un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Transformă vechiul HDD de laptop într-un hard extern mobil

23 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

OK, probabil că tot mai mulți dintre voi ați cumpărat un SSD și ați înlocuit hard-disk-ul laptopului vostru cu această metodă mult mai rapidă și silențioasă de stocare. Dacă nu ați făcut-o deja, credeți-mă, diferența de performanță și viteză este foarte mare!

Bine, dar ce faci cu vechiul hard-disk, cel scos din laptop? Eu am transformat două astfel de HDD-uri în unități portabile, cumpărându-le câte un rack extern pe USB 3.0. Acum sunt tocmai bune ca o stocare externă pentru un laptop, un companion bun pentru SSD-ul mai mic din acestea, sau doar ca backup sau “valiză” generală de fișiere.

Rack-ul l-am ales de pe PC Garage. Magazinul are o ofertă foarte variată pentru orice gamă de produse, iar la rack-uri am avut criteriile mele de selecție, așa că am vrut o bază cât mai mare din care să pot alege ceva:

  • pentru HDD de 2,5 inci
  • interfață hard-disk: SATA
  • interfață PC: USB 3.0
  • să nu necesite alimentare exterioară
  • să fie cât mai ieftin

Am asamblat două până acum: un Raidsonic Icy Box și un B-Move Caja HDD 3.0. Le-am ales, în primul rând, pentru preț, în jur de 70 de lei fiecare.
Gama de rack-ul externe – de la 51,40 lei

Ieftin nu-i neapărat cea mai bună idee, dar pe al meu nu intenționez să-l mișc foarte mult, ci mai degrabă am vrut să valorific un hard-disk care altfel stătea inutil. Porturile le-am ales în funcție de ce am eu nevoie, dar pe voi poate vă interesează un eSATA. Dacă nu aveți USB 3.0, vă recomand să alegeți oricum acest port în locul unui USB 2.0; sunt compatibile și astfel vă acoperiți și pentru un upgrade viitor de laptop sau desktop.

Mai jos îl vedeți pe cel Icy Box. Este metalic:

Surpriza plăcută a fost că în pachet era inclusă și o șurubelniță și o mică husă de protecție. Primești și un cablu USB 3.0, desigur.

Rack-ul are și un conector pentru alimentare externă, dar cel puțin pe USB 3.0 nu a fost nevoie să-l utilizez și nici n-aș fi avut cu ce.

Montarea hard-disk-ului în acest rack este simplă. Desfaci două suruburi de la capătul fără mufe, scoți capacul de acolo și înfigi hard-disk-ul înăuntru. Pui la loc capacul și șuruburile. Se vede că-i ieftin, HDD-ul are un mic joc înăuntru, cam 1 mm spațiu prea mult, așa că i-am băgat și o mică bucățică de plastic acolo, ca să-l țină fix.

Viteza de transfer pe USB 3.0 este mare. Electronica rack-ului, acea micuță placă ce face conversia de la USB la SATA, nu a influențat transferul. Am scris un fișier de 8 GB cu viteza de 66 MB/sec, iar multe fișiere mici au fost transferate cu 42 MB/sec. Transferul din acest hard-disk în SSD-ul din calculator s-a făcut cu viteză mult mai mare, chiar și 196 MB/sec.

scriere_rack
citire_rack

Nu-i rău pentru un mic hard-disk de 5200 RPM scos dintr-un laptop. Mi-am făcut un hard disk extern cu doar o fracțiune din prețul unuia asamblat de alții.

Pe PC Garage găsiți multe modele de rack-uri, unele de calitate mai mare, altele chiar și rezistente la șocuri, după gustul și nevoia fiecăruia.
Gama de rack-ul externe – de la 51,40 lei

asus s5507

    21 comentarii

  1. Alimentarea externa e utila atunci cand rack-ul e conectat la un media player sau la alt dispozitiv care ar putea sa nu asigure tensiunea necesara.

      (Citează)

  2. Fix asta amvrut si eu sa fac, atunci cand am scos hardul de 160 GB din laptop si l-am schimbat cu unul de 500 GB. Problema e ca vechiul hard, montat in IcyBox si-a dat obstescul sfarsit. Nu mai vrea sa functioneze nici in laptop.
    Si am pe el date importante, la care nu mai am acces.
    Ai vreo idee, daca le pot recupera cumva?

      (Citează)

    • @Zsolt: cred că i-ai făcut vreun scurt circuit sau l-ai ars cu niște electricitate statică. Încearcă să-l conectezi la un calculator și să folosești un soft de genul Paragon Hard Disk Manager, poate că doar i s-a șters ceva la MBR și poate fi refăcut.

        (Citează)

  3. Si eu am făcut aceeaşi mişcare cu HDD-ul dintr-un ultraportabil Asus. Am optat pentru rack-ul de mai jos, si sunt foarte mulţumit de vitezele de transfer dar şi de faptul că pot înlocui HDD-ul din interior fără a apela la şurubelniţă:
    http://usb.brando.com/akasa-lokstor-x21-usb-3-0-aluminum-2-5-sata-ssd-hdd-enclosure-usb-3-0-esata-_p2989c44d15.html

    Pentru cei care încă mai au notebook-uri cu unitate optică şi pot să se lipsească de ea (să fim serioşi, cine o mai foloseşte mai mult de două ori e an?), pot să opteze pentru un HDD Caddy precum cel de mai jos: http://dx.com/p/designer-s-2-5-sata-to-sata-hdd-ssd-caddy-for-12-7mm-optical-drive-122075. E o soluţie mult mai elegantă, însă presupune aşa cum am spus renunţarea la unitatea optică. Se găsesc caddy-uri pentru toate dimensiunile şi cu toate tipurile de conectori, SATA sau PATA, iar ca să nu arate urât se poate muta plăcuţa externă de pe vechea unitate optică pe caddy fără nicio problemă.

    PS: Radu, dă-mi voie să mă îndoiesc de vitezele de citire, care cred ca sunt de fapt viteze de transfer din RAM în SSD, dacă nu ai dat un restart între testele de scriere/citire. Încearcă şi un test în CrystalDiskMark cu 500MB de date, cred ca ar fi mai relevant.

      (Citează)

    • @seba18: nu cred că aveam în RAM un fișier de 8 GB sau toate celelalte fișiere mici. Oricum HDD-ul extern clipea și se auzea cum lucrează acolo.

      Viteza am calculat-o împărțind timpul de transfer la dimensiunea fișierelor, nu din ce zice Windows.

        (Citează)

  4. Zsolt depinde ce anume are hdd-ul si cat esti dispus sa platesti (nu la mine, dar ultima oara cand verificasem, costul era de la vreo 200 euro in sus).

    Daca ti-l mai vede in Bios, teoretic se recupereaza mai usor, poti incerca si tu cu soft dedicat. Am un lapsus acum si nu’s langa PC, dar revin.
    Alternativa worst case e sa-l demonteze, sa-i scoata platanele, sa le bage intr-un hdd identic dar functional si sa vada ce se poate recupera. Nu-i sigur 100% si costa, dar de posibil e posibil

      (Citează)

  5. Eu mi-am cumparat un adaptor IDE-SATA-USB de la conectica, este destul de incomod pentru ca are multe fire, incep sa regret ca nu am cumparat un rack

      (Citează)

  6. Scuze, in ce sunt facute grafurile cu viteza de scriere?

      (Citează)

  7. @Ariel & nwradu: multumesc pentru sfaturi. O sa incerc. Deocamdata trebuie sa rezolv problema cu placa grafica din laptop, care e mai grava. Sau sa il schimb pur si simplu…

      (Citează)

  8. @george: aaa… eu as vota pentru Excel? :)

    apropo de USB si eSATA, eu mi-am luat un rack extern, bine, poate docking station e mai potrivit sa il numesc, dual, pentru ca aveam doua hdd-uri de cate 1TB in desktop-ul care si-a dat obstescul sfarsit acum ceva vreme. Mi-a placut modelul respectiv pentru ca, pe langa faptul ca pot conecta doua HDD-uri in acelasi timp, avea si conector USB (2.0) si conector eSATA.
    Lucrul asupra caruia vreau sa atrag atentia, in caz ca e cineva intr-o asemenea situatie, este acela ca de obicei (nu am date contrare momentan) controllerul eSATA vede doar primul HDD dintr-un astfel de “array”. Pe USB nu e nicio problema, se vad ambele, dar pe eSATA se vede doar unul.

      (Citează)

  9. Mai depinde și câți miliamperi are nevoie harddiskul. Unele sar de limita USB-ului (500mA).

      (Citează)

  10. chiar ieri mi-a sosit un caddy pentru laptop. am renuntat la dvd-rom si am pus vechiul hdd in locul cd-rom-ului.
    si acum am ssd, hdd fara dvd.
    mult mai portabil decat o unitate externa :)

      (Citează)

  11. Sa mearga rack-ul pe USB3.0 e nevoie de alimentare externa?

      (Citează)

  12. @seba18: Akasa Lokstor X21 – stii unde se gaseste in Romania?

      (Citează)

  13. @Mihai: nu am idee, eu am comandat-o direct de acolo

      (Citează)

  14. Asta am facut si eu, mi-am luat un adaptor sata2/3 si merge perfect. :)

      (Citează)

  15. eu am pus hdd in rack si nu il gasesti laptopul. ce trebuie sa fac? trebuie sa formatez intr-un anumit fel hdd?

    multumesc!

      (Citează)

  16. salut nu va suparati dim hard intern de pc pot sa il transform in hard extern chiar daca e mai mare? de ce cabluri am nevoie sa mearga?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus