un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

20 de dolari pe lună pentru Photoshop sau Premiere

28 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

adobe_creative_cloudȘtiți ce zic cei care câștigă bani din grafică, webdesign, filme și tot restul, dar folosesc Photoshop sau Premiere piratat? “Păi e prea scumpă licență! E o mie de euro! E 3000 de euro!”

Așa este. Photoshop CS6 costă aproape 1000 de euro, Illustrator vreo 800 de euro, Premiere Pro vreo 1200 euro, iar un pachet complet CS6 costă cam 3000 de euro. Scump!

Sunt curios ce justificări vor fi găsite acum, când Adobe a introdus pachetele Creative Cloud. Downloadezi, instalezi și folosești ce programe vrei tu din toată oferta lor pentru 50 de dolari pe lună. Programul full, nu ceva în browser, gata de lucru offline și cu toate funcțiile uzuale. Iar dacă vrei doar un anumit software, de exemplu doar Photoshop sau doar Premiere Pro, costă 20 de dolari pe lună. Scump?

Bună mișcarea Adobe. Pachetelor lor n-au nici o legătură cu cloud-ul la care ne gândim noi, în afara faptului că primești 20 GB de spațiu online pentru stocare. Este, pur și simplu, software oferit cu taxă lunară, cum de altfel multe alte programe ar trebui să fie, ca să plătești pentru ele doar când ai nevoie.

asus s5507

    30 comentarii

  1. Spui chestia asta in tara in care lumea cumpara Android ca sa-si copii aplicatiile gratis…romanii se zgarcesc la 89 centi sau 1,99, sau cat costa o aplicatie de mobil si tu ii indrumi sa plateasca abonamente pentru software? Suntem vai de mama noastra…

      (Citează)

  2. Andrei, nu lor li se adreseaza Adobe, ci celor care fac bani cu asta, dar nu isi permit sa dea 1000 de euro pe o licenta. In plus, daca o sa ai la dispozitie ultima versiune tot timpul prin acel abonament, o sa fie si mai bine. Microsoft a facut deja asta cu Office 365.

      (Citează)

  3. Suita de programe Adobe CC a fost deja piratata, se pare ca nu au reusit sa convinga prea multi utilizatori de avantajele unui abonament.

      (Citează)

  4. Pentru un fotograf amator este scump si nu se justifica sa cheletuie 800 euro pentru o licenta Photoshop. Din fericire exista solutii. De multe ori cand cumperi o camera mai vine si cu un soft de editare video sau foto la pachet. De la Adobe, Sony, Samsung etc. In cazul meu, cand mi-am cumparat camera, am primit si un kit Adobe Photoshop 10, o versiune mai light. Pentru mine este suficient.

      (Citează)

  5. am abonament la photoshop de vreo 6 luni, si pot sa spun ca e cea mai buna miscare de la adobe

      (Citează)

  6. @Bogdan: programele sunt piratate și ca să arate crackerii că pot face asta, nu neaparat pentru că o cere lumea.

    Ideea este că acum cine face bani din asta ar putea să dea și banii, mai ales dacă vrea să fie totul legal.

      (Citează)

  7. @Mihai: dar poți cumpăra doar Lightroom sau Photoshop Elements.

      (Citează)

  8. Razvan, 10% din cei carora li se adreseaza adobe dau bani, restul fura ca-n codru pentru ca se poate. Si dupa aceea se mira toti de ce nu introduc astia limba romana in diverse programe… Fix de asta, ca nu apare activat din Romania decat un numar foarte mic de licente.

      (Citează)

  9. Unii utilizatori sustin ca, pe termen lung, ajung sa plateasca mai mult pentru programele Adobe. Exista si o petitie semnata de peste 34000 persoane change.org/petitions/adobe-systems-incorporated-eliminate-the-mandatory-creative-cloud-subscription-model

      (Citează)

  10. Daca Microsoft sau Adobe n-ar vrea sa le fie piratate programele, acestea n-ar fi.

    Altfel n-ar exista programe romanesti de contabilitate care nu pot fi piratate.

    Cei de la Adobe sunt constienti ca cei mai multi bani le vin de la firmele de design care vor sa fie in legalitate. Sunt milioane de astfel de firme care fiecare platesc pentru mai multe licente.

    Mai sunt si cateva milioane de utilizatori care lucreaza de acasa si isi permit sa plateasca licenta.

    Insa marea majoritatea a celor care lucreaza de acasa sunt lasati sa pirateze, pentru ca ei sunt baza din care firmele de design isi aleg viitorii angajati. In plus, o mica parte dintre ei vor incepe sa castige indeajuns de mult incat sa-si permita sa plateasca licenta.

    Daca n-ar fi lasati sa pirateze, ar cauta alternative la alte programe gratuite. Programe care s-ar dezvolta pentru ca ar avea o comunitate in jurul lor si ar face bani doar din licentele pentru firme.

    Cand o firma va dori sa angajeze un grafician cu experienta in Photoshop o sa se pomeneasca cu unul care le zice: nu cunosc Photoshop, dar ia uitati ce chestii tari stiu sa fac in programul asta, care pentru mine e gratuit si pentru voi e mult mai ieftin decat Photoshop.

    Atunci Adobe ar lua o ditamai muia.

    Acum Photoshop n-are un concurent serios pentru ca la el are acces TOATA lumea. In momentul in care nu vor mai avea toti acces, pentru cei care n-au acces vor aparea imediat alternative. Ori Adobe nu e dornic de concurenta. Cred ca i-a ajuns HTML5 vs. Flash.

    Chestia cu 20 de dolari pe luna pentru Photoshop este destinata firmelor mici sau utilizatorilor care doresc sa lucreze legal de acasa.
    Ceilalti vor continua sa pirateze in continuare si vor spune ca Photoshop este prea scump pentru posibilitatile lor.

      (Citează)

    • @Dan: nu știu dacă este așa lungă strategia lor anti-piraterie, dar cred că măcar au ajuns la concluzia că implementarea unor măsuri anti-piraterie mai avansate ar fi costisitoare, ar enerva și mai mult pe cei plătitori (ca la jocuri, unde cerințele de always-online îi deranjează mai ales pe cei cinstiți) și pe termen lung s-ar pirata oricum, că nimic nu e imposibil de spart sau emulat.

      În plus, probabil că au o bază bună de plătitori care le asigură venituri, iar creșterea veniturilor o obțin prin combaterea pirateriei la modul general, adică tot felul de alianțe, de campanii publice, de încurajare a controalelor pentru a vedea dacă firmele au licență sau nu etc. Sunt alianțe și grupuri de interese care îi reprezintă pe toți jucătorii din industrie și fac ăia treaba, nu fiecare producător în particular.

        (Citează)

  11. Acela este pretul pt US. Pentru tarile din EU pretul este mai mare si se adauga si TVA

      (Citează)

  12. Iar pentru toti ceilalti care vor sa fie legali exista Gimp :))

      (Citează)

  13. sper ca glumesti. miscarea asta cu CC a creat un scandal imens, cunosc cel putin 2 persoane care au renuntat sa mai cumpere Adobe si cauta alternative.
    de ce? pentru ca inainte softul iti apartinea, acum il inchiriezi. si dupa ce platesti o tona de bani timp de un an, daca ai incetat nu mai ai nimic. plus multe alte argumente de care mustesc forumurile foto.

    iar chestia asta ii revolta tocmai pe cei care cumpara, pe cei care pirateaza ii doare undeva, oricum CC-ul a aparut deja piratat. multi dintre cei care cumparau (insist pe acest cuvant) vor trece la alt soft sau vor pirata.

    (am o licenta de PS CS4 si un Lightroom 4.2 dar nu cred ca voi upgrada daca nu renunta la ideea asta cretina)

      (Citează)

    • Păi pot să dau 800 de euro pe o licență Photoshop pe viață sau să dau lunar câte 15 euro pe aceeași licență. Asta înseamnă 53 de luni de licență la aceiași bani, adică aproape 5 ani.

      Cunoștințele tale supărate că pentru aceiași bani primesc doar 53 de luni de program, nu toată viața, ar putea să-și aducă aminte că peste vreo 53 de luni sunt șanse mari ca Photoshop-ul de acum să fie gratuit, așa cum CS2 este acum gratuit, ceea ce oricum face inutilă supărarea În schimb, în aceste 53 de luni primești:
      – întotdeauna cea mai recentă versiune
      – spațiu moca pe net
      – instalare pe două calculatoare de-ale tale
      – posibilitatea de a renunța la program când vrei, fără să rămâi cu o licență scumpă și neamortizată. Nu de alta, dar poate peste 2 ani faci altceva, în alt domeniu sau cu alt software.

        (Citează)

  14. In Europa pretul este in euro, nu dolari, si nu aplica nici un TVA. Eu mi-am facut un abonament de 20 euro pe luna cu reducere de student si am acces la toate programele.

    Este adevarat ca pentru unele persoane era mai simplu sa cumpere doar o suita sau licenta pentru program, deoarece nu multi faceau upgrade de la o versiune la alta. In plus, la CC, daca nu platesti, dupa o luna ti se dezactiveaza licenta asa ca ramai cu proiectele si fisierele blocate.

    Eu nu sunt multumit de diferenta de pret intre Europa si USA. Abonamentul de 50$ costa la noi in jur de 65 euro. De ce? De unde paritatea 1$ = 1 euro? Si nu numai la Adobe este problema asta, ci la multi altii.

      (Citează)

  15. radu, eu cunosc fotografi care folosesc programul asta zi si noapte, cu asta iti castiga painea. si-au facut calculele, iese mai scump sa il “inchiriezi”. plus ca daca intrerupi nu ai ramas cu nimic. nimic, 0.

    apoi tu faci calculul bazandu-te pe pretul care il ai daca te angajezi un an. daca vrei sa platesti lunar e cu 50% mai scump. cum merge argumentul cu “folosesti cand ai nevoie”? da, cand ai nevoie si platesti 50% in plus pentru asta. daca nu te inhami pentru un an si o iei pe la spate cu mare finete.

    deci hai sa facem un calcul.
    Photoshop cu plata lunara (sa pot renunta oricand, nu?):
    calcul valabil pentru Franta
    36,89 Euro/luna; adica vreo 890 de Eur in 2 ani, pana cand ar aparea un photoshop care chiar merita “schimbarea”.
    cat costa un Photoshop CS6 in Franta? ~900. Si la sfarsit ramai cu softul, e al tau si faci ce vrei cu el.

    deci nu era mai inteligent sa lasi oamenii sa aleaga? gen il inchiriezi sau il cumperi, tu alegi. nope. uite asa se pierd clienti, eu sunt unul dintre ei.
    biroul unde lucrez are vreo 20 de licente. Tocmai am cumparat inca 5, sa fie acolo, pentru ca in viitor nu va mai fi posibil sa cumparam altele.

      (Citează)

    • @stefan: nu oricând, dar plata anuală. Renunți la final de an. Nu de alta, dar poate la anul treci pe Illustrator sau Premiere, în funcție de ce business găsești pe piață, iar la Photoshop te mulțumești cu un Elements sau Lightroom. Versatilitatea aceasta va fi apreciată de mulți.

        (Citează)

  16. @acsel: Platesti 20eur pt ca esti student, dar pt un om obisnuit costa 24.59eur/luna. Alta chestiune — daca esti in UE platesti TVA la orice. Ca el este inclus in pret asta e alta poveste dar de platit il platesti oricum.

    Mai nasol este daca vrei acces la 2 programe. Noi folosim la firma Illustrator si Photoshop si suntem obligati sa luam pachetul complet care este 61.50eur/luna cu contract obligatoriu pe un an. Adica nu poti sa renunti dupa 2 luni de exemplu. Iar daca vrei cu renuntare costa 92.24eur/luna. Un pic cam mult pt un software care de fapt doar il inchiriezi. Sunt luni cand pur si simplu nu renteaza.

      (Citează)

  17. @Ionut Eu momentan am doar photoshopul pe societate si platesc 20euro.
    In viitorul apropiat vreau sa iau si ilustrator-ul si am vazut ca il pot lua tot separat cu 20euro/luna.

      (Citează)

  18. Ma gandeam: ce fain ar fi sa vina Microsoft cu Windows la 1 cent pe zi, la folosire efectiva. Nu pornesti calculatorul, ziua aia e free. Multi zgarciti ar mai iesi din casa si ar face ceva miscare…

      (Citează)

  19. @Ionut: Eu platesc 20 euro/luna pentru pachetul complet, nu doar pentru o aplicatie. Au avut o oferta inainte de a lansa versiunile CC. Si cand am spus fara TVA, ma referam ca 20 euro e pretul final, nimic in plus sau minus. :)

    Dar eu ma intreb: exista vreo metoda pentru o persoana fizica sau juridica sa raporteze ca cineva foloseste soft pirat? Ma gandesc ca daca cineva foloseste soft original, si din cauza asta are preturi mai mari, nu poate concura corect cu cineva care foloseste pirat si are preturi mai mici.

      (Citează)

  20. @acsel: daca vrei sa torni pe cineva o poti face la BSA

      (Citează)

  21. nwradu: cum CS2 este acum gratuit

    ”cum CS2 este acum gratuit”

    Este adevărat?
    Eu am încercat să descarc și am citit că (traducere cu Google): ”Numerele de serie prevăzute ca o parte a descărcării poate fi utilizat doar de către clienții care au achiziționat în mod legitim CS2 sau Acrobat 7 și trebuie să mențină utilizarea lor actuală a acestor produse.”

      (Citează)

  22. Buna,
    as vrea sa cumpar si eu un illustrator CS6. Cum procedez?
    Multumesc in avans.

      (Citează)

  23. Sorina Catana

    26/04/2016 la 9:54 AM

    Buna,
    sunt interesata sa achizitionez un pachet Photoshop+Lightroom cu licenta, bineinteles, cu abonament lunar de 12 euro
    as vrea sa va intreb cat dureaza pana se primesc codurile din momentul achitarii?
    multumesc frumos

      (Citează)

  24. Pretul e ok, mai ales daca vrei sa faci webdesign. Nimic de spus!
    Intrebarea mea e, a reusit cineva de aici sa il cumpere? Pentru ca am vrut sa il cumpar de pe http://www.adobe.com/ro/# si nu am putut. Am vb cu un suport si au spus ca nu accepta romania ca tara. In schimb am gasit pe net pachete la magazine online dar pretul era dublu :(

      (Citează)

    • Sorin Balaceanu

      01/10/2017 la 12:02 PM

      Razvan:
      Andrei, nu lor li se adreseaza Adobe, ci celor care fac bani cu asta, dar nu isi permit sa dea 1000 de euro pe o licenta. In plus, daca o sa ai la dispozitie ultima versiune tot timpul prin acel abonament, o sa fie si mai bine. Microsoft a facut deja asta cu Office 365.

        (Citează)

  25. mi se pare mult, sa platesti un procent din profit pt soft e mult mai corect!

      (Citează)

  26. Sorin Balaceanu

    01/10/2017 la 12:03 PM

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus