un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum să economisești energie electrică și bani

6 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

58 comentarii

benq_qisdesign_lampi_17_coralAți observat widget-ul verde din dreapta, cu Enel? Dați click pe el dacă vă doriți să economisiți energie electrică și acel numărător se va incrementa. Sunt curios ce face după 999.

Eu nu știam că Enel este un grup internațional prezent în 40 de țări de pe 4 continente. În România au peste 2,7 milioane de clienți, asigurând energie în Muntenia, Banat și Dobrogea. Ei au o campanie CSR prin care promovează consumul eficient de energie electrică, iar câteva sfaturi puteți găsi în widget-ul verde din sidebar.

Acum, eu am zis că pot plusa. Mai multe sfaturi, mai bune, mai precise pentru a economisi curent electric și deci de a vă micșora propria factură lunară către Enel. Vreți să plătiți mai puțin, nu? Și să mai reducem din consumul resurselor naturale limitate? Iată mai jos idei cu influență ceva mai mare asupra facturii lunare. Marii consumatori sunt alții, nu un încărcător de telefon lăsat în priză chiar și când nu e folosit. Iar la final de tot, un mic concurs pentru voi.

Ghid: mai jos, W înseamnă Watt, unitatea de măsură a puterii electrice. Un aparat pe care scrie că are un consum de 30 W înseamnă că atâta consumă într-o oră de funcționare. Enel vă facturează în kilowati-oră (mia de Watt), iar prețul unui kWh este de 0,3614 lei în factura mea cea mai recentă.

Iată câteva metode bune de a economisi energie electrică și deci bani:

Eficientizează spălarea rufelor la mașină

Adică spală mereu cu mașina plină. Consumul unei mașini este determinat în principal de rezistența de încălzire a apei, care te rupe de bani aproape ca o amantă de lux, și apoi de restul componentelor: pompa de evacuare a apei, motorul și ciclul de centrifugare șamd.

O spălare la mașină costă cam 1 leu și ceva pe o mașină uzuală. Hai să zicem 1,5 lei. Dacă o folosiți o dată la 2 zile, înseamna 273 de lei pe an.

Sfaturile mele:

  • spălați doar când aveți mașina plină, nu imediat ce s-au strâns rufele de o zi ale familiei. Să zicem că eliminați astfel vreo 6-7 spălări lunare, adică vreo 10 lei. Obișnuiți să plătiți cam 100 de lei pe lună curentul electric? Tocmai ați mai tăiat un 10%.
  • spălați cu temperatura reglată la 30 de grade. Acest program se potrivește hainelor purtate o singură dată sau celor nepătate, iar temperatura joasă înseamnă o economie suplimentară de bani.
  • dacă nu mă înșel, la 30 de grade puteți amesteca fără teamă haine de mai multe culori. Dacă nu aveți rufe “speciale” din care să curgă, la propriu, vopseaua, ar trebui să fie ok. Dacă faceți așa v-aș ruga să confirmați în comentarii.

lansare_asus_z87_4

Nu ai nevoie de cel mai performant procesor

Poate că nu v-ați gândit niciodată ce înseamnă în bani consumul unui procesor pentru calculator. De exemplu o soluție medie pentru un desktop, un Core i5-3470 la 3,2 GHz, are un consum maxim de 77 W. Considerând că este mereu utilizat la maxim, înseamnă că pe oră toacă 0,03 lei.
Nu pare mult, dar se adună. Pe an, dacă țineți deschis 5 ore pe zi calculatorul, numai procesorul consumă curent de:

0,03 lei/oră x 5 ore/zi x 365 zile = 54 de lei.

Sigur, nici un procesor nu stă în full-load tot timpul. Și de altfel întreaga discuție aici este foarte dificilă, pentru că sunt mulți factori de luat în calcul.

De exemplu diverși experți vă vor spune că procesoarele puternice consumă mai mult decât cele medii. Un Core i7 te va costa mai mult decât un Core i5, de exemplu.

OK, dar un procesor mai performant va termina mult mai repede ce are de făcut decât unul slab, apoi se întoarce în idle și consum redus. Cum cuantifici asta?

Mai degrabă uitați-vă pe diferența între generații și cum a scăzut consumul procesoarelor moderne la valori foarte mici. Procesorul meu actual, din prima generație Core i5, consumă maxim 95 W. Intel tocmai a lansat generația a 4-a, unde un procesor de aceeași viteză, dar performanță mult mai bună, consumă 45-65 W.

Acei 50 W diferență înseamnă 52 de lei pe an, calculat la câte ore îl utilizez.

Sfaturile mele:

  • gândiți-vă bine de ce nivel de performanță aveți nevoie. Chiar vă trebuie o frecvență cât mai mare? De exemplu noul Core i5-4670 rulează la 3400 MHz, iar i5-4670S la 3100 MHz, diferența de putere fiind de 20 W. Se simte nu doar la bani, ci și la zgomotul făcut de cooler.
  • pentru laptopuri și ultrabook-uri, dacă vă interesează doar pentru office/browsing/skype, uitați-vă după procesoare ULV, care consumă de 4 ori mai puțin decât unul de desktop. Asta înseamnă și autonomie mai mare a bateriei.

Nu lăsați calculatorul deschis toată ziua

De procesor v-am spus mai sus, iar acum adunați la această sumă consumul plăcii video, memoriei RAM, hard-disk-urilor, sursei șamd. Calculatorul meu consumă cam 200 W atunci când nu mă joc, adică 0,07 lei pe oră. Pe an, la 5 ore pe zi, înseamnă 127 lei. La 12 ore pe zi, ajungem la 306 lei pe an, iar la toate acestea mai adunăm și consumul monitorului, vreo 63 de lei.

Câteva sfaturi aici:

  • închideți calculatorul sau treceți-l în stand-by atunci când plecați mai mult timp din fața sa. Altfel, îl lăsați doar să genereze costuri și căldură.
  • dacă nu vă jucați, cumpărați un calculator fără placă video dedicată. Aceasta ar avea un consum semnificativ, iar calculatoarele noi funcționează foarte bine cu placa video integrată direct în cea de bază sau în procesor. Eu mă joc World of Tanks pe ultrabook și merge bine.
  • dacă trebuie să lasați calculatorul pornit pentru un download sau vreo compresie video, măcar închideți monitorul atunci când plecați de acolo.

aer_conditionat_800

Lăsați aerul condiționat pornit

Surpriză, nu? Vă recomand să lăsați aerul condiționat pornit mai multă vreme? Da. Mulți oameni au impresia că dacă-l pornesc și-l opresc des consumă mai puțin curent electric. Câteva minute de răcoare, apoi o pauză de la consum, apoi îl pornesc iarăși câteva minute și sigur se economisesc astfel bani, nu?

Nu chiar. Ține de modul de funcționare al aerului condiționat, dar acesta consumă cel mai mult curent electric atunci când este pus în funcțiune și când deci trage tare să răcească încăparea. Odată ce a răcit-o, trece într-un mod mai economic de funcționare, când doar ventilează aerul.

Să menții o temperatură scăzută este întotdeauna mai economic decât să răcești totul până la acel nivel. Este fix ca la mașini, unde consumul pe perioada de accelerație este și de 20 de litri/100 km, dar apoi pentru a menține viteza constantă consumă doar 7 litri/100 km.

De asemenea, este de reținut că temperatura aerului introdus de orice aparat este cam aceeași, undeva în jur de 10 grade Celsius. Ce reglezi tu din telecomandă nu este temperatura aerului răcit, ci temperatura la care vrei să ajungă întreaga cameră. Dacă reglezi o temperatură joasă, unitatea va funcționa foarte multe ore pe răcire și poate nu va ajunge niciodată la ținta setată și deci la regimul economic care economisește și ceva bani..

Alte sfaturi:

  • decât să vă jucați o zi întreagă cu On și Off periodic la aerul condiționat, mai bine îl lăsați pornit și gata. La început va introduce aer rece până ce temperatura în cameră ajunge la valoarea dorită, apoi doar ventilează și menține acea temperatură, consumând mult mai puțin în acest regim.
  • pornirea și oprirea periodică a aerului condiționat poate duce la migrene și răceală și sinuzită pentru că nu suntem făcuți să suportăm variații dese de la cald la rece și înapoi. Este de preferat să păstrați o temperatură constantă în cameră pe tot parcursul zilei, de aceea și sfatul de mai sus.
  • alege o valoare rezonabilă a temperaturii dorite în cameră. Atunci când mori de cald și dai drumul la aer probabil că ai 28-32 de grade în cameră. Reglează-l pentru o țintă de 23-24 de grade, astfel ca după un timp unitatea să treacă în regim economic de ventilare. Senzația de confort va veni și din dezumidificarea aerului, nu doar din răcirea cu câteva grade a camerei.
  • dacă-l pornești noaptea, la culcare, programează-l să se oprească automat după un timp scurt. Aici contează mai puțin consumul, important este să adormi cu un curent rece în cameră, pentru că apoi, în timpul somnului, nu mai contează așa mult câte grade sunt.
  • închide ferestele atunci când pornești aerul condiționat, pentru că altfel camera nu se răcește eficient și unitatea funcționează mai multă vreme

Înlocuiți becurile cu unele economice

Becurile sunt un consumator mare și cu impact serios asupra facturii lunare. Nu degeaba se insistă atât de mult pe becuri economice, făcute într-o tehnologie ce consumă mult mai puțin curent electric.

Un simplu calcul: majoritatea becurilor cu incandescență au între 60 și 100 W putere. Prin urmare, un bec de 100 W ținut aprins o zi întreagă consumă energie în valoare de 0,86 lei.

Un bec economic de 20 W, care asigură aceeași lumină la un consum mult scăzut, presupune un cost zilnic de 0,17 lei, de 5 ori mai mic.

Să zicem următoarea situație: în diverse camere din casă ard, cumulat, 8 becuri de 100 W timp de 5 ore pe zi. Pe an înseamnă 527 lei.

Înlocuind becurile economice din casă, costul anual ajunge la doar 105 lei. Dacă pe an nu vi se pare mare o diferență de 416 lei, dați-mi mie acești bani acum, că nu m-ar deranja!

Sfaturi:

  • problema principală cu becurile economice este senzația că dau o lumină slabă, “ciudată”. Pentru a nu lua becuri deranjante la ochi, verificati tipul lor înainte e achiziție. Pe cutie ar trebui să găsiți scris câtă energie consumă, cu ce bec cu incandescență sunt echivalente ca luminozitate și culoare luminii; nu uitați că acestea se încălzesc mai greu și ajung în câteva minute la luminozitatea similară unui bec clasic.
  • utilizati becuri de calitate, economia facuta oricum renteaza investitia. Aveti nevoie de lumina buna nu doar in camerele importante, ci si in baie sau debara.
  • folosiți iluminatul natural. Ridicați jaluzelele, mai ales acum vara când ziua este foarte lungă.
  • stinge lumina când ieși din cameră, chiar și pentru două minute. Întrerupătorul e chiar lângă ușă, nu-i greu deloc să-l apeși la ieșire și la revenire.

Propuneți modificarea iluminatului din bloc

Blocul meu are 9 niveluri și câte două neoane de 18W pe fiecare. Consumul fiecăruia, cu tot cu instalația fiecărui tub, este cam de 22 W.

Toate merg permanent. 24 ore/zi x 18 neoane x 22 W/h x 365 zile = 3468 kW pe an, adică iluminatul blocului costă 1263 de lei pe an, cost suportat în comun de toți locatarii.

Sfatul meu:

  • propuneți înlocuirea instalației cu una cu aprindere automată pe bază de senzor de prezență sau manual prin comutator pe fiecare etaj, cu temporizator. Costul de modificare este minim, vreo 30 de lei pe etaj. Hai 50 de lei, plus manopera de o zi sau două a unui electrician.
  • consumul scade de la funcționare continuă 24 de ore la vreo 60 de minute pe zi, că na… fiecare locatar stă vreo 2-3 minute să aștepte liftul sau să ducă gunoiul. Asta înseamnă o scădere de 24 de ori a costului anual cu iluminatul blocului, de la 1263 de lei la 52 lei, plus o scădere a costurilor cu consumabilele, pentru că nu se mai ard așa de des tuburile.

Alegeți electrocasnice și electronice cu clasa de consum A+

clasa-a-consumOK, sfatul acesta îl știți deja. Eu mai degrabă v-aș provoca să mai găsiți pe undeva aparate de clasa B sau C; m-am uitat pe principalele magazine de la noi și nu prea am mai găsit.

Prin urmare, principalul “risc” ar fi să găsiți pe undeva cine știe ce aparat ieftin, la vreo ofertă imbatabilă, dar cu neajunsul că face parte din clasa B sau C sau chiar D de eficiență energetică.

Nu zic să nu-l cumpărați. Dar înainte de asta, aflați cât consumă și faceți rapid un calcul pentru a afla câți bani vă va costa utilizarea sa timp de un an. Faceți apoi calculul pentru un aparat normal, de clasa A sau A+, care probabil este pe raftul următor la un preț mai mare.

Verificați în cât timp s-ar amortiza aparatul mai scump, dar mai eficient și gânditi-vă și la acest factor atunci când cumpărați ceva nou. Nu mergeți direct la ce-i mai ieftin, ci calculați și cât consumă ulterior.

Chestia asta este cu adevărat utilă la marii consumatori sau la aparatele care funcționează multe ore zilnic, precum frigidere, mașină de spălat, aer condiționat, televizor, plită electrică șamd.

Sfatul meu:

  • rețineți costul unui kilowatt oră – 0,3614 lei. Hai 0,4 lei, că e mai ușor de rotunjit.
  • rețineți cum se calculează consumul: valoarea indicată pe aparat, în W, înseamnă consumul său pe oră. Scoateți telefonul din buzunar și folosiți formula:

Consum pe ora (W) x Numărul de ore de funcționare pe zi x Numărul de zile de funcționare pe an

Apoi împărțiți rezultatul la 1000, pentru a transforma în kilowați, și înmulțiți cu tariful de 0,4 lei/kWh.

Acum o categorie de calcule despre consumul diverselor aparate

Televizorul lăsat deschis – un televizor ieftin de 106 cm diagonală consumă în medie cam 55-60 W. Asta înseamnă că pe oră mănâncă 0,02 lei. Da, 2 bani.

Prin urmare, nu lăsați pe nimeni să vă facă scandal pentru că ați adormit cu televizorul aprins sau ați plecat din cameră și l-ați lăsat funcționând. Nu acolo sunt banii dumneavoastră.

Aparatele în stand-by – dacă un televizor pornit înseamnă 2 bani pe oră, închipuiți-vă cât consumă unul în stand-by. Consumul scade pe la 2 W, adică 0,0007 lei pe oră.
Un televizor lăsat în stand-by un an întreg înseamnă 6 lei/an.

Încărcătoarele lăsate în priză – dacă un aparat în stand-by consumă 0,0007 lei pe oră, vă dați seama că un încărcător

Închideți rapid ușa de la frigider, că altfel iese aerul rece și acesta va trebui să funcționeze suplimentar – hai să fim serioși :) Nu lăsați frigiderul mai mult timp cu ușa deschisă, dar dacă e vorba de câteva secunde în plus chiar nu există un impact real la factură.

CONCLUZIE

Dacă citiți printre rândurile de mai sus, ați observat că nu există o soluție simplă care să vă reducă la jumătate factura la curent. Mai degrabă sunt multe sfaturi cu impact mic, dar adunate cap la cap efectul lor poate fi semnificativ, mai ales la un calcul făcut pe o perioadă mai lungă de timp.

Eu zic că două lucruri sunt importante de reținut din tot ce-am scris (“și atunci de ce ai mai scris un roman întreg?!?!?”)

1. Cum se calculează cât te costă energia electrică pe care o consumă un aparat. Puterea scrisă pe etichetă reprezintă consumul pe oră.

2. Că este ușor să economisești energie și bani dacă ești atent la câteva trucuri și reușești să faci un automatism din ele: închide lumina când ieși din cameră, umple mașina de spălat cu rufe, schimbă becurile șamd.

3. Enel vă încurajează să fiți rezonabili și economi în consumul de energie electrică. Nu-i vorba doar de factura ta, ci și de resursele naturale care sunt finite, de încălzirea globală, de protejarea mediului. Până vom trece doar la surse de energie verde (și chiar și după aceea), e bine să facem economie pe unde putem.

Concurs: spuneți-mi ce-ați făcut voi în casă pentru a economise curent electric. Sau dați un alt sfat util, cât de mic. Intrați în tragerea la sorți pentru un pachet de 10 becuri economice. Lăsați un comentariu de pe o adresă de email validă, ca să vă pot contacta ulterior.

Și un alt sfat din experiența personală: înregistrarea pe My Enel merită. Eu de acolo plătesc facturi, raportez indexul, mă uit pe grafice de consum șamd.

asus s5507

    58 comentarii

  1. Cu masina plina poti sa speli doar bumbac.
    La celelalte programe nu.
    Ia spala regulat lana cu masina plina si mai vorbim peste ceva vreme daca nu cumva ai schimbat-o :)
    Plus ca masina isi regleaza cantitatea de apa in functie de cate rufe sunt, iar consumul de curent la fel pt ca acesta depinde in cea mai mare masura de cata apa trebuie incalzita ( acolo se consuma cea mai mare parte ).
    Legat de becuri economice, ia incearca tu sa te barbieresti la lumina unui bec economic.
    In celelalte camere, da, merita, dar nu in baie.

      (Citează)

  2. MyEnel e foarte frumos si comod de folosit, dar ENEL-ului i-a luat 3 luni sa faca niste scaderi pe o factura… Dupa o regularizare am ajuns la -370 lei. Urmatoarea factura a venit cu 189 lei, urmatoarea cu 14 (alta regularizare)… si abia la a treia s-a ajuns la o suma cu minus (-370 + 189 + 14). Ma bucur ca pana la urma au invatat sa faca scaderea, dar mi s-a parut foarte amuzanta povestea. Ah, si nu se mai poate declara consumul, se merge pe media anului trecut. In apartamentul meu nou n-a locuit nimeni anul trecut, media e aproape 0, nu putem sa facem cerere sa trecem pe estimare mai apropiata de realitate… si uit sa citesc contorul (ups)).

    Anyway, la subiect – n-am nevoie de becuri, dar daca sunt pe gratis, de ce nu? – eu nu fac economie la curent in mod explicit (sincer, pentru 300 lei pe an nu as face un efort in plus), dar inchid totusi calculatorul daca nu sunt la el, nu las TV-ul mergand daca nu sunt acasa si incerc sa imi aduc aminte sa sting lumina. Nu imi place risipa, in general.

      (Citează)

  3. Consumul pe o perioada de timp (de fapt energia consumata) nu se masoara in W ci in Wh (Watt-ora). Puterea care se masoara in W nu depinde de timp, ci e consumul “instantaneu”. Si nici formularea kW/h nu e corecta ci kWh. Energia consumata este puterea inmultita cu timpul.

    Te rog sa corectezi. Nu ma asteptam la aceasta greseala de la cineva cu simt tehnic.

      (Citează)

  4. @mArius:

    Daca vrei sa te barbieresti, nu iti trebuie lumina punctiforma. Fie ai nevoie de mai multe surse de lumina care sa te inconjoare, fie de un neon lung, neon cu aceeasi culoare ca becul economic.

    Nu toate masinile de spalat trag cata aoa au nevoie. De test, incearca sa nu pui nicio haina in masina. Ia vezi, apa va avea nivel zero? Apoi, masina plina inseamna maximul capacitatii ei. Nu a spus nimeni cate pulovere si cati chiloti inseamna asta, mai ales ca difera iar de la masina la masina. Trebuie doar sa te duci spre maximul capacitatii ei pentru fiecare situatie.

      (Citează)

  5. Ai uitat sa spui ca un bec “economic” costa de vreo 10-20 de ori mai mult decat unul incandescent iar duratele alea de viata cu care se lauda sunt doar in basme. Sau cat mercur contine daca o dam de gard cu ecologia.

    Pe mine, personal, becurile “economice” ma deranjeaza ca nu pot fi folosite cu variatoare de lumina.

      (Citează)

  6. 1. Pe laptop mi-am instalat programul Turn Off LCD, daca plec de la calculator mai mult timp atunci activez programul pentru a stinge ecranul, asa nu mai astept 10-20 minute pentru a se inchide automat.

    2. Pe etajul unde locuiesc am schimbat vechiul bec cu unul economic, chiar daca nu produce la fel de multa lumina ca cel vechi de 100W

    3. Cred ca masina de spalat si frigiderul consuma cel mai mult dintre electrocasnicele din casa, daca locuiesti cu chirie si nu poti sa inlocuiesti aparatele cu unele A+ sau A+++ atunci e o idee buna sa speli doar cand ai o masina plina iar frigiderul sa-l setezi la o temperatura de racire nu foarte scazuta.
    Daca iti cumperi o masina de spalat iti recomand una cu al 6-lea simt care eficientizeaza spalarea in functie de cantitatea de haine si optimizeaza consumul de apa, detergent si mai ales energie.

    4. Daca doresti sa profiti mai mult timp de lumina de afara iti recomand sa tragi perdeaua de la geam iar daca pui rufe la uscat pe balcon si vrei sa ai mai multa lumina in camera poate ar trebui sa folosesti un Suport de uscat rufe (20-30 ron) pentru a nu le mai intinde sus pe aţă.

    5. Daca vrei sa faci economie la curentul electric e recomandat sa folosesti cuptorul de microunde doar pentru incalzit, pentru gatitul mancarii e mai eficient sa folosesti aragazul sau plita.

    6. La achizitionarea unui aparat de aer conditionat trebuie luata in considerare puterea de racire dar si marimea incaperii unde va fi instalat, din cate stiu pentru o camera de 30 mp e bun un aparat de 1200 BTU/h (British Thermal Units/hour) dar si clasa energetica A+.

      (Citează)

  7. In ultimii ani am facut o serie de schimbari care sa-mi creasca confortul si in acelasi timp sa si scada factura la Enel.

    1. Una dintre cele mai bune metode de a reduce consumul de curent la mine in apartament a fost trecerea pe becuri economice (CFL si LED). Mai exact am pus becuri cu LED in incaperile in care becurile ard cele mai multe ore pe zi, cu cele mai multe cicluri on/off (pe principiul ca becurile LED rezista mult mai bine la cicluri on/off decat CFL-urile si au si un consum mai redus decat acestea ).

    1a. Degeaba treci pe CFL/LED daca pastrezi (sau chiar cumperi) ditamai candelabrele in majoritatea incaperilor si pui 4-7 becuri economice in fiecare. Asa ca fiecare camera (exceptand sufrageria) a primit fix 1 bec. De 23 W, CFL de marca (philips, osram). Sa fi fost 3-4, fiecare de cate 11-15 W, nu mai era asa de mare economia. :)

    2. Inverter (invertor) all the way. Masina de spalat, aerul conditionat, pe orice altceva puteti pune mana. Chiar reduce consumul cu 30-40 % fata de un sistem fara inverter.

    3. Schimbarea televizoarelor cu tub catodic. And getting LCD /LCD LED ones.

    4. Cumparat masina de spalat cu o capacitate mare (7-8-9 KG) si spalat doar atunci cand este full. Astfel, speli o cantitate aproape dubla de rufe (vs o masina de spalat cu o capacitate de 5 kg) pentru aceeasi bani.

    5. Masina de spalat vase, pentru un consum redus de apa, dar nu detaliez aici, ca vorbim de curent. :)

    6. La noi in casa se folosea extrem de frecvent fierbatorul. Mergea mai repede decat sa pui sa fiarba pa aragaz, dar si consuma curent garla (2200 W). OUT cu el.

    7. Si foen-urile / curling irons consuma mult, daca nu mai capat domnisoarele/doamnele :D (multe au peste 1000 W).

    8. Aspiratorul, folosit in exces si inutil, iarasi creste consumul destul de mult.

    9. Cum zice si Radu, cont pe MyEnel este esential pentru eficienta si confort. Raportez citirea contorului si platesc facturile online de acolo. Easy as pie.

      (Citează)

  8. Nu stiu cum e cu aerul conditionat, dar nici toata ziua nu-i OK sa mearga. Si asta nu o spun din auzite. Acum 2 ani, cand eram la prietenii nostri in casa, gazda lasa aerul conditionat de la 9, cand pleca de acasa, pana la 6, cand venea (in loc sa-l seteze sa porneasca cu juma de ora inainte sa vina acasa (culmea e ca eram si noi prin zona, deci il puteam porni).

    E drept ca nu a pierdut bani ca aparatul trebuia sa scada temperatura ‘brusc’, dar i-a venit factura de curent cu 2000 de dolari mai mare (nu am gresit niciun zero). Imediat ce s-a lasat de prostiile astea, i-a revenit la normal (cam 300 pe luna)

    In rest … de foarte mult bun simt sfaturile ;)

      (Citează)

  9. Consumul de energie este un aspect la care sunt si eu atent, in limita posibilitatilor:

    – inlocuit spoturile incandescente cu unele pe led
    – becuri (neon) economice de sub 10W pentru tot ce inseamna lumina de veghe
    – folosit modul sleep pe laptop, fata de shutdown, pentru a reduce timpii de bootare si deci, consumul
    – televizorul scos din dormitor si plasat exclusiv in livingroom inseamna confort, relaxare si economie
    – telefonul mobil, aparatul de tuns sau reincarcarea bateriei foto se opresc imediat dupa incarcare
    – tehnologia de iluminare xenon, de 35W, de pe masini, inseamna economie de consum
    – intr-o vara torida, folosim draperii mate sau facem un pic de curent, inainte de a porni AC la maxim
    – intrerupatoarele se monteaza la nivelul bratului coborat, nu ridicat, pentru ca cei mici sa poata si sa deprinda devreme cum este cu stinsul luminii
    – iar daca surprindeti portiuni cu iluminatul stradat pornit chiar si la ora 9 dimineata, puneti mana energic pe telefon …

    Asa … vom avea satisfactia ca am facut o fapta buna.

      (Citează)

  10. Trrebuie sa ai o boala ca sa amintesti in fiecare comentariu ce s-a intamplat cand ai sarit tu balta in America. Si trebuie sa ai mai mult de doi neuroni in functiune ca sa iti dai seama ca indicatiile si comparatiile pentru utilizarea aerului conditionat se refereau la momentul cand esti in incapere/casa/cladire, nu la o utilizare nonstop (care are alte avantaje, nu consumul). Este normal ca, atunci cand nu folosesti un echipament, acesta sa nu consume (rahat, cel mai bun sfat ar fi “nu folosi AC-ul daca vrei sa economisesti bani!”) dar iti iei unitate AC ca sa te bucuri de o temperatura placuta. Sau cel putin asa fac oamenii normali. Daca nu esti acasa, nu te bucuri.

      (Citează)

  11. Eu folosesc becuri economice in toata casa, am pus inclusiv la hota (din alea mini). Dupa ce am incercat de toate modelele (Philips, Osram, de alea ieftine, noname), m-am oprit la becurile eco marca Lohuis (cel mai bun compromis pret/calitate). Si, lumina alba (ca la neon), aia galbuie ma deranjeaza.
    Ca tot zicea cineva de barbierit, in baie am 2 becuri eco cu lumina alba (tot de la Lohuis) de 15W, e mai mult decat suficient, fac cat 3 becuri clasice de 100W.
    Cu exceptia incarcatoarelor de telefon, toate aparatele sunt intotdeauna in priza, nu le opresc complet decat daca lipsesc mai mult de 2 zile.
    Consumul este de aprox 200-250 kW pe 2 luni (aprox 150 lei).

      (Citează)

  12. chiar astazi am dat indexul online. ma uitam pe istoric si am observat ca foarte rar trec de 100kW/luna. pentru a economisi:
    1. electronice/ electrocasnice cu clasa de consum A/ A+
    2. becuri economice in toata casa
    3. TV-urile LED setate sa se opreasca automat la 2 ore de inactivitate + setari luminozitate in functie de lumina ambientala (mod economic)
    4. calculatorul statea pe post de server. l-am inlocuit cu un NAS care sa se ocupe de upnp, download etc. in idle am ~ 10W (fata de 14), usage ~ 32W (fata de 110)
    5. pana la AC folosesc draperiile cu succes
    6. cuptorul cu microunde e din ce in ce mai putin folosit – nu mai fac portii pentru toata saptamana, ci doar pentru 1-2 mese; deci nu am nevoie sa reincalzesc mancarea (+ ca dupa 6 ani de stat in camin mi s-a cam luat de mancare reincalzita)

      (Citează)

  13. Reduc mult folosirea aerului conditionat daca tin geamul deschis doar atunci cand e mai racoare afara (de obicei noaptea plus partial dimineata). Eu am un termometru care are senzor exterior si atunci stiu exact cand e momentul sa deschid si sa inchid geamul. In plus e bine sa-ti pui jaluzele, preferabil exterioare, dar e ok si unele interioare metalice care reflecta suficient caldura si lumina. Astfel vara trecuta am folosit foarte putin aerul conditionat.

    Tot legat de Aer Conditionat: Nu e absolut nevoie sa-l pui pe 22 grade (sau mai jos). E suficient sa-l pui pe 26-28, E suficient de placut si nici nu ai un soc termic cand iesi din casa.

      (Citează)

  14. Becuri economice versus becuri “clasice”.
    Personal am ales varianta becurilor cu incandescenta. E un “moft” asumat. Sanatatea ochilor mei e mai scumpa decat orice economie.
    Cu toate astea se poate face econimie utilizand variaoare si/ sau comutatoare duble. In plus becurile cu halogen sunt sunt tot becuri “clasice” cu incandescenta insa economisesc aprozimativ 30% din curent. Punand in balanta pretul becului, al curentului si durata medie de viata pentru a lumina o camera, becul cu halogen neesemnificativ mai scum decat CFl.

      (Citează)

  15. Cu spalatul rufelor iesi tot cam pe acolo. Pui mai multe rufe, inseamna ca intra mai multa apa, deci rezistenta de incalzire merge pentru mai mult timp. Plus ca motorul consuma mai mult ca sa invarta rufele mai grele.
    Bine, asta nu inseamna ca poti sa speli cate o batista.

    La becurile economice ai uitat sa treci pretul lor.

    De ce nu am eu becuri economice in casa si n-o sa renunt in urmatorii ani la becurile cu incandescenta:

    – nu obosesc ochiul. Pe langa caldura luminii, la cele economice ochiul percepe frecventa de 50 Hz. La cele cu incandescenta nu apare acest fenomen pentru ca filamentul are inertie.
    – nu se ard (la fiecare intrerupator am cate un variator de tensiune). Am becuri in casa de cand m-am mutat. Sa tot fie vreo 13-14 ani.
    – nu mai trebuie sa dau bani sa le cumpar
    – nu-mi place de nicio culoare sa stiu ca am doze cu mercur in fiecare camera.

    Bine, becurile cu led-uri imi fac si mie cu ochiul, insa sunt prea scumpe deocamdata.

    La partea cu aerul conditionat ai dreptate. Decat tinut pe 17 grade si sa-l tot opresti/pornesti, mai bine il tii toata ziua pe 24 de grade.

      (Citează)

  16. 1. Senzorul TV-ului pus pe automat, economiseste energie in functie de conditiile din camera.

    2. Lampa cu leduri – seara la Tv nu am nevoie de foarte multa lumina.

    3. Nu las becurile aprinse aiurea, la pc folosesc bec special cu consum redus si lumina speciala.

    4. Marele consumator este laptopul care merge aproape toata ziua, conectat la inca un monitor.

      (Citează)

  17. @Nashu, toate masinile de azi trag cata apa au nevoie, insa au un minim de apa pe care il consuma ( pentru a putea spala si masina, adica fara rufe )

      (Citează)

  18. @mArius

    “Toate masinile vandute azi” vrei sa zici. Nu stiu daca e asa, m-as mira, insa pot sa pariez ca majoritatea celor care citesc acest articol nu au masini de spalat care sa regleze cantitatea de apa.

      (Citează)

  19. Toate masinile de spalat automate din ultimii cel putin 10 ani au un senzor care simte nivelul apei si il adapteaza in fct de program.
    Apoi e simplu, cu cat sunt mai multe haine, cu atat vor absorbi mai multe apa si va fi nevoie de o cantitate mai mare pt a atinge nivelul.
    La masina mea – un Electrolux banal – observ, de ex, cand pun haine multe – bumbac- ca baga apa o perioada, apoi, dupa 5-10 min baga iar ( intre timp hainele absorb apa si scade nivelul ).

      (Citează)

  20. Citind comentariile de mai sus am convingerea ca unii dintre cei care le-au lasat trag apa la WC o data la 3 pipi.

      (Citează)

  21. @ipo: de parca n-ai sti ca If it’s yellow, let it mellow. If it’s brown, flush it down… :))
    In fine, sfaturi de bun simt, ar trebui niste cursuri intensive aplicate in Regie si alte camine studentesti. Oamenii care-s pe banii lor stiu ca facturile alea cu multe zerouri trebuie platite. :))

      (Citează)

  22. @mArius

    Asa o fi. Nu am gasit respectiva lege, totusi.

      (Citează)

  23. kW/h sau kWh??? te credeam inginer…

      (Citează)

    • @thundermar, @numi: mă bucur că v-a deranjat utilizarea simbolului greșit pentru unitatea de măsură, înseamnă că există un nivel avansat între cititori, ceea ce este cu atât mai bine.
      Eu n-am vrut să predau lecții de fizică, ci să pun în mintea oricui că este vorba de consum pe oră, ca să fie ușor de calculat de acolo. Mi se par niște calcule destul de complexe pentru marea masă a oamenilor care n-au făcut ceva tehnic.

        (Citează)

  24. Foarte bune becurile astea economice. Bune de luat banii de la noi. Hai sa va povestesc: am intr-o camera un bec economic, intrerupatorul este din acela cu led (sta aprins ledul cand lumina e stinsa ca sa il vezi unde e in intuneric, sa aprinzi lumina repede si sa nu stai sa il cauti). Ghici ce face becul cand lunima e stinsa… palpaie. M-am interesat si se pare ca asta e boala intr-o astfel de combinatie – intrerupator cu led + bec economic. Stiti care e solutia? Pe acelasi circuit, adica in lustra mea care are 3 lacasuri de bec, sa pun inca un bec din cel vechi. Am incercat si exact asa scap de palpaieli. Acum 2 zile s-a ars ultimul meu bec vechi. Eu acum ce fac ca nu se mai gasesc becuri pe stil vechi? Inutil sa va zic ca palpaiala aia imi reduce viata becului economic, pana acum am schimbat vreo 3 in aproximativ 18 luni. Iar un bec economic e cam 10 lei sau peste, un bec vechi era cam 1 leu. BTW cred ca counterul din widget s-a cam dat peste cap, eu am dat click la 129, acum arata 103, ai trecut de 999?

      (Citează)

    • @cartus: habar n-am, ieri l-am văzut pe la 354, azi e la 104, poate că merge prost.

      Cât despre întrerupătoarele cu lumină, da, sunt o problemă. Cred că este totuși o altă soluție decât amplasarea unui bec cu incandescență (care încă se găsesc fără probleme), poate un alt întrerupător special.

        (Citează)

    • @cartus: a trecut de 999, da. Nu s-a gândit nimeni că va face asta, așa că a luat-o de la zero. S-a reparat acum, dar cred că s-au dus câteva sute de clickuri. Mă rog, e doar un contor, nu aduce nimic. Dacă ar da lumea și Like blogului meu cu aceeași plăcere… :P

        (Citează)

  25. @nashu, iar tu trebuie sa ai o viata prea plictisitoare, sa urmaresti un om peste tot, sa-l musti de fund. Nu e blogul tau, vezi-ti de treaba

      (Citează)

  26. @dojo:

    Nu sunt singur, eu si fratii mei reptilieni si masoni suntem cu ochii pe tine peste tot.

      (Citează)

  27. Economisirea energiei e ceva de bun simț și ține de un stil de viață cumpătat. E un concept general valabil, indiferent de cultură. DAR. Aia cu încălzirea globală și resursele naturale e ipocrizie pură. Degeaba îți schimbi tu procesorul de la PC și speli ciorapii mai rar – consumatorii principali nu sunt gospodăriile. Vrei să te simți tu mai bine – economisește. Atâta timp cât tot ce se face prin orașe conduce la un consum tot mai mare de energie electrică e inutil să spui că reducerea consumului în gospodării ajută cu ceva.

    Da, de acord că sfaturile din articol și comentarii sunt utile într-o oarecare măsură. Mie mi se pare că se exagerează cu becurile. Câte becuri aprindeți fraților în case? Există și alte lămpi, nu numai candelabre cu 10 becuri de 100W. Pentru PC poți folosi o lampă de birou, pentru TV ceva pe fundal și așa mai departe.

    Foarte, dar foarte tare ăla cu iluminatul stradal după ora 9!

    @ipo: cu cât tragi mai rar apa la wc economisești curent și resurse naturale. Pompele din stațiile de pompare pentru canalizare consumă și ele curent. Cu cât vine mai mult în canalizare, acestea trebuie să pompeze mai mult și au un timp de funcționare mai mare. Nu mai spun de stațiile de epurare, care sunt automatizate.

      (Citează)

    • @dam167: nu mi se pare că trebuie să ne facem noi griji pentru marii consumatori industriali și alții care trag multă energie electrică decât dacă suntem direct implicați în domeniu. Noi ne facem partea noastră; nu de alta, dar poate cei mari s-au ocupat deja de a lor și n-am aflat noi.

      Pot să-ți spun că de marii consumatori industriali se ocupă altcineva. Taxe pentru energie verde, negocieri speciale, dau înapoi ce consumă pe alte părți (prin angajări, impozite mari pe profit etc) șamd. O firmă normală își vede și ea singură de interes și își reduce mult consumul, că de asta se și investește puternic în clădiri eco, în panouri solare, în smart building management și tot restul.

      Mie mi se pare o greșeală să zicem “întâi să se rezolve treburile importante”. Toate trebuie rezolvate, și consumul mic și cel mare, și corupția mică și cea mare, și aplicarea legilor pentru infracțiuni grave și pentru cele mărunte șamd. Iar cum în acest domeniu se pot face simultan lucrurile, să economisim cu toții pe toate planurile, nu e nici un motiv să nu punem în practică de acum intenția aceasta.

      Până la urmă @alias are dreptate printr-un simplu fapt: economisești pentru tine. E factura ta.

        (Citează)

  28. @dam167: QED.

      (Citează)

  29. @cartuș: mesaj tipic din categoria “nu-mi pasă decît de confortul meu, restul, ducă-se”.

    Nu trebuie să fii inginer, nu-ți trebuie decît cîteva clase ca să înțelegi că becurile cu incandescență sînt cel mai antic și ineficient principiu de iluminat, că ele merg încălzind la roșu (mai precis, la alb) un filament, care deci produce căldură din greu, si doar un pic de lumină! Randamentul unui astfel de bec este îngrozitor de slab, de circa 4%, adică la un bec de 100W, 96W se pierd ca căldură !

    Orice om conștient de problemele planetei pe care trăiește înțelege că nu e normal să ne înverșunăm să aruncăm la gunoi 96% din energia pe care o folosim pt. iluminat (cu excepția unor situatii aparte). Becurile economice sînt o soluție, nu perfectă, dar o soluție.

    Mai departe sînt detalii. Tocmai consumul mic al becului economic îl face să se aprindă f. slab doar de la curentul care trece prin acel led (de fapt, tot un mic tub de neon) din întrerupător ! Se aprinde, se descarcă condensatorul, se stinge, și procesul se repetă, de aia pîlpîie !

    Soluția definitivă pe care eu am aplicat-o la unul din întrerupătoarele de acasă e să tragi un fir separat la întrerupător (deci al treilea fir, prin țeava din perete) de la doză, cu care să alimentezi doar acel beculeț din întrerupător, evident făcînd și o mică modificare în întrerupător, prin deconectarea beculetului și legarea la firul separat (astfel beculețul ăla arde tot timpul, indiferent că lumina e pornită sau oprită).

    Dacă ți se pare complicat sau nu, asta e altă poveste. Mai sînt și alte soluții, mai proaste, cum e adăugarea unui bec clasic în lustră astfel ca curentul să treacă prin el, nu prin cel economic. Mai e și soluția să renunți complet la întrerupătorul cu bec și să pui o lampă de veghe din aia cu led care consumă 0.5W și luminează camera suficient cît să nu “dai în gropi”.

    Rămîne problema de bază, că înțelegi sau nu că omenirea nu poate continua să-și bată joc de resursele planetei fără să existe consecințe grave în viitor. Și “omenirea” înseamnă inclusiv userul “cartuș”, pt care, aparent, confortul acelui beculeț din întrerupător e mult mai important de ce am spus mai sus.

      (Citează)

  30. @dam167: economisirea energiei se face la fiecare consumator. Economisirea nu se referă la a renunța complet la un serviciu, ci la a reduce pierderile. Tu acasă îți reduci pierderile și consumi 100KWh/kună în loc de 200KWh. Mai departe, acei 100KWh sînt cît ai nevoie și asta e, nu zice nimeni să stingi lumina să să trăiești la lumînare cu 0KWh.

    Consumatorii industriali consumă și ei cît au nevoie. Nu este ipocrizie, nu este risipă, este un consum necesar pt a produce ceva. Și la ei se aplică principiile economiei, și ei au trecut (înca acum zeci de ani) la iluminatul fluorescent în loc de incandescent, la tipuri de motoare cu eficiență mai mare, la sisteme de control centralizat al încălzirii și iluminatului în clădirile mari, la generații mai noi de echipamente de încălzire și răcire, etc etc.

      (Citează)

  31. @alias, cartus

    De fapt, as putea pune pariu ca realizarea unui circuit ca la carte, cu intrerupatorul pe faza, nu pe nul, ar rezolva problema clipocelii.

      (Citează)

  32. E o diodă led în serie. Pe fază sau nul tot aia e. Nu trece destul curent prin bec.

      (Citează)

  33. Eu am vazut fenomenul cu clipoceala becului eco cand in mod normal ar trebui sa fie stins, din cauza becului din intrerupatorul montat pe nul. Din ce mi-am dat seama, se inchidea circuitul prin becul din intrerupator. Ma gandesc ca acum e invers. Altfel, de ce ar conta cat e curentul printr-un bec stins?

      (Citează)

  34. Înțelesesem ca ledul clipește …
    Dacă clipește becul economic atunci eu zic că se încarcă parazitic prin Ledul ăla. Așa că nu contează dacă e pe fază sau nul întrerupătorul.
    Oricum e un domeniu vast ăsta cu becurile economice. Nu e o sârmă chioară ca la alea clasice. Electronica dinăuntru e foarte importantă si dacă cumperi chinezării dai banii degeaba.

      (Citează)

  35. Radu, calculele tale pentru pretul energiei consumate nu sunt bune pentru ca ai considerat pretul unui kWh gresit.
    Pentru fiecare kWh consumat platesti asa :
    – energie activa 0,3614 lei
    – contributie pentru cogenerare 0,0231 lei
    – certificate verzi 0,051123 lei
    – acciza 0,004522 lei
    Toate aceste preturi sunt fara tva, deci cu tot cu acesta pretul ar fi cam 0,5458 lei/kWh

      (Citează)

    • @Florin: șțiu, dar am zis să o țin simplă. Mi se pare că acele suplimente nu se adaugă chiar fiecărui kWh, ci este o formulă.

      Trebuia să fi adăugat TVA-ul, totuși.

        (Citează)

  36. @nasu: aici nu contează dacă e pe fază sau pe nul, becul oricum nu simte diferenţa; circuitul este: sursă 220V – beculeţ neon întrerupător – bec economic – înapoi la sursă.

    Circuitul electronic din becul economic conţine şi un condensator, care se încarcă la curent f. mic prin beculeţul cu neon. Cînd tensiunea devine suficientă pe condensator, becul economic amorsează, dar doar cu o pîlpîială slabă căci s-a strîns doar puţină sarcină; imediat, condensatorul se descarcă, becul se stinge, şi procesul se reia.

    Este principiul oscilatorului cu relaxare, care aici apare parazit, dar alterori se foloseşte ca principiu de design; unele flashere cu becuri cu descărcare (xenon) folosite pe maşini, reclame luminoase etc, toate avînd în comun că apar flashuri f. scurte urmate de o pauză mai lungă, merg pe un principiu similar (doar că acolo nu se permite amorsarea pînă nu se atinge tensiune suficientă, pt. ca descărcarea să fie puternică)

      (Citează)

  37. @alias:

    Esti sigur ca asa intra beculetul in circuit? Nu imi dau seama din descrierea ta cum s-ar aprinde atunci cand becul mare e stins.

    Nu am cercetat dar balastul sau ceva similar trebuie sa fie integrat pe un bec economic, nu sa apara parazit. :)

      (Citează)

  38. Ai atins multe puncte. Bravo. E greu sa mai adaug ceva.

    Let’s get back to the basics, nature, I say. Adica sa ne folosim de resursele naturale: vrei sa citesti ceva in canapeaua ta comfy, langa lampa? Hai sa mutam putin fotoliul langa geam la lumina. E mai bine.

    Daca n-avem tubulatura de Heating and Ventilation Air Conditioning in structura imobilului ca-n SUA, hai sa ne folosim de aerisire temporizata dupa momentele zilei, prin geam. Aerisirea fortata poate crea raceala, mda.

    Chiar trebuie mereu sa incalzesti mancarea? Chiar iubesti microwave? Macar amu vara sa abordam raw-vegan

      (Citează)

  39. Salut “oameni verzi” !!! si eu economisesc energie electrica,spal cu masina odata pe luna,am inlocuit becurile clasice cu LED si ECONOMICE(de vreo 4 ani),pe hol(in.casa)am LED cu senzor de prezenta,tv Led,in scara s-au pus aplice cu senzor de prezenta. prob;ema e cu desktopul…PE SURSA DE ALIMENTAREde la el,scrie 500 W,deci,int-o ora,el consumacit scrie,deci in 2 ore consum 1 KW ????? Multumesc anticipat !!!

      (Citează)

  40. Un element de economie important este panoul solar folosit la incalzirea apei. Cu un panou solar suficient de mare si cu o centrala corespunzatoare poti sa nu consumi deloc gaz pe perioada verii. Si te ajuta destul de mult si in restul anului.

    Ar fi util si un panou fotovoltaic, dar cred ca nu sunt inca suficient de eficiente, plus ca in Romania nu avem legislatie avantajoasa (in alte tari poti, ca persoana fizica, sa fi si “producator” si sa dai in circuitul furnizorului de curent productia excedentara)

      (Citează)

  41. @nasu: C4 de pe schema lui nea_caisă e cel care se încarcă lent prin beculeţ

    @corneliu: 500W e puterea maximă pt care e proiectată sursa; e oarecum ca o baterie de maşină, dacă scrie 60Ah pe ea nu înseamnă că circuitele electrice din maşină consumă în permanenţă 60A!

    Există la magazine gen bricostore nişte power-metre care arată ca un triplu ştecher mai mare cu afişaj (dar cu o singură priză in şi una out) şi care indică consumul instantaneu al aparatului băgat în el. Sînt f. utile să vezi cît consumă diferite aparate din casă, şi pe care merită să le scoţi din priză şi pe care nu. PC-ul o să arate pe undeva sub 100W cînd nu face mare lucru şi cîţiva W cînd e în sleep.

      (Citează)

  42. @alias:

    nu am negat faptul ca exista un condensator care se incarca. Partea astea este corecta.

    Ce cred eu ca e gresit in presupunerea ta este schema pe care ai imaginat-o. Ca sa fie corecta schema, imagineaza-ti urmatorul desen (e o schema electrica de curenti slabi(: sus, orizontal, ai faza, jos, orizontal, ai nulul. Intre ele, in mod normal, ai avea un intrerupator inseriat cu un bec. Eh, ca sa ai ai un beculet care e aprins cand e stins becul principal trebuie sa introduci in acest circuit un alt subcircuit (parca basculant e numele), circuit care e intrerupatorul cu beculet care se stinge atunci cand becul mare e aprins si se aprinde cand becul mare e stins. Eh, in circuitul astfel format, conteaza cum legi cutia neagra a intrerupatorului. Nu este normal ca montajul intrerupatorului sa lase sa se incarce condensatorul din bec, pentru ca inseamna ca ai o pierdere. Daca il pui corect, atunci cand utilizezi un bec ne-economic, pierderea de energie este totala: nu o vezi decat pe contor deoarece curentul este prea mic pentru a inrosi filamentul.

      (Citează)

  43. @naşu: nu e vorba de pierderi aici, şi nici de circuit basculant separat, este un întrerupător simplu care are becul cu neon în paralel. Evident, cînd întrerupătorul e închis, becul cu neon e scurt-circuitat, vede tensiune 0 şi nu se aprinde. Cînd însă e deschis, din pdv electric e ca şi cînd nu ai avea întrerupător, ci doar un bec cu neon în serie cu becul din tavan. Tot evident, circuitul nu ar merge dacă pe post de indicator am folosi un bec mai puternic, nu cel cu neon. În acest caz, chiar ar trebui un circuit special, dar la noi merge datorită particularităţii becului cu neon.

    1) cînd ai bec normal, cu filament, acesta are o rezistenţă muuuult mai mică decît a becului cu neon; astfel, cu întrerupătorul deschis, curentul trece prin bec şi prin becul cu neon, rezistenţa în circuit e fff mare (e cea a becului cu neon), curentul e fff mic şi deci becul normal nici vorbă să se aprindă. Becul cu neon se aprinde, pt. că el vrea extrem de puţin curent ca să se aprindă.

    2) cînd ai bec economic, care conţine acea schemă cu condensatoare (chiar dacă nu e chiar aia, că multe nu au acel circuit integrat ci un circuit discret cu 2 tranzistoare), treaba se schimbă. Condensatorul acela se va încărca, indiferent cît de lent, dar se va încărca, căci condensatorul se încarcă la orice curent, oricît de mic. Şi odată ce se încarcă destul, se amorsează becul economic şi produce acel mic flash.

    Deci nu este nici o “pierdere”, şi la becul normal, ai un f f f f mic consum prin becul cu neon, că doar acesta nu luminează fără să consume, dar consumul e atît de mic că nu se învîrte contorul de la el…

      (Citează)

  44. pretul de care vorbiti 0.3614 lei/kWh, este fara TVA. Factura este mare din cauza taxelor de tot felul, verde, cogenerare, radio-tv, abonament. Va informez ca in tara noastra nu se mai consuma energie electrica deoarece industria este in faliment, singurii care mai consuma ceva sunt consumatorii casnici si administratiile locale(ptr. il. public) in res , Dumnezeu cu mila!!!! Enelul are un fals mesaj – economisiti!!- daca vom economisi cui ar mai vinde ei cu amanuntul si de unde ar mai lua bani pe care sa-i transfere in Italia, aflata in criza profunda. Asa ca lasati gargara si fiecare sa consume atit cit are nevoie. Nu indemn la risipa dar nici sa stau cu mina pe intrerupator si cu gura pe nevasta ca spala prea mult. A! si alta treaba, toate aparatele astea moderne(mici consumatoare de energie electrica) sunt “setate”, ca sa zic asa, sa se strice iremediabil dupa citiva ani de utilizare, prin urmare vom economisi- nimic.

      (Citează)

    • @gheo: mi se pare amuzant că tu ai grijă de Enel, să nu rămâne fără încasări dacă toți fac economie, dar uiți că economia o faci întâi pentru tine. Nu pentru planetă, nu pentru Enel, ci pentru a-ți micșora propria factură.

      Iar cum e vorba de propria ta factură, nici n-ar trebui să conteze că mai există sau nu industrie care să consume 15 GWh pe lună sau nu. Ei plătesc cât consumă, tu plătești cât consumi tu.

        (Citează)

  45. Gheo, de unde ne informezi tu cu privire la consumul industrial de energie electrica? Citesti in stele, in cafea sau in televizor?

      (Citează)

  46. @gheo: am văzut şi eu documentarele alea care “demonstrau” că produsele sînt setate să se strice. Ca inginer e uşor să detectezi că multe astfel de afirmaţii sînt false sau cel puţin exagerate. Adică OK, la imprimante într-adevăr sînt (la unele modele) multe chestii care “expiră” mai repede decît ar fi strict necesar, dar imprimanta nu este reprezentativă pt toată gama de electrocasnice.

    Imprimanta e unul din produsele la care producătorii vor şi pot trăi din consumabile. Dar acest lucru nu e adevărat la TV-uri, maşini de spălat şi nenumărate altele. La maaaaaaaarea majoritate a produselor, pur şi simpplu calitatea mai slabă a materialelor, economia de material, folosirea mult mai mult a plasticului în locul metalului, etc, duc la o durată de viaţă mai mică decît a TV-ului Grigorescu cu lămpi din 1960, care mai mergea încă foarte bine în 1980. Pe de altă parte, pt un TV Grigorescu dădeai mult mai mulţi bani, raportat la salariu, decît pe un TV LCD de acum, şi pur şi simplu nu aveai altă opţiune – erau doar cîteva modele pe piaţă, toate scumpe sau f. scumpe; acum, cît dai, atîta face… se respectă acest proverb măcar cu aproximaţie, în sensul că dacă un TV acum costă doar cîteva milioane, preţ de vînzare cu amănuntul în Ro, şi el e fabricat şi transportat din China, şi preţul include toate taxele şi profitul fiecărei firme care contribuie la lanţ, nu poţi aştepta cine ştie ce de la calitate şi fiabilitate de la un produs al cărui preţ de fabricaţie probabil că a fost jumate din cel de vînzare în Ro… adică vreo 100 de euro cu tot cu ecran, carcasă şi manoperă de asamblare.

      (Citează)

  47. asa da mai merge numai sa ne tinem de ea

      (Citează)

  48. Mirela Popa Auditor Energetic

    12/03/2014 la 6:29 PM

    Foarte bun articolul, dar daca stam sa ne gandim putin majoritatea sfaturilor propuse de tine sunt de bun simt. Avand in vedere meseria mea, as dori sa precizez si faptul ca se poate economisi indirect energie electrica prin schimbarea tocariei sau izolarea peretiilor locuintei. In cazul acesta schimbul termic intre exterior si interior se va diminua, in consecinta aparatele sau instalatiile responsabile cu “caldura” sau “frigul” vor consuma mai putin!

      (Citează)

  49. Foarte bune sfaturile. Intradevar, cel mai bun punct de pornire, cand vine vorba de economisire, este sistemul de iluminat. Aici putem face mari economii cu doar cateva mici modificari si cu sume modice investite. Am scris un articol despre acest subiest pentru cei care vor informatii putin mai detaliate. Sper sa va fie de folos.
    http://blog.shop-electric.ro/solutii-economisire-iluminat/

      (Citează)

  50. Eu deci pentru ca să fac economisiuni de energie electrică, adică ca să nu mai consum curent, am lăsat uşa de la intrarea înapartament deschisă şi am lăsat şi geamul de la bucătărie deschis, tocmai deci pentru ca să se facă curent ! Economia de curent este rezonabilă pînă dacă ai noroc şi nu te pocneşte o durere de măsele. Pentru că am uitat să vă spui, de făcut de face curent de AER şi nu curent de… energiune eclectrică !!! :-)

      (Citează)

  51. Eu am inlocuit boilerul electric cu unul cu serpentina, pe care l-am racordat la reteaua de termoficare a blocului. Astfel pe perioada iernii numai consum electricitate pentru prepararea apei calde menajere. Boilerul electric de 100l /2kwh consuma lunar cca 200 kw pentru a deservii 3 persoane.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus