►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Știrile despre inundațiile din orașe vorbesc doar despre străzi blocate, trafic îngreunat și mașini distruse de apă în parcarea dintre blocuri, transformată peste noapte în baltă. Nimeni nu arată legătura mai mare care există în acest ecosistem urban.
Nimeni nu vorbește despre cum șanțurile de scurgere și canalele trebuie curățate periodic pentru a fi menținute în stare bună. Despre cum un gunoi aruncat azi pe stradă, o pungă de plastic lăsată în vânt, blochează o gură de scurgere într-un canal. Pe moment nu contează asta. Probabil că nu contează în 364 de zile din an; e suficient însă o dată să plouă zdravăn și un gunoi aici, un șanț plin de noroi acolo și gata, s-a inundat o parcare, a intrat apa într-o casă, s-a stricat un motor.
La mine la bloc toți parcau pe un spațiu verde până ce a dispărut verdeața, a rămas doar pământ și la orice ploaie se transforma în noroi. Nervi mari, “uite cum trăim ca în cocină!”. Dar la început, cât a fost totul bine, nu s-a gândit nimeni că mai trebuie să și întreții, nu doar să consumi și să erodezi ce există deja.
O comunitate în mediul urban este mai strâns legată decât credem noi, deși poate că nu știm nici măcar cum se numesc vecinii de palier. Contează și ce face primarul, contează și vecinul care aruncă molozul, contează și copiii care rup coșul de gunoi și apoi se fac gunoaie prin stradă, contează și asfaltarea făcută la mișto, dar nereclamată de nimeni pentru că nimeni nu simte că asta-i treaba lui. Câtă vreme trăim la comun, în stilul nostru de blocuri și cartiere, bunăstarea locului nu-i treaba cuiva anume, ci câte un pic a fiecăruia.
foto via Metropotam
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
03/07/2013 la 5:57 PM
unul dintre cel mai bune texte scrise in ultima vreme.
aveam un prieten care zicea ca dupa 50 de ani de trait “la comun” in mod fortat am devenit o natie cu 20 de milioane de individualisti. e ciudat cum asta nu s-a intamplat si la restul natilor care au “beneficiat” de comunism.
nimic mai adevarat: scara blocului nu a mea, nici strada, nici parcul sau trotuarul. fiecare isi baga ce are mai drag, ca “se ocupa statul, de aia platesc impozite”.
stefan(Citează)
03/07/2013 la 9:48 PM
corect. cel mai tare discurs pe tema asta l-a ţinut Kennedy, a zis ceva de genul “nu vă întrebaţi ce poate face ţara pt. voi, întrebaţi-vă ce puteţi face voi pt ţară”. Răspunsul în Ro ar fi: nimic, mînca-ţi-aş :-)
alias(Citează)
03/07/2013 la 10:23 PM
da ce, e orasu` lu tata? :)
ia intreaba tu in stg si`n dreapta si o sa vezi cati arunca pe jos plini de marinimie- ca ei nu fac mizerie, ei se gandesc la binele obstesc. daca n-ar fi gunoaie pe strazi, trotuare etc, saracii gunoieri si-ar pierde painea. e un punct de vedere. prost si imbacsit, dar e impartasit de 4 din 5 romani. io personal am exemplu- undeva la tara unde se face gratar pe malu` baltii, primaria unde se afla respectiva balta si respectivul camp percepe o taxa de 5 lei/masina si primesti o chitanta pe care scrie negru pe alb- pastram curatenia. multumim, va mai asteptam!
sa zic cati din anturajul lu` peste au considerat normal sa lase gunoaiele si restul mizeriilor pe loc, desi erau pubele? adica am platit, bahh, sa stranga dupa noi, ce banu` meu?
PS. da, stiu, prietenii ti`i alegi. ghinion de nesansa, nah!
Some(Citează)
04/07/2013 la 1:56 PM
Marea problema a Bucurestiului e ca cetatenii s-au invatat cu maidanezi, mizerie, gropi, poluare fonica .. incat nimeni nu face reclamatii si se asteapta ca primaria sa le rezolve problemele insa intr-un oras asa mare e greu ca Primaria sa fie constienta de toate gropile din oras, de masina parasita de pe nu stiu ce straduta, de un semafor defect …
Eu in ultimul an am ramas suprins de reactia autoritatilor, am reclamat cateva probleme cu iluminatul public pe site-ul http://www.luxten.com/reclamatii si in 2 saptamani, surpriza, au fost montate becuri noi, am reclamat un semafor defect la Administrația Străzilor (pe aspmb.ro) si intr-o luna problema a fost remediata, recent am reclamat la ADP cateva masini care par parasite si chiar am primit raspuns ca luna viitoare vor fi ridicate, deci se poate.
Am facut o lista cu adresele unde se pot face reclamatii:
http://turistinbucurestiro.blogspot.ro/2013/06/reclamatii-bucuresti.html
tiby(Citează)
04/07/2013 la 2:09 PM
@tiby: nu, problema este că lumea s-a învățat să nu facă reclamație indiferent de situație și ce se întâmplă. E prea complicat, nu se rezolvă etc.
nwradu(Citează)