►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Îmi place ideea cu care o echipă de români a câștigat locul 3 la concursul internațional Ericsson Application Awards și un premiu de 5000 de euro:
Urban Hero este o aplicație pentru Android, care folosește crowdsourcing pentru a aduna și organiza problemele existente dintr-un oraș. Raportarea acestora se face ușor, folosind orice smartphone dotat cu o cameră foto, iar localizarea problemelor se face automat cu ajutorul GPS-ului. Scopul este acela de a atrage atenția autorităților competente, de a reduce timpul de rezolvare a acestor probleme și de a dezvolta spiritul civic al cetățenilor unui oraș.
Tema concursului a fost “Apps for city life”, așa că ideea aplicației Urban Hero se potrivește perfect.
Și nu că ar fi frumos să rulăm așa ceva pe smartphone-urile noastre? În loc să dăm check-in doar ca să ne lăudăm unde suntem pentru puncte imaginare, nu mai bine utilizăm telefonul pentru a raporta probleme reale? Este genul de aplicație practică în care puterea comunității ar fi folosită pentru ceva cu adevărat bun și util tuturor.
Din păcate, este și genul de aplicație care este utilă doar dacă informațiile ajung unde trebuie. Degeaba cetățenii semnalează probleme, dacă serverul nu este pus fix în mijlocul Primăriei, suportat și monitorizat de aceștia, astfel încât sesizările să și ajungă undeva, nu doar să ne uităm noi la ele.
O primărie deșteaptă ar folosi un astfel de sistem pentru a înregistra direct digital toate sesizările și mai ales pentru a le și sorta și prioritiza în funcție de numărul de sesizări. Din păcate, nu avem așa ceva. Eu, în locul celor de la Adonis Software, aș patenta ideea și aș vinde-o prin străinătate, după o dezvoltare mai complexă și a serverului, nu doar a aplicației pentru public.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
30/05/2013 la 12:13 PM
Pare foarte tare ideea… nu stiu cum ar fi in practica dar in teorie suna bine :)
Alin(Citează)
30/05/2013 la 12:14 PM
N/A pentru Romania anului 2013, poate prin 2070 asa.
Andrei(Citează)
30/05/2013 la 3:28 PM
Nu are rost sa patenteze asa ceva, nu-i nimic special, doar foloseste API-ul de la Google Maps si salveaza pozitia marker-erelor intr-o baza de date. Ideea e buna, dar nu-i nimic nou, sunt o gramada de astfel de aplicatii si site-uri in lume.
Liviu(Citează)
30/05/2013 la 4:31 PM
Dacă aș avea timp și mi-aș pune capul, aș face o hartă cu toate toaletele publice din București. Mi s-a întâmplat de atâtea ori să mă piș pe mine și să aflu ulterior că, spre exemplu, sunt toalete la metrou la Victoriei, Uniri, Nicolae Grigorescu…
Andrei Ionita(Citează)
30/05/2013 la 8:31 PM
E o chestie totusi veche din API-ul Google Maps, inca dinainte de aparitia smartphone-urilor. Valoarea unei astfel de aplicatii e data de cantitatea de date pe care le aduna. Daca reuseste vreodata sa le adune. Si ce face cu ele.
@Andrei Ionita +doispe pentru ideea ta. Eu am un fix cu gasirea de toalete disponibile pe oriunde ma duc. Si e greu a naibii sa le gasesti.
gigi popa(Citează)