si mai mult in chimie, in izomerie aflam ca sunt subtante care au acelasi numar de atomi (aceasi formula chimica chiar) dar care au structura spatiala diferita (enantiomeri, etc). Acestia pot avea proprietati individuale si diferite intre ei. Proceedele de sintetizare nu sunt capabile (sau intr-o anumita masura) sa genereze doar un tip de izomer (ala bun, natural) si de aici problemele. Noi zicem ca introducem aceeasi substanta in organism, in schimb “scannerul” organismului stie ca nu e ceea ce ar trebui. Substantele primesc denumiri comerciale sub forma de asa zisele E-uri, asta nu inseamna ca toate E-urile sunt rele. Si chiar din cauza ca e la moda sa eviti E-uri producatorii au inceput sa treaca pe etichete denumirile populare, gen glutamat, acid citric, etc. pentru ca 90% din cumparatori nu stiu ce sunt acele substante.
Sv(Citează)