►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Mă gândeam zilele trecute, asistând la o lansare de UPS-uri marca Eaton, oare câți oameni văd în UPS-uri ceva ce le-ar putea oferi câteva minute de alimentare în cazul căderii alimentării generale în loc să vadă în ele o unealtă ce-ți salvează munca.
Altfel spus, câți văd funcția fără a-și închipui beneficiul ei pentru tine. Cele câteva minute nu sunt atât de importante ca număr, de asta am senzația ca nici nu se mai insistă pe acest aspect. Contează doar că-ți oferă posibilitatea de a închide în siguranța fișierele la care lucrezi pe calculator sau de a finaliza ceva important.
Vi s-a corupt vreodată un fișier Word la care ați lucrat ceva vreme? Dacă e chiar lucrarea de diplomă? Până la urmă orice ar fi, dacă trebuie să-l refaci deja te-ai supărat. Sau închipuiți-vă că pică totul cu câteva minute înainte de finalul unui rendering la care stai de două ore sau înainte sa termine cutter-plotter-ul tăierea autocolantului.
Mai ales vara sunt multe riscuri, acum când aerul condiționat suprasolicită rețeaua electrică. Dacă ai un calculator scump sau faci vreo muncă importantă, poate o mică investiție într-un UPS ce te ferește de supratensiuni și de căderi de rețea n-ar trebui ignorată.
Bun. De Eaton am auzit prima oară acum mulți ani, când un mare producător de echipamente de scanare cu Raze X voia neapărat unități Eaton din seria Powerware ca protecție. Niște chestii mari cât serverele și grele pe măsură. Zilele trecute am văzut însă doar UPS-uri normale, chiar mici ca dimensiuni, aș spune, pentru protejat echipamente IT și eventual birotică precum telefoanele.
Eaton 5S: UPS din clasa medie de dotări, topologie line-interactive, stabilizează tensiunea la fluctuații între 175-275 VAC, control prin USB, se pot schimba bateriile, mai multe variante cu putere între 550 și 1500 VA, ieșiri de computer (ștecher din acela cu 3 pini).
Eaton Ellipse Pro: după cum vă puteți prinde după numele propriu, este un model dintr-o clasă superioară. Printre funcții, stabilizare de tensiune, ecran LCD ce indică autonomia și tensiunile, software de control, prize EcoControl ce pot dezactiva anumite periferice, protecție pentru Ethernet și linii telefonice, putere între 650 și 1600 VA.
Trebuie să apară în magazine zilele acestea, când vom vedea și prețurile. Eaton este un nume mare în domeniu, nu mă aștept să fie la același nivel de preț cu toate chinezăriile.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
21/07/2013 la 11:09 AM
Interesant articol si foarte plin de marketing, dar ce ai spune de o solutie online de storage si word processing, gen Google Docs sau Microsoft Office Online. Oare ce se intampla atunci cand pica curentul, iti mai corupe vre-un fisier? Personal utilitatea o vad doar in randul serverelor si solutiilor mici de servere, unde costul unui grup generator este prea mare. Iar pentru home use, doar pentru a proteja hardware-ul, dar nu pentru fisiere si stuff. Din cauza asta exista backup-ul.
Constantin Zaharia(Citează)
21/07/2013 la 12:51 PM
Păi în principiu aș spune că nici o soluție online de Office nu se apropie de funcționalitățile programului oficial, dacă vrei să faci ceva mai complicat acolo. Și la texte lungi, de obicei vrei.
Dar nu trebuie să fie Word. Mie mi-a stricat o cădere de curent un proiect de editare video. Ia-o de la început cu vizualizat 30 de secvențe pentru a le tăia la secundă și îmbina, aranjează titlurile și toate celelalte.
Dar asta e cazul meu, mie pentru asta și pentru cutter-plotter mi-ar plăcea un UPS.
nwradu(Citează)
21/07/2013 la 1:55 PM
Sau lucrezi pe laptop care poate oferi suficienta putere de calculpentru 90% din cei care lucreaza “cu calculatorul”
Boris(Citează)
21/07/2013 la 7:47 PM
@Boris: corect, este una din problemele pe care le văd eu în piața UPS-urilor. Multe laptop-uri, care au baterie internă, și surse ceva mai bune. N-am mai auzit de mult ca cineva să se plângă că i s-au ars niște aparate de la o supratensiune. Dar vor fi mereu “aplicații critice” în care să vrei și UPS.
nwradu(Citează)
21/07/2013 la 2:18 PM
Din cate stiu mai toate programele care se respecta salveaza in background la un anumit timp o lucrare astfel incat chiar daca ai o cadere de tensiune sa poti face un recovery .
Pentru home use un UPS ofera un enorm dezavantaj , daca s-a luat curentul la 3 dimineata si incepe sa iti tiuie prin casa o sa il arunci pe geam .
O folosinta foarte buna pentru UPS pentru home use o vad cand ai fluctuatii dese de curent si poti sa pui echipamente sensibile pentru a le proteja , insa daca nu ma insel poti sa faci asta si cu niste prize/prelungitoare bune .
Un UPS isi are locul intr-o camera de servere , routere , etc , nu il vad in casa :)
L!nuX(Citează)
21/07/2013 la 7:54 PM
@Linux: nu chiar. Prizele șmechere din prelungitoare, chiar și siguranțele din tabloul casei, protejează de obicei la supra-curent. La supra-tensiune nu există o soluție uzuală de protecție, puțini știu că trebuie și așa ceva.
Apoi, un UPS stabilizează tensiune, o dă afară la tensiunea optimă 230 VAC, sinusoidă perfectă etc. Un prelungitor din acela șmechere (am 3) nu face nici pe departe asta.
nwradu(Citează)
21/07/2013 la 2:50 PM
I-ati stricat tot marketing-ul baiatului :)
Voia si el sa faca un ban in plus pentru o acadea, si ati sarit voi ca nu-s utile UPS-urile. Desi aveti dreptate :D
Masinutu(Citează)
21/07/2013 la 3:10 PM
toate UPS-urile astea super-ieftine sînt pt home-use, nu pt servere. Mulţi consideră că merită să dai 1 milion pt o protecţie în plus. Într-adevăr partea cu piuitul la 3 noaptea e enervantă, m-am lovit şi eu de ea, cu puţină îndemînare însă, poţi să deconectezi difuzorul.
alias(Citează)
21/07/2013 la 4:06 PM
@L!nuX: Daca ai un desktop e de bun simt sa ai un ups. Daca nu ai ups o sugi. Plus: nu ai o centrala termica.
Croco(Citează)
21/07/2013 la 5:06 PM
sa apreciem totusi articolul, este scris cu iz personal si cu experiente personale. Eu tot rama la solutii online si storage in cloud, ca sa vezi nu vreau sa dau bani pe solutii office sau sa am instalat asa ceva. Oare cat de avansat poate sa fie un document Word si sa nu il poti edita in Google Docs.
Si exista backup, la orice faci, in ziua de astazi doar daca nu stii ce faci risti sa pierzi ceva. Pana si Office-ul are solutie de backup si versificare.
Constantin Zaharia(Citează)
21/07/2013 la 11:37 PM
@Constantin Zaharia: “Oare cat de avansat poate sa fie un document Word si sa nu il poti edita in Google Docs.”
Oho… La fișiere complexe, de sute de pagini cu imagini, text box-uri, text explicativ sub fiecare imagine și cine știe ce săgeți trase pe acolo, explicative, se ajunge chiar ușor, depinde ce lucrezi. Iar când e ceva important, plângi dacă se strică.
Recovery automat? Vrăjeli. Eu le salvam în trei fișiere diferite și zilnic le făceam copii pe un stick și pe net. Asta pentru că nu doream să pierd 2 săptămâni de muncă în caz de vreo problemă. Știi ce ușor este să crape programul tocmai din cauză că face un auto-save exact când ai dat tu vreo comandă sau să moară programul cu o eroare fatală din cauză că fișierul este prea complex, ocazie cu care corupe totul?
Nu zic că un UPS te salvează aici, dar să nu crezi că fișierele nu se corup sau că variantele online sunt altceva decât editoare de bază. Poate pur și simplu n-ai avut ocazia să lucrezi cu ceva de genul acesta.
nwradu(Citează)
21/07/2013 la 7:29 PM
Eu personal am in casa(apartament cu doua camere) un UPS de la APC de 3000VA + un cabinet extern de baterii.Pe el sunt alimentate absolut toate aparatele electonice (notebook-uri, TV-uri, storage de retea , router, etc)…. Conculzia: la mine in toate prizele din casa am 230V fara sa am fluctuatii de tensiune si cand pica din cand in cand curentul am un runtime de ~15 ore (am o incarcare destul de mica dar constanta de 450-500W). Singurele prize care nu sunt legate pe UPS sunt cele din bucatarie si aerul conditionat. Pestii mei din acvariu se bucura de apa curata si oxigenata tot timpul :).
TheShioarex(Citează)
21/07/2013 la 8:42 PM
@TheShioarex
si factura la curent cit vine?
——————-
Cit despre “hateri”, nu va doresc sa lucrati la ceva si sa va pice curentul aiurea. Daca autosave-ul de la MS Office lucra calumea, credeti-ma ca acum nu aveam par alb prin cap.
Aplicatii ale UPS-urilor sint destule. Desi ofera protectie la suprea tensiune, parca tara n-as dori sa vad cum se comporta la un trasnet bine tintit. (stau la casa, deci e macar o data pe an problema asta la mine). Anul trecut mi-a luat foc protectia. Doar ca era o porcarie.
jules(Citează)
21/07/2013 la 8:54 PM
@jules:
~140 lei/luna :)
TheShoarex(Citează)
21/07/2013 la 9:37 PM
la ups-urile astea Eaton se poate dezactiva din setari bipaitul ala enervent cand se ia curentul la 3 noaptea! :)
MAIMUKAS(Citează)
22/07/2013 la 12:03 AM
@nwradu:
Te contrazic, eu numai online lucrez si absolut toate documentele le am online, in special Google Docs (nu sunt avocat-ul Google Docs) plus cele de la firma, nu am patit niciodata sa pierd ceva, sau sa nu imi gasesc unealta necesara de a edita un document, oricat de complex ar fii. Ai posibilitatea sa faci orice, absolut orice. A OK, nu arata si nu ai acelasi senzatie de Word, te poti invata, si da, poti sa pui 100+ de sagetele si textbox-uri, si sa faci adonotari, si formulare si chestionare, si prezentari PowerPoint, orice. Si le poti trimite clientilor si a faci modificarile live time cu ei, la o prezentare sau la un contract. Nu esti limitat de save->email->replay->etc…
Si ce te faci daca esti pe drum si nu ai access la calculatorul personal sau de la firma? In cloud ai intrat, modifici, editezi si il prezinti.
UPS-urile nu sunt solutia magica de a salva aplicatiile deficitare care nu stiu sa faca un backup la un proiect sau un document, UPS-urile le consider solutia de a proteja hardware-ul de eventualele deficiente de alimentare aparute in retea, sau de lipsa tensiunii din retea.
Constantin Zaharia(Citează)
22/07/2013 la 11:02 AM
@Constantin Zaharia: unii au clienti care le-ar rade in nas daca documentele nu sunt MS Office.
ipo(Citează)
22/07/2013 la 11:16 AM
@TheShoarex
Te rog detaliaza putin cu o schema eventual cam ce ai facut tu. Nu de alta, dar m-ai facut curios si geekul din mine deja saliveaza la o solutie din asta. Mai ales ca daca zici ca dai 140 lei pe luna la curent, deja suna extraordinar.
Da-i un email lui @nwradu sau treci pe la mine. Oricum nu ma lasa in coada de peste :)
Ma intereseaza si preturi, pe linga schema.
jules(Citează)
22/07/2013 la 11:21 AM
@ipo: atunci, le editezi(online), save as (*.doc sau *.pdf) si trimiti la clienti. oricum nu pierzi nimic.
Bine colaboratori de genu am si eu, ex: contractele de bussiness la Vodafone se trimit in Word. :) si actele aditionale se editeaza in photoshop sau paint:)
Constantin Zaharia(Citează)