►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Băsescu a făcut o mișcare de geniu propunând un nou referendum prin care poporul să spună din nou că vrea doar 300 de parlamentari și o singură cameră decizională. Eu susțin din toată inima această variantă și sper că și voi gândiți la fel.
În primul rând, ar putea fi unul dintre puținele lucruri cu adevărat benefice făcute de președintele Băsescu. Ați văzut cât ne costă parlamentarii, câte zeci de milioane de euro se duc pe an pe cazare de lux, la 900 de euro/lună (unde ați sta cu chirie de banii aceia? eu oscilez între vilă în Pipera sau penthouse cu vedere la Herăstrău, dar parlamentarii se văitau că abia găsesc hotel), câte mașini, câte cabinete și calculatoare și asistenți pentru niște oameni care în acest an au excelat doar la un lucru: chiulit de la munca de parlamentar.
Băsescu a dat un șah de zile mari USL-ului. Aceștia au tot interesul să refuze referendumul și micșorarea numărului de parlamentari deoarece se pregătesc de vreo 4+4 ani de guvernare. Sunt multe datorii de plătit, mulți baroni locali de făcut deputați, mulți oameni care au dat banul și acum cer poziția călduță ce le-a fost promisă, influența de care au nevoie pentru a-și crește afacerile cu statul și tot așa.
Înjumătățirea Parlamentului ar putea fi pentru USL o catastrofă. Băsescu i-a pus în situația în care, refuzând această micșorare, USL va pierde oricum din sprijinul oamenilor, urmând a fi percepuți ca cei ce cheltuie mulți bani la putere.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
13/06/2013 la 2:19 PM
si simplul motiv ca nu ar mai intra chiar toti puscariasii si mafiotii in parlament.
si totusi e sfidare pe fata ce face antonescu in comisia aia.
Catutzi(Citează)
13/06/2013 la 2:53 PM
Apai chiar ca ar fi singurul lucru bun facut de Base. Problema e ca propunerea de referendum poate fi o metoda de “santaj” la Ponta, in formula “prietene, daca tu iesi presedinte, ii lasi cu ochii-n soare pe liberali si faci alianta cu ai mei. Ma pui pe mine premier, avem majoritate in parlament iar tu esti presedinte. La schimb, pun data referendumului la Sfantu’ Asteapta”.
Cata(Citează)
13/06/2013 la 7:08 PM
@Cata: nu cred că PSD sau PNL va accepta soluția cu Băsescu premier. Și-ar pierde capitalul politic, la fel cum USL era să-l piardă când a vrut alianța cu UDMR. În plus, Băsescu pare certat acum cu PD-L și Blaga la putere acolo.
nwradu(Citează)
13/06/2013 la 3:17 PM
lol, deci dupa ce in 2009 a facut un referendum, care a fost valid. Dupa ce a avut atat guvern, majoritatea parlamentara cat si presedintia si n-a impus vointa populara, ei bine acum vine sa ne-ntrebe din nou daca vrem ceva ce oricum nu se va realiza.
Serios, e ca si cum un sef de scara a adunat acum 4 ani banii pentru reabilitarea termica, intre timp i-a baut fara nicio jena, iar acum vine sa le ceara locatarilor din nou alti bani, promitand ca de data asta sigur, sigur se va realiza reabilitarea termina.
Bineinteles ca reactiile la un nou referendum vizavi de numarul parlamentarilor n-au fost niste flegme in freza lui basescu, asa cum ar fi meritat. N-ai cum sa ai tupeul dupa ce inviti oamenii la referendum, le promiti ca vointa lor se va impune, esuezi sau pur si simplu esti ticalos si nu vrei sa implementezi rezultatul referendumului, sa vii din nou dupa niste ani sa repeti acel referendum. N-ai cum.
lucky(Citează)
13/06/2013 la 7:10 PM
@lucky: tu ai dreptate și nu ai. Da, este și eșecul lui Băsescu și PD-L că nu s-a pus deja în practică voința poporului. Dar ea trebuie pusă în practică de Parlament, iar acesta nu va vota în veci micșorarea numărului, indiferent câtă voință are poporul. Acum este încă o etapă de a-i sili totuși să facă asta.
Iar dacă nu o fac, USL-ul va suferi (exact cum acum spui despre PD-L), așa că Băsescu a mutat foarte bine pe șahul politic.
nwradu(Citează)
13/06/2013 la 3:18 PM
Faptul că parlamentarii consumă bani nu e un argument. Sau nu un argument care să conteze atât de mult. Faptul că sunt mulți parlamentari care toacă statul pe sistemul “parandărăt” e o problemă.
Din nou, mai puțini parlamentari înseamnă mai puțini bani pentru influențarea lor în direcția corectă dorită de partid sau oameni interesați.
Tot bani costă și referendumul, iar dacă nu mă înșel am mai dat bani o dată exact pe chestia asta.
Pe de altă parte, mă bucur pentru mișcarea asta. Ca la MMA, dă-i coa’ la pateu! Adică, dacă tot nu le putem face rău, măcar să-și facă între ei.
Deci voi merge din nou la vot și voi scrie că m-am săturat să mă tâlhărească statul.
Andrei Ionita(Citează)
13/06/2013 la 7:18 PM
@Andrei Ioniță: eu sunt de acord să li se asigure cazare, mașină, birou, dar în schimb vreau să-i văd la muncă. Că așa e normal, au salarii și beneficii imense și trebuie să-și facă și datoria pentru ele.
În schimb, avem:
– chiul masiv
– își aloca zile libere cu toate ocaziile, precum tot Parlamentul de Rusaliile catolice și cele ortodoxe
– vacanță mare
– lipsesc din teritoriu
– decontează cheltuieli personale mari
Mai important, nu fac nimic acolo. Legi blocate cu lunile, dezbateri peste dezbateri, propuneri aiurea. Ei nu sunt puși pe treabă acolo, ci pe stat degeaba și interese proprii și făcut bani.
nwradu(Citează)
13/06/2013 la 3:18 PM
Si nu, nu accept nicio scuza. Ai cerut referendum, oamenii au venit, tu n-ai pus in aplicare decizia oamenilor. Pleci acasa, simplu.
lucky(Citează)
13/06/2013 la 3:20 PM
Cat despre banii cheltuiti de parlamentari, ei bine, democratia poate fi uneori scumpa. Hai sa renuntam de tot la parlamentari, la guvern si ii dam toate puterea lui Basescu. Nu mai tinem sute de oameni care sunt platiti de la buget, ci tinem doar unu.
lucky(Citează)
13/06/2013 la 3:21 PM
1. Din cate stiu eu , numarul parlamentarilor e deja legiferat si e in functie de populatia Romaniei.
2. Daca ar fi mai putini , ai vreo garantie ca se va guverna mai bine ?
Merita sa il asculti pe CTP pe subiectul asta.
http://www.gandul.info/politica/ctp-despre-crin-antonescu-acest-om-politic-promitator-al-anului-2009-nu-mai-are-alte-argumente-de-a-fi-ales-in-functia-de-presedinte-decat-ca-e-mai-bun-decat-basescu-10962090
mArius(Citează)
13/06/2013 la 7:21 PM
@mArius: nu ține de a guverna mai bine țara. Dar dacă 577 sau câți sunt acum nu o guvernează bine, ci doar ard banii de pomană, păi pa… am luat țeapă niște ani, hai să nu mai luam. Reducem numărul și gata.
Numărul este legiferat în funcție de populație, dar asta nu înseamnă nimic. Acum se zice “1 parlamentar la x oameni”. Vrei de două ori mai puțini parlamentari? Modifici legea în “1 parlamentar la 2x oameni” și gata. Tot proporțional, că nu zic să fie fix 300 ca spartanii, dar pana mea, ce-i nevoie de dublu ca să ia niște decizii?
nwradu(Citează)
13/06/2013 la 3:22 PM
O sa se stearga la cur cu rezultatele asa cum au facut-o si in 2009.. Are cineva dintre voi speranta ca se va pune in aplicare? Sa fim seriosi
Mimanu(Citează)
13/06/2013 la 3:26 PM
@mimanu: În 2009 au fost 2 referendumuri într-unul singur; dacă acum se face ăsta special pt acest scop, probabil că va fi mai greu de ignorat rezultatul.
@lucky: democrația costă? da, dar să fie cheltuieli utile. În momentul în care aceste cheltuieli sînt inutile și excesive, eu ca plătitor de impozite am dreptul (democratic) să mă opun.
alias(Citează)
13/06/2013 la 3:33 PM
@alias: daaa… De data asta le va fi rusine.
Sunt tone de probleme la noi, iar cele mai mari sunt in teritoriu (administratii locale) nu in administratia centrala. ;)
Mimanu(Citează)
13/06/2013 la 3:34 PM
@alias, inainte de alegerile parlamentare s-a vrut introducerea votului pur uninominal. Astfel incat acum nu mai aveam numarul asta urias de parlamentari. Ghici cine s-a opus? Exact. Acum pentru ca e-n interesul lui sa le puna niste bete in roate celor de la USL vine c-un nou referendum. Asadar, e inca o dovada ca baiatul asta nu face decat sa-si serveasca propriile interese, nicidecum interesele celor care l-au ales. Iar eu raman uluit cu Radu si altii ca el, saluta aceasta miscare si nu condamna jocurile absolut mizerabile pe care le face Basescu fix in interesul sau propriu si personal. Atat.
lucky(Citează)
13/06/2013 la 3:39 PM
este simplu sa arunci in basele cu pretextele de la latrina3. sa nu uitam cine a schimbat intr-o singura saptamana pe: presedintele de la senat, pe presedintele de la camera derutatilor, pe avocatul poporului si nu in ultimul rand au suspendat un presedinte.
dar deh, intoxicarile latrinelor functioneaza la foc maxim in cazul lui lucky.
Catutzi(Citează)
13/06/2013 la 7:21 PM
@Catutzi: zi și tu Antena 3 sau cum se cheamă, că nu suntem toți la curent cu poreclele.
nwradu(Citează)
13/06/2013 la 3:58 PM
Au aparut si la Radu postacii uselisti. Badea, tu esti?
Afiliatu(Citează)
13/06/2013 la 3:58 PM
@Catutzi, eu m-am oferit de argumente. Ca aceleasi argumente se folosesc pe la nu stiu ce fel de televiziuni, habar n-am. Dar argumentele respective sunt valide. Am inteles, ai ramas angrenat in ceea ce s-a intamplat vara trecuta, cand toate lucrurile pe care le-ai insirat tu s-au intamplat, ele fiind absolut constitutionale si valide, dupa mine. Tu esti liber sa ai o cu totul si cu totul alta parere. Dar nu vad relevanta a ceea ce s-a intamplat atunci cu faptul ca Basescu a chemat oamenii la urne pentru a avea un parlament unicameral si 300 de parlamentari, oamenii au confirmat prin referendum, iar el avand toate parghiile, guvern, majoritatea parlamentara si el presedinte n-a impus dorinta populara, ca acum sa vina sa organizeze un referendum exact pe aceeasi tema. Atat.
lucky(Citează)
13/06/2013 la 4:16 PM
Radule eu zic sa lași subiectele politice departe de blog ca nu sunt de tine. Eu nu intru aici sa citesc articole si comentarii cu iz politic gen “badea tu ești? ” sau “intra postacii uselisti” si “latrina 3”. Mizeriile astea încerc să le evit când intru pe un blog de Nisa ca al tău.
Alex(Citează)
13/06/2013 la 4:27 PM
Ar fi o treabă dacă s-ar reduce numărul, deși este puțin probabil. Pe de altă parte nu pot să zic decât Băsescu a știut foarte bine când să-și facă mutarea.
Stefan(Citează)
13/06/2013 la 4:33 PM
+1 Alex
mArius(Citează)
13/06/2013 la 5:03 PM
Contrar unor pareri ca nu ar trebui sa discuti politica, eu sint de acord ca daca tu ai chef de asa ceva, atunci fa-o.
Exista deja un referendum valid care a stabilit chestia cu parlamentul. Si as mai face unul doar ca sa vad ce mai spune organul reprezentativ al poporului care vrea sa bage in constituie ca referendumurile declansate de presedinte nu au valoare de Neaparat trebuie sa respectam vointa poporului. Doar pentru minim asta sint de acord.
Argumentul ca parlamentarii consuma bani este perfect valid. Si citi bani consuma!
USL a demonstrat ca daca se mobilizeaza ii da peste bot oricui are aroganta de a nu fi de acord cu ei. Ii vad in stare sa modifice legi de pe o zi pe alta doar sa iasa cum vor ei.
Poporul, atit cit a fost el la vot, a decis ceva. Dupa am tot auzit la de alde zgonea si crinulet chestii care mai de care mai aiuristice. Deci sa vina referendumul ala o data.
jules(Citează)
13/06/2013 la 5:33 PM
@Alex: nu stiu daca am sesizat corect, dar nisa acestui blog pare a fi “subiecte care-l pasioneaza pe Radu”, adica tehnologie, gadgeturi, mancare, chestii diverse. Daca e si politica la un anumit nivel de interes, eu zic ca trebuie discutata.
Pe de alta parte nu inteleg cum unii oameni prefera sa nu fie deloc interesati de politica, de vreme ce, inevitabil, cei din conducerea tarii (dar si cei indirect implicati, recte opozitia) ne influenteaza vietile. Ca sa dau un exemplu mai mult sau mai putin vag, pe mine ma intereseaza si ma afecteaza direct (ore de munca, nervi) o Ordonanta data de Guvernul Romaniei si aprobata de Camera Deputatilor. Asta in conditiile in care lucrez in mediul privat. Respectiva lege s-a dat “pe sest”, ca sa favorizeze un grup de companii cu conexiuni in politica. E, cum sa nu ma intereseze politica? Cum sa evit subiectul, ca si cum n-ar exista?
ipo(Citează)
13/06/2013 la 6:18 PM
@ipo tu crezi ca dacă nu vreau să discut politica nu mă interesează? Nu am zis asta si doar mi-am exprimat părerea ca blogul asta ar fi mai util fără aceste subiecte. Pentru asta ma uit la TV. Pe blogul nwradu vreau sa citesc despre un fel de mâncare bun, un gadget interesant, o maşină frumoasa etc. Dacă se începe cu ești basist, ești uslist si altele mi se face scârba.
Alex(Citează)
13/06/2013 la 7:07 PM
@Alex: orice aș scrie, chiar și doar tehnologie, nu pot face ca toate subiectele să fie interesante pentru 100% dintre cititori. Apreciez părerea ta (și nu este singura care zice asta), dar în același timp sistemul blogului îți permite să vezi titlul postului, tag-ul, textul și să-l ignori dacă nu te interesează. Scriu 4-5 articole pe zi, mult mai mult decât media, sigur o fi și ceva interesant.
Altfel, politica ne influențează în mod direct, nu trebuie să fii de acord cu ideile mele despre ce se întâmplă, dar sper să le scrii pe ale tale în comentarii.
nwradu(Citează)
13/06/2013 la 7:53 PM
@lucky
Aberezi. Presedintele nu poate face o lege, cu atat mai putin Constitutia. Ma rog, nu potrivit Constitutiei in vigoare. Totusi, la cum revolutioneaza democratia repetentul isteric autopropus sef peste comisie, chestia asta s-ar putea sa nu fie valabila prea mult timp.
nashu_mare(Citează)
13/06/2013 la 9:40 PM
te rog sa nu te superi, e blogul tau, e normal sa scrii ce vrei, dar mi a picat rau la stomac articolul asta. m am obisnuit cu stilul tau si politica nu pica prea bine. plus ca nici nu ai nimerit o aici, dar asta e parerea mea si nu vreau s o argumentez.
pe bune, poate te razgindesti!
mesterul(Citează)
13/06/2013 la 10:48 PM
@Alex: am inteles ce spui, politica polarizeaza opiniile si duce de multe ori la cearta. Dar aici e un loc OK de a exprima niste pareri, iar cititorii, indiferent de opiniile politice, sunt civilizati peste media internautului roman [sa moara Gibilan, cum suna, internaut!]. Eu cred ca e “mai premium” audienta lui NWRadu, decat cea de la televiziunile de stiri [cc @agentiile de publicitate]. Sa fie Agora! :)
ipo(Citează)
14/06/2013 la 9:38 PM
Personal sunt de acord doar cu reducerea numarului de parlamentari, legat de unicameral am unele retineri : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Unibicameral_Map.svg
Stefan J.(Citează)
15/06/2013 la 11:23 PM
Basescu si geniu in aceeasi propozitie e o aberatie. Povestea cu numarul lor mare e la fel de aberatie. Numarul e absolut irelevant si nu adreseaza problema de fond. E clasicul discurs cu care ne- a obisnuit. Ba mustaciosii sunt de vina, ba militarii, ba pensionarii etc
Cristi(Citează)