un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Trebuia să mă fac patron de spitale

19 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Când eram mic mă gândeam să mă fac medic, dar am observat recent că mai bine te faci patron de spital. Descoperirea secolului, nu?

Mă durea de ceva vreme glezna dreapta (unde tendonul lui Ahile întră la câlcâi), așa că m-am dus la Sanador pentru un consult. Cică e ieftin acolo. Am plătit 120 de lei ca să mă vadă un medic (primar, nu profesor) și încă 30 de lei pentru o radiografie. În total cred că am stat 10 minute în fața medicului și chiar mai puțin la radiografie, cu tot cu descălțat, țintit aparatul, iradiat Roentgen și plecat.

Nu mă simt păcălit, că doar știam prețurile și eu m-am dus acolo de bunăvoie. Dar zic doar cât de rapid se duc banii, sume mari, pentru câteva minute de “da, n-ai nimic, dă-te cu un anti-inflamator local”. Iar în spital era plin, zeci de oameni la coadă la recepție, plătind diverse servicii și fiind direcționați spre respectivele cabinete. Bună afacere.

Altfel, m-am simțit chiar plăcut acolo. E cum ar trebui să fie un spital: am mers la întâmplare într-o zi și m-au programat doar o oră mai târziu la doctor, totul făcut prin calculator, medicul a fost înștiințat pe ecran de programare și a ieșit din cabinet strigându-mi numele, frumos, curat, bine luminat, cu scaune confortabile, dozatoare de apă, reviste și televizoare peste tot.

Concluzia a fost că n-am nimic. Adică o fi un “osteofit calcic”, dar pe radiografie nu se vede nimic ieșit din comun și deci n-am nimic. Ok, dar totuși mă doare piciorul! Eh, dă-te cu o cremă și dacă nu trece poate revii la o ecografie la țesuturile moi, ca să investigăm suplimentar. N-am întrebat cât costă și aia.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Trebuia sa intrebi cat face o amputare.

      (Citează)

  2. ca sa fie totul “frumos, curat, bine luminat, cu scaune confortabile, dozatoare de apă, reviste și televizoare peste tot”, e nevoie de bani tata, adica de 150 de lei pentru “da, n-ai nimic, dă-te cu un anti-inflamator local”

      (Citează)

  3. Acu vreo 2-3 ani, exact înainte de un Crăciun, trebuia să-mi dau jos gips-ul de pe gleznă (me bad boy). La spitalul public era cu programare, nu era nimeni disponibil următoarele 2-3 zile, de urgență nu se punea problema. Contrar unor sfaturi ale unor amici, să încerc să-mi dau jos singur gipsul, sau cu ajutorul lor la o bere, am apelat la un spital privat de ortopedie.

    Tratament lux, așteptat relativ puțin, plată direct cu cardul, fără șpagă. Nota de plata am considerat-o ca un cadou de la moșu’:
    – consult inițial – 75 lei
    – radiografie – 75 lei
    – inlaturat gips (s-a chinuit, avea o foarfecă/clește special. Eu n-aș fi reușit acasă cu toți amicii) – 75 lei
    – și a mai sot ceva, încă 75 lei.
    Timp total de intervenție, vreo 15-20 minute.

    Acu 2 ani, da ?
    PS: cred că e ok și acționar la spital.

      (Citează)

    • @Ariel: păi tu te-ai dus și ca boierul, să faci și consul și radiografie înainte de tăiere.
      Și eu la fel, că puteam să merg direct la radio, iar radiografia să mi-o interpreteze altcineva sau ulterior la un alt medic, eventual în sistemul public. Dar am preferat să fie rapid totul.

        (Citează)

  4. Stimati domni acestea sunt costurile reale ale actului medical.Profitul este minimal.Fi bucuros ca nu ai mai nimik la labuta!

      (Citează)

  5. Si costurile sunt enorme, sa tii asemenea afaceri, dar cuget ca nici profitul nu-i de colo. Ceea ce-i OK, pana la urma doresti sa fii tratat bine. Am facut luni niste analize (o parte serioasa din ele pe asigurare – desi ma batuse gandul sa-i zic doctoritei ca le platesc pe toate), 5 la Medlife. Sange mi s-a luat la spital (odata cu ala pentru restul de analize), m-am dus cu flaconul acolo si am platit doar munca de laborator. 365 de lei. Ma felicit ca nu m-a pus dracu’ sa fac totul acolo, ieseam lejer spre 1000 de lei, la cate rahaturi testeaza astia.

      (Citează)

  6. Eu am altfel de experiente:
    1) Am mers cu copilul la clinica privata la un consult pt o problema minora. Medicul l-a vazut si diagnosticat in 10 min. Am platit consultul 100 lei. Am fost chemati apoi pentru o interventie minora ce a dura 10-15 min la un spital de stat ce se afla peste drum de clinica privata.
    2) In alta zi am fost la spitalul de stat in perioada in care medicul era de garda, a facut ceea ce trebuia sa faca, apoi o tragea pe nevasta mea intr-un colt sa-i povesteasca ceva. Moment prielnic pentru a da o mica atentie, daca nevasta mea nu ar fi avut mainle ocupate cu copilul. Dupa episodul asta am fost chemati la consult peste 2 zile la clinca privata.

    Aici am decis sa terminat colaborarea cu clinica privata. Acum clinicile private fac chestii f usoare cu profit maxim. Daca ai nevoie de interventii mai sofisticate si scumpe trebuie sa apelezi la sistemul de stat. Profitul la privat, cheluielile la sistemul de stat.

      (Citează)

  7. Uite asa ajungi sa apreciezi pachetul de asigurari medicale oferite de unii angajatori, chiar azi am fost la analize la Medicover, medici foarte buni, poti face programare online, poti verifica rezultatele analizelor tot online si din cate am observat au si aplicatie pentru telefoanele mobile.

      (Citează)

  8. Daca-ai sti cat costa prin afara tarii “consultul” tau , ai ramane uimit ca poti ajunge pe la 800E , pentru un consult ortopedic de specialitate , in cazul in care nu ai asigurare . La noi , nu zic ca nu e ok la privat , dar nu prea esti tratat mereu corect si decent , mai ales ca platesti niste bani in plus . In schimb cunosc persoane tratate in spitalele de stat care au parte de servicii corecte chiar si acolo , iar o atentie a fost data in semn de multumire , nu cum ca ar fi fost vreodata solicitata (au fost impecabili din punctul asta)

      (Citează)

    • @Liviu: la noi nu costurile mi se par punctul nasol, ci faptul că, deși am asigurare, am mers tot la privat pe banii mei. La stat e prea mult de așteptat, prea complicat, prea lung totul. Also, se pare că nu am medic de familie :D

        (Citează)

  9. Dap, subscriu la ce a zis Radu, adica noi ne platim contributiile la Casa de Asigurari dar nu folosim aceasta ‘facilitate’ de asigurat pt ca te doare capu cu sistemul de la stat si mai bine mergem la privat tot pe banii nostri. Suntem obligati sa platim un serviciu la care e foarte greu sa ajungi si e foarte greu sa mai fie si de calitate. Dar in schimb beneficiaza de el multi care nu platesc asigurarea sociala si multi care fura banii care se strang acolo :) In concluzie e ok.

      (Citează)

  10. Marius, ce asigurare ai? parca ma bate gandul sa incerc una privata si eu.

      (Citează)

  11. De fapt nu e asigurare, este abonament de servicii medicale.
    Eu nu platesc nimic, titularul contractului e firma unde lucrez.

    In caz ca te intereseaza: http://www.medicover.ro/abonamente

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus