un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review Drift HD Ghost, cameră sport de calitate

24 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

drift_hd_ghost_camera_06_camera
Am primit de la ActionCamera.ro, pentru testat, o cameră Drift HD Ghost, o cameră “de acțiune” pentru sporturi extreme și încadrări inedite. Drift este o companie americană, iar modelul HD Ghost concurează de la egal la egal cu GoPro Hero 3 Silver Edition, având cam aceleași specificații și performanțe, ba chiar întrecându-l mult la capitolul accesoriilor incluse în pachet.

Să începem cu specificațiile, cel mai important aspect al aceste camere. Observați înregistrarea 1080p la 30 fps și 720p la 60 fps, unghiul de 170 de grade, wifi integrat, ecran color integrat, moduri video, foto, timelapse și burst, carcasa rezistentă la apă, lentila ce poate fi rotită, iar printre accesorii include și o telecomandă radio.

Specificații detaliate:
Video
Rezolutie Video:

  • 1080p la 30/25fps
  • 960p (4:3) la 50/48/30/25fps
  • 720p la 60/50/30/25fps
  • WVGA (16:9) la 120/100/60/50/30/25fps

Expunere: Auto/Manual (utilizatori avansati)
Format Fisier: .MP4/.MOV (H.264 codec)

Optica
Tip Senzor: CMOS
Unghi de Vedere:

  • 1080p – 90°, 127°, 170°
  • 720p – 170°
  • WVGA – 170°

Focalizare: 0.5m la infinit
Rotatie Lentila: 300°
Zoom: x10 (digital)

Foto:
Moduri Foto:

  • 11MP at 170°, 127°, 90° FOV
  • 8MP at 170°, 127°, 90° FOV
  • 5MP at 170°, 127°, 90° FOV

Timelapse: 11, 8, 5MP la 0.5sec, 1sec, 2sec, 3sec, 5sec, 10sec, 30sec, 60sec

Photoburst:

  • 11MP 10 poze pentru 1, 2 sec
  • 11MP 5 poze pentru 1, 2, 5 sec
  • 8MP 10, 5 poze pentru 1, 2, 5 sec
  • 5MP 10, 5 poze pentru 1, 2, 5 sec

Baterie
Baterie reincarcabila lithium-ion de 1700mAh (inclusa) (DC 3.7V)
Inregistrare in timpul incarcarii: Da

Audio
Microfon: Built-in, cu reducere a zgomotului
Microfon Extern: mufa jack 3.5mm (microfonul extern nu este inclus)
Frecventa Radio: 2.4G

Memorie: MicroSD pana la 32GB (nu este inclus)

Conectivitate USB, HDMI și intrare de microfon
Dimensiuni: 105mm x 52mm x 33mm (L x L x I)
Greutate: 167g (cu baterie)
LCD : 2.0” color TFT
Rezistenta la apa: subacvatica 3m (cu usita inchisa)

Telecomanda:
Distanta: 10m
Dimensiuni: 59mm x 48mm x 12mm (L x L x I)
Greutate: 22g
Baterie: 350mAh lithium-ion reincarcabila (DC 3.7V)

AMBALARE ȘI ACCESORII
Aici HD Ghost stă cel mai bine. Chiar și ambalarea este specială, o cutie frumoasă, cubică, în care găsești toate accesoriile în locașul lor bine gândit.

Accesorii incluse:

  • telecomandă radio, rază 10 metri
  • sistem de prindere cu adeziv pentru suprafețe drepte
  • sistem de prindere cu adeziv pentru suprafețe curbe
  • sistem de prindere universal, pentru a se cupla apoi cu alte accesorii neincluse
  • curea de prindere la încheietură
  • ușită neperforată pentru spatele camerei, pentru a-i asigura o impermeabilitate crescută
  • cablu prelungitor pentru intrarea de microfon
  • cablu USB – mini USB, pentru transfer de date și încărcare de la computer


Ce accesorii nu sunt incluse, dar probabil vei avea nevoie de ele:

  • card microSD, pe care-l cumperi tu
  • sistem de prindere cu ventuză pentru parbriz etc
  • încărcător auto compatibil. Mie nu mi-a mers cu unul uzual și probabil ai nevoie de ceva oficial/original sau pur și simplu mult mai bine făcut

Dacă este vorba de ventuze de parbriz, vă recomand un model PanaVise precum cel de mai jos. Eu l-am primit împreună cu camera pentru test, dar se pare că este modelul vechi. Permite un grad de libertate suplimentar, rotind și învârtind secțiunea finală (acolo unde scrie PanaVise) cu șurubul pentru cameră. Din păcate, Drift a înlocuit acest modelul cu unul mai simplu, dar poate îl mai găsiți pe undeva.
drift_hd_ghost_camera_13

Atenție cu încărcătorul auto. Dacă nu merge corect cu încărcătorul vostru, probabil aveți nevoie de cel original.

La capitolul accesorii deștepte, pe site-ul oficial Drift am văzut și un mic suport care rotește automat camera pentru a obține imagini panoramice. În combinație cu modul timelapse, cred că ies secvențe foarte frumoase.

HARDWARE
Aceasta este camera HD Ghost. Observați că este mai degrabă lungă, decât lată ca un GoPro, ca un bullet-cam, iar ecranul color este pe lateral. În partea de sus ai patru butoane cauciucate (Meniu, stanga, dreapta și Record), iar pe spate ai acces la mufe și poți demonta acel căpăcel pentru a ajunge la baterie și la slotul de card MicroSD.
drift_hd_ghost_camera_23drift_hd_ghost_camera_09_butoane

Cel mai mișto aspect al acestei camere? Obiectivul se rotește și poate fi deci potrivit manual pentru a regla orizontul. Asta înseamnă că oricum ai monta camera, oricât de înclinat, îi rotești obiectivul până când imaginea este dreaptă, ceea ce este de mare ajutor în obținerea unui clip ușor de vizualizat.

drift_hd_ghost_camera_08_obiectivdrift_hd_ghost_camera_07_obiectiv

Mie meniul mi s-a părut foarte simplu și ușor de utilizat. Poți alege între modul Video, Photo, Timelapse și Photoburst. În alt meniu, poți alege setările pentru toate aceste moduri și desigur că ai la dispoziție și opțiunea de Playback pentru secvențele înregistrate. Camera are un difuzor propriu bun.

Carcasa pare solidă, bine închegată. Cred că rezistă bine la șocuri, iar în apă o poți scufunda până la 3 metri, ceea ce de fapt înseamnă că te poți filma pe jetski, în parcul acvativ, pe banană sau la mici scufundări. Vrei protecție și mai bună? Pe ActionCamera.ro găsești o carcasă de silicon și una subacvatică pentru 30 de metri.

Telecomanda este plată, făcută să o porți la încheietura mâinii. Are buton de Record și de Stop, așa că trebuie să reglezi dinainte camera. Telecomanda are propria ei baterie, reîncărcabilă prin mini-USB.
drift_hd_ghost_camera_12_conectoridrift_hd_ghost_camera_05_telecomanda

Camera își generează propriul ei hotspot wifi la care te poți conecta cu smartphone-ul tău prin intermediul unei aplicații pentru iOS și Android. Poți vedea live imagini de la cameră, poți regla configurația și poți porni și opri înregistrarea. Aceasta funcție este perfectă când montezi camera în cine șție ce loc incomod și nu poți vedea pe ecranul ei ce prinzi în cadru sau în timpul filmărilor pentru a vedea live dacă ai prins momentul ce te interesează. Nu am încercat această funcție și nu vă pot da mai multe detalii.

Ecranul camerei este un punct slab al hardware-ului. Are un unghi de vizualizare foarte mic, practic trebuie să te uiți perpendicular la el, altfel se modifică puternic culorile și nu-ți mai dai seama cum ai reglat-o. M-am lipit cu capul de parbriz, peste volan, ca să văd ce prind în cadru.

Un alt punct slab este șurubul de închidere al carcasei, în spate. Se rotea în gol și probabil că la fel se va întâmpla după o vreme și cu o cameră nouă. Se găsesc de cumpărat alte ușițe pentru cameră, dar mi se pare că producătorii puteau face de la început un sistem mai bun.

PERFORMANȚĂ
Am fost foarte plăcut impresionat de calitatea video în timpul zilei. Imaginile sunt foarte bune, culorile sunt realiste, rata de cadre și cea de bit sunt fără cusur. Unghiul de 170 de grade acoperă mai mult decât vederea umană, iar montată în mașină o astfel de cameră filmează fără probleme toate benzile de circulație și trotuarele. Sincer să fiu nu văd de ce ai micșora unghiul, dar meniul de configurare îți permite și acest lucru.

Am testat modul 1080p, dar apoi am folosit camera în 720p. Întâi pentru că rezoluția este suficientă, iar apoi pentru că la această rezoluție poți înregistra la 60 de cadre pe secundă, o valoare mult mai bună pentru acțiune la viteze mari. Dacă mergi la WVGA, adică 848 x 480, poți crește viteza cadrelor la 120 fps.

Clipul de jos combină imagini filmate ziua cu unele filmate noaptea:

Observați că noaptea imaginile sunt bune în condițiile în care există iluminat stradal, dar în rest vezi doar unde bat farurile. În beznă nu prea ai ce face cu HD Ghost, dar nici nu cred că s-a inventat camera care sa facă minuni fără a avea LED-uri de iluminare în infraroșu.

Un clip de 18:24 minute ocupă 1,5 GB, înregistrat la 1280 x 720 pixeli și 59,97 fps fps cu o rată video de 11,5 Mbps.

O comparație cu GoPro Hero 3 Black Edition găsiți pe razvanbb.ro. HD Drift are culorile mai bune și parcă imaginea un pic mai sharp, dar observați că în întuneric și în momente de wide dynamic range stă mai slab.

Am rămas un mic dezămăgit de microfonul integrat, care este foarte slab. Observați că în clip nu se aude motorul mașinii. Dacă aveți nevoie de sunet bun, cumpărați microfonul extern din secțiunea Accesorii. Difuzorul integrat în cameră este, în schimb, foarte puternic.

Bateria de 1700 mAh asigură o autonomie de maxim 2-3 ore, din ce-am văzut eu, în înregistrare 720p cu 60 fps. Dacă aveți nevoie de mai mult, cumpărați baterii suplimentare, dar și carduri, că altfel un card de 8 GB se umple înainte de a consuma bateria.

Am încercat și un timelapse. Partea nasoală aici este că prin difuzorul extern se emite un sunet foarte puternic la fiecare declanșare foto. Aș fi făcut un timelapse la o lansare la care am fost zilele trecute, ca să vedem cum vin și pleacă oamenii, dar acel sunet ar fi deranjat toată sala. Nu se poate opri din meniu. Nu se poate regla nici timpul de expunere, deși mi-ar fi plăcut asta. Chiar și ziua, să faci fotografiile cu un timp de expunere de 0,2-0,3 secunde asigură imaginilor acel aspect de “în mișcare”, că altfel arată ca o înregistrare de securitate.

Camera îți salveaza fotografiile pe card, dar apoi ai nevoie de un soft de editare video și câteva cunoștințe de bază pentru a le transforma în timelapse.

INTERFAȚA
Mie mi s-a părut simplă, ușor de configurat, iar LED-ul de pe cameră te ajută să-ți dai seama ce faci, aprinzându-se în altă culoare în funcție de modul de înregistrare. În timpul filmării aș fi preferat ca textul de pe ecran și simbolurile să fie mai mari, dar nu-i bai.

CE E BINE

calitate bună a înregistrării
obiectivul poate fi rotit
accesorii ieftine
wifi integrat și aplicație de smartphone
rezistă la apă

CE E RĂU

microfonul integrat este destul de slab
șoferii trebuie să achiziționeze suplimentar încărcător auto și suport de parbriz

UTILIZARE

Aș recomanda-o în principal celor interesați de o cameră video de bună calitate, fără compromisuri, care își doresc de la început accesoriile incluse în pachet și nu vor să se complice cu aspectul modular al camerelor GoPro Hero.
De asemenea, obiectivul ce poate fi rotit o face perfecta pentru filmări din poziții înclinate, fiind foarte ușor să reglezi orizontul așa cum trebuie.
Rezistența la apă o face perfectă și pentru filmări din barcă, jetski și alte combinații.
Telecomanda inclusă în pachet îi va mulțumi pe schiori și bicicliști.

CONCLUZIE

Cum spuneam la început, HD Ghost este o cameră comparabilă la specificații și calitate și preț cu GoPro 3 Silver Edition. Cu câteva șmecherii integrate care sunt foarte utile și o selecție bună de accesorii inițiale și multe altele disponibile separat, Drift HD Ghost poate fi o alternativă foarte bună și ceva mai ieftină, pe total, decât soluțiile GoPro.

O găsiți pe ActionCamera.ro, site-ul care mi-a oferit-o spre testare.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Un model impresionant, la un pret moderat. Dintre Drift HD Ghost si un GoPro, as alege camera Drift.

      (Citează)

  2. Pune si tu si un clip la 1080p.

      (Citează)

  3. Am luat o prastie de pe ebay cu 28 de dolari, filma sensibil mai bine noaptea. PLus ca avea deja suportul pentru parbriz, sa nu mai dau bani si pe asa ceva.

    Ziua camera asta ii este superioara, dar filmarea de noapte mi se pare absolut slaba. Probabil nu as avea ce sa folosesc, daca s-ar intampla ceva.

    Si display-ul putea sa fie ‘mobil’, e absolut cretin sa te contorsionezi doar sa vezi ce filmezi. Cand ai camera montata, probabil iti doresti sa mai arunci un ochi pe ecran, sa vezi daca sta OK, daca filmeaza cum trebuie etc.

      (Citează)

  4. Salut,

    Am cateva precizari de facut:

    “Am încercat și un timelapse. Partea nasoală aici este că prin difuzorul extern se emite un sunet foarte puternic la fiecare declanșare foto. Aș fi făcut un timelapse la o lansare la care am fost zilele trecute, ca să vedem cum vin și pleacă oamenii, dar acel sunet ar fi deranjat toată sala. Nu se poate opri din meniu.” – Volumul difuzorului se poate regla din meniu, are 4 trepte, Mare, Mediu, Mic si OFF.

    “Am rămas un mic dezămăgit de microfonul integrat, care este foarte slab. Observați că în clip nu se aude motorul mașinii. Dacă aveți nevoie de sunet bun, cumpărați microfonul extern din secțiunea Accesorii.”
    Si microfonul incorporat are setare, pentru filmarea din masina ar fi bine sa fie la mediu sau maxim. :)

      (Citează)

  5. Salut!
    1.Spui in “Specificatii detaliate” la BATERIE, ca se poate filma (inregistra) in timpul incarcari bateriei. Esti sigur? Cum?
    2. ActionCamera.ro iti ofera husa de silicon pentru protectie si carcasa subacvatica doar pentru Drift HD , nu si pentru Ghost, despre care se vorbeste in review-ul de fata.

      (Citează)

  6. “IncarcarII bateriei”, este mai sus…

      (Citează)

  7. Se poate atasa de ghidonul bicicletei ?

      (Citează)

  8. @dojo: am și eu ceva ieftin așa și noaptea filmează bine pentru că are LED-uri cu infraroșu. Totuși, aceea nu este o soluție pentru o cameră profi, mai ales una rezistentă la apă.

    Chiar și așa, filmarea noaptea a ieșit bine, iar în beznă nu pot să cer să filmeze ceva când afară este totul negru. Asta s-ar putea face doar cu timp lung de expunere, ceea ce se bate cap în cap cu 60 fps.

      (Citează)

  9. @ Valentin “Partea nasoală aici este că prin difuzorul extern se emite un sunet foarte puternic la fiecare declanșare foto” difuzorul are si el setare: mic, meniu, mare si off :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus