un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Primul concediu cu mirrorless

24 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

sony_nex_5r_10Dacă cineva se îndoia de tăria cu care cred în utilitatea mirrorless-urilor, chiar acum sunt plecat în primul concediu în care am lăsat DSLR-ul acasă și folosesc un Sony NEX cu obiectiv cu zoom generos, 18-200 mm, așa cum zic eu că se potrivește în concedii.

Am senzor APS-C, am toate funcțiile necesare, dar nu mă duc să fac fotografii de National Geographic, ci unele de concediu. Dar vai, nu duci aparatul la ochi! Dar nu ține bateria la fel de mult!

Da, și? Nu mai car 3 kg pe umăr, ca să fac mușchi ca anul trecut în Paris, ci doar 1 kg, la dimensiuni reduse. Orice altceva nu contează mai mult de atât, nu când vrei sa mergi la pas un oraș întreg.

asus s5507

    18 comentarii

  1. pff, mie chiar si obiectivul ala de 18-200 mi se pare prea mare. Chiar ma gandesc sa renunt la cel de 18-55 si sa imi iau cel “pancake” de 16-50. In rest, fac zoom cu piciorul.

      (Citează)

  2. Dar vai, nu duci aparatul la ochi!

    Problema nu e ca nu mai duci tu aparatul la ochi, ca si asa 99% din cei pe care ii stiu nu sunt mari cadreuri, faza e ca acel senzor nu are chiar calitatea unuia DSLR.
    A, ca nu ai nevoie de privit prin vizor iar live view pare mai ok, de acord.

      (Citează)

  3. Dar unde ai plecat in vacanta?

      (Citează)

  4. … si atunci de ce ti-ai mai luat in prima faza dslr?

      (Citează)

  5. @Etravel: da culmea, Senzorul de pe Sony Nex are calitate chiar mai buna decat multe DSLR-uri :)

      (Citează)

  6. @Claudiu – stai calm, n’are.

      (Citează)

  7. si pe unde zici ca iti faci concediul?

      (Citează)

  8. nu sînt expert în fotografie, dar din cîte ştiu eu conceptul care dă numele de DSLR ***nu*** prezintă nici un avantaj la un aparat digital. Prin conceptul de DSLR înţeleg sistemul de vizare, moştenit 100% de la aparatele cu film, la care în momentul apăsării se mişcă acea oglindă şi lumina ajunge pe film, în timp ce în restul timpului ajungea pe “ochiul” de vizare. Asta e chiar un dezavantaj la DSLR-uri faţă de SLR-uri căci face mai dificilă vizarea pe ecran (care nu avea sens fizic la cele cu film)

    Ce au DSLR-urile de le face profesionale, comparativ cu cele “compacte”? păi orice altceva cu EXCEPŢIA oglinzii: senzor mare, reglaje manuale şi numeroase, salvare RAW pt posibilităţi avansate de editare ulterioară, obiective detaşabile, bliţ puternic… deci nimic din ce îi dă numele de DSLR (oglinda)

    Deci din punctul meu de vedere Mirrorless-urile, care aduc toate aceste avantaje, fără avea acel mecanism complicat (şi acum inutil) cu oglindă, vor înlocui într-un final DSLR-urile de pe piaţă, aşa cum şi alte tehnologii (cum ar fi CRT TV, etc) au murit greu, dar pînă la urmă tot au murit. Dacă fac vreo greşeală fundamentală (de fizică/optică nu de estimare a “pieţei”), să mi se spună.

      (Citează)

  9. Am avut si eu exact acelasi combo intr-o vacanta. Nu m-am obisnuit cu el, 18-200-le este imens. Prefer sa car dslr-ul, sta mult mai bine in mana si scoate poze mai bune, chit ca e mai greu.

      (Citează)

  10. @Etravel, am pus 2 DSLR la intamplare cam in aceasi gama de pret, un Canon si un Nikon. Unul e mai slab, celalalt e putin mai bun.
    http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/870%7C0/(brand)/Canon/(appareil2)/826%7C0/(brand2)/Sony/(appareil3)/801%7C0/(brand3)/Nikon

      (Citează)

  11. si eu prefer un mirrorless in vacanta de la Olympus tot pentru greutatea mica si calitatea buna a pozelor.

    uite si cateva poze facute cu el:

    http://www.letsgo.ro/aparat.php?c=E-PL3

      (Citează)

  12. ar trebui sa iti deschizi un club foto pe blog, vad ca ai numai fotografi experti printre comentatori ;)

      (Citează)

  13. @alias: DSLR-urile profesionale au mai multe lucruri în plus. Printre cele mai importante ar fi reglajele suplimentare, carcasa rezistentă la intemperii, șasiul mai rigid, grip-ul pentru acumulatori și acumulatori mai performanți. Poate nu sună profesional, dar gândește-te la o ședință foto într-o junglă. Pe lângă lucrurile în plus, corpurile aparatelor destinate profesioniștilor au ultima tehnologie în materie de senzor, procesor și mecanisme de acționare. Un DSLR pentru începători are capacitatea de 3-4 cadre pe secundă în rafală, în timp ce unul din gama de vârf are în jur de 10.

    SLR înseamnă single lens reflex și nu are neapărat legătură cu oglinda. TLR înseamnă two lens reflex și folosește o lentilă (generic spus, pentru că este de fapt un ansamblu în ambele cazuri) numai pentru vizor. Așa e, mecanismul oglinzii, fiind o parte mecanică, limitează performanțele aparatului. Eliminând oglinda și astfel oferind posibilitatea de a privi în timp real prin obiectiv ai obținut într-adevăr o noutate și o performanță mai mare, evitând timpi morți. Cu toate că asta nu înseamnă că moare DSLR-ul.

    În rest, nu înțeleg de ce trebuie tot timpul să moară ceva și să existe un aparat mai bun decât nu știu câte altele. Aparatul din articol înlocuiește (poate) anumite DSLR-uri, adică alea destinate amatorilor care voiau o calitate mai bună a fotografiilor. Am și eu prieteni care au trecut la DSLR tocmai din acest motiv. Acum că au o alternativă, poate îl vor schimba. Oricum ai lua-o, pentru simple poze în vacanță, nu prea ai nevoie de DSLR. Voi credeți că fotografii profesioniști cară kilograme de echipament atunci când merg în vacanțe cu familia?

      (Citează)

  14. @dam167:
    ” Voi credeți că fotografii profesioniști cară kilograme de echipament atunci când merg în vacanțe cu familia?”

    DA :)))

    eu nu ma consider profesionist (venituri din fotografie dar sub 50% din totalul pe un an) si plec in vacante cu ~10 kile de echipament foto (trepied si rucsac foto inclus). si cunosc multi altii care fac la fel.

      (Citează)

  15. @dam167: păi tu confirmi ce am spus eu, toate aceste “features” cu grip-ul, rafala, bateriile etc, care se găsesc pe DSLR-urile cele mai scumpe şi mai performante pot fi chiar şi mîine instalate de către, să zicem, Nikon pe cea mai nouă şi mai scumpă linie de mirrorless, după care să scoată din producţie DSLR-urile cu totul, înlocuindu-le. Ce s-ar pierde ? în afară de mecanismul cu oglindă, evident, de care chiar şi tu zici că limitează performanţa aparatului.

    Eu vorbesc strict de aspectul “SLR” din DSLR. Cum zice Wikipedia: “In the reflex design scheme, light travels through a single lens and a mirror is used to reflect a portion of that light through the view finder – hence the name Single Lens Reflex.” Deci dacă elimin oglinda, nu mai e DSLR, şi da, DSLR-u moare în condiţiile astea. Duce oglinda aia la o calitate mai bună a imaginii? eu cred că nu.

    De ce să moară ceva ? eu nu vreau neapărat să moară dar (1) vreau să stabilesc clar dacă tehnologia aia SLR cu oglindă chiar ARE ceva seminificativ din pdv al calităţii (şi pînă acum nu am văzut asta) şi (2) da, anumite tehnologii au murit, cum ar fi discul din vinil, în momentul în care lumea a înţeles că CD-ul chiar sună mai bine şi are toate avantajele pe care le ale, în timp ce LP-ul are doar acel efect de “nostalgie” cînd auzi acel fîşîit combinat cu pîrîituri şi pocnituri în pauzele dintre piese, în loc să auzi linişte. Deci să fie treaba clară, să aleagă oamenii în cunoştinţă de cauză, nu aşa, pt că “se aude” că X e mai bun ca Y, fără amănunte tehnice însă.

      (Citează)

  16. Nu ma atrag deloc aparatele astea. Nu ma deranjeaza sa car un kil de aparat, atat timp cat imi sta OK in mana, am ‘lentile’ decente si mai ales scoate poze OK. Am un rucsac mic foto, in care-mi intra DSLR-ul, lentila zoom, camcorder-ul si alte bulendre, ca nu umblu doar cu aparaatul in mana. Decat sa am posete, marsupii si alte rahaturi pentru restul chestiilor necesare, pun totul intr-un Tamrac ‘mini’ si m-am scos.

    Barbatu’ tot incerca sa ma convinga sa-mi iau un trocarici din asta, ca-i mic. De parca asta-i exact problema mea. Daca isi face treaba OK si ma simt bine cu el, poate sa aiba si 2 kile aparatul, ca nu sunt nici eu atat de firava :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus