un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce se poate mânca bun în Lisabona

30 Jul 2013  ·

TURISM  ·

5 comentarii

V-am zis ce-i de văzut în Lisabona și în Cascais și Sintra, dar ce se poate mânca bun pe acolo? Tocmai asta uitasem să detaliez?

Caracatiță!

O scriu mare și cu bold. E musai ca în Portugalia să mâncați caracatiță, chiar dacă nu vă place. Poate ca ați mâncat pe la noi sau în Grecia și vi s-a părut cam tare, chewy cum s-ar zice, genul de carne la care trebuie să mesteci mult.

Cea făcută de portughezi nu este așa! Ei o macerează și o gătesc într-un fel anume, astfel încât la final carnea este moale de tot, de zici că se topește în gură. Oficial se numește “octopus lagareiro” în meniuri, iar dacă nu se precizează clar, întrebați dacă este făcută în stil “lagareiro”, ceea ce înseamnă că este întâi prăjită pe grătar și apoi pusă la cuptor într-o baie de ulei de măsline, probabil secretul care o face atât de bună.

Spre deosebire de restaurantele de la noi, portughezii dau cam jumătate de caracatiță la o porție, încât mănânci foarte bine, iar ca garnitură de obicei ai incluși cartofi copți sau broccoli. Este adusă în ulei, așa că poate ar trebui să cereți și lămâie sau o băutură ușoară.



Costă între 12 și 15 euro pe la restaurantele din zonele turistice.

Alte chestii mâncate pe acolo

Cataplana – e un fel de tocană sau ghiveci de-al nostru cu ceva carne. În imaginea de mai jos este cu creveți. Vine servită, de obicei, într-un bol mare de metal, care o ține caldă. Bună, dar nu senzațională.
cataplana

Bacalhau – este termenul lor pentru pește cod, uscat și sărat. Mie nu-mi place peștele așa că n-am mâncat, dar portughezii sunt morți după bacalhau. Înclusiv în hipermarket-uri aveau coadă separată pentru cod.

Acorda – feriți-vă de așa ceva. Este ca o pastă vâscoasă, asemănătoare ca textură și consistență cu vinetele bătute, dar nasoală rău la gust. Evident, poate că vouă vă va plăcea, că până la urmă și la portughezi e delicatesă pentru unii, dar mie mi s-a părut grea și cam scârboasă.

Se face din pâine mărunțită, usturoi, coriandru, ulei de măsline și ouă, toate amestecate într-un terci verde. În ea se pune ceva carne, în imaginea de mai jos o vedeți cu creveți.
creveti_pasta

Fripturi – am mâncat de vreo două ori fripturi de vită cu sos de piper sau altceva și au fost bune. Le gătesc bine, chiar dacă nu-i vită cu pretenții.
friptura_1

Starters/aperitive/antreuri – mai bine stați deoparte. Am luat de câteva ori și n-au fost cine știe ce. Porțiile sunt mici, de poftă, dar costă la fel de mult ca un fel principal.

Caracoles – sunt niște mici melci probabil fierți, tocmai buni de mâncat cu bere. Sunt atât de mici încăt nu ți se dă o furculiță cu care să-i extragi din cochilia lor, ci o scobitoare. (foto via nashu)
caracoles

Patiserie și Pastel de nata – toată patiseria portugheză este bună, mâncați fără nici o teamă. Pastel de nata, în special, este ceva ce arată ca o tartă, dar umplută cu o cremă dulce ca de cremșnit. Cel mai celebru loc este Pasteis de Belem, lânga Mânăstirea Ieronimilor. Am mâncat și de acolo, bune, dar nu mai speciale ca în alte locuri. Încercați și alte produse de patiserie, aproape toate sunt un pic dulce, făcute cu lapte sau brânză de capră.
pastel_de_nata

Fructe de mare – găsiți cam în orice restaurant creveți și caracatiță și pește. Dacă vreți însă niște midii în sos de vin sau altceva de genul acesta, va fi mai dificil. Eu am mâncat un mare platou “cu de toate” la restaurantul Orizon din zona Oriente, pe malul apei, cu 51 de euro. A avut homar și crab, niște midii, creveți și langustine, dar tot n-a fost așa mare și complex precum un platou similar mâncat în Barcelona
fructe_mare_1fructe_mare_2

Iar o oală mare de midii în sos roșu sau alb n-am găsit.

Burger de vită și sandviș cu carne de porc negru – asta undeva în Piața Comerțului, seara, la o sticlă de vin Mateus. Bune.
burgersandvis

UNDE?

Cum vă spuneam, multe restaurante găsiți în zona Bairro Alto, un fel de Centru Istoric de-al lor. Căutați pe hartă strada Diario de Noticias și străduțele paralele ei. Pe aici puteți asculta și muzică fado cântată live, o experiență plăcută. Seara vă recomand sa veți la voi și o cămașă sau ceva care să vă protejeze de răcoare.

Atenție că pe aici au obiceiul să adauge pe nota de plată o taxă de masă, uneori de 10 euro/masă, iar micile aperitive pe care le găsiți la masă sunt contra-cost, dacă le mâncați.

Găsiți restaurante cu priveliște frumoasă și în zona Oriente. Am zis ce și cum aici.

Din păcate, n-am reținut nici un nume de restaurant din Bairro Alto, dar toate au meniul scos afară ca să-l consultați. Dați o tură și alegeți unde vă place mai mult. În Cascais am reținut Bijou de Cascais, central în piața Camoes.

BĂUTURĂ

Cele mai populare beri sunt Super Bock și Sagres. Prima este mai bună și să încercați și varianta arămie, foarte gustoasă.
Portughezii au obiceiul să o servească la half-pint (0,2 litri) și pint (0,4 litri) și uneori găsiți și la o halbă mai serioasă. Cam 2,5-5 euro funcție de zonă și tip.

Vinul este bun. Atenție că vinul de Porto este foarte dulce și vă recomand să luați numai un pahar, ca aperitiv sau poate la desert. În rest, beți vin verde sau vinul casei, o sticlă costă cam 9-13 euro. Mateus și Gattao sunt bune, dacă vreți ceva ieftin.

Baruri găsiți tot prin Bairro Alto, deși mai puține ca restaurantele. Nu mi-a plăcut vreunul, cam mici și cu scaune incomode, iar preferatele portughezilor par a fi cocktail-urile Mojito și Caipirinha, inclusiv la 0,6 litri, că poate vrei un bidon.

Terase frumoase sunt și jos în Piața Comerțului, chiar la apă. Este acolo Muzeul berii, unde au bere inclusiv din Angola sau Sao Tome, plus alte terase cu băutură și mâncare, deși la prețuri mai mari ca-n Bairro Alto.

Apa și sucul sunt, de asemenea, la sticle foarte mici.

DULCIURI

Am mâncat doar patiserie și înghețată Ben & Jerry’s, care la ei se vinde prin chioșcurile Algida.

asus s5507

    5 comentarii

  1. Mai am 4 zile pana plec. Mai ai planificat vreun articol pe tema asta ?
    Poate unul cu Porto nu ar strica :)
    Apropo, nu ai precizat nimic de Sesimbra si Setubal. Ai ajuns si pe acolo ?

      (Citează)

    • N-am ajuns, iar de Porto nu zic nimic. Ce te-ar interesa?

      Mai am planificat un articol despre chestii cool văzute pe acolo, dar nimic ce te-ar putea ajuta.

        (Citează)

  2. @Adrian in Porto nu rata o portie de Francesinha care merge nemaipomenit cu un Super Bock si porneste de la 5eur si poate ajunge pana la vreo 15, depinde de cat de fancy e restaurantul, dar neaparat sa incerci. Vacanta faina!

      (Citează)

  3. Mersi Ioana, am retinut.
    Radu, pe langa vizita si degustare la casele de vinuri, plimbare pe Douro, plimbare pe marginea raului si prin oras, cu obiective pe care le gasesti oriunde pe net, mai ai vreo recomandare ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus