►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Unealtă bună pentru a vedea evoluția prețului
Avantajul tabletelor “românești” în contextul discuției despre originea lor »
Ce vedeți în imagine este o presă de cafea, un tamper, cu care apeși cafeaua în portafiltru înainte de a-l introduce în espressor. Este ca o piesă de șah/ștampilă/dildo (alegeți termenul care vă este mai familiar), cu baza metalică, perfect șlefuită.
Se spune că presarea cafelei este unul dintre cele trei elemente importante pentru a obține un espresso bun. Cafeaua trebuie presată cu forță, ca o funcționară publică ce pune o ștampilă “din fundul curții” și apoi ține apăsat câteva secunde pe foaie; dacă nu o presezi, apa se infiltrează prin cafea și găsește un “drum” prin ea fără a extrage aroma cafelei.
Celelalte două elemente importante sunt, apropo, râșnirea cafelei la finețea potrivită pentru espresso și timpul corect de ținut espressorul pornit (“extracție”), vreo 25 de secunde. Mai puțin și apa nu va avea suficientă aromă de cafea, mai mult și devine amară, pentru că extrage și alte particule dubioase. Asta e explicația complet atehnică-achimică, desigur.
Tamperul care a venit cu espressorul este în imaginea doi, acea lingură de plastic care nu-i prea utilă. Și cum un tamper costă prin magazinele noastre aproape 150 de lei și rareori se găsește pe diametrul de 52-53 mm, cât îmi trebuie mie, am apelat la eBay, unde am plătit 18 dolari plus 5 transportul pentru unul, ajungând prin poștă în aproape o lună de zile.
« Unealtă bună pentru a vedea evoluția prețului
Avantajul tabletelor “românești” în contextul discuției despre originea lor »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
25/06/2013 la 9:55 PM
Philips Saeco?
zidanne(Citează)
26/06/2013 la 12:44 PM
@zidanne: da, espressorul este o bomba din aia ieftină. Unul mai bun costă mult mai mult.
nwradu(Citează)
26/06/2013 la 10:58 AM
Scuze, nu ma pot abtine, trebuie sa ii dai ca la posta! ( oficiul postal unde zici ca fac trageri cu arma cand stampileaza)
Victor(Citează)
26/06/2013 la 11:44 AM
Nu trebuie tampata (presata, apasata) cu forta. Apesi ferm dar nu ca nesatulul. Ideal ar fi sa faci o miscare de rotatie in timpul apasarii si sa apesi o singura data (nu ridici si apesi iar).
Cat de repede trece apa prin cafea e influentat mult mai mult de finetea macinarii cafelei decat de tampare.
Diferentele intre tampere pot fi foarte mari, de-aia unele costa mult si altele putin. Probabil pentru inceput e ok asta si cu siguranta mult mai importanta e rasnita!
mihai(Citează)
26/06/2013 la 12:43 PM
@Mihai: exact asa fac :)
nwradu(Citează)
10/07/2013 la 1:21 PM
Deci ești mulțumit de ștampila ta, acum după X folosiri sau e marketing ?
Întreb pt că aș vrea sa fac una cadou cuiva cu un expresor ca al tău.
Ariel(Citează)
10/07/2013 la 1:43 PM
Ce marketing?
nwradu(Citează)
10/07/2013 la 1:57 PM
Când ziceam de marketing mă refeream la faptul că cineva s-a chinuit, a pus produsul pe piată, îi face ceva reclamă de unde probabil ai aflat tu, etc.
Întrebam să-mi dau seama dacă chiar ți se pare utilă scula asta, acum dupa ce chiar ai testat-o.
Ariel(Citează)
10/07/2013 la 6:17 PM
@Ariel: mi se pare mai tare cafeaua după ce o apăs cu tamperul, ceea ce înseamnă că poți folosi mai puțină cafea. Dacă-ți place procedura de a face cafea cu espressorul, îți recomand unul cu siguranță.
nwradu(Citează)
08/09/2013 la 3:36 PM
Tamperul este o piesa foarte importanta, pentru ca ajuta la distribuirea uniforma a cafelei in portafiltru. Ceea ce nu vad in poza si este cu adevarat esential, este rasnita. Daca nu ai, inseamna ca nu iese chiar cafea, ci o zeama neagra tare, pe care o poti face lafel de bine la un filtru clasic sau la filtrele moka.
chetiv(Citează)