►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Piața tabletelor scumpe este în cădere liberă în România. Pare o afirmație dură și chiar falsă, dacă vă gândiți că toată lumea vrea un iPad, dar este o diferență mare între ce-și dorește lumea și ce cumpără de fapt. Asta apropo de tabletele “românești” și veșnica întrebare “cine o cumpăra așa ceva”.
De exemplu, din analizele pe care le-am văzut eu pe furiș rezultă că în 2013 procentul de vânzări de tablete de 7 inci din totalul unităților comercializate în România a crescut încet, dar constant, astfel încât în acest moment peste 60% din tabletele vândute au între 7 și 8 inci. Cele de 9-10 inci au împreună aproape 30% din vânzări.
Corelez asta cu un alte date văzute, care vorbesc despre prețul mediu al unei tablete. Pentru 7 inci, prețul mediu de vânzare a scăzut de-a lungul anului 2013 de la 600 spre 500 de lei. Este o valoare foarte mică și știți cu toții cam pe la ce branduri o putem găsi.
Adevărul simplu este că nu mai există o piață pentru tabletele scumpe. Lumea nu le mai vrea. Sigur, se vor vinde în continuare câteva iPad-uri și câte un Samsung de mega-top, dar mă uimește prăbușirea rapidă a întregului segment. În anii trecuți am asistat la mai multe lansări de tablete scumpe și bine dotate, revoluționare pe domeniul lor, iar în 2013 piața aparține totuși celor ieftine.
De exemplu în decurs de un an prețul mediu al tabletelor de 10 inci vândute s-a dus de la aproape 2500 de lei la 1100 lei. Este o scădere imensă. Nu s-au ieftinit tabletele, că doar există în continuare modele scumpe, nou-lansate, ci au început să fie preferate cele ieftine sau cele mai vechi.
Datele exacte nu vreau să le discut, dar putem ajunge la aceeași concluzie și urmărind topul celor mai vândute tablete pe magazinele online mari. Am făcut în colajele de mai jos Top 40 cele mai vândute tablete pe eMAG și PC Garage.
În primele 20 de poziții la eMAG se află o singură tabletă care costă peste 2000 de lei, pe locul 19. Nu este nici una în intervalul 1500-2000 de lei.
Patru tablete costă între 1000 și 1500 de lei. Doar patru! Asta înseamnă că 15 dintre cele mai vândute 20 de tablete la eMAG costă sub 1000 de lei. 11 dintre ele costă sub 600 de lei.
La PC Garage situația este foarte asemănătoare. Trei tablete din top 20 costă peste 2000 de lei, trei între 1500 și 2000 de lei, două între 1000 și 1500 de lei. Din top 40, 24 de modele costă sub 1000 de lei, indiferent de diagonala lor.
Prima concluzie: tabletele ieftine sunt binevenite pe piață! Lumea le cumpără! Asta înseamnă că strategia diverselor branduri românești de a aduce pe piață tablete chinezești ieftine funcționează foarte bine, după cum vă spuneam mai sus corelând ponderea de vânzări cu prețul mediu pe unitate.
Serioux (un brand Asesoft), Allview, Evolio, E-Boda sunt pe cai mari. Au o creștere mare față de anul trecut, iar preferințele publicului se îndreaptă tot mai mult spre dimensiunea și spre nivelul de preț pe care-l aduc ele pe piață.
A doua concluzie: numelor mari din domeniu le va fi tot mai greu. Samsung, Asus, Apple au probleme. Trebuie să se adapteze rapid și să vină pe piață cu modele ieftine, altfel cota lor va scădea tot mai mult. Samsung a scăzut prețul modelului P3110 până la 748 lei (PC Garage), iar Asus are Memopad 7 inci care costa vreo 900 de lei la lansare și l-au dus acum spre 558 de lei, un preț mai apropiat de valoarea sa.
Apple… treaba lor. Nu vor avea niciodată strategia de a ataca piața low-cost, dar sunt curios la ce preț va ajunge iPad Mini după lansarea generației doi, cândva spre finalul anului. Probabil undeva la 1000 de lei.
Lenovo aveau un model super-ieftin de acum multe luni, dar nu știu cote de piață și nu știu cât de bine a mers.
A treia concluzie: de ce? De ce a apărut această masivă orientare spre tablete ieftine? Tabletele se vând bine în continuare, s-au vândut de 4 ori mai bine decât în perioada identică a anului anterior, doar că s-au vândut preponderent cele ieftine.
Oare au început oamenii să-și dea seama că nu poți face multe cu o tabletă? Că are utilitatea ei, dar nu oferă un spor de productivitate care să-i justifice un preț de peste 2000 de lei, așa că valoarea percepută a unui astfel de dispozitiv a scăzut mult?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
22/07/2013 la 8:04 AM
shameless selfpromotion
vali(Citează)
22/07/2013 la 8:58 AM
Cred că lucrurile au ajuns să se specializele: muncă=laptop/PC, distracție=tabletă/consolă. Cum lumea nu prea are bani să dea pe distracție, preferă modelul vechi la ofertă, de aceea la noi se lansează modele noi de două ori pe an (sau mai devreme, zicea Vali).[Dacă ai face o analiză pe console, aș zice că Wii, cu un preț de vânzare de 500 de lei (și la un moment dat, la ofertă la Romtelecom), e numărul unu la vânzări.] Faptul că au succes tabletele mici (7-8″) cred că mai arată și un target principal: copiii. Ceea ce se coroborează și cu ce spunea Vali, că la noi nu se vând aplicații.
Cristian Banu(Citează)
22/07/2013 la 9:01 AM
Nu stiu ce gasesc unii la asemenea tablete ieftine ca eu am fost dezamagit de majoritatea producatorilor autohtoni: incepand cu Evolio, Allview si terminand cu E-Boda unde varful de gama quad-core imi spunea ca nu poate instala o amarata de aplicatie din lipsa de spatiu desi tableta abia era scoasa din cutie…
Si din logica expusa in articolul de fata lipseste ceva: rata de retururi la tablete ieftine dar mai ales procentul celor nemultumiti care nu fac nimic pe principiul “la cat de putini bani am dat pe ea mai bine las-o balta”… ca sa nu mai zic ca atunci cand ai o problema esti purtat de la Ana la Caiafa si dupa cateva luni ajungi la trista concluzie ca… se rezolva dar nu se poate…
Postolachi Dumitru(Citează)
22/07/2013 la 9:04 AM
Asa cum a zis si zoso, tableta ieftina o cumperi ca sa zici ca ai tableta. Si tableta nu e numai pentru productivitate, e si pentru divertisment. Una e sa folosesti un quad-core si un IPS de calitate, alta e sa stai pe o mizerie (si cate sunt!) pe care dai banii degeaba, pentru ca e mai mult enervanta decat utila.
Florin Andrei(Citează)
22/07/2013 la 9:48 AM
Fiind in domeniu, am observat si eu acest trend. Tablete ieftine, nu prea conteaza marca, la multi primeaza doar pretul. Tabletele se cumpara in 80% din cazuri pentru copii. Oricum durata de viata a unei jucarii la 200-300 de lei este de maxim 1 an de zile. Asta, daca ai noroc.
cotos(Citează)
22/07/2013 la 9:51 AM
Pentru un buget de aproximativ 1000 de lei, tu ce tableta ai recomanda?
Sa astept ieftinirea iPad mini sau sa ma orientez spre ceva de la Samsung?
Afiliatu(Citează)
22/07/2013 la 12:42 PM
@Afiliatu: iPad Mini este posibil să nu ajungă niciodată sub 1000 de lei.
Alegerea ta depinde de alte lucruri: ai iPhone, iți place ecosistemul Apple șamd – iei Mini, indiferent de preț.
Îți place Android (sau n-ai o pasiune deosebită pentru Apple): iei Asus Nexus 7, dacă nu vrei 3G, sau Asus Fonepad, dacă vrei 3G. Ambele costă 1000 de lei, cam așa.
https://www.nwradu.ro/2013/05/review-asus-fonepad-tableta-ieftina-buna-integrat/
https://www.nwradu.ro/2012/10/review-google-asus-nexus-tableta-excelenta/
nwradu(Citează)
22/07/2013 la 10:02 AM
@Afiliatu, dacă nu pui prea mare preț pe procesor, dar îți dai seama că ai nevoie de 3G (în caz că o iei cu tine la plimbare), ia în considerare și Fonepad Asus ME371MG-1I024A.
Florin Andrei(Citează)
22/07/2013 la 10:26 AM
Tabletele ieftine se vand pentru ca oamenii-s prosti si vor musai o tableta, ca au auzit ei ca iPad-urile-s misto. Dar cum majoritatea romanilor n-au bani de un iPad sau ceva cu Android de calitate, cumpara o chinezarie ieftina, proasta si buna de aruncat la gunoi.
Si mai sunt si parintii de 35-40 de ani care nu prea stiu ce-i iPad/Asus/Samsung, dar le urla plodul ca vrea tableta. Pentru ei Serioux sau iPad e acelasi lucru, doar pretul difera.
Tabletele ieftine ar trebui sa putrezeasca pe rafturile magazinelor. Sunt proaste, au autonomie scazuta, ecran prost, procesor prost si memorie insuficienta si inceata. Si, sa fim seriosi, intre 600 si 900 de lei nu-i diferenta atat de mare incat sa zici ca mai bine dai 600 de lei pe o tableta ieftina decat 900 pe Nexus 7. Iar cine n-are 900 de lei pentru o tableta mai bine nu-si cumpara. Dar, cum am scris mai sus, romanul _TREBUIE_ sa-si ia tableta, ca asta-i trendul.
Dan(Citează)
22/07/2013 la 12:43 PM
@Dan: ba da, e diferența mare. Dacă ai doar 600, asta e. Cât de mulți bani poți pune peste această sumă, ce valoare are o tabletă pentru fiecare dintre noi, acestea sunt lucruri subiective. Pentru unii nu valorează mai mult de 600 și nu sunt dispuși să dea mai mult.
nwradu(Citează)
22/07/2013 la 10:50 AM
Consumatorul roman a inteles ca pentru nevoile lui, pentru obiceiurile lui de consum, e mai potrivita o tableta ieftina si slaba decat una scumpa si performnata. In definitiv n-ai nevoie de un iPad pentru un browser, un serial si un Angry Birds. Sa fim seriosi, cam pentru asta e utila o tableta, o jucarie, n-ai pentru ce s-o folosesti in rest.
ipo(Citează)
22/07/2013 la 11:26 AM
Stai, că imediat apare la noi Toshiba Excite Pure; 10 inch la 13 milioane.
Ciprian(Citează)
22/07/2013 la 1:11 PM
@dan, pe principiul asta, ar trebui sa aiba masina numai cine isi permite Mercedes, BMW & Co, iar Logan-urile ar trebui sa putrezeasca in curte la Renault.
rumbu(Citează)
22/07/2013 la 2:08 PM
@Dan: exagerezi; cred că în continuare, pt aproape toți utilizatorii, utilitatea unui laptop/PC e infinit mai mare decît a unei tablete, cît de mult poți face pe o tabletă ? cîți se uită cu adevarat la film pe ecranul minuscul al tabletei și nu pe cel mai mare al PC-ului sau direct pe TV ? A juca Angry Birds, a căuta ceva rapid pe net, sînt chestii pe care le faci pe cam orice tabletă. Dacă ai cel mai tare și scump IPad, tot nu o să faci cine știe ce activități majore pe el, în detrimentul laptopului/PC-ului; cît de repede scrii la tastatura tabletei față de a laptopului?
Deci tableta rămîne un adaus, un soi de moft, de backup pt. unele situații…
alias(Citează)
22/07/2013 la 4:15 PM
Spui ca tabletele nu s-au ieftinit, dar nu e adevarat. Producatorii au multe modele si cele mid-end erau high-end anul trecut. Deci practic cumperi acum o tableta ieftina, care anul trecut era printre cele mai scumpe. Teoretic cumperi o tableta ieftina, practic intre ea si cea high-end sunt diferente doar pe hartie, la procesor, RAM. Iar daca inainte dadeai 700-1000 de lei in plus pentru varianta de 32GB, acum e standard la majoritatea tabletelor, iar cele cu 16GB nu mai sunt high-end.
Si fac comparatia asta pentru ca nevoia de stocare si procesare nu a crescut foarte mult in perioada asta.
Alex Dumitru(Citează)
22/07/2013 la 4:24 PM
Părerea mea e că piața de tablete s-a intersectat pe undeva cu cea de smartphone-uri; tabletele sunt aproape inutile dacă ai un smartphone cât de cât.
Am și eu o tabletă, dar mă ating din an în Paște de ea, fiindcă dacă sunt la birou am laptop, dacă sunt pe stradă am telefon mobil. Dacă sunt acasă, iarăși prefer să folosesc laptopul..
Un concept mișto e Padfone-ul de la ASUS, însă nu e cu Windows. :)
Alexandru(Citează)
22/07/2013 la 4:44 PM
@alias
Mai, pe chinezisme dinastea ieftine nu poti sa faci nimic ok. Browserul se blocheaza, jocurile mai mult nu merg, chiar daca vorbim de jocuri mici si simple. Ecranul inregistreaza touch-ul aiurea sau ia o comanda la cateva secunde, etc.
@rumbu
Comparatia ta nu e buna. Cu un Logan te poti duce din punctul A in punctul B fara sa crape masina dupa fiecare 10 km parcursi. N-as avea nimic impotriva tabletelor ieftine, daca ar functiona. Dar nu prea functioneaza.
@nwradu
600 de lei cheltuiti pe o chinezarie sunt 600 de lei aruncati in vant. Mai bine raman in buzunarul clientului. Nu inteleg de ce s-ar cheltui niste bani (indiferent de suma) pentru un lucru ce nu functioneaza asa cum ar trebui sa functioneze. Am avut ocazia sa ma joc ceva mai mult timp cu tableta unui verisor (de 10 ani) – o chinezarie ieftina pe care nici browserul nu functiona ok si se tot bloca. La 2 zile dupa ce a primit-o nu se mai incarca – mufa de alimentare se dezlipise, banuiesc ca din cauza ca era in apropierea procesorului ce se incalzea foarte tare chiar si daca nu rula vreun joc. Daca incercai un joc ca Angry Birds, pe langa faptul ca nu mergea prea bine, se incalzea atat de tare incat nu putea fi tinuta in mana. Touch-ul era inregistrat aiurea, tarziu si pana si in meniu avea “lag”. Bateria tinea cam 2 ore. Hai, poate 3. Si era si grea – undeva pe la 900 de grame. Asta nu inteleg eu, de ce ar cheltui cineva niste bani (oricati) pentru asa ceva?
Am mai pus mana si pe o tableta E-Boda. Pe langa aproximativ aceleasi probleme, la o saptamana dupa ce a fost cumparata, portul microUSB nu mai functiona.
Dan(Citează)
23/07/2013 la 9:39 PM
@Dan: dacă merg aşa prost şi se strică aşa repede precum spui, atunci ai dreptate. Dar citeam pe ici, pe colo posturi ale unor oameni care au zis că merge OK. Adică e un fel de Logan, cum spuneai tu.
Mă rog. Pînă nu probez, nu ştiu sigur. Dar, nu prea am chef dă dau 600 lei doar ca să probez ceva ce nu îmi trebuie :-). Am Laptop şi smartphone şi, cum zicea Alexandru, mi-ajung…
alias(Citează)
23/07/2013 la 10:22 PM
Eu cred ca oamenii se vor convinge pe pielea (si banii) lor care-i treaba cu tabletele ieftine. Si dupa 6-12-24 de luni multi vor incerca sa ia una care chiar merge. Intai e ideea de tableta, trendul. Dupa-aia itzi dai seama ca tableta nu inseamna o singura chestie decat cu numele.
Eu am un iPad mini si e ok, sunt foarte multumit. L-am carat prin multe locuri, inclusiv vacante, si nu mi-a lipsit laptopul. Are limitarile lui, dar ce ar trebuie sa faca, face excelent.
gigi22(Citează)
28/07/2013 la 12:10 PM
Iti spun eu de ce a inceput sa functioneze treaba cu tabletele ieftine . Pentru ca ii poti cumpara copilului pentru a se delecta 1h pe zi (parerea mea este ca nu e bine nici exagerat) si in cazul in care o sparge , mai poti arunca 3 – 4 – 5oo ron pe inca una . In cazul in care ai da 3ooo ron si o crapa iti vine sa te arunci de la etaj . Asa ca mai putin stres , si mai mult interes . Pentru mine tableta ideala este de 8″ cu aspect 4:3 (mi se pare foarte usor de tinut) , dar accept si de 10″ conditia este sa aiba 3G. Daca nu are , atunci nu se poate delimita de serioux S700 sau S800 . Da bine o sa spuna lumea ca are giga de ram , si panou IPS . Le veti testa si apoi vedem daca mai e chiar asa pregnanta diferenta incat sa dai 4x suma respectiva pe acelasi produs !
btw – cum sa functioneze piata tabletelor scumpe cand Sony Center AFI (niste idioti dupa parerea mea) , eu ca si client generalist (si pasionat SONY) am vrut sa testez Xperia Z Tablet pentru achizitie , iar dupa ce am fost sunat ca le-au venit tabletele in stoc si eram in trecere (o luna mai tarziu) mare mi-a fost mirarea ca nu aveau tablete expuse la raft pentru testare . Mi-au zis ca au doar in spate , daca vreau sa achizitionez :D HAHA … tampitii – le-am zis ca ma duc la Domo peste drum unde era la test expusa si de-al naibii voi comanda de acolo ca e acelasi pret ! Nu am cumparat ca mi s-a parut prea scumpa la 2899 (editia cu 3g/4g ceva acolo de date) . La banii aia am luat un Asus ME400CL si mai iau si o tableta cu Android si s-ar putea sa-mi mai ramana ceva bani
Liviu(Citează)
29/08/2013 la 7:04 AM
Stai cu ochii pe Carrefour, se pregateste ceva pe 7″ si un pret distrugator ;)
Daca n-o fi aparut deja…
Gaelex(Citează)
29/08/2013 la 7:11 AM
http://www.carrefour.ro/media/cataloage/catalog-special-back-to-school-548.pdf
Ultima pagina.
Gaelex(Citează)
05/09/2013 la 10:35 PM
Total de acord cu cele scrise in articol. Tabletele au prins la publicul din toata lumea si nu vad de ce Romania ar face exceptie. Diferenta este ca in cazul nostru puterea de cumparare este foarte mica, drept urmare clientul se orienteaza catre modele ieftine, respectiv producatori locali si dimensiuni mici – 7-8 inch.
Cristian(Citează)