un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

După 1000 de ani de lupte, acum suntem prieteni

7 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

turnul_galata_panoramic-003
S-au împlinit 560 de ani de când otomanii au cucerit Constantinopolul, probabil cel mai important eveniment istoric ce a modelat Europa în secolele următoare. S-a deschis astfel calea cuceririlor otomane spre sudul și estul Europei, națiunile vestice au fost nevoit să găsească noi rute spre India, ceea ce a declanșat marile descoperiri geografice (de exemplu America), au crescut și căzut imperii.

Secole de războaie și înfruntare între două culturi. Dar iată cum stăm o jumătate de mileniu mai târziu și ce înseamnă acum o lume în care nu mai contează neapărat teritoriul și aurul, ci puterea economică pe total. La 560 de ani după ce turcii distrugeau o ultimă rămășită a Imperiului Roman, vor construi un pod peste Bosfor în parteneriat cu o firmă italiană, pentru că acum suntem toți prieteni.

Mai mult, Turcia este a 15-a economie a lumii și a 6-a din Europa, iar ca rată de creștere este pe primul loc pe continentul nostru. După sute de ani de lupte pentru a stopa înaintarea otomanilor, acum UE i-ar primi cu brațele deschise. Până acum au fost mici probleme (se împotrivea Grecia, care-s mereu certați cu turcii, dar acum nu cred că mai contează așa tare opoziția lor), iar acum probabil că nu mai vor turcii să se bage la așa ceva.

Dar oricum, ce s-a schimbat lumea. Acum o mie de ani aveam marile cruciade, acum 500 de ani otomanii ajunseseră să amenințe statele italiene, iar acum suntem cu toții prieteni. Tare mi-ar plăcea să știu ce va fi peste alți 500 de ani.

detalii despre pod: Digi24.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Sunt mai multe aspecte : politice , religioase , terorism. Partea economica nu cred ca o contesta nimeni. Turcia este o tara cu o populatie numeroasa , preponderent musulmana ceea ce nu prea este pe placul multora . Plus ca mai conteaza si disputa asupra Ciprului . Gandeste-te ca ei sunt in tratative de aderare la UE din 1987… iar asta spune multe despre scepticismul la nivel european. Intr-un fel e normal sa fie atatea discutii pentru ca ar deveni a doua din EU ca populatie dupa Germania , depasind Marea Britanie iar asta ar avea niste implicatii.

      (Citează)

  2. ai scris “după sute de secole” :-)

    ce mai contează ce se întîmpla acum 500 de ani, gîndeşte-te că Germania era duşmanul acum un pic peste 50… sau cum s-au duşmănit francezii şi englezii şi acum sînt cei mai buni prieteni… sau englezii şi cei din coloniile lor

    de fapt, asta ilustrează bine ce mare prostie e asta cu duşmănitul, şi e dată numai şi numai de un număr redus de inşi care sînt la putere. Se schimbă ăştia, se poate schimba radical relaţia între 2 ţări cu zeci de milioane de oameni fiecare

      (Citează)

  3. Pai da , Grecia se opune din cauza disputarii Ciprului. In anii ’70 turcii au invadat insula si au ocupat partea nordica.

      (Citează)

  4. :) Ne joaca fese istoria. Insa, e bine de retinut ca averile au fost mereu pe primul loc, indiferent de perioada istoriei.

      (Citează)

  5. @alias: bine zis!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus