un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Samsung NX300, mirrorless-ul lui Usain Bolt

4 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

samsung_nx300_01_general
Samsung NX300 este un nou mirrorless, lansat într-o campanie mondială susținută de Usain Bolt. Ar trebui să fie destul de rapid atunci, nu?

Specificații NX300:

  • senzor APS-C de 20,3 megapixeli, dimensiune 23,5 mm x 15,7 mm
  • fotografiere RAW și JPEG 5472 x 3648 px, filmare Full HD 1920 x 1080 px
  • ISO 25600, obturator 1/6000 – 30 sec, rafală 8,6 cps
  • focalizare prin detecție de fază și contrast
  • WiFi și NFC
  • patină flash extern
  • ecran tactil 3,3 inci, AMOLED
  • dimensiuni 122 x 63,7 x 40,7 mm, greutate 284 grame fără baterie

Am folosit două obiective: cel de kit 18-55 mm F3.5-5.6, inclus în pachetele de mai jos, și unul suplimentar 12-24 mm F4.0-6.5, mult mai larg.

Preț:

  • 3499 lei la F64, varianta maro (există și alb și negru) cu obiectiv 18-55 mm F3.5-5.6. Primești și o tabletă Samsung cu Android cadou.
  • 3205 lei la PC Garage, cu același obiectiv.
  • 3199 lei la eMAG, ofertă specială temporară, cu același obiectiv.

AMBALARE

În pachet am primit aparatul NX300, obiectivul de kit 18-55 mm, un flash micuț, detașabil, curea de gât, precum și un cablu pentru încărcare.

samsung_nx300_09_obiectivAcumulatorul lui NX300 se încarcă direct în aparat, ceea ce este un mare avantaj atunci când pleci cu el într-o excursie. Un încărcător de tip docking station nu este inclus în pachet, dar din păcate cablul de încărcare este foarte scurt, în jur de 20 de centimetri. Am încărcat aparatul foto pe podea, lângă priză, deși sunt sigur că poți folosi încărcătorul de la telefon pentru asta sau altul cu micro USB.

Obiectivul 12-24 mm, primit separat în alt pachet, are și un parasolar inclus.

CONSTRUCȚIE

În primul rând trebuie să spun că NX300 este disponibil în 3 culori, alb, negru și maro. Varianta maro arată cel mai bine, așa că să o alegeți pe asta dacă-l cumpărați. Textura de piele se potrivește cel mai bine cu această culoare și aparatul are un aspect mult mai elegant și retro în același timp.
samsung_nx300_10_gripsamsung_mirrorless_nx300_07samsung_mirrorless_nx300_02

Dincolo de acest lucru, NX300 se ține bine în mână, grip-ul fiind suficient. Butoanele sunt ușor accesibile și ușor de apăsat. În partea de sus avem comutatorul ON/OFF și butonul de declanșare, un comutator de moduri de fotografiere, o rotiță discretă cu care poți modifica valoarea parametrilor (F-ul, ISO etc) și un buton Direct Link. În stanga se află patina de flash pe care în fotografie am montat micuța unitate inclusă în pachet.

samsung_nx300_04_sus_patinasamsung_nx300_02_sus_flash

Partea din spate este dominată de ecranul masiv, AMOLED. Butoanele de lângă el sunt cele uzuale pentru un aparat foto, iar deasupra lor este un mic grip pe care să ții degetul mare. Ecranul este rabatbil pe verticală pentru a te ajuta cu fotografiile de deasupra capului sau de la brâu.
samsung_nx300_08_spate

Pe ambele obiective am avut un buton iFn, la a cărui apăsare se deschide interfața rapidă de configurare a parametrilor principali.

Nu mă pot plânge de nimic în ceea ce privește calitatea aparatului. Este mic, solid, butoanele se apasă ușor, dar sigur, gripul este bun, greutatea este redusă.

FOTOGRAFIERE

Viteza de focalizare este bună. Am văzut o îmbunătățire sesizabilă față de focalizarea de pe NX100, testat la începutul anului, care dădea rateuri în lumină slabă.

Fotografiile în lumină puternică, de exemplu ziua în exterior, arată foarte bine. Culorile sunt naturale, doar roșul și cele apropiate acestuia mi s-au părut prea saturate.

În lumină slabă, de exemplu în casă sau localuri, fotografiile iarăși au ieșit bune. Aparatul urcă ISO-ul automat până la un maxim de 3200; la o valoare mai mare trebuie să-l duci tu manual, dacă ai considerat că este cazul.

Iată un exemplu de fotografii făcute cu ISO diferit, trecând prin valorile 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800 și 25600. Fotografiile până la ISO 1600, hai 3200, sunt ok, iar dincolo de această valoare devin deranjant de zgomotoase. Un salt și mai mare pare a fi la ultima valoare, de la 12800 la 25600.

Aparatul suportă și scene speciale, precum Apus, HDR, Panoramic șamd. Iată mai jos un exemplu de HDR versus fotografia normală din același loc. Mi se pare foarte echilibrată în compunerea culorilor, fără a avea acel aspect “nenatural” pe care uneori îl capătă HDR-urile.
SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Îmi place obiectivul de 12-24 mm. La 12 mm îți permite să surprinzi o scenă foarte mare în cadrul tău și am descoperit plăcerea de a utiliza un grandangular în oraș. Deși apar mici deformări la margini (și acele mici pete negre pe care le vedeți în partea de sus sunt de la marginile parasolarului), poți fotografia clădiri înalte și alte spații mari dintr-un singur cadru.

Nu mi-a plăcut flash-ul micuț. Nu aruncă o lumină uniformă, ci de multe ori pare că iluminează doar o parte din cadru. De la 30 mm în sus dispare această senzație datorită unghiului mai îngust, dar la 12 sau 18 mm totul pare un pic ciudat.

Ca și la NX1000, mă așteptam la mai multe detalii de la senzorul de 20 de megapixeli. Este de dimensiune APS-C, cât al unui DSLR mediu, dar cred că 20 Mpx este prea mult. La un zoom digital nu rezolvă chiar atâț de multe detalii precum te-ai aștepta.

INTERFAȚĂ ȘI UTILIZARE
Singura problemă pe care am avut-o cu aparatul NX300 este că din când în când apăsam ecranul fără să vreau sau se apăsa singur în timp ce-l purtam la gât. Se poate dezactiva însă rapid acest lucru și dacă vrei să focalizezi prin apăsare activezi din nou funcția tactilă cu o simplă apăsare.

De asemenea, uneori aparatul nu făcea fotografii în rafală rapidă. Adică la două apăsări rapide pe declanșator se face doar o fotografie, aparatul crezând probabil că a doua apăsare este o greșeală. Asta se întâmpla cam în 1 din 4 cazuri, dar nu mi s-a părut o problemă reală. Se întâmplă rar și oricum, dacă vrei rafală, comuți aparatul pe modul Continuous sau Burst și ai rezolvat mult mai multe așa.

Interfața a fost foarte mult îmbunătățită față de NX1000. Butonul Fn îți oferă acces la multe opțiuni, foarte ușor de modificat, iar configurarea aparatului se face imediat. Totul este mai mare, mai bine grupat, mai ușor de înțeles. Îmi pare rău că nu am făcut și fotografii cu interfața aceasta, dar alți producători de aparate ar putea învăța una alta de aici.

Autonomia bateriei? Foarte bună, chiar neașteptată aș spune. La Eros Show am făcut vreo 500 de fotografii; ce-i drept, majoritatea pe modul rafală și fără să mă uit prea mult la ele pe ecran. Apoi prin oraș am făcut vreo 400 cu o singură baterie, în zile diferite. Iar cum aparatul se poate încărca de la orice încărcător cu microUSB, mă declar mulțumit.

Nu am testat funcțiile WiFi. Nu știu ce să fac cu ele. În teorie, poți împerechea rapid aparatul cu o tabletă sau un telefon pentru a transfera imaginile, dar în fluxul meu foto nu am găsit un motiv pentru a face acest lucru.

Ecranul AMOLED nu face minuni. Mi s-a părut un ecran ca oricare altul, iar vizibilitatea în soare este acceptabilă, dar nu extraordinară sau peste alte modele concurente.

CE E BINE

  • La F64 primești și o tabletă Samsung cu Android, cadou
  • Ușor de utilizat, rapid.
  • Este bine construit, design plăcut.
  • Are patină flash.
  • Are focalizare cu detecție de fază și contrast.
  • Are senzor APS-C

CE E RĂU

  • Cablul de încărcare este ridicol de scurt.
  • Cei 20 Mpx creează așteptări prea mari de la senzor.
  • Canalul roșu este suprasaturat

UTILIZARE

  • Samsung NX300 este un aparat foarte potrivit pentru concedii, mai ales că încărcarea bateriei direct în aparat îți permite să ai la tine un singur încărcător micuț.
  • Aparatul este bun pentru cei ce vor un design elegant, funcții complexe, un senzor mărișor, dar într-un corp micuț și ușor.

CONCLUZIE

După NX1000, Samsung a urcat nivelul aparatelor produse cu încă o treaptă. NX300 este mai bun la toate capitolele, bun în toate situațiile, iar cu greu i-ai putea găsi un minus semnificativ. Dacă vă căutați un mirrorless, luați în considerare pe lista scurtă și NX300, poate fi o alegere foarte bună.

Preț:

  • 3499 lei la F64, varianta maro (există și alb și negru) cu obiectiv 18-55 mm F3.5-5.6. Primești și o tabletă Samsung cu Android cadou.
  • 3205 lei la PC Garage, cu același obiectiv.
  • 3199 lei la eMAG, ofertă specială temporară, cu același obiectiv.
asus s5507

    2 comentarii

  1. Pana in 300 ron ce compacta merita? Nikon Coolpix S2600 sau Samsung ES95 ?

      (Citează)

    • Până în 300, dacă ai smartphone, nu merită altceva.

      Dacă vrei neapărat una, ia ceva cu zoom optic cât mai mare, ca măcar aia să fie diferența.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus