►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am citit recent pe un site o anchetă de proporții care demonstra că tabletele “românești” sunt de fapt făcute de chinezi și rebranduite pentru noi, fără cea mai mică implicare românească în procesul respectiv. Cum ar fi, Allview, E-Boda, Evolio și toate celelalte de pe piață sunt chinezești 100%, cu un nume românesc lipit apoi pe ele.
Normal că sunt chinezești! Sper că nu se îndoia cineva de asta. Mie mi-a fost clar din prima secundă când am ținut o astfel de tabletă în mână, un model Allview cred, care pe un slot avea scris TF Card. Nu-i o denumire folosită la noi, ba chiar aș pune pariu că puțini români știu că un card transflash este același lucru cu microSD. Cineva nu s-a obosit nici măcar să ceară marcarea carcasei cu o denumire utilizată în zona noastră.
Și totuși, în tot acest iureș al discuției “sunt românești, ba nu sunt românești” pe care am văzut-o și pe aici în comentarii destul de des, lumea pare a uita care este de fapt avantajul lor principal: sunt ieftine!
Tabletele “românești” sunt cele mai ieftine din oferta magazinelor. La PC Garage un Serioux costă 279 lei, un E-boda 285 lei, un Infotouch 349 lei, Evolio Evotab 3 este 399 lei, iar cel mai ieftin Allview, modelul Speed City SuperSlim, tot 399 lei. La eMAG situația stă cam la fel. În funcție de ecran, memorie și alte funcționalități sau porturi, aceste tablete româno-chineze costă între 279 și 1000 de lei.
Sunt bune? Pot găsi hibe oricărui model, mai ales în comparație cu un best-buy de genul Nexus 7 sau Fonepad, care costă un pic peste 1000 de lei. Au ecran slab, procesor slab, carcase flexibile, merg greu. Dar dacă nu am 1000 de lei, ci doar 500 de lei, acel Allview, E-boda, Evolio și încă vreo 8 branduri pe care nici nu le pot reține sunt cele mai bune tablete de pe piață! Dacă atâț îmi permit să dau pe o tabletă, nici nu mai contează ce-i în rest.
Pentru că avantajul lor este, desigur, la bani. N-or fi cele mai bune de pe piață, dar sunt ieftine. Dacă nu am mai mulți bani, nici nu mai contează că se intitulează românești, chinezești, bulgărești sau suedeze, iar ce-mi permit și zic “cea mai bună este aia pe care o ai”.
Știu că veți spune “nu, decât 500 de lei pe o tabletă slabă, mai bine mai strâng ceva, mai pun încă 500 și iau un Nexus sau un Fonepad”. Așa este, dar dacă nu mai poți strânge? Dacă nu-ți permiți mai mult, dacă urlă copiii după o jucărie, dacă vrei una pentru câteva ore de plictiseală în vacanță?
Eu zic că magazinele online au răspunsul pentru ideea “mai bine mai pui niște bani și iei…”. Pe PC Garage cea mai bine vândută tabletă este Asus Nexus 7, dar alte 6 modele din top 10 sunt din cele ieftine, semn că lumea nu este dispusă să “mai pună niște bani”. La eMAG în topul vânzărilor este tot Nexus 7, apoi 7 din următoarele 8 tablete sunt din cele ieftine, a 8-a fiind Asus Fonepad, un alt best-buy.
Dincolo de acest aspect al prețului, există și alte două avantaje:
1. Dacă le vinde aici o firmă românească, sub brand propriu, atunci mă bucur să ajut economia românească luând de la ei.
Sau altfel spus, prefer să iau o chinezărie branduită de români decât o chinezărie branduită de olandezi, ca măcar să ajut o firmă românească să mai ruleze niște bani și să plătească niște salarii unor angajați. Dacă lucrurile sunt egale, nu-i nici o rușine să fii naționalist.
2. Chinezești la hardware, dar multe sunt românești la software.
Adică mai au câte un soft util pe aici, câte un dicționar, câte un program de navigare, câte o aplicație pentru copii ca pe Evolio Tabby șamd. Asta contează mult pentru unii clienți.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
26/06/2013 la 8:16 AM
Uite un avantaj pentru cea mai ieftina tableta de la allview: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/993496_4765690391095_608848768_n.jpg
cipoc(Citează)
26/06/2013 la 11:37 AM
@cipoc: cât dai, atât face, indiferent ce nație o construiește.
nwradu(Citează)
26/06/2013 la 8:22 AM
Are airbag.
lfcalexandru(Citează)
26/06/2013 la 8:25 AM
si pe ce site ai citit tu articolul pe care iti bazezi arricolul?
Arhi(Citează)
26/06/2013 la 11:41 AM
@Arhi: nu mai știu, era acum vreo două luni și l-am citit pe mobil. Poate când ajung acasă sa întreb la cine mi l-a dat, ca eu nu l-am mai găsit.
nwradu(Citează)
26/06/2013 la 8:50 AM
Cred că la tablete „mai bine mai strângi bani și-ți iei” funcționează pentru iPad, la restul nu. Nu văd Samsung, Asus & restul ca produse aspiraționale. Atâta timnp cât tabletele sunt pentru amuzament „light”, un film, un site, un joculeț gratuit, calitatea și performanța nu sunt un factor decisiv. Pentru amuzamentul „greu” există console.
Calitatea și specificațiile contează la instrumentele „productive”, adică ceea ce au devenit acum PC/laptopurile.
Cristian Banu(Citează)
26/06/2013 la 9:00 AM
Sa fie ieftin si bun, vorba cumparatorului roman :) Din pacate, nu tot ce se doreste a se incadra in aceasta categorie e si o reusita. Am vazut, testat Allview, Eboda si pot sa spun ca unele sunt adevarate failuri, insa cateva modele se misca bine, bineinteles alea sunt un pic mai scumpe.
cotos(Citează)
26/06/2013 la 9:28 AM
Eu ma folosesc de o tableta E-BODA IMPRESSPEED3D. Nu imi face ochiuri si cartofi pai, si nici rezolutia nu e de Ipad, dar filme descarc la greu si jocuri joc cat imi permite timpul liber.. “e romaneasca”, asa am zis si eu, dar miam adus aminte ca si iphon-urile sunt tot made in china. Daca ar fi existat aceasta tableta acum 4 ani mai mult decat sigur pretul de pornire ar fi fost peste 1000 lei. De retinut: tableta nu inlocuieste laptop-ul.
Gabriel(Citează)
26/06/2013 la 9:28 AM
Pe langa aceste lucruri, rebrandingul romanesc implica si un customer service pe care il poti accesa mai usor si il ai la indemana aici in tara. Daca ar fi fost cumparate de utilizator direct din China spre exemplu, imagineaza-ti cum ar avea acces la update-uri, asistenta, trouble-shooting, garantie etc.
the.lkn(Citează)
26/06/2013 la 9:44 AM
Eu am preferat sa stau si sa mai strang niste bani si am luat un nexus 7 de mai bine de jumatate de an de care sunt foarte multumit. Am butonat multe tablete, de la samsung la ipad-uri, pana si allview si sincer nu se compara cu experienta unui nexus. ipad mini are un ecran oribil in comparatie cu nexus 7, sa nu mai vorbim de specificatii, nu as da nexus 7-le pe nimic sincer, doar pe urmatorul nexus 7 cand o sa apare peste o luna.
Alex I.(Citează)
26/06/2013 la 10:11 AM
Mai poti merge pe varianta o tableta la mana a doua. Un iPad sau un galaxy tab modelul anterior s-ar putea sa fie o varianta mai buna decat o tableta care nu prea merge.
razvanbb(Citează)
26/06/2013 la 10:32 AM
Majoritatea produselor electronice sunt facute in China sau Taiwan. Quanta Computers a produs sau produce pentru Acer, Apple, HP, Dell, Lenovo si altii. Fiecare client isi stabileste cerintele de calitate ale produsului final. Tabletele “românești” sunt, în cea mai mare parte, modele ieftine, nu vor să concureze cu iPad-ul.
Bogdan(Citează)
26/06/2013 la 10:58 AM
Inainte de ’89 un produs Made in China insemna in primul rand calitate doar ca incet-incet sensul a fost intors cu 180 de grade si… chinezarie inseamna de slaba calitate…
Toate (sau aproape toate) gadgeturile sunt fabricate in China datorita manii de lucru ieftine insa diferenta intra o tableta romaneasca si un brand consacrat international e ca diferenta dintre o gloaba si un pur sange…
Eu m-am ars cu o tableta romaneasca care n-a vrut sa functioneze nici cu slujbe si desi mi s-a oferit alternativa inlocuirii cu un produs similar am preferat sa ma orientez dupa taticul tuturor tabletelor: iPad…
Postolachi Dumitru(Citează)
26/06/2013 la 11:39 AM
@Postolachi Dumitru: e o diferență mare între un produs fabricat în China după norme și standarde de calitate americane, cum fabrica Apple de exemplu, și produse făcute de chinezi de capul lor, sa fie ieftine.
nwradu(Citează)
26/06/2013 la 11:15 AM
Pentru navigat pe net si vizualizat filme , ascultat o melodie , utilizare ocazionala , si nu ca heavy user , va pot spune cu mana pe inima ca va veti intelege fara probleme si cu cea mai ieftina tableta de pe piata (m-am jucat cu serioux 710) , pentru ca functioneaza la un nivel acceptabil cu toate chestiile listate mai sus . Acum intradevar NEXUS 7 (interesant si Phonepad – nu am butonat) din punctul meu e experienta completa si corecta , mai ales daca folosesti mail/ sync / poze alte cele si jocuri puternice , iar Xperia Z tablet e ceea ce-mi doresc (d-abia au lansat-o si la noi)Subiectiv vorbind cele mai frumoase sunt cele cu raport 4:3 , mi se pare mai usor de tinut in mana . Si daca tot dai 1000 ron din punctul meu ar trebui sa aibe musai 3G ! Daca nu au – pentru mine intra in categoria celor ieftine
Liviu(Citează)
26/06/2013 la 12:32 PM
ce înseamnă “merg greu” ? aici e nelămurirea mea. Aș vrea o informație cuantificabilă. Ca rezoluția e mai mică, că unghiul de vizualizare e mai prost, că bateria tine mai puține cicluri de încărcare etc… asta e clar. Dar ce e aia “merge greu” ? la acelasi RAM și procesor ca una de firmă, și același SO, merge mai lent ?
eu am experiența multor electronice care merg greu după un timp, indiferent de firmă. PC-ul, după un timp, deși nu instalezi mare lucru pe el, merge tot mai greu (din cauza Windowsului, nu a hardului). Smartphone-ul merge tot mai greu. Etc etc. Înțeleg că e la fel și la tabletă. Dar oare merge greu din prima ? asta aș vrea să știu. Că dacă zici că merge greu doar pt că are să zicem 1G de RAM în loc de 2, asta nu e o problemă.
alias(Citează)
26/06/2013 la 12:50 PM
@alias: merge greu și când o scoți din cutie. Are procesor dual sau quad, are memorie 1 GB, dar procesorul este cu arhitectura care îl face lent, memoria este lenta etc. Toate acestea contează, asa cum toate mașinile au 4 roți și un motor, dar detaliile mici fac diferența între ele.
Eu n-am văzut nici o tabletă ieftina care sa meargă precum una scumpă. Sa aibă doar construcția mai proastă și ecranul mai varză și în rest sa fie rapidă ca una scumpă. Nu am întâlnit nici una.
nwradu(Citează)
26/06/2013 la 10:08 PM
Subscriu la ce-ai spus si tu. Cred ca am butonat peste 20 de tablete sub 5-6 mil si toate is o apa si-un pamant. Mi se pare cam ciudat faptul ca emagul avea cam 3-400 de bucati allview la resigilate si acum mai au vreo 10.. Le-au dat inapoi la chinezi?:))
cipoc(Citează)
26/06/2013 la 10:14 PM
Salut! Eu cred ca fiecare tip de tableta se adreseaza unui segment bine definit. Cei care au nevoie de facilitatile oferite de o tableta scumpa si o pot cumpara, clar ca nu vor gasi necesara una ieftina. Si nici nu o vor cumpara. Cu alte cuvinte, cand cumperi o tableta ieftina, renunti la micile detalii care fac diferenta. Nu poti cere de la o tableta de 3000 ron ceea ce ceri de la una de 500.
entrycket(Citează)
26/06/2013 la 11:38 PM
Produsele sunt relativ ieftine, dar sa nu ajungi sa ai probleme si sa nu fie acoperit de garantie (touchscreen sau display sparte). Eu am luat un Allview P5 Alldro care cica are gorilla glass dar s-a zgariat cu o moneda in buzunar iar costul unui touchscreen este 25% din valoarea totala a produsului. Si partea cea mai proasta nu ar fi aceasta, ci ca ma rog de cei de la Allview de 2 luni sa-mi aduca unul si ma tot aburesc ca “e pe drum”. Asa ca eu unul mi-am luat gandul de la aceste “produse romanesti”.
Dino(Citează)
27/06/2013 la 11:47 AM
eu am avut ceva probleme cu un allview….3 am schimbat si toate aveau pixeli dusi ….asa ca am renuntat la idee si am luat un laptop :D
PersonalizatOK.ro(Citează)
29/06/2013 la 5:12 PM
uff… greu subiect. sau mai degraba sunt grele criteriile pe care sa le pui in balanta. pe de o parte, tabletele “romanesti” au in primul rand avantajul accesului rapid la un customer service (cum mai spunea cineva), pe de alta parte… daca produsul e bun, ai nevoie de customer service?
am avut si eu experiente neplacute cu o tableta allview, primita (asadar calul de dar nu se cauta la dinti), dar sa ajung cu ea la garantie de trei ori in 6 luni mi se pare prea mult.
la fel, cum mai zicea altcineva, si produsele “romanesti” pot fi impartite in adevarate fail-uri si produse onorabile. un coleg de munca a primit telefon de serviciu un sony xperia j, iar ca telefon personal are un allview p5? sau p6 care il lasa in urma rau de tot pe xperia. e drept, nu au aceleasi caracteristici dar… la urma urmei, de cat dai, atata face…
cred ca cel mai bun criteriu de urmarit la achizitionarea practic a oricarui lucru este un raport care sa spuna din cate bucati vandute cate s-au intors in garantie, de cate ori, si asa mai departe. dar asta ma indoiesc sa publice vreun producator vreodata (cel putin nu pe piata tabletelor romanesti).
d.orin(Citează)